Sušené maso

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 21.05.2015 5:04

ak si dobre pametam, botulini sa rozvijaju pri bezkyslikatej atmosfere. To v pripade suseneho masa pri spravnom skladovani velmi nehrozi :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Sušené maso

Příspěvekod Hohepa » 21.05.2015 9:00

Máš celkem pravdu, ale chybí ti tam "i"
Tedy v i bez kyslíku. Málo kdo si uvědomuje že ty baktérie napadají třeba i zrna obilí. :o
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2409
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 21.05.2015 18:43

Aaaaaha tak toto som nevedel :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Sušené maso

Příspěvekod Hohepa » 21.05.2015 21:44

Z wikipedie
Tato bakterie je komenzálem střevního ústrojí zvířat (savců, ptáků i ryb). Spory se vyskytují v půdách, ve vodě a prachu. U člověka je střevní trakt těmito bakteriemi kolonizován jen vzácně, u kojenců může dojít k závažné intoxikaci. Kmeny Clostridium botulinum se vyskytují na celém světě. Geografické rozdíly jsou určovány podle produkce určitého typu neurotoxinu. Těžiště toxinu typu A, jež kontaminuje především ovoce a zeleninu, je v Číně a na západě USA. Typ B je typický pro střední Evropu a kontaminuje převážně masové výrobky. Typ E je častý v přímořských oblastech, a proto je příčinou otrav rybím masem nebo mořskými plody. V Česku se vyskytuje již zřídka. Statisticky za dobu 40 let, počínaje rokem 1960, se zde vyskytlo 103 případů onemocnění botulismem.


s tím kyslíkem přesněji:
C. botulinum je tyčinkovitý mikroorganismus. Je obligatorně anaerobní, kyslík je pro něj jedem. Toleruje však velmi malé stopy kyslíku, a to díky enzymu superoxiddismutáze (SOD), který je důležitou antioxidační ochranou téměř pro všechny buňky vystavené kyslíku.Za nepříznivých podmínek bakterie dokáže tvořit endospory, které jí umožňují přežívat v neaktivním stavu, dokud nenastanou takové podmínky, ve kterých může růst

Takže stačí když se ti igelit "přilepí" na plátek masa a ty potvory maj prostředí bez "kyslíku".


IMHO sušené maso zavakuovat a zavařit do sáčku a následně ve vodě sterilovat 2× po 24 hodinách.
Stejně jako jakékoliv jiné domácí masové "konzervy/zavařovačky".
Mít ho půl roku jen v zauzlovaném mikrotejnu byť v lednici ... :shake .. bych se bál to jíst :cry:
na to se mám moc rád .
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2409
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvekod sigmark » 21.05.2015 21:47

tak zrovna v igelitu to vařit, aby se z něj do masa vymacerovaly všechny sračky...no nevim.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
 
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 19:43

Re: Sušené maso

Příspěvekod Hohepa » 21.05.2015 22:28

neměl jsem na mysli zrovna igelitové sáčky na odpadky :head , ale sáčky k tomu určené :D
Vakuové svářečky........používají profesionální silnou drážkovanou fólii, která umožňuje dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U takto balených potravin se prodlouží doba skladování v mrazničce proti klasickému balení z 6 měsíců až na 2–3 roky (maso, zelenina, ovoce). V ledničce se prodlouží doba skladování z jednoho týdne až na 6 měsíců (uzeniny, sýry).

Sáčky ze speciální fólie lze umýt a použít opakovaně. Zmrazené potraviny se mohou v této fólii vařit, rozmrazovat i ohřívat v mikrovlnné troubě. Vakuová svářečka ........ má kromě fólie i nádobu s odsáváním na uskladnění potravin v ledničce.


Je zde i samostatné vlákno o vakuování potravin .
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2409
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvekod donovanstangiano » 15.06.2015 7:50

Tak se Vám tu musím pochlubit, jak se mi povedlo sušené maso na trek do Norska. Používali jsme ho jako žvýkačky do kapsy při přesunech a jako doplněk "Dobrých hostinců" při vaření večeře.
Recept v kostce: kilo dobrého hovězího (koupil jsem váleček), Worcestr, pepř, sůl.
Trouba horkovzduška na půl hodiny 80°C, pak na 50°C cca 16 hodin. Je třeba kořením nešetřit. Konzistence stejná jako kupované Jerky, chuť lepší. Přikládám foto před sušením - foto po sušení jsem nestihl :)
Přílohy
maso.jpg
maso.jpg (46.68 KiB) Zobrazeno 13419 krát
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
donovanstangiano
 
Příspěvky: 254
Registrován: 11.11.2013 9:47

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 05.07.2015 19:17

Ha, prave som v mrazaku nasiel vyse roka stare jerky, ktore som si vyrobil :-) Bez straty kyticky. Slane, pikantne, kusky cesnaku bez straty farby a chuti palivy ako fras, maso skor drolive, az po zvlhceni slinami troska zvlacnie. Do tychto teplot hromada soli pomoze proti dehydratacii a hlavne strate mineralov (aspon niktorych) :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Sušené maso

Příspěvekod Dagobert » 15.12.2015 11:21

Narazil jsem v outdoor obchodě na sušené maso Biltong. Máte s ním někdo zkušenosti, co se týče poživatelnosti, chuti, výdrže a podobně?
Uživatelský avatar
Dagobert
 
Příspěvky: 583
Registrován: 28.05.2014 11:21

Re: Sušené maso

Příspěvekod gannicus » 15.12.2015 11:55

9 z 10. rozpadlíků radí: "udělej si sušené maso bez chemických konzervantů sám" :)
Uživatelský avatar
gannicus
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23.05.2012 7:31

Re: Sušené maso

Příspěvekod kregan » 15.12.2015 12:00

No nevim, ten čas věnovanej piplače se sušenim masa věnuju radši tréninku (teda pokud by nešlo o sušení masa v polních podmínkách).
Čím víc víš, tím míň neseš.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
 
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Sušené maso

Příspěvekod Hohepa » 15.12.2015 12:13

Tak já jsem ten 1 z desíti co se má moc rád a bojí se botulotoxinů :finger
Oni ty konzervanty se tak jmenují proto, že KONZERVUJÍ !
Věř, že kdyby výrobci měli jistotu, že to bude za dva roky O.K. i bez nich, tak by neutráceli a nedávali by je tam .

Experimentovat kulinářsky k "okamžité" spotřebě ( měsíc, dva) je jedna věc.
Ale uskladnění v řádově několika roků , bez mrazáku atd.,
to je vyšší dívčí
Na to mám sebe a rodinu moc rád.
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2409
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvekod Alstratt » 15.12.2015 12:16

Souhlasim taky se mi to moc nechce delat si radsi koupim Jack Link's. Co si susim tak jsou platky ovoce jako je mango apod. ale maso uz dlouho ne to si radsi koupim. Vic jim to susene ovoce jako jsou platky suseneho manga hlavne.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Uživatelský avatar
Alstratt
 
Příspěvky: 393
Registrován: 01.08.2015 15:34
Bydliště: US

Re: Sušené maso

Příspěvekod gannicus » 15.12.2015 12:47

Hohepa píše:bojí se botulotoxinů

A proto je potřeba dodržet určitý postup, např maso krátkodobě před sušením šoupnout do trouby s teplotou 60+ st ;)
Uživatelský avatar
gannicus
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23.05.2012 7:31

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 15.12.2015 13:15

Ad strach z botulotoxinov a susene jedlo, konkretne ovocie a zelenina.

Musim vas pani upozornit na jednu vec. Bakterie botulis (vsetky kmene) sa nachadzaju VSADE a na VSETKOM. Uz v prvej polovici minuleho storocia sa matky deti upozornovali, ze susene ovocie, zelenina a napriklad aj med, je velmi nevhodne podavat detom do troch rokov. A preco? Pretoze bakterie botulis zjedene a este nevyvinuta spravna bakterialna flora v detskom creve moze sposobit takzvany detsky botulizmus, otravu botulinom, ktory sa vyvinie - vytvori v crevach a nie v potravine. Bakterie BOTULIS su aj v konzervach zapuzdrene, aj v mede, aj v spagetach z obchodu, skratka vsade v 99.999999% su v inaktivnom zapuzdrenom stave - bakterialnych cystach. Dovodom konzervacie je zabit ZIVE bakterie a rozlozit uz vzninuty jed v potravine. Dosahuje sa toho viacerymi sposobmi, najdete ich kde len chcete, teda tie sposoby :-)
K susenemu masu - presolenie - zmena PH na jdenu stranu od idelaneho stavu pre botulotoxicke bakterie staci na to, aby sa bakterie neprebudili a neprodukovali jed. Zachovat susene maso suche, bez vlhkosti a nedopustit zmenu jeho PH staci na jeho konzervaciu na DLEH ROKY ;-) Bez rizika rozvoja bakterii a naslednej otravy. :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Sušené maso

Příspěvekod Ondřej99 » 15.12.2015 17:43

Mám dotaz. CO sušení masa v PA době ?
Ondřej99
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10.12.2015 16:14

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 15.12.2015 18:53

Take iste ako susili indiani pred "civilizovanou dobou. Alebo ako susili napriklad ryby na severe ci v rusku, alebo v afrike, alebo v severnej amerike (kanada). :-) Susenie je NAJSTARSIA technika na konzervovanie :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Sušené maso

Příspěvekod J0I-INY » 03.02.2016 10:02

Vážení, sušil jste někdo králičí maso?
Při pročítání tohoto vlákna se často spoléhá na kupované hovězí/vepřové. Co ale takový králík z domácích zdrojů? Zkoušel někdo?
J0I-INY
 
Příspěvky: 14
Registrován: 03.12.2012 20:19

Re: Sušené maso

Příspěvekod proforma » 03.02.2016 11:29

Ad botuliny: bakterie potrebuje ke svemu zivotu a mnozeni: 1) prostredi bez kysliku (O2 ji zabiji), 2) teplotu okolo 30 C. Cili pro mne z toho vyplyva, ze bezpecne by melo byt skladovani v otebrenem papirovem pytliku na chladnejsim miste, napr. Ve spajzu (to delam ja a zatim ziju :-)) , nebo napr. V cukralu naplnenem kyslikem (to by asi slo sehnat), nebo v mrazaku, ev. V mrazaku v uzavrene nadobe naplnene kyslikem. V poslednim pripade by trvanlivost mohla byt roky.
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1733
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Sušené maso

Příspěvekod Baca » 03.02.2016 12:17

V cistom kysliku by sa sice botulini asi nevyvinuli, ale cisty kyslik by znehodnotil potravinu inak. Pomalou oxidaciou k nezozratiu :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

PředchozíDalší

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků