Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Artifex » 03.03.2013 16:47

martin.falck píše:Takže ešte raz jednoduchá otázka: Dá sa na Baofňuku, Wokounovi, Puxingu a spol. nastaviť ručne vysielací výkon napríklad 0,5 W / 1 W / 5 W? Možno ste to tu alebo niekde inde písali, ale očividne kladiem otázku v správnom vlákne, resp. správnym ľuďom (Artifex and company :-) )


Tyhle vysíračky mají přepínání výkonu economy na 1W, full na 5W takže PMR nesmíš protože dvojnásobně překračuješ povolený výkon, můžeš ale sdílenky, které jsou právě dělané na 1/5W s anténou s jakýmkoli ziskem.

martin.falck píše:A druhá otázka, len pre overenie, lebo tiež mi trvalo dlhšie, kým som to pochopil - Baofňuk a spol sú síce dualband, ale nemá to nič spoločné s CB pásmom, na to potrebujem samostatné železo, však?


No, to je právě oříšek, někde výš ve vlákně jsem psal návod, kde ji kdosi unlocknul i na CB a prý to fugnuje, pravděpodobně s nějakou teleskopickou anténou, ten čip, který nastavuje frekvence to prý zvládá přepnout, co na to koncák netuším, proto jsem psal, ať to nějaký Bublifukář s UV5Rkou zkusí, jestli je to hoax nebo jestli je to použitelné, na AM pochopitelně ne ale stejně všichni jedou v Evropě všichni na CB v FM na rozdíl od US, kde to vzniklo.

Sdílenky máš tu naflákané v DATu pro Bublifuka zde, stačí sosnout a nahrát přes kabel:
http://artifex.xf.cz/sdilenkyUV5R.dat
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1040
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod escibe » 03.03.2013 17:16

Naladil jsem tam nízké frekvence tak zkusím jestli tam chytnu CB
escibe
 
Příspěvky: 379
Registrován: 04.09.2012 16:29
Bydliště: Praha

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Artifex » 03.03.2013 17:40

Tu je to, odkud jsem čerpal: viewtopic.php?p=48828#p48828
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1040
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod BiSon » 03.03.2013 20:53

Baofenga mam na ceste, viemene jsem se chtel zeptat presne na totez co martin.falck. Vyjma dodatku o CB. Timto mu dekuji, usetril mi praci :-)

escibe: diky, presne tahle informace mi chybela. Presneji receno nebyla napsana zcela zretelne. Artiflex se zminoval o "sdilenkach", lec jsem az doted se 100% jistotou nevycetl ktere to jsou. Uz jsem zacal i hledat na webu ctu, lec neuspesne.

Holt proniknout do neceho uplne novyho neni nikdy jednoduchy.
BiSon
 
Příspěvky: 261
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Artifex » 03.03.2013 21:07

AAARGH! Sdílenky už jsou tu milionkrát:
viewtopic.php?p=35203#p35203
a navíc nahoře máš dat soubor, ten, když do vysíračky nahraješ tak tam máš sdílenky a PoMeRanč na poslech.
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1040
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod BiSon » 03.03.2013 21:13

Artifex:
ups, to jsem nejak prehlidl :oops:

dat soubor je jasny...

Diky!
BiSon
 
Příspěvky: 261
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 03.03.2013 23:12

Tak jsem to zkoušel a zatím je výsledek takový, že to přepne natvrdo a nechce se to nechat přepnout čudlem A/B :(
Jen problikne kurzor na druhý řádek a nic ...

Můžete to prosím někdo zkusit?

Zapnout TDR (Menu 7 TDR ON) a pak si zapnout třeba A pomocí TDR-AB (Menu 34 TDR-AB A). Vysílačka zůstane na A a zůstává tam, ikdyž mačkám čudl A/B jak chci :(

cipis píše:Zkoušel jsem lehce duální provoz (s jednou PMR a jedním Bafem toho člověk moc nenazkouší), ten se zapíná pomocí TDR (v menu položka 7). Standardně se pak vysílačka přepne na kanál, na kterém zaregistruje aktivitu, tj. i při nějakém šumu, rušáku se přepne a ani o tom nevíte ... Tohle se dá trochu nastavit v menu položka číslo 34, kde je buď off nebo A nebo B. Tedy buď podle toho, na čem to chytne nebo natvrdo jeden nebo druhý kanál.
Pokud má člověk hf a vysílačku v sumce, tak je to trochu nešikovné, chtělo by to přepínání, na kterém kanále chci vysílat, někde venku ...
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Viktor007 » 04.03.2013 20:49

Zdravím všechny,
předem upozorňuju, že forum mám pročtené, vysílačkové téma přelouskané ještě před koupí Baofa a pracoval jsem i s originálními návody :D .
konečně mi dnes došel kabel od "mého přítele z Honkongu" a dnes jsem se pustil do programování Baofenga. No po přečtení všech předchozích informací jsem si myslel, že to bude celkem sranda a budu to mít za chvíli hotové. Mám W7
No zmýlil jsem se: nejdřív nainstalovat driver - to byl porod. asi se mi podařilo stáhnout špatně soubory driveru, či co, každopádně jsem se s tím dopoledně drbal. Chyba byla na mé straně, šel jsem podle návodu tady http://miklor-uv5r.99k.org/UV5R-Drivers.html nakonec byla samozřejmě chyba v mezikuse mezi počítačem a židlí, prostě jsem něco přehlídl, najednou jsem našel porty, nastavil a bylo to.
Teď program pro vysílačku: Zkusil jsem si stáhnout jak poslední verzi od Baofengu, tak poslední verzi CHIRP. Mám firmvare 297. Oba programy běží, ale trochu líp se mi zatím pracuje s origo Baof. Sice mě naštve, když zadám nějaký špatný parametr, zahlásí to chybu a program spadne (to se mi stalo během programování a bylo to děsné).Nakonec se mi to povedlo, použil jsem frekvence tuším od Artifexe a přehled, který jsem tady našel.
Dotaz: nebyl jsem schopný stáhnout sdílenky souboru .dat do Chirpu ani do softu od baof. CHIRP mi povoloval jenom určité soubory a dat mezi nimi nebyl. V čem jsem dělal chybu?
Další dotaz: Při programování jsem přemýšlel nad 8 kanály PMR. mám je naprogramované, ale dostanu se i na ony slavné subkanály? Co mám naprogramovat, abych je slyšel - samozřejmě nevysílal...?
Další dotaz a tím skončím: Co v programu Baof znamenají ty dvě položky Dec. CTS/DCS a Cod CTS/DTS?
A pak bych měl jeden soukromý na Artifexe, ale to pošlu do mailu.
zatím dík za rady, přikládám frekvence, jak jsem si je seřadil.
Přílohy
channels.jpg
Viktor007
 
Příspěvky: 15
Registrován: 12.01.2013 16:35

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Artifex » 04.03.2013 21:52

Viktor007 píše:Další dotaz: Při programování jsem přemýšlel nad 8 kanály PMR. mám je naprogramované, ale dostanu se i na ony slavné subkanály? Co mám naprogramovat, abych je slyšel - samozřejmě nevysílal...?
Další dotaz a tím skončím: Co v programu Baof znamenají ty dvě položky Dec. CTS/DCS a Cod CTS/DTS?


Dva dotazy jednou ranou: CTCSS jsou ty slavné subkanály, dec= dekódování= pro otevření skvelče musíš přijímat CTCSS, Cod= kódování= pro to aby se protistraně otevřell skvelč odesíláš ty CTCSS. (CTCSS=Continuous Tone-Coded Squelch System)= 38 subtónů.
DCS je v podstatě to samé, akorát nebručí subtón ale jedou data (DCS=Digital-Coded Squelch) rychlostí 134.4b/s = dalších 121 digitálních subtónů.

CTCSS, které používají PMR jsou tu:

CTS f [Hz]
1 67,0
2 71,9
3 74,4
4 77,0
5 79,7
6 82,5
7 85,4
8 88,5
9 91,5
10 94,8
11 97,4
12 100,0
13 103,5
14 107,2
15 110,9
16 114,8
17 118,8
18 123,0
19 127,3
20 131,8
21 136,5
22 141,3
23 146,3
24 151,4
25 156,7
26 162,2
27 167,9
28 173,8
29 179,9
30 186,2
31 192,8
32 203,5
33 210,7
34 218,1
35 229,1
36 233,6
37 241,8
38 250,3
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1040
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Viktor007 » 04.03.2013 21:57

Díky, už jsem se zastyděl a našel to. Teď řeším jestli a hlavně jak dostat do Baofenga ty subkanály, jak je seřadit a jestli to má smysl. Na Inteku si je navolím, tady mám ale pocit, že bych si celou paměť zapráskal frekvencema PMR a subkanálama (8x38). Nevíte jestli se dá při programování vytvořit nějaká podskupina PMR ve vysílačce? Vik
Viktor007
 
Příspěvky: 15
Registrován: 12.01.2013 16:35

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod Viktor007 » 04.03.2013 21:59

Jo a drobná oprava, Ten soubor .dat jde otevřít v programu Baofeng.
Viktor007
 
Příspěvky: 15
Registrován: 12.01.2013 16:35

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 04.03.2013 22:02

Jinak to kódování/dekódování není pro to, aby se utajil "hovor", ale aby se právě neslyšelo všechno ostatní.
Což teda hromada lidí neví a pak se strašně diví, že na nějakém kanále obyčejné vysílačky bez subtónů je slyšet jejich "tajné" vysílání. Je to totiž přesně opačně, je to pro to, aby člověk mohl slyšet jen to svoje vysílání.
To by už musela být ta komunikace celá šifrovaná a za a) se to nesmí a za b) by to potřebovalo mnohem větší výpočetní výkon vysílaček.

Zkuste prosím někdo to TDR a TDR-AB, jak se to chová vám, díky.
Já jen, jestli je to chyba či "vlastnost" ...
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 04.03.2013 22:05

To nejsou subkanály ve smyslu toho, že jsou to jiné frekvence. To furt jede na tom jednom stejném kanále.
Představ si to spíš jako podpis toho tvého vysílání.
Tedy začneš vysílat, vyšleš ten kód, pak jde klasické tvoje vysílání, které slyší všichni.
U přijímání si nastavíš, že chceš přijímat jen vysílání s určitým kódem na začátku. Tedy pak přijmeš jen to, co má patřičný kód.
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod escibe » 04.03.2013 23:06

Zkuste prosím někdo to TDR a TDR-AB
rád to zkusím ale nepochopil jsem co chceš zkusit :oops:
escibe
 
Příspěvky: 379
Registrován: 04.09.2012 16:29
Bydliště: Praha

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 04.03.2013 23:26

Zapni TDR (Menu 7 - TDR OFF/ON).
Nahoře na displeji se ukáže S (nad prvním řádkem s kanálem).
Teď je to v režimu, kdy poslouchá na obou kanálech (tedy na těch, co jsou nastavené na první a druhém řádku).
Takže když někdo zavysílá na jednom nebo druhém řádku/kanálu, tak to Baf pustí a na ten řádek/kanál se přepne.
V tomto režimu jde přepínat pomocí A/B mezi horním a spodním řádkem/kanálem. Tedy nic neobvyklého :)

Akorát je to pro některé účely dost nešikovné, např. když jeden z těch kanálů má být jako primarní a na tom druhém to člověk používá podstatně méně (pro vysílání).

Od toho je tu volba TDR-AB (Menu 37 - TDR-AB OFF/A/B).
No a u té to zůstává přeplé na tom nastaveném, tedy při OFF podle posledního příjmu, A na horním, B na spodním řádku.

No a myslel jsem si, že v tomto režimu jde pomocí tlačítka A/B tento přednastavený "vysílací" řádek dočasně přepnout.
Jenže to jen problikne a okamžitě se to vrátí na ten nastavený řádek.
Což je také problém, protože mám třeba primárně pro komunikaci zaplé A, B spíše poslouchám, ale když bych na něm chtěl zavysílat, tak to pomocí A/B nepřepnu, a když bude to TDR-AB OFF, tak se mi to zase bude přepínat podle posledního příjmu, což je také na prd, protože to zavysílám tam, kde byl poslední příjem.

Tedy prosím zapnout TDR (TDR ON) a přepnout TDR-AB třeba na A a zkusit, jestli jde tlačítkem A/B přepnout na B. Mně to zůstává stále na A ...
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod escibe » 06.03.2013 9:34

Ano jde mě přepínat z A na B. Mám TDR stále na ON. Když to mám např. na A a stanice zachytí vysílání na B tak tam přepne ale už zůstane na B a já když chci vysílat na A tak tam přepnu tlačítkem A/B. Tobě to nejde? Mám stanice dvě a u obou to jde stejně.
escibe
 
Příspěvky: 379
Registrován: 04.09.2012 16:29
Bydliště: Praha

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 06.03.2013 10:27

Ano, takto to funguje i mně. Ale je to naprd, protože vysílačka je v sumce a já pak defacto nevím, na čem vysílám. Teda ano, vím, na tom, na čem jsem posledně něco poslouchal, což se ne moc hodí. Chci používat jeden kanál jako primární a druhý víceméně jen poslouchat. Tedy primárně vysílat např. na A a až když je potřeba reagovat na vysílání v B, tak si to teprve přepnout.

Je tam ještě ta funkce TDR-AB (Menu 34 - TDR-AB OFF/A/B), která právě nastaví, na kterém kanále se má primárně vysílat. Tedy se to vysílání nepřepíná podle příjmu. Jenže to nastaví úplně natvrdo,alespoň tak se to chová mně :(
Zkus to ještě zapnout, zvolit např. A a pak tlačítkem zkusit přepnout.
Naposledy upravil cipis dne 06.03.2013 10:42, celkově upraveno 1
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod escibe » 06.03.2013 10:36

Já mám v menu 37 funkci RPT-RL s nast. na off a čísla od 1-10 nevím co to je. Navolil jsem 1 a chová se to stejně co se týče přepínání A/B.
escibe
 
Příspěvky: 379
Registrován: 04.09.2012 16:29
Bydliště: Praha

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod cipis » 06.03.2013 10:41

Promiň, má to být 34 ...
37 je něco k repeateru ...

Jdu to opravit v předchozích příspěvcích ...
Aha, tak je to jen blbě v tom jednom, v předchozích mám správně 34. A v tom jednom to nejde už editovat :(
cipis
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 2518
Registrován: 26.10.2012 12:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvekod escibe » 06.03.2013 10:45

Ano je to tak. Nastavil jsem 34 na např. A a tlačítko A/B nefunguje
escibe
 
Příspěvky: 379
Registrován: 04.09.2012 16:29
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Komunikace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník