Polní telefon

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...

Re: Polní telefon

Příspěvekod tygrsdrakem » 22.10.2016 8:05

Rekl bych spis elektrotechnik. NF signal samozrejme lze namodulovat na sitovou frekvenci 50 Hz a pak zpetne precist, ale to vyzaduje nejake zarizeni. Na podobnem principu funguje hromadne dalkove ovladani, tj spinani "denniho" a "nocniho" proudu. Myslim ze tohle kazdy elektrikar nepostavi. Ja mel na mysli ciste vyuziti odpojenych metalickych vodicu stylem "tady to ustrihnu a tady to pridratuju".
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
tygrsdrakem
VIP
 
Příspěvky: 465
Registrován: 01.06.2013 17:23

Re: Polní telefon

Příspěvekod JOBU » 22.10.2016 10:07

Ono existuje aj telefonovanie cez sieť 220v,niekde na nete je aj návod.
JOBU
 
Příspěvky: 713
Registrován: 14.07.2016 15:38

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 22.10.2016 11:11

Přes to se dá táhnout i internet a spousta věcí, je tam ale problém v průchodu jističi, elektroměry atd. Nejlepší je táhnout to v rámci jednoho baráku.

Obrázek

Tady je něco o telefonii přes VN vedení:
http://data.cedupoint.cz/oppa_e-learning/2_KME/165b.pdf
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Josef » 22.10.2016 12:24

U vedení signálu polního telefonu po NN rozvodu 230V prostřednictvím nějakého oddělovacího doplňku bude asi trošku problém s vyzváněcí frekvencí a potřebou přenést dostatečně velký výkon na rozeznění zvonku (pokud tam navíc nehodláme nacpat nějakou choulostivou polovodičovou techniku). Síť má 50Hz, vyzvánění induktorem cca 25Hz a hovorové spektrum dejme tomu 300 až 3000Hz.

Mimochodem:
Po síťovém rozvodu se za pomocí různých (schválených) doplňků dá pustit kde jaký NF i VF signál. Ale protože je to ve vašem nejbližším okolí, chce to dělat trochu uvážlivě, jedině na velmi dočasnou dobu a skutečně jen jako "nouzovku". Musíte si uvědomit, že NN vedení není stíněné a to co tam pustíte se bude také částečně vyzařovat ven. Osobně bych si po NN vedení uvnitř domu nic takového nepustil, zvláště pokud ty dráty kromě ostatních rozvodů krouží ve zdech i někde v ložnici či dětském pokojíčku okolo postele. A internet, který je při dnešních rychlostech dnes vlastně VF signálem, už vůbec ne - jedině, že bych na stará kolena zatoužil navštěvovat onkologii. (Ono totiž věci, které jsou v jednotlivých případech certifikovány jako zdraví neškodné, při velké hustotě výskytu na jednom místě zase tak úplně neškodné nebudou. Elektrosmogu máme dnes v domech beztoho už více než dost. Mobily a wifinou počínaje, přes různá dálková ovládání, až po čidlo venkovního teploměru. A to raději ani nemluvím o parazitním vyzařování neodrušených čínských nabíječek, šířící se taktéž po NN vedení v domě, ba dokonce i ven na ulici.)
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Polní telefon

Příspěvekod Kocour » 23.10.2016 19:59

Jenom bych k tomu doplnil, že systémy PLC (Power Line Communication) pro přenos počítačové sítě po silovém vedení jsou všeobecně nenáviděné radioamatéry a krátkovlnnými posluchači po celém světě. Typické HomePlug zařízení (jako na tom obrázku výše) jede v širokém spektru 2-30 MHz přes vodiče, které nejsou optimalizované pro vysokofrekvenční přenos (na rozdíl například od běžného ethernetu, kde se používá kroucená dvoulinka UTP/STP). To znamená, že dochází k velkým ztrátám vyzařováním a ty jsou nahrazovány vyšším vysokofrekvenčním výkonem (jelikož je zařízení z principu vždy zapojené do zásuvky 230V, není spotřeba považovaná za takový problém).

Takže použitím takového zařízení pro drátovou lokální komunikaci můžeme sobě i druhým zhoršit příjem dálkové bezdrátové komunikace.

Ale asi jsme dost offtopic z tématu "Polní telefon".
Kocour
VIP
 
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 21:29

Re: Polní telefon

Příspěvekod tygrsdrakem » 24.10.2016 12:22

Nicméně mě tyhle úvahy inspirovaly k otázce: Pro TP25 se dělal přídavný modul (TP25rd), který umožňuje dálkové ovládání vojenské radiostanice (různé typy) mezi režimy příjem / vysílání. Nenapadne někoho nějaké jednoduché řešení, jak to nabastlit na soudobé stanice v pásmu CB? (Třeba Alan 42 nebo něco podobného..). Teoreticky by to mohlo jít přes vstup k externímu mikrofonu, který má PTT, ale nerad bych to dělal metodou pokus - omyl...
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
tygrsdrakem
VIP
 
Příspěvky: 465
Registrován: 01.06.2013 17:23

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 24.10.2016 14:17

Tu máš schéma přístavku
Obrázek

V pravé části je blokově zobrazený polní telefon TP25, který je však od samotné linky oddělený kondenzátorem C1. Linka pokračuje k radiostanici na kontakty přepínacího relé RE, které rozhoduje o tom, bude-li telefon připojen na reproduktorový výstup radiostanice nebo na mikrofonní vstup a současně ještě ovládá zaklíčování stanice PTT. Relé je napájeno z pomocného napětí od radiostanice. Přes vinutí relé získá celá linka kladný elektrický potenciál. Protože je však vodič linky oddělený od telefonu i od radiostanice kondenzátory C1 a C2 a vypínač vlevo u tlumivky tl. je přerušený, nemůže stejnosměrný proud nikam protékat a relé není sepnuté. Radiostanice je v režimu PŘÍJEM. Z reproduktorového výstupu prochází střídavý nízkofrekvenční signál přes klidové kontakty relátka a přes kondenzátor C2 do telefonní linky. Zde je sice připojena cívka relátka RE, ale ta má velký počet závitů tenkého drátu a tudíž značnou indukčnost. Nízkofrekvenční signál proto přes elektromagnet neprochází, ale pokračuje telefonní linkou směrem doleva k telefonu. Spínač u tlumivky tl. je rozpojený, její indukčnost značná, takže boční cesta je slepá a proto se signál dostává až ke kondenzátoru C1 před telefonem. Kondenzátor C1 ani C2 netvoří pro nízkofrekvenční střídavý signál žádnou podstatnou překážku, takže pokračuje až do telefonního přístroje a zaznívá ze sluchátka.
Po stisku klávesy v telefonu se však situace úplně změní....

Spínací kontakt klávesy v telefonu spojí dolní konec tlumivky tl. na druhý spodní vodič linky. Tento vodič je však v radiostanici připojen k zápornému pólu zdroje GND. V tom okamžiku je stejnosměrný proudový okruh uzavřen a proud začne procházet z pomocného zdroje, přes cívku relé RE do telefonní linky. Jejím horním vodičem pokračuje k tlumivce tl., tou prochází, uzavírá se přes spínač a vrací zpět druhým spodním vodičem telefonní linky opět do radiostanice na GND. Relé přitáhne a přepně kontakty. Telefonní linka je nyní připojena na mikrofonní vstup a současně je pomocí PTT přepnutá stanice do řežimu VYSÍLÁNÍ. Slova vyslovená do mikrofonu telefonního přístroje vytvářejí nízkofrekvenční střídavé proudy, které procházejí přes oddělovací kondenzátor C1 do telefonní linky. Tlumivka tl. (díky své velké indukčnosti) pro ně nepředstavuje schůdnou trasu a tak nerušeně pokračují linkou k radiostanici. Indukčnost elektromagnetu přepínacího relátka má podobné vlastnosti jako tlumivka, proto ani zde nedochází k výraznějšímu útlumu a proto nízkofrekvenční signál pokračuje přes druhý oddělovací kondenzátor C2 na mikrofonní vstup radiostanice kde je následně využíván k modulaci vysílače. Slova vyslovená do telefonu jsou tak radiostanicí odvysílána.
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod tygrsdrakem » 24.10.2016 16:00

Tak snad abych oprášil Základy elektrotechniky.. :?
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
tygrsdrakem
VIP
 
Příspěvky: 465
Registrován: 01.06.2013 17:23

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 24.10.2016 17:05

V podstatě nic, co by se nedalo udělat elektronicky na jakoukoli staničku, inspirace třeba:

http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=110
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 24.10.2016 17:26

Už mi nejde příspěvek editovat, tak dodatek:
Případně:
http://pandatron.cz/?693&audio_detektor

V případě přítomnosti zvukového signálu prostě obvod sepne relé nebo tranzistor, kteréžto zapojení se píchne k vysílačce tam, kde detekuje externí PTT. Opačně to lze udělat totožným způsobem, jakmile je detekován signál z vysílačky, nasimuluje obvod zmáčknutí PTT na mikrotelefonu, na obou stranách je pochopitelně třeba zajistit, aby z telefonu do vysílačky i z vysílačky do telefonu šel signál přizpůsobený tak, jako by šel z mikrotelefonu ale to už není žádná výzva.

(ano, je mi jasné, že oproti elegantní jednoduchosti samotného přístavku TP-25rd je to jako jít s kanonem na vrabce, takovýmto řešením ale je možné přizpůsobit přístavek na v podstatě jakoukoli vysílačku)
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 25.10.2016 21:26

No, a jelikož se tu probírají jen offtopiky v poslední době, dnes dorazila ústředna...

IMG_0592.JPG
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Josef » 26.10.2016 19:33

K základnímu principu telefonního přístavku nebo obdobně konstruovaného udělátka jsem našel pár názorných schémátek:

Nestisknutá klávesa - funkce "příjem":
TP25rd-princip-funkce-prijem.gif
TP25rd-princip-funkce-prijem.gif (3.47 KiB) Zobrazeno 8953 krát


Stisknutá klávesa - funkce "vysílání":
TP25rd-princip-funkce-vysilani.gif
TP25rd-princip-funkce-vysilani.gif (3.42 KiB) Zobrazeno 8953 krát


Samozřejmě radiostanice musí před mikrofonním vstupem obsahovat účinný omezovač (antiparalelní diody a pod.), který je schopný "umravnit" vysoké napětí, kdyby náhodou nějakého "inteligenta" napadlo zatočit kličkou a poslat do citlivého vstupu radiostanice 70...100V AC z induktoru.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 27.10.2016 21:27

Moc pěkné schéma. To relé obsahuje RF10? V přístavku myslím není.
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Josef » 28.10.2016 17:28

Schéma je obecné, aby byl jasný princip. Uvnitř RF-10 relé v této funkci není, ale tuhle funkci vykonává "krabička A", která se dá občas k radiostanici jako doplněk sehnat. Na této krabičce jsou klasické telefonní svorky pro připojení linky a krabička se pak propojí s radiostanicí "mikrofonním" propojovacím kabelem (v příslušenství "krabičky A"). Kromě toho obsahuje "krabička A" napájecí stabilizátor pro radiostanici a umožňuje ji napájet z palubního rozvodu auta 12V a slouží tuším i jako nabíječka akupaku. Obsahuje i interkom a může zesilovat zvuk z radiostanice na reproduktor. Když pohledáš na internetu, určitě toho o tajemné "krabičce A" najdeš více. Některé starší elektronkové radiostanice měly relé už v sobě zabudované. V označení pak měly na konci písmeno "d", např. R-108d.

Krabička A je vpravo dole pod reproduktorem:
RF10-sestava-v.jpg
RF10-sestava-v.jpg (43.58 KiB) Zobrazeno 8841 krát
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 28.10.2016 18:02

Už jsem si to mezitím našel, díky.
Ano, pravdu díš, i aku se s ní dá nabíjet z vozidla.

Když už umíš tak pěkně vysvětlovat elektroniku, nechceš i popsat funkci translátoru TR1 a jak s ním udělat fantomové linky přes jedno vedení? Kluky by to určitě zajímalo a já to tak pěkně nevysvětlím.
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 29.10.2016 2:48

Už mi opět nejde editovat poslední příspěvek, budu tedy pokračovat.
Další zajímavá věc na zamyšlení by mohla být vykoumat nějakou moderní polovodičovou alternativu přijímacího (a v některých případech i vysílacího) zesilovače PZK, který bohužel pracoval na elektronku 1L34 takže krom 1,4V AS2 nebo AS4 potřebuje i 45V anodovou baterii, což je v dnešní době nejen nesehnatelná, tak i nepraktická věc. Polovodičová verze by se vešla do malé krabičky a dala by se nosit s polním telefonem, napájení pak kupříkladu svorkami na baterii v telefonu (třeba přes dva zdvojovače)
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod krvfx » 29.10.2016 15:59

A co použít 9V baterii a spínaný regulátor? Na aliexpressu se dají koupit hotové moduly za 30 Kč.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1554
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Polní telefon

Příspěvekod Josef » 29.10.2016 17:11

Proč 9V ? Pro jednu elektronku se dá udělat měnič napájený přímo i ze "žhavícího článku" pracující na napětí pouhých 1,5V. A není potřeba chodit daleko. V kde kterém "stokorunovém" foťáku (takový ten jednorázový, co se po vyfocení filmu rozlomí a kazeta pošle k vyvolání) je vestavěný blesk. Ten má miniaturní jednotranzistorový měnič, který je napájený jednou tužkovou baterií a na výstupu vyrábí nejméně 120V= pro výbojku. Dává sice jen pár miliampérů, ale elektronce to bude stačit. Pokud by si chtěl někdo udělat měnič podle svého a držet se "klasiky", může použít buď vibrační měnič (německý z WWII běhal už od 1,2V=) a pak se dá obejít úplně bez polovodičů (měnič totiž umí druhým párem kontaktů i usměrňovat). Nebo se to dá postavit třeba s nějakým germaniovým tranzistorem. Prostě s něčím, čemu těch 1,5V k funkci postačí a za transformátorem se pomoci diodovým zdvojovačem.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 29.10.2016 22:38

Taktak, elektronku bych možná vypustil celkově, přeci jen, je to kus skla, takže je křehký a má váhu
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

Re: Polní telefon

Příspěvekod Artifex » 30.10.2016 16:10

Cesta by mohla jít svorky baterie na step-up:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Input-0-8 ... SwZtJW-~Tn
a napájet kupříkladu LM4861 https://www.gme.cz/lm4861m-so8-texas-instrument

Pak už jen přepínač příjem-off-vysílání, který by přehazoval vstup a výstup. Mechanické provedení se vejde do mini krabičky, vstupy výstupy 2x drát na svorky napájení, ten jde protáhnout dírkou v levém dolním rohu bateriového víčka, 2x vstup z linky, 2x výstup na telefon.

Nechce se mi to nějak víc rozkreslovat, přepínání vysílání příjem snad pochopí každý, stačí spínači prohodit svorky vstup, výstup a galvanické oddělení od linky samotné lze třeba oddělovacím trafem 1:1

zesilovač.png
Uživatelský avatar
Artifex
VIP
 
Příspěvky: 1039
Registrován: 26.03.2012 16:08
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na Komunikace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník