koukal jsem na ten odkaz, připadá mi to hodně zaměřené na trénink příjmu. Dá se tam podle všeho trénovat i vysílání, ale zatím jsem našel jenom možnost klíčovat myší na webové tlačítko.
Tady:
http://internetcw.weebly.com/index.html je popsaná možnost navazovat přes internet opravdová spojení s použitím stejného klíče, který by člověk použil i k transceiveru.
Přibližný princip fungování:
- pokud má klíč příposlech, je to snadnější, jinak se musí připojit nějaký externí. Audio z příposlechu se zavede do vstupu zvukové karty. Jsou tam odkazy na detailní zapojení včetně toho, jak vylepšit poslouchatelnost výsledku pomocí různých audio filtrů.
- dále je na PC nainstalovaný free program Mumble. Údajně porovnávali různé programy a tento měl pro přenos CW nejlepší vlastnosti z důvodu použitého kodeku. Původní účel programu Mumble je hlasová komunikace ve virtuálních chat roomech a používají ho hráči počítačových her, aby se dokázali domlouvat v týmu (takže něco jako TeamSpeak). K programu Mumble je volně šiřitelný i serverový software.
- tvůrci stránek internetCW provozují profesionálně hostovaný server, na který se můžou lidi přihlašovat. Zde je několik virtuálních místností a když se začne klíčovat CW, ostatní v místnosti slyší audio příposlechu a můžou odpovídat. Zdá se, že pro zaregistrování je nutné být radioamatér, alespoň jsem tam nikde neviděl žádné volačky jako "Franta Nová Lhota".
- podle všeho je ale možné zprovoznit si vlastní Mumble server u někoho, kdo má dobré připojení k Internetu s malou latencí. Použitelnost zvukových komunikačních technologií pro CW závisí na nízké latenci a především malém "jitteru".
(Kromě toho se značná část návodu zabývá možností odesílat a přijímat CW pomocí programu FLdigi, ale to je mimo záměr pracovat s vlastním klíčem.)
Výhodu vidím v nezabordelení radiového spektra na pokusy. V případě rozchození nezávislého serveru i v možnosti komunikovat přes CW bez radioamatérské licence.
Poznámka: používám sice pro jednoduchost výraz CW, ale striktně vzato je CW klíčování nosné frekvence, zatímco tady se modulují do přenosové cesty krátké a dlouhé audio tóny. To jenom, aby mě někdo nebral za slovo.