Sušené maso

Re: Sušené maso

Příspěvekod krvfx » 22.08.2019 12:38

Zkusil jsem naložit do soli vepřovou panenku. Týden v misce se solí v lednici. Pak opláchnout sůl, omýt v octové vodě, usušit, obalit v koření, zabalit do gázy a pověsit do špajzu. Ochutnal jsem kousek po vyndání z lednice, bylo to dost dobré. Po cca dvou týdnech visení je to na omak tvrdé jako kámen a bojuji s tím, abych to nesežral. Oficiální ochutnávka bude v sobotu, ale vypadá to velmi slibně. Příště zkusím hovězí. Oproti sušení v sušičce je s tím skoro nulová práce, zdravotní riziko je asi trochu větší.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1554
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Sušené maso

Příspěvekod Rainier Wolfcastle » 22.08.2019 13:02

Nemelo by to byt povesene dele? Jinak take se na to chystam, ale az na podzim trochu opadne teplota. Nekde jsem cetl ze by to nemelo byt ve vice nez 22 stupnich
Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
 
Příspěvky: 1534
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Sušené maso

Příspěvekod Piston » 22.08.2019 20:35

Jak velký kus té panenky jsi dal sušit? U všech sušených mas se to krájí na co nejtenčí proužky. Rychleji vyschnou a snáze se žvýkají… Samozřejmě, u celých vepřových šunek to je jinak ,ale ty schnou mnohem déle za přesně daných podmínek.
Uživatelský avatar
Piston
 
Příspěvky: 95
Registrován: 13.08.2016 20:33

Re: Sušené maso

Příspěvekod krvfx » 23.08.2019 8:54

Řízl jsem to napůl, aby se to vešlo do misky. Už po vyndání ze soli to bylo jedlé, takže bych řekl, že ty tři týdny by měly stačit. Teplota by vadit neměla, akorát to nesmí být na slunci. Jelikož je to malé, tak asi není třeba to nechávat déle - je to jako kámen, doufám, že to nebudu muset porcovat dremelkou:)
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1554
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Sušené maso

Příspěvekod Rainier Wolfcastle » 24.08.2019 7:44

Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
 
Příspěvky: 1534
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Sušené maso

Příspěvekod krvfx » 03.09.2019 14:23

Jo, to je v podstatě ono. Bylo to super, snědlo se to hned a chuťově to bylo vynikající. V podstatě to bylo hodně slané, ale ne extrémně a chuť tomu dalo koření. Mírně pálivá varianta byla hodnocená lépe. Bylo to úplně kamenné, nedalo se to moc krájet, musel jsem odkrajovat tlakem. Příště toho musím udělat víc a zkusím i hovězí.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1554
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Sušené maso

Příspěvekod JirkaK » 22.09.2019 9:51

Tak jsem neodolal a také to zkusil. Výborné a chutnalo to celé rodinně. A jak píší přede mnou, příště toho udělat více.

Na udělání lehlé a nejvíc to chutná, když se nakrájí tence.
Přílohy
IMG_1620.JPG
JirkaK
 
Příspěvky: 255
Registrován: 23.12.2013 20:14
Bydliště: Jihomoravský kraj

Předchozí

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků