Míza stromů – zdroj cukru

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Centurion » 27.12.2012 17:34

Dneska jsem zkoušel javor a míza už z něho teče. U nás je přes den +10°C takže si možná stromy myslí že už je jaro.
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
 
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 14:16

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Hasdrubal » 22.01.2014 19:17

Já bych nádobu na mízu nedával níže než 1m od země aby jí někdo nepočúral. :lol:
Hasdrubal
 
Příspěvky: 30
Registrován: 01.01.2014 20:51

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod bacil » 22.01.2014 23:25

hele, oni ty čudlíky mají i na ebay: http://www.ebay.com/dsc/i.html?_kw=sap+ ... 6&_ipg=200
bacil
 
Příspěvky: 1240
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Maxima » 09.02.2014 11:43

Maxima
Rozpadlík
 
Příspěvky: 8
Registrován: 16.07.2012 0:08

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Ivana » 17.02.2014 15:43

Jaro se blíží a i míza. Podle mého názoru je na mízu nejvýhodnější druh javor jasanolistý (Acer negundo). Jednak má spolu s javorem stříbrným (Acer sacchrinum) nejvyšší obsah cukru v míze ze všech našich javorů, jednak je invazní a tudíž hojný. Další výhodu spatřuju v tom, že když "přečerpáte" a strom to neustojí a uschne, přírodě se žádná škoda nestane, naopak jí zbavíte agresívního druhu, který jí škodí. Takže je to logicky nejlepší volba.
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
 
Příspěvky: 386
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod maci » 17.02.2014 22:14

Co takhle med o včel? - zdroj cukru
maci
 
Příspěvky: 765
Registrován: 24.06.2012 22:22

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Maximus » 18.02.2014 6:34

To maci: Včelaření je sice hezká a užitečná znalost nebo dokonce přímo koníček. Nicméně v situaci, kdy se na konci zimy či v časném jaře nedobrovolně ocitneš v lese jenom s tím nejnutnějším, tak je schopnost získat energii z mízy stromů mnohem praktičtější ;).
Maximus
Moderátor
 
Příspěvky: 4070
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod maci » 18.02.2014 21:18

V krizové situaci OK, dlouhodoběji jsou včelky praktičtější. :)
maci
 
Příspěvky: 765
Registrován: 24.06.2012 22:22

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod alice_k » 05.01.2015 13:17

Na jaře jsem měly nasbíráno cca 20 litrů mízy z břízy. Vše nasbíráno na mladších stromech , je dobré po sběru přelít do tmavší lahve , já použila tmavé petky od piva. Přes noc nakapala někdy i celá petka . Konzumace probíhala průběžně. Láhve s mízou je nejlépe skladovat v chladu a potmě.
Do každé lahve jsem přidala trošku kyseliny citronové.
Mě vydržely cca 10 dní než míza začala "plakat" , pak jsem jí již lila jen do koupele a na vlasy.
Osobně nevím jak prospěšné to bylo pro mé tělo, chtěla jsem to prostě vyzkoušet :).
alice_k
 
Příspěvky: 1
Registrován: 05.01.2015 12:51

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Patrol » 13.03.2017 23:39

Před týdnem jsem ještě kácel nějaké stromy(prořez a příprava dřeva). Předvčerejškem si tak jdu kolem pařezu břízy a tekla z něj míza, až pod ním byla kaluž. Udělal jsem na pařezu šikmé zářezy ve tvaru V, aby to šlo do jednoho místa a pod pařez dal misku. Nateče mi tak půl litru za hodinu, takže celkem dost. Chuťově nijak výrazné, ale velmi osvěžující pití. Je to jako nějaká minerálka. Myslím, že to teče tak hodně, protože bříza byla na dost podmáčeném pozemku. Nejlepší je to čerstvé, za dva dny už se v tom usazuje kal. Ale viděl bych to, v jarním období, jako dobrej zdroj zdravé vody na pití, lepší než nějakej filtr s vodou z potoka.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
Patrol
 
Příspěvky: 540
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod vor » 14.03.2017 17:09

Já jezdím do Ruska a tam to na jaře všichni sbírají. Používají na to takový úhelníček cca 1cm strana a dlouhý cca. 10cm se špičkou (vytvoří takový žlábek). Ten zatlučou šikmo do břízy(aby to teklo) mezi 20-150 cm od země, 3 cm do kmene. Míza teče mezi kůrou a dřevem. Před tím na tom místě odřežou kůru. Bříza ideálně průměr 30 cm, ne mladá, ne moc stará a ne u cesty atd. Sbírají to těsně před tím, jak vyraší pupeny a z každé břízy ne více , než 2l. Na úhelníček přivážou PET flašku. Po sběru díru zamazat hlínou nebo plastelínou. Ideálně vypít do dvou dnů, jinak zavařit či zmrazit. :)

Taky způsob: https://www.youtube.com/watch?v=krW64h7hTpU
vor
 
Příspěvky: 4
Registrován: 10.10.2015 12:44

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Cep » 20.03.2017 9:07

Bříza je sušné "čerpadlo". Prý dokáže za den "vytáhnout" až 200 l vody. Mám zkušenost, že pod břízami schla v létě tráva, když se pokácely, tak tráva v pohodě.
Cep
 
Příspěvky: 1298
Registrován: 09.04.2015 10:22

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod anoním » 31.03.2017 19:39

Ahoj lidi, dnes jsem to zkoušel s liskou a břízou, a neteklo nic. Jak poznám, že jsem správně hluboko? :sad
Vždycky se najde někdo, kdo neví že něco nejde, a udělá to.
anoním
 
Příspěvky: 9
Registrován: 18.08.2015 11:56

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod supret » 01.04.2017 16:21

Nejspíš si to propásl... míza teče od začátku března tak do půlky... Jakmile s ní vyraší listy a pupeny tak je konec ;)
supret
 
Příspěvky: 46
Registrován: 24.11.2015 15:04

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Hdm » 03.04.2017 8:28

propasl jsi urcite, i u nás cca 600 m.n.m. to byl uz ale 3-4 tydny zpatky
Uživatelský avatar
Hdm
 
Příspěvky: 797
Registrován: 01.08.2012 14:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod eotto » 04.04.2017 7:29

Míza ještě jede. V neděli navrtány 2 stromy cca 40 cm v průměru, do každého 3 šestky díry 5 cm hluboko. Jeden strom ani kapka, druhý strom - večer nic, ráno 2 litrová PETka přeteklá. Dnes ráno to samé :). Oba už mají naražené lístky, ten co teče, je má ale podstatně menší. Jsou u staré cesty, na otevřeném prostoru v 370 m n.m.
eotto
 
Příspěvky: 40
Registrován: 05.01.2017 12:35
Bydliště: Západní čechy

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvekod Elishka » 05.04.2017 10:03

Letos jsme vyráběli javorový sirup. Z nasbíraných 10 litru (možná o drobet víc) svařeno celých 1 dcl sirupu lahodné chuti.

Podle všeho, co jsem načetla, je ideální doba pro čepování ve dnech, kdy je ve dne nad nulou (5-8° C) a v noci pod nulou.

Sběr v pozdějším období stromům může uškodit a ani míza není tak kvalitní (ne tak cukernatá).

edit: a navíc, navrtávání (cizích) stromů je u nás zakázané, nedrážděme proto lesáky odběrem mízy v nevhodnou dobu ;)
Elishka
 
Příspěvky: 31
Registrován: 17.12.2015 12:03
Bydliště: střední Čechy

Předchozí

Zpět na Přežití v přírodě

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník