Testy konzerv a polotovarů

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Matěj » 18.12.2018 14:49

Když jsem byl na vojně ještě jako záklaďák, tak jednou nám kuchaři tvrdili, že spotřebovávají několik let starý chleba. Tehdy jsem to bral jako srandu, ale pak jsem něco podobného slyšel z více zdrojů. Setkal jste se s tím taky někdo? Jak to mohlo být případně baleno? Jednalo se o klasické bochníky samozřejmě.
Matěj
 
Příspěvky: 608
Registrován: 28.08.2016 10:52
Bydliště: okres KM

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod turista » 18.12.2018 20:10

Z mých zkušeností absíka a občasného dozorčího kuchyně :
Chleba se skladoval cca 3 dny, pak se teprve lifroval do jídlelen. Z důvodů - 1. zásoba 2. (ne)plynatost 3. menší spotřeba než u čerstvého.
S technologií dlouhodobého skladování chleba jsem se setkal pouze útně při výuce. Podplukovník, který nám přenášel ji zažil jednou při předváděčce.
Chleba byl formového typu, balil se prý do speciálního papíru ještě za horka. Pak do papírových pytlů. Po roce, po rozbalení byl prý dobrý.
turista
 
Příspěvky: 44
Registrován: 27.08.2013 13:32

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Vladimir » 19.12.2018 15:50

Neviem ako dnešný drožďový chlieb, ale poctivý kváskový chlieb sa v minulosti normálne vysušil a potom mohol skladovať mnoho mesiacov. Pred konzumovaním sa len deň vopred prikryl mokrou utierkou a do rána bol mäkký.

Ešte teda ten odkaz na konzervy:
http://www.hurka.sk/kontakt.html
Vladimír
Uživatelský avatar
Vladimir
 
Příspěvky: 61
Registrován: 22.09.2016 13:04

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod jameson363 » 21.12.2018 14:56

Neni to klasickej bochnik, ale mam doma zitnej kvaskovej chleba. Takova ta tmave hneda pulkilova kostka nakrajena na platky z Kauflandu. Pravda, ze to neni tak dobry jako klasickej Tanvald, ale da se to. No a expiracka je konec unora 2018 a zatim nezplesnivel. Az to bude rok prosle, cili za dva mesice, tak to otevru a zkusim. Kdyz preziju, dam vedet i s fotkama :D
jameson363
 
Příspěvky: 329
Registrován: 29.12.2012 0:02

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Vladimir » 07.01.2019 14:14

Ohľadom kváskového chleba z obchodu, na to pozor, nie je to pravý kváskový chlieb, je to normálny drožďový, akurát sa tam pridáva sušený kvások, teda je to len marketing. Kvások tam síce je, ale nakysnutie zabezpečuje droždie a tak sa ten chlieb aj správa. Dlhá doba trvanlivosti je zase vecou konzervantov, ktoré sú tam. Stačí pozrieť zloženie na obale.
Vladimír
Uživatelský avatar
Vladimir
 
Příspěvky: 61
Registrován: 22.09.2016 13:04

Předchozí

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků