Testy konzerv a polotovarů

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Matěj » 18.12.2018 14:49

Když jsem byl na vojně ještě jako záklaďák, tak jednou nám kuchaři tvrdili, že spotřebovávají několik let starý chleba. Tehdy jsem to bral jako srandu, ale pak jsem něco podobného slyšel z více zdrojů. Setkal jste se s tím taky někdo? Jak to mohlo být případně baleno? Jednalo se o klasické bochníky samozřejmě.
Matěj
 
Příspěvky: 865
Registrován: 28.08.2016 10:52
Bydliště: okres KM

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod turista » 18.12.2018 20:10

Z mých zkušeností absíka a občasného dozorčího kuchyně :
Chleba se skladoval cca 3 dny, pak se teprve lifroval do jídlelen. Z důvodů - 1. zásoba 2. (ne)plynatost 3. menší spotřeba než u čerstvého.
S technologií dlouhodobého skladování chleba jsem se setkal pouze útně při výuce. Podplukovník, který nám přenášel ji zažil jednou při předváděčce.
Chleba byl formového typu, balil se prý do speciálního papíru ještě za horka. Pak do papírových pytlů. Po roce, po rozbalení byl prý dobrý.
turista
 
Příspěvky: 48
Registrován: 27.08.2013 13:32

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Vladimir » 19.12.2018 15:50

Neviem ako dnešný drožďový chlieb, ale poctivý kváskový chlieb sa v minulosti normálne vysušil a potom mohol skladovať mnoho mesiacov. Pred konzumovaním sa len deň vopred prikryl mokrou utierkou a do rána bol mäkký.

Ešte teda ten odkaz na konzervy:
http://www.hurka.sk/kontakt.html
Vladimír
Uživatelský avatar
Vladimir
 
Příspěvky: 68
Registrován: 22.09.2016 13:04

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod jameson363 » 21.12.2018 14:56

Neni to klasickej bochnik, ale mam doma zitnej kvaskovej chleba. Takova ta tmave hneda pulkilova kostka nakrajena na platky z Kauflandu. Pravda, ze to neni tak dobry jako klasickej Tanvald, ale da se to. No a expiracka je konec unora 2018 a zatim nezplesnivel. Az to bude rok prosle, cili za dva mesice, tak to otevru a zkusim. Kdyz preziju, dam vedet i s fotkama :D
jameson363
 
Příspěvky: 339
Registrován: 29.12.2012 0:02

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Vladimir » 07.01.2019 14:14

Ohľadom kváskového chleba z obchodu, na to pozor, nie je to pravý kváskový chlieb, je to normálny drožďový, akurát sa tam pridáva sušený kvások, teda je to len marketing. Kvások tam síce je, ale nakysnutie zabezpečuje droždie a tak sa ten chlieb aj správa. Dlhá doba trvanlivosti je zase vecou konzervantov, ktoré sú tam. Stačí pozrieť zloženie na obale.
Vladimír
Uživatelský avatar
Vladimir
 
Příspěvky: 68
Registrován: 22.09.2016 13:04

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod jameson363 » 28.01.2019 4:03

Vladimir píše:Ohľadom kváskového chleba z obchodu, na to pozor, nie je to pravý kváskový chlieb, je to normálny drožďový, akurát sa tam pridáva sušený kvások, teda je to len marketing. Kvások tam síce je, ale nakysnutie zabezpečuje droždie a tak sa ten chlieb aj správa. Dlhá doba trvanlivosti je zase vecou konzervantov, ktoré sú tam. Stačí pozrieť zloženie na obale.


Nejsem debil a slozeni na obalech samozrejme ctu. Zadny konzervant tam uveden neni, jinak bych to nebral jako takove prekvapeni ;-)
jameson363
 
Příspěvky: 339
Registrován: 29.12.2012 0:02

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 04.02.2019 18:10

Dnes jsem zas po delší době otevřel konzervu od Dovastu. A to Svíčkovou na smetaně. Už tu o ní myslím psal Serža. Byla výborná. Na to že měla už jen cca měsíc do konce expirační doby (i když po celou dobu skladována v cca 12st.) Tak konzistence omáčky byla naprosto normální a maso bylo také velice dobré.

Jelikož mi u první várky konzerv od Dovastu začíná pomalu končit expirační doba, tak je začnu otvírat snad trochu více.
Znáte to, člověku je prostě z chamtivosti škoda otevřít konzervu, která má trvanlivost ještě jeden-dva roky.
Samozřejmě těm konzervám ani po konci expirační doby nic nebude. Ale není zas problém obměnit za novou várku.
Přílohy
Dovast 1.jpg
Dovast 2.jpg
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2588
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 10.02.2019 16:54

Jasně, třeba místo chleba, budeš mít penicilin. :)
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2588
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 10.02.2019 17:01

Právě jsem ochutnal MAGGI Magic Asia Smažené nudle Thai Curry pikantní sáček 128g
Na to, jak to ze začátku na pánvičce vypadalo, to bylo docela dobré. Samozřejmě k tomu chybělo nějaké maso. Přidat nějaké osmažené kuřecí kousky atd, bylo by to ještě lepší. Ale i takhle to ušlo.
Cena co jsem koukal na netu je kolem 39 Kč. Není to zrovna málo za trochu nudlí, ale tyhle věci stojí tak většinou podobně všechny.
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2588
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Serža » 10.02.2019 21:09

tak se dvěma láhvema kečupu jde sníst prakticky cokoliv...
:-)
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Uživatelský avatar
Serža
 
Příspěvky: 3041
Registrován: 21.04.2016 15:12

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Radek07 » 11.02.2019 11:20

Od Dovastu mám zásoby od roku 2012. Konzervy pravidelně procházím a kontroluji. Za tu dobu se mi nafoukly dvě konzervy, které jsem samozřejmě vyřadil. Jinak občas si s rodinou dáme třeba svíčkovou, nebo křenovku i z toho roku 2012 a absolutně bez problémů. Chuťově bezvadné.
Radek07
 
Příspěvky: 706
Registrován: 30.07.2011 10:30

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 13.02.2019 6:32

Já už cca 3 dny požvýkávám toto sušené maso. Je opravdu vynikající. Kousky malinké, tenoučké a křupavé. Už jsem ze 100g pytlíku sežral asi 2/3 obsahu a narazil jsem jen na jeden kousek (spíš drobek) který nešel rozkousat. Jinak zatím vše v pohodě.
Přílohy
IMG_20190211_154010.jpg
IMG_20190211_154107.jpg
IMG_20190211_154424.jpg
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2588
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod lordCorvin » 03.04.2019 20:58

Po oslavných ódách na Dovast jsem zakoupil (a otestoval) svíčkovou a telecí kousky. Telecí kousky naprostá spokojenost, svíčková budila rozpaky a děti ji odmítli jíst, ačkoliv jinak svíčkovou zbožňují. Prostě chutná jinak, než jsme zvyklí.

Ještě mám vepřovku a hovězí kousky, na ty dojde asi v létě na chatě. V plánu je test držťkovky a některé z dalších hotovek, nejspíš rajské a španělských ptáčků. Mám to tam dvacet minut pěšky, tak ušetřím za poštovné. :-)
lordCorvin
 
Příspěvky: 89
Registrován: 22.12.2011 12:08

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 1:27

Tak nevím... Svíčková je poměrně luxusní jídlo (samozřejmě se bavím o pravé svíčkové) a udělat ji "konzervovaně" je prakticky nemožné, už jen kvůli technologii výroby omáčky.
¨
Ono spousta (odhadnu si tipnout, že i většina) lidí pravou svíčkovou nikdy v životě nejedla, takže neví, jak může tato delikatesa chutnat...
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2237
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Hohepa » 04.04.2019 7:35

Co je to "pravá svíčková" ?
Ono co kuchyně, to trochu jiný recept.

Rettigová udává hned čtyři verze https://zlatyfond.sme.sk/dielo/5015/Rettigova_Domaci-kucharka/5

Také zajímavý popis receptu https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2309
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 04.04.2019 8:45

bivoj: A o tom, co je pravá svíčková, budeš rozhodovat Ty, nebo na to bude nějaká komise? :D
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Fabulous » 04.04.2019 10:07

Jako znalce a milovníka svíčkové by mě také ta pravá svíčková zajímala Bivoji?
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
 
Příspěvky: 7177
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod kregan » 04.04.2019 12:38

Jako nevařícího milovníka svíčkové by mě spíš zajímalo, kam si za takovou dojít. Zatím jsem na nejlepší hospodskou narazil (a příležitostně si ji tam jezdím dávat) Na Marjánce u Sázavy.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
 
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Matěj » 04.04.2019 14:13

Pravá svíčková je přece maso, tedy bederní sval z vnitřní strany hřbetu. Tak to určitě myslel. :lol:
Nicméně svíčkovou na smetaně mám taky tuze rád a letos jsem měl výbornou kdesi na Vysočině (i kdybyste mě zabili, tak si nevzpomenu na název obce). Až pojedu někdy na Sázavu, aspoň vím, kam se stavit. :)
Matěj
 
Příspěvky: 865
Registrován: 28.08.2016 10:52
Bydliště: okres KM

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Hohepa » 04.04.2019 14:28

No ani tom se kuchaři neshodnou .
Někdo tvrdí že lepší je použít falešnou svíčkovou (kulatá plec) , že je prorostlejší kolagenem a proto chuťově výraznější.
Někdo dává přednost karabáčku https://regiony.rozhlas.cz/znate-karabacek-rika-se-mu-maso-rezniku-7420309

Někdo dává zeleninu 1:1:1, někdo dává 2 díly mrkve a po jednom dílu petržel a celer.
Někdo dává pastiňák.
někdo přidává z koření i jalovec.
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2309
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků