Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 13.05.2012 6:35
od Sehr
Necetl jste v nejake publikaci,ktera pochazi nejlip pred rokem 1989 o vyskytu vitaminu C v susene nati/listu rostlin(treba celerovy,petzele,pampelisek,kopriv,travy,mrkve,...). A po roce 1989 nebo ve vedecke publikaci?

Zajima mne kolik vitaminu C zustane po ususeni a kolik po uvareni. Jak nase telo je schopne zpracovat vitamin C ze susene nati.

Listova zelenina(nejen tradicni zelenina,ale i plane rostliny) nam nabizi pres jaro a leto dostatek mineralu,stopovych prvku,vitaminu,eterickych oleju a buhvi co jeste. Tak se nemusime starat o nedostatek nekterych veci pokud jime listovou zeleninu k nejakemu jidlu.Dokonce i v zime muzeme pod snehem najit treba listy pampelisky. Tak teoreticky mame pocely rok cersvou listovou zeleninu. Na zahonech muzeme mit v zime treba cerstvy spenat,pastinak,....

Odpoved zni jednoduse,ale pokud nekdo cetl knizky o predkach,tak casto narazi na to,ze lidi meli casto nedostatek vitaminu C. Deti na jare lacnili po vyhonkach. I kdyz nasi predkove neznali pojem vitamin C,tak povedove vedeli,ze potrebuji k zivotu zeleninu(vyhonky,kvasena zelenina) jinak umrou. Mozna,kdyby vedeli o vitaminu C,tak by na 1m2 meli same pampelisky a pres leto by ziskali z ni pytel listi a nemuseli pestovat jinou zeleninu a tak zabirat kus pudy.

Mam neduveru publikacim a informacim z netu,protoze jsou to vetsinou skryte PR clanky,ktere tvrdi,ze clovek potrebuje k zivotu tablety a exoticke veci(bylinky,ovoce,...). Je uzacne,ze obsahuji 100x a i vice neceho nez neco,ale otazka je jestli telo je schopne to zpracovat. Nasi predkove to nepotrebovali. Proto tento primy dotaz.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 13.05.2012 12:35
od Leon Chamel
To je zajímavá otázka. Udává se, že při vaření se v potravině zničí až 60 % vitamínu C, sušením cca 50 %, nejšetrnějším způsobem uchování je pak mražení.
V nejkritičtějším zimním období si lze kromě zmíněných lístků vyhrabaných pod sněhem, šípků atd. pomoci také nápoji z nastříhaného jehličí borovice (obsah vit. C je v nich právě v zimě nejvyšší) nebo i smrku, ale kvůli obsahu éterických olejů v jehličí se konzumace podobných čajů a nálevů nesmí přehánět.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 13.05.2012 12:51
od Sehr
U caju(sipkovy,...) a obecne vsech vyluhu z neceho jsou je jako leky a neni doporucovano pro pravidelne normalni pouziti. Silne zatezuji ledviny. Proto hledam reseni,ze budu pridavat jen do jidla a pit jen cistou vodou.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 13.05.2012 12:57
od Rase
Já asi zůstanu u cucání šťovíku

Obrázek

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 7:24
od Ivana
Vitamín C patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Důsledkem toho je, že člověk potřebuje jeho stálý a pravidelný přísun, tělo si neumí udělat zásoby a to co tělo nepotřebuje odchází v moči. Uvádí se a mám s tím dobré zkušenosti, že při nachlazení pomáhá zvýšení doporučené denní dávky. Podle wikipedie je doporučená denní dávka vitamínu C 60 mg, myslím že to je důvěryhodný údaj a i tabulka obsahu vitamínů na wiki mě připadá v pořádku, ještě to zkontroluju v chytré knížce.
Trochu potíž je se skladováním, konzervací a vůbec všeobecně se způsobem přípravy potravin, některé způsoby přípravy způsobí větší pokles než jiné, ale vitamín C je látka nestabilní a snadno oxiduje, takže obsah vitamínu C při každé přípravě i konzervaci klesá. Například v čaji ze sušených šípků nebude víc než 10 mg vitamínu C. Podrobně jsem se tím zabývala tady. Sušením se ztratí asi 50% vitamínu C a dalším skladováním obsah ještě klesá. Sušená nať nebo listy by měly být v temnu a suchu. Sušení by nemělo probíhat na slunci ale ve stínu za mírného průvanu.
K přírodním zdrojům patří šípky růže šípkové (2000 mg na 100 g), i plody jiných druhů růží včetně pěstovaných (méně pěstovaná růže dužnoplodá Rosa villosa má 1300 mg na 100 g, často pěstovaná růže svraskalá Rosa rugosa i další růže), jeřabiny včetně plodů jeřábu černého (aronie), plody rakytníku řešetlákového Hippophae rhamnoides (obsah kolísá, 40 až 1300 mg na 100 g), černý rybíz (30 mg), jablka.
Z volně rostoucích rostlin obsahuje vitamín C například kopřiva, mléč rolní Sonchus arvensis (47 mg na 100 g), zmíněné jehličí smrku má asi 300 mg na 100 g, nejvíce mladé na jaře. Bohaté na vitamín C jsou například i listy zvonku broskvolistého Campanula persicifolia a dalších zvonků, listy topolu bílého - lindy Populus alba, plody hlohů, dřišťálu obecného, kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris.
Z pěstovaných je to například lichořeřišnice větší, mochyně židovská Physalis alkekengi (asi dvakrát tolik co citróny), listy denivek Hemerocallis (asi 43 mg na 100g).

Obsah vitamínu C v ovoci, zelenině i zelených částech rostlin kolísá. V syrových plodech a listech jsou kromě vitamínu C i synergicky působící látky, jako například bioflavonoidy. Je to jeden z důvodů, pro který rozumní lidé doporučují jíst čerstvé potraviny namísto propagovaných tablet. Někde jsem četla, že tělo opravdu neumí moc zpracovávat ty umělé vitamíny v tabletách, snad jsou k využití vitamínu C potřeba například pektiny, které ovoce většinou obsahuje, ale jak to bylo přesně a spolehlivost zdroje bych musela někde vyhrabat. Se zpracováním vitamínu C ze sušených natí a listů tělo nemá problém, tam je hlavní potíž ten pokles obsahu.

Jsem toho názoru, že exotické věci ani drahé věci k životu nepotřebujeme. Místo exotických rostlin je lépe naučit se znát k čemu všemu můžou sloužit naše rostliny, houby, ovoce, například kopřiva (a že těch způsobů využití kopřivy je) a místo drahých tablet a supersměsí z lékáren je lépe naučit se přípravu mastí, tinktur, směsí apod. doma. Kromě výjimečných věcí (například tea-tree oil) máme všechno doma a roste nám to zadarmo na zahradě, na louce nebo v lese. Jen už to nikdo neumí využívat a někteří lidé to mají dokonce nastavené až tak že co je zadarmo je bezcenné.

Obecně se opravdu doporučuje pít čaje z léčivých rostlin jen pro léčebné použití, neboť některé rostliny opravdu mohou zatěžovat ledviny, některé jiné játra a některé další při dlouhodobém užívání ztrácí účinnost (například mateřídouška). Šípkového čaje se ale vážně bát nemusíš, je to jeden z těch, u kterých pití například přes zimu nevadí. Pro dlouhodobé pití rostlinných čajů se doporučují i jiné mírně působící rostliny, například listy jahodníku, ostružiníku, maliníku a pro lepší chuť je doporučeno je fermentovat. Dá se používat i vrbovka úzkolistá (Ivan čaj), více najdeš v tomhle článku. Pokud tě zajímají doporučené směsi k dlouhodobému pití, některé mám uvedeny v tomto článku.

Pokud chceš celý problém uchopit komplexněji tak si někam vysaď rakytník, který je pokládán za důležitou polyvitaminózní rostlinu, je bohatý i na další vitamíny (provitamín A, skupina B, vitamín C,E, K1, F). Jako zdroj minerálů nechť ti slouží kopřiva, která obsahuje 15% minerálních látek, důležitý je například hořčík. A sežeň si zdroj jablek, také obsahují vitamíny, minerály i spoustu dalších prospěšných látek.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:08
od Sehr
Ja si dopravam hodne vitaminu C. Kazdy den snim alespon jednu cibuli k jidlu. K tomu obcas prikusuji i zeli. Pred obedem nasbiram listy pampelisky,horcice,cibulove nate a prikusuji taky k jidlu. To nemluvim o naklicovani psenice a slunecnice. Proto si myslim,ze i kdyz jsem spal v mrazu,tak jsem krome nudle u nosu nebyl nemocny.

Jsou dny v zime,kdy vsechno je zmrzle.Zrzne mi zelenina a naklicit nejde. A proto mne zajima jestli v susene nati je ten vitamin C. I kdyz planuji v zime skusit vysadit spenat,porek a pastinak,kteri prezimuji.

Myslim,ze susena nat/listi,ktere vydrzi i rok a jen tak se nesnazi ma velkou vyhodu pro preziti. Treba ovesne vlocky s nati/listi cloveku by melo zajistit zdravy zivot. Tedy pokud je jeste ten vitamin C v nati/listi.Ja preferuji odlehceny kocici tanec.

Pokud se susenim znici 50 procent a varim 60 procent,tak zustane alespon 20 procent vitamunu C v uvarene nate/listi,ktere bylo predtim ususene.Pokud spravne pocitam.

Chtel bych doporucit lidem,aby jedli misto tablet treba nat/listi v polivkach.Zatim nemuzu s cistem svedomim nekomu doporucit. Jdu dnes do knihovny,tak tam neco mozna najdu.:)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:16
od Sehr
Ivana píše:Obecně se opravdu doporučuje pít čaje z léčivých rostlin jen pro léčebné použití, neboť některé rostliny opravdu mohou zatěžovat ledviny, některé jiné játra a některé další při dlouhodobém užívání ztrácí účinnost (například mateřídouška). Šípkového čaje se ale vážně bát nemusíš, je to jeden z těch, u kterých pití například přes zimu nevadí. Pro dlouhodobé pití rostlinných čajů se doporučují i jiné mírně působící rostliny, například listy jahodníku, ostružiníku, maliníku a pro lepší chuť je doporučeno je fermentovat. Dá se používat i vrbovka úzkolistá (Ivan čaj), více najdeš v tomhle článku. Pokud tě zajímají doporučené směsi k dlouhodobému pití, některé mám uvedeny v tomto článku.


Pro piti caje jednou za tyden nic nemam,ale pit denne caj treba sipku mi pripada dost nebezpecne. Vim,ze nepis,aby clovek pil denne caj. Jen teoreticky uvazuji pokud by caj byl jen muj jediny prijem vitaminu C.
Na skodlivost pravidelneho piti upozornuje na to knizka Jarmila Pruchova: Rizika lecivych bylin

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:21
od Ivana
Zkus si pořídit kozlíček polníček Valerianella locusta, ten je přes zimu super, dá se sbírat i pod sněhem. Semena prodává kdekdo. Podobně se má chovat lžičník lékařský Cochlearia officinalis, ten jsem vysela teprve letos takže to potvrdit zatím nemůžu. Jeho semena se dají sehnat podstatně hůř.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:29
od Sehr
Ivana píše:Zkus si pořídit kozlíček polníček Valerianella locusta, ten je přes zimu super, dá se sbírat i pod sněhem.


Ten jsem si vysazel. Ted cekam jestli mi prezije utoky skudcu.:)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:35
od Ivana
Kozlíček ti přežije, je to nezmar. bude se ti vysévat a klíčit sám, jen nesmíš nechat zarůst záhony.
Rizika při používání léčivých rostlin existují a opravdu není zdravé ani rozumné u většiny druhů a směsí dlouhodobé pití. Šípkového čaje se ale fakt nebojím. Osobně si ale myslím že všeho moc škodí a paní Průchová se spoustou věcí silně přehání. Četls někdy její recept na pizzu?

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 8:43
od Ivana
Paní Treben patří ke druhému extrému, někdy doporučuje věci které řada lidí pokládá za rizikové. Nejlepší je zlatá střední cesta a držet se zkušeností a osvědčených receptů. Pro mě je to v této oblasti třeba Zentrich.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 18:50
od Gloch
Jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C je kysané zelí. A na jeho výrobu nepořebujete ani velký hrnec - já ho dělám takhle: http://forum.postapo.cz/subdom/forum/ky ... ysan%C3%A9
Zajímavým zdrojem vitaminu C je v zimním období také Potočnice lékařská http://cs.wikipedia.org/wiki/Poto%C4%8D ... 99sk%C3%A1

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 20:12
od BOGOVIK
To ivana:

Vypadato, ze o techto vecech vis hodne. Jak je to s potrebou vitaminu? Kdyz si spocitam denni davky ruznych vitaminu, a co obsahuji ruzne druhy jidla, bych musel snist hafo jidla abych toto splnil (kor v zime)...

Dalsi, jak pises, sipky susene maji male obsah C vitaminu. Proc byl kdysi standart toto susit a delat caj, kdyz je pak obsah tak male?

P.S. Jak tak ctu ruzne clanky o potrebach ruznych prvku a vitaminu a toho co jedli nasi predci(>70 a vice let do minulosti) mam spise pocit, ze doporucene hodnoty C, A atd. musi byt blbost, jinak by predci davno vymreli.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 14.05.2012 21:08
od Ivana
Doporučené denní dávky vitamínů najdeš na wikipedii. Neznamená to ale že když budeš mít dva dny sníženou dávku céčka tak hned dostaneš kurděje. Není to tak složité, ovoce a zelenina, co nejčerstvější, co nejvíc, to je všechno.
Sušené šípky mají malý obsah vitamínu C, zejména na konci zimy, ale na konci zimy nemáš kromě kyselého zelí příliš jiných přirozených zdrojů, snad ještě to smrkové jehličí - jak jsem už psala tak vitamín C je nestabilní a prostě pořád ubývá. Teda pokud ti ho nedovezou letecky z Austálie nebo ze Španělska do blízkého hypermarketu. Předkové si taky nepočítali doporučené denní dávky, na konci zimy neměli o moc víc než jen ty šípky a to zelí a i tak očividně přežili. Na jaře si užili trochu jarní únavy, natrhali pampelišky a česnek medvědí a jeli dál.
Jen tak mimochodem, narazila jsem na to nedávno a docela mě to nadchlo, se smrkovým jehličím se dá téměř čarovat.

Potočnice je zajímavá volba, taky zkouším, ale v přírodě je vzácná a semena se shánějí též těžko, rozhodně se v Globusu neprodávají. Já sem je sehnala tady (a mají tam i lžičník). Na rozdíl od kozlíčku, který se dá opravdu trhat pod sněhem, což jsem letos ověřila, je potočnice spíš jarní. V zimě se dá pěstovat na okně na vatě řeřicha setá.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 16.05.2012 12:59
od Sehr
Podle mne prirozeny zdroj je pucalka(nakliceny hrach) a nebo nejake naklicene obilniny. Nejradsi mam naklicenou slunecnici. Je potreba jen semena a dat do do nejake nadoby(pouzivam sklenice na zavarovani) s vodou a za 2 dny uz jen udrzovat tam vlhko a vzduch.Pravidelne to prat a za par dni jsou semena vzhuru a jite klicky.
Beru vyhodu u semen(slunecnice,hrach,obilniny),ze je clovek muze zasadit a neni problem se skladovani jako treba u zeleniny.

Od pani Pruchovy jsem cetl jen tuhle knizku kvuli seznamu jedlych rostlin a pak jeste jednu o Makrobiotice.Tak nemuzu posoudit jeji znalosti ohledne caje. Ja beru vzdy vsechno s rezervou,protoze znam 2 pekne pribehy,kdy lidstvo zilo v omylu a az pozdeji zjistili,ze zili v omylu. Tak se snazim ziskavat informace z vice zdroju. Ja jen obcas piju caj z kopriv a tento rok jestli sklidim ostropestec,tak i z nej. Jsem trochu fanda do cisteni jater.:)

Ja jsem pred casem delal prehled co clovek musi vsechno snist podle tech doporucenych davek a vyslo mi,ze bych musel jist asi 3krat vic nez jim ted. Tak ted jsem vlastne podvyziveny,i kdyz mam par kilo nadvahu.:) A co lidi,kteri jedi jen jednu porci denne a nepotrebuji vic? Ty davky jsou urceny nejspis pro prumernych cloveka,ale takovy neexistuje jak prumerna vyplata.:) Je dalsi vec,ze cim vic clovek ji,tak spotrebovava nektere latky a tak je pak musi doplnovat tim jidlem. Taky traveni cloveku bere hodne energie,protoze musi jidlo zpracovat,procistit krev a moc a urcite jeste jine veci tim,ze privedu do tela jidlo. Taky ucinnost zpracovavani tela je nizsi. A to nemluvim o tom,ze taky dost zalezi kolik v jednu chvili clovek prijde jidla. Nekdy,kdyz se clovek precpe,tak neni telo schopno zcela rozlozit potravu a vyjde cast nedotcena.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 20.05.2012 23:03
od Grunt
Jo, jo. Jak už psal Gloch. Stejně jako naši předci věděli, že jim něco chybí, tak i částečně věděli jak se s tím vypořádat: Kysané zelí aneb strategický zdroj vitamínu C. Co mě ovšem velice překvapilo, je že jako zdroj vitamínu C není používáno jen u nás v Evropě, ale i ve světě (osobně mi i Kimchi víc chutná). Kdo zná třeba na úrodu nějaké chudší (především horské) oblasti ví, že tam jde o významný zdroj vitamínu C dodnes (aneb Kysucká kapusta se vším a skoro furt v libovolné podobě mi už fakt lezla i po kratší návštěvě v zimě krkem). Údajně se tím živil i kapitán Cook.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 21.05.2012 5:29
od Josef
No, nejenže se tím zelím živil kapitán, ale na jeho lodi platilo, že kdo zelí odmítne, bude viset (ale teď nevím zda za hrdlo nebo jen půl dne za nohy) na ráhně. Tehdy se přesně ještě nevědělo, že zelí obsahuje vitamín C a že právě jeho nedostatek způsobuje kurděje. Ale vědělo se, že to zelí nějakým zpúsobem pomáhat umí. Samozřejmě řadoví námořníci zelí zásadně nesnášeli, pro ně byl jediný lék na kurděje (stejně tak jako na cokoliv odtatní) - rum. A proto, pokud chtěl Cook uspěšně a bezeztrát na posátce zvádat dlouhé cesty nezbylo, než být na námořníky zezačátku hodně tvrdý a naordinovat jim místo rumu zelí bez kompromisů, i kdyby to měl sem tam pro výztrahu někdo pořádně schytat.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 24.05.2012 8:56
od BOGOVIK
Neni to o susene nati, ale o vitaminu C.
(Je to vytazek z clanku http://www.vitalia.cz/clanky/paliva-koreni/#utm_medium=kolotoc&utm_source=vitalia-cz&utm_campaign=paliva-koreni)

Zpět ale ke koření, jehož jedním z nejrozšířenějších druhů je paprika, respektive celá škála druhů paprik. Právě pálivé paprikové omáčky by totiž mohly být podle některých názorů předmětem regulace nebo alespoň varovných označení. Pro lidský organismus přitom představují papriky bohatý zdroj celé řady látek, především však vitamínu C. Některé druhy paprik obsahují přes 200 miligramů tohoto vitamínu ve 100 gramech jejich jedlých částí.

Červené papriky dokonce obsahují třikrát více vitaminu C než pomeranče o stejné váze. Podstatné přitom je, že v paprikách není přítomen enzym askorbináza, což způsobuje, že se vitamín C nerozkládá tak snadno jako v jiné zelenině či ovoci. To v praxi znamená, že vařením a ohříváním paprik se z nich vitamín C neztrácí. Kromě vitamínu C obsahují papriky velké množství vitamínu A, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. V paprice jsou přítomny samozřejmě i minerální látky, zejména vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan či měď. V paprice je také zhruba 1,2 procenta bílkovin.

Chilli místo aspirinu
Není však paprika jako paprika, přičemž platí, že s vyšší intenzitou pálivosti pozitivní účinky konzumace paprik spíše stoupají. Zatímco běžná sladká paprika je stejně jako jiné rostlinné produkty zdrojem vlákniny a antioxidantů a působí tedy jako prevence celé řady chorob, intenzitou výrazně razantnější typ papriky – chilli – může pro někoho sloužit i jako lék.

Podle některých odborníků může dokonce konzumace chilli papriček nahradit aspirin, díky tomu, že obsahují látky skupiny kapsaicin snižující mimo jiné v krvi hladiny glukózy a inzulínu, zabraňující tvorbě krevních sraženin a fakticky způsobující ředění krve. K tomu je přitom používán jako lék právě aspirin, důležitý medikament pro kardiaky. Aspirin má ale na rozdíl od chilli paprik nežádoucí vedlejší účinky a může například způsobit krvácení žaludku.



Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 25.08.2012 0:43
od Sehr
Trochu jsem patral. Tak mam jistotu,ze susena nat obsahuje vitamin C.
A ted je to komplikovane. Dokaze zajistit cloveku dostatek vitaminu C pomoci susene nati? Nevim

Pokud clovek se stravuje komplexne(ji jako predkove - prirozena strava),tak ma diky jidelnicku(kvasena zelenina,zelenina,kliceni,...) dostatek vitaminu C a susena nat tvori jen doplnek.

Pokud clovek se stravuje z polotovaru(konzervy,susenky,...),tak ma vetsi spotrebu vitaminu C. Clovek na takove strave neni zvyknuty davat do jidla susenou nat, protoze uz byva dost ochucena.Taky u takoveho cloveka je vetsi spotreba vit.C. Spoleha se na tablety, caje a exoticke ovoce.


Protoze neexistuje ani skupina a nebo jedinec,ktery by jedl jen susenou nat,aby ziskal vitamin C, tak musim ric,ze nevim jestli muze susena nat zajistit dostatek vitaminu C. V zime je dost zdroju jak ziskat tento vitamin bez delani zasob. Treba trava a nebo borovice obsahuje porad vitamin C, i kdyz je zima. Je nulova sance,ze by se cloveku nepodarilo obstarat vitamin C v prirode. Proto neni divu, ze nikdo nezkousel ziskavat vit.C jen ze susene nate. Mit obavy z nedostatku vit. C jsou zbytecne, pokud clovek ji komplexne.

Rici,ze susena nat zajisti dostatek vit. C nemuzu, protoze jsem nenasel ani jednoho cloveka z rad(VG,VT,MB,PS,...)jediny priklad. Zni to logicky,ze kdyz obsahuje vit. C,tak by cloveku mela stacit. Bohuzel je hodne promenych. Nehodlam vytvaret Hoax.


Pokud budu vedet,ze budu zit v extremnich podminkach a tudiz nebudu moc ochranit zeleninu pred mrazem a nebudu moc nechat klicit obiloviny,tak se pripravim a zajistim si cersvou listovou zeleninu(planne rostliny) z okoli. Jsem o neco chytrejsi. ;)


Mozna hodne vitaminu C neni az tak dobry. I kdyz je to o morcatech:
Kód: Vybrat vše
Podle nedávné studie Duke University Medical Center vysoké dávky vitaminu C u morčat riziko spontánní osteoartrózy zvyšují.

http://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 25.08.2012 2:23
od urbanwarrior
Před delší dobou jsem potkal na netu odborný článek o výzkumu vitamínů. Speciálně se to týkalo C, A a B. Jestli si dobře pamatuji, testovali vliv předávkování jednotlivými vitamíny na vojácích ve Vietnamu. Jen tak z hlavy si vybavuji, že ve skupině, která dostávala zhruba stonásobné dávky C proti doporučeným denním dávkám, se podivuhodně vyhnula nádorová onemocnění - zjistilo se forenzně. Ale není to potvrzené kontrolním srovnáním, tuším, že cílem pokusu měla být odolnost na nějaké tropické nemoce. Pro naši potřebu bude spíš užitečná informace, že jinak nestabilní vitamín C v organismu stabilizuje požití rutinu - obsahuje ho například ta bílá šlupka pod kůrou pomerančů.

Předávkování B čkem se projevilo lepším hojením štípanců od hmyzu (dávkování už netuším), ale zato předávkování A vitamínem se projevilo dost ošklivým poškozením očního nervu. Po ukončení války už výzkum nepokračoval.

Soubor jsem neukládal, nemám ani odkaz, snad by to šlo vygůglit. Co vím, vysoký obsah C má křen, plody černého bezu nebo pálivé chilly papričky.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 25.08.2012 10:08
od maci
Naše babička dělala křenový salát. Myslím že tam bylo nakládané zelí, křen,cibule a jablka. Každý rok se nakládala(šlapala) kadečka zelí a někdy dokonce ještě druhá menší. Myslím že v tom zelí bude více vitamínu C než v sušené nati a vydrželo to až do jara. Z nakládaného zelí se sbírala šťáva a ta se pila.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 30.08.2012 7:45
od DeadMan
čaj z mladého smrkového jehličí (to hodně světle zelené) je taky dobrý zdroj vitamínu C ;)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 30.08.2012 15:42
od maci
Zajít do obchoďáku a koupit citrony. :D

Re: Vitamin C ve víně

PříspěvekNapsal: 03.09.2012 1:08
od divitel
Vitamín C, na rozdíl od všeobecně rozšířeného názoru, nejvíce trpí kyslíkem, nikoli varem, resp. teplotou. Var je zprostředkované nebezpečí. Při varu vody se uvolňují rozpuštěné plyny, včetně kyslíku. Tím var vadí. Var v předem převařené vodě (která posléze nestála měsíc v otevřené nádobě, aby znovu "natáhla" plyny) je šetrnější. Jeden z velmi šetrných způsobů uchování céčka je šípkové víno z převařené (a samozřejmě vychládlé) vody. Alkohol a kyselé prostředí (nejen kyselina ze šípků, ale i H2CO3 z kvašení) jsou pro céčko ideální.

Sušení bylinek a ovoce

PříspěvekNapsal: 30.09.2012 19:12
od Pampalíny
Krátké PDF, ale myslím že celkem přehledně zpracované ohledně sušení ovoce a bylinek + skladování
[url]knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=72639[/url]

Nevím kam to dát, tak jsem to prsknul sem...

Síta na sušení

PříspěvekNapsal: 23.10.2012 19:49
od Pampalíny
Dlouho jsem pátral po nerezovém sítu a dokonce jsem obeslal i nějaké výrobce, nicméně zde jsem nakonec našel toto: http://www.eurositex.cz/cz/eshop/index.php?k=nerezove-120
Je to ten poslední dole. Není to úplně ideální, ale asi zatím nejlepší co jsem našel.

Dále řeším lehčí síta na bylinky - ze sít proti hmyzu. Na trhu jsou polyetyleny a pak sklolamináty. nemáte s tím někdo zkušenost? Která síť je hygienicky nezávadná a dostatečně pevná (i na hříbky).
Tady bych si asi udělal komplet na míru i s hliníkovým rámem http://www.sitprotihmyzu.cz/index.php nebo tady se snad pevnějším rámem.

nebo je tady metráž: http://www.noto.cz/domacnost/placacky-na-mouchy-a-site-proti-hmyzu/ Ale co s s 30 metry. nechtěl by někdo případně nějaké metry? Kdybych nakonec šel do metráže?

NEŘEŠIL JSTE TO NĚKDO? Jaká je odolnost proti vyšší teplotě, hygienická nezávadnost, odolnost?

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 22.09.2013 20:45
od Grunt
maci píše:Naše babička dělala křenový salát. Myslím že tam bylo nakládané zelí, křen,cibule a jablka. Každý rok se nakládala(šlapala) kadečka zelí a někdy dokonce ještě druhá menší. Myslím že v tom zelí bude více vitamínu C než v sušené nati a vydrželo to až do jara. Z nakládaného zelí se sbírala šťáva a ta se pila.

Ty brďo. Dík. To by mohlo být lepší než Kimichi s Wasabi.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.10.2013 21:22
od Pampalíny
V Herbáři od Janča a Zentrich se uvádí velmi velké ztráty vit. C při sušení šípku. Doporučuje se rychle sušit při teplotě 60-80°C, ale i takto jsou ztráty velmi velké.

Já to letos experimentálně vyřešil takto: Asi 4 kg velkých zralých šípků jsem pomlel na ručním strojku (odšťavňovač - všichni jistě znáte) a získal jsem asi za 4 hodiny práce 150 ml husté šťávy. Tu jsem na hodinu zahřál na 80°C (málo destruktivní teplota na v.C) a smíchal s 1,5 kilem zahřátého medu (doporučuji tmavý). Směs je třeba míchat dokud nezchladne (to je důležité).
Při výrobě jsem se snažil minimalizovat styk s kovem.

Získal jsem takto šípkový med, který je velmi chutný, kyselkavý a který (jak doufám) obešel ztrátovost vit.C ke které dochází právě sušením. Nyní zkouším životnost apod.

Zbytek vymleté směsi jsem usušil a získal jsem tak asi 1,8 kg připravené směsi na čaj.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 03.10.2013 11:31
od Sokolkomunista
Pampalíny píše:velmi velké ztráty vit. C při sušení šípku. Doporučuje se rychle sušit při teplotě 60-80°C, ale i takto jsou ztráty velmi velké.


Ja som niekde cital alebo pocul, ze ked sa prekroja na poli, tak straty su mensie ako ked sa susia v celku. Je to mozne? :)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 23.05.2014 19:17
od Sehr
Sehr píše:Zajima mne kolik vitaminu C zustane po ususeni a kolik po uvareni. Jak nase telo je schopne zpracovat vitamin C ze susene nati.


Tak bych to uzavrel. Nespolehat se na to, ze vitamin C je v susene nati a listi, ktere zajisti dostatecnou zasobu pro lidske telo. Pri jednom nasem pokusu, kde hlavni zdroj byla susena nat a listi se objevili u jedince krvaceni z dasni a problemy zubu, ktere nikdy nemel oproti jedinci, ktery mel hlavni jidelnicek jako prvni osoba, ale dostatek vitaminu C v nesusene nati a listi. Pokud jsme ukoncili a brzo jedinec nemel tyto problemy. Susena nat a listi bylo suseno na slunicku. Jednal se o amatersky pokus, ktere nema vedecky vyznam a neni spolehlivy.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 23.05.2014 20:09
od Fabulous
Dobrovolně si přivodit kurděje může jenom opravdový echtyl :shock:

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 23.05.2014 20:47
od Karlos
Vědě a poznání se musejí přinášet oběti... :mrgreen:

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 23.05.2014 20:54
od Hohepa
Ano a proto je celosvětově udílena cena pana Darwina,
pro nejodvážnější " vědce".

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 24.05.2014 0:54
od bacil
Nejlepší zásobárna vitmaínu C je toto:

http://www.fichema.cz/kyselina-askorbov ... 14033.html

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 24.05.2014 8:43
od Fabulous
Já to tady snad zamknu, než nějakého dalšího blba napadne vysadit vitamíny a živit se sušeným bejlím :?

Dnes, v době pana Google dělá podobné experimenty jen pablb. Howgh ;)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 01.04.2019 22:27
od Fabulous
Odemykám pro Ivanu. ;)

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 11:33
od Ivana
Dík za odemčení.

Máš malinko zkreslený názor, živit se bejlím není za doby nedostatku tak blbej nápad jak si představuješ. Lidi to za válek dělali vždycky, naposled za války v Bosně a Hercegovině. Pokud si dovolím hádat, tak by ti tento názor tvoje prababička a možná i babička uvedla na pravou míru - dříve se to obecně vědělo, ale my co chodíme do supermarketů nakupovat i vodu tyhle znalosti už nemáme.

Vitamín C je silně nestálý a sušením se ztrácí, ale pokud si vyberu opravdu bohatý zdroj, tak mi ho ještě hodně zůstane. Například ve 100 g sušené nati silenky obecné je okolo poloviny denní dávky. Sušená kopřiva má jen o malinko nižší kalorie než mouka a v porovnání s ní má o mnoho víc minerálů a dokonce i vitamínů.

Ani v zimě se nemusím omezovat jen na nať sušenou, sedmikráska má ve 100 g listů zhruba denní dávku vitamínu C a pokud není sníh, tak jí najdu. Možná ale bude v zimě obsah trochu (anebo víc než jen trochu) snížený, to je těžko říct, údaje o obsahu vitamínů v divokejch kytkách se špatně hledají a porovnání v různých obdobích většinou chybí vůbec.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 13:11
od Maximus
Osobně bych se v PA době v zimě spoléhal raději na domácí kvašené zelí, naklíčený hrách (pučálka je výborná) či další naklíčené luštěniny nebo obilí. Sušené šípky, borůvky a další na vit. C bohaté ovoce je také chutná volba. Také správná příprava brambor dokáže uchovat dost vitamínu C (je ho tam sice málo, ale jelikož je jíme ve velkém, tak jsou významným zdrojem vit. C) - proto dávat nakrájené brambory až do vařící vody!!!

Konzumace 100 g sušeného "sena" (schválně si dejte 100 g sena na váhu) pro získání poloviny doporučené dávky vit. C je pro mne osobně dost nepříjemná představa :tmi. Případně Ivano, máš nějaký tip na rozumnou konzumaci takového množství sušených bylin?

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 13:24
od Ivana
Ani předkové nežvýkali suché seno. Vždycky se to mlelo na prášek a přidávalo do mouky. Případně se to přidávalo do polívek a jiných jídel, buďto v tom prášku nebo celý.

A mimochodem brambory ztrácejí i skladováním, takže zjara nic moc, C málo a solanin hodně.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 13:26
od Maximus
Kolik ale toho vitaminu C zůstane v sušené nati, pokud se ještě dál zpracuje pečením při teplotách přes 150°C v těstě nebo vařením?

Např. po blanšírování brokolice zůstane zachováno asi 80% vit C a 10 minut varu pak přežije asi jen 1/3 původního množství vit. C.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 13:33
od Ivana
No vitamínu C asi mnoho ne, ale zůstanou ti tam ostatní vitamíny tepelně odolné a minerály. Ale nemusíš to péct. Tak to budeš třeba sypat do hotový polívky.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 13:41
od Maximus
Jenže tady nám jde v debatě hlavně o ten vitamín C. Tady v lese si dokážu představit jako dobrý nouzový zdroj vit. C mladé smrkové výhonky a něco je i v březové míze (ta je k dispozici v době, kdy toho moc k jídlu v lese najít nelze).

Tím nechci zpochybňovat smysl této debaty a pokud nebudu mít v PA situaci adekvátní zdroj vitamínů, tak budu pokorně vyhrabávat i ty sedmikrásky z pod sněhu.

Když jsem byl na expedici za polárním kruhem (naštěstí v létě), tak jsem díky špatně spočítaným zásobám, na konci měsíce bral za vděk každou seschlou moruškou a cibuli, které jsme měli naštěstí relativně dost, jsem po oloupání s chutí jedl jako nejlahodnější jablka.

Re: Vitamin C v susene nati

PříspěvekNapsal: 02.04.2019 20:44
od bivoj
Maximus píše:...tak jsem díky špatně spočítaným zásobám...

Krát dvě to mělo bejt! :D (Sorry, nedalo mě to ;) )