Testy konzerv a polotovarů

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Bill Masen » 04.04.2019 17:29

Serža píše:tak se dvěma láhvema kečupu jde sníst prakticky cokoliv...:-)
To Seržo není láhev kečupu, ale láhev Srirachy. Za tu Lystera chválím, bo je moje krevní skupina.
Mimochodem uhodnete kde se tato omáčka vyrábí?
Obrázek
Uživatelský avatar
Bill Masen
VIP
 
Příspěvky: 2661
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod dracekvo » 04.04.2019 17:55

A to já mám zase nejraději svíčkovou s domácí sekanou :P
S masem si na ní nikdy tak nepochutnám.
Tak a teď v tom máte guláš :D
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2062
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 18:41

Matěj píše:Pravá svíčková je přece maso, tedy bederní sval z vnitřní strany hřbetu. Tak to určitě myslel.

Jj. A musí se to umět udělat, aby maso nebylo příliš suché (proto se také, mj, špikuje slaninou). U falešné svíčkové je menší riziko ztráty křehkosti masa a jeho vysušení právě díky zde už zmíněnému vyššímu obsahu kolagenu a maso je tedy na přípravu jednodušší než pravá svíčková. Ale chuťově je (alespoň pro mě) top z pravé svíčkové.

majsner píše:bivoj: A o tom, co je pravá svíčková, budeš rozhodovat Ty, nebo na to bude nějaká komise? :D

Představ si, že o tom, co je pravá svíčková nemusí nikdo rozhodovat, neboť toto hovězí maso je takto označováno dle normy. Pokud se chceš dovzdělat, doporučuji začít na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1

(Edit odkazu na diakritickou wiki)
Naposledy upravil bivoj dne 04.04.2019 18:51, celkově upraveno 3
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2391
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Sofi » 04.04.2019 18:46

A pokud se budeme bavit o omáčce, která se takto lidově nazývá, tak - co rodina, to jiný recept a jiné dochucení. Někteří mají rádi sladší, někteří kyselejší, někteří víc zeleniny, někteří míň a zahušťují moukou. Nám ta "svíčková" od Dovastu chutná moc :)
Sofi
 
Příspěvky: 69
Registrován: 22.11.2018 9:12

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 19:03

No, základ té omáčky je právě především výpek z masa (ze svíčkové), který se na chuti omáčky dost výrazně podílí. A právě proto, že je svíčková jedno z nejjemějších a nejméně tučných mas, tak správně ho vypéct (aby byl nějaký základ pro omáčku) a nevysušit je celkem umění. A to jsou, společně s cenou svíčkové, důvody toho, že skoro nikdo nedělá "Svíčkovou na smetaně" ale spíš "Roštěnou na smetaně" či "Kulatou plec na smetaně"... ;)

(Poznámka pro majsnera ap.: pokud jsi zmaten slovy jako roštěná či kulatá plec a hledáš které komise by to měly určovat, nejdřív se podívej třeba sem: http://www.topbeef.cz/deleni-masa)
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2391
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 04.04.2019 19:51

bivoj: No vykrucuješ se pěkně :lol: , ale Tvůj příspěvek hovoří jasně, takže si ho ještě jednou zopakujme.

bivoj píše:Tak nevím... Svíčková je poměrně luxusní jídlo (samozřejmě se bavím o pravé svíčkové) a udělat ji "konzervovaně" je prakticky nemožné, už jen kvůli technologii výroby omáčky.
¨
Ono spousta (odhadnu si tipnout, že i většina) lidí pravou svíčkovou nikdy v životě nejedla, takže neví, jak může tato delikatesa chutnat...
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 04.04.2019 19:51

Bill Masen píše:Mimochodem uhodnete kde se tato omáčka vyrábí?

Podle názvu bych řekl ve Srirače v Thajsku, ale na té mojí píšou Samutprakarn, tak nevím, jestli nemám nějakou falešnou. :lol:
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 20:57

majsner píše:bivoj: No vykrucuješ se pěkně :lol:

Tak ještě jednou, rozšířená edice pro některé, co nerozumí psanému textu, když jsou v úzkých tak slovíčkaří a je třeba jim vše popsat naprosto doslovně jako debilovi (neumí si asociovat co autor textu měl na mysli):
Svíčková na smetaně je poměrně luxusní jídlo (samozřejmě se bavím o pokrmu udělaném z pravé svíčkové) a udělat ji "konzervovaně" je prakticky nemožné, už jen kvůli technologii výroby omáčky, kdy základem smetanové omáčky je právě výpek ze svíčkové.
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2391
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 04.04.2019 21:06

V úzkých jsi Ty, podle těch urážek a vykrucování. Já se naopak dobře bavím. :lol: :clap
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 21:37

Končím s nesmyslným OT. Jen připomenu, že v jiném threadu píšeš:
majsner píše:...Jen mám někdy pocit (bez souvislosti s touto diskusí), že už jsou v té dnešní agresivní přetechnizované superlativní době lidé tak dlouho permanentně v "bojovém režimu", připraveni od brzkého rána vyjebat se všemi a se vším, že ztratili (nebo pohřbili hodně hluboko) nejzákladnější zdravý rozum, slušnost a toleranci...

Jestli ti tedy tato tvoje reakce na můj věcný příspěvek, že svíčková se bez pravé svíčkové udělat nedá a konzervovaná už prakticky vůbec:
majsner píše:bivoj: A o tom, co je pravá svíčková, budeš rozhodovat Ty, nebo na to bude nějaká komise? :D

připadá jako slušnost a tolerance, tak to máme na tyto slova asi hodně odlišný náhled. V tvé reakci totiž vidím pouze pokus o zesměšnění a dehonestaci. Věřím, že se tedy dobře bavíš, což ukazuje tvoji osobnost v celkem zajímavém světle. Ostatně, každý si o tom může udělat obrázek sám. Já tu tvoji reakci prostě za slušnou a tolerantní nepovažuji, a protože už moje babička říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata, tak moje reakce jsou takové, jaké jsou. Sorry, ale já si nezačal. Howgh.
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2391
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 04.04.2019 22:08

Ale kdepak, končit to vůbec nemusíš, je to hlína. :lol:

Když se totiž podíváš na příspěvky, které následovaly, tak jsem evidentně nebyl sám, kdo pochopil Tvůj příspěvek jako prsení se jakousi jedinou správnou svíčkovou, kterou podle Tvých slov většina lidí nikdy neochutnala. Na což jsem z legrace reagoval vtipným dotazem. A následně jsi to byl Ty, kdo předvedl nedostatek smyslu pro humor a určitou dávku, jak říkáš "pokusu o zesměšnění a dehonestaci" spolu s nějakým tím mudrováním a vulgaritou.

Takže když odpovím na otázku, kterou jsi nepoložil, tak ano, moje reakce na tu Tvojí svíčkovou byla slušná a tolerantní. Na rozdíl od Tvých dotčených reakcí.

Víc už vysvětlovat nehodlám, ale udělá-li Ti to dobře a zabrání to dalšímu zbytečnému plevelení, tak se Ti tímto veřejně před nastoupenou jednotkou omlouvám, že jsem si z Tebe dělal nejapnou legraci. Už to neudělám a nadále budu vésti korespondenci s Tebou, bude-li nějaká, se smrtelnou vážností a budu Tě oslovovati pane bivoji. :D :hand
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod bivoj » 04.04.2019 22:32

Fabulous píše:Jako znalce a milovníka svíčkové by mě také ta pravá svíčková zajímala Bivoji?

Snad jsem to už vysvětlil výše, takže to jen shrnu - za "pravou svíčkovou" považuji jídlo, kdy maso použité pro výpek na omáčku (a poté podáváno společně s omáčkou) je opravdu svíčková a ne například zmiňovaná kulatá plec či nízká roštěná (nebo i jiné hovězí). Ono udělat se to z výše zmíňovaných mas dá také (a laik leckdy nemá šanci poznat rozdíl), ale už to prostě, striktně vzato, NENÍ svíčková na smetaně ve smyslu svíčková (maso) se zeleninovo-smetanovou omáčkou udělanou z výpeku onoho masa. Zeleninové složení omáčky má pochopitelně hodně možných variací a je i závislé na zvycích a získaných chutích konkrétního strávníka, ale aby se celý pokrm dal nazývat "Svíčková na smetaně", tak základ omáčky by měl být výpek ze svíčkové... Tož asi tak.

Možná se to může zdát jako hnidopišství, ale na některé věci jsem pintlich. ;) (Navíc máme v rodině IMHO velmi slušného kuchaře a ten umí připravit svíčkovou na smetaně naprosto famózně.)

2 majsner - hele, fak jsem to pochopil jako zesměšňování. Na některý věci (zvlášť ohledně žrádla) jsem hodně citlivej a humor jde stranou. Doufám, že z těch mých reakcí je alespoň jasné, jak jsem to myslel.
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2391
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Bill Masen » 04.04.2019 22:57

majsner píše:...Podle názvu bych řekl ve Srirače v Thajsku...
Kdepak, vyrábí se v Kalifornii.
Uživatelský avatar
Bill Masen
VIP
 
Příspěvky: 2661
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 05.04.2019 0:06

Aha. :roll: No tak je pravda, že když si Američani, aby nemuseli sledovat cizojazyčný film, raději vždy natočí remake, tak proč by si nemohli vyrábět thajskou chilli omáčku. Hlavně když jim to chutná...
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Hohepa » 05.04.2019 8:15

No aby to nebylo zas až tak úplně jednoduché , tak to maso se původně jmenovalo svíčka, ne svíčková .
To pro jeho nepopiratelnou vizuální podobu se svíčkou tradičně vyráběnou opakovaným smáčením knotu ve vosku.
(tedy ne moderní průmyslové rovné válce )

Pro pokrm. který lze nazvat " svíčka se zeleninovou omáčkou na smetaně ", zlidověl zjednodušující název " svíčková omáčka" a ještě zjednodušující pojmenování pouze "svíčková" a od této omáčky se teprve uchytil název pro maso "svíčková"
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2465
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Bill Masen » 07.04.2019 12:29

majsner píše:...tak proč by si nemohli vyrábět thajskou chilli omáčku...

Vaří to jeden Vietnamoameričan od roku 1980. Ani ta lahev, se od tý doby nezměnila. Sriracha je pouze název typu omáčky.
Uživatelský avatar
Bill Masen
VIP
 
Příspěvky: 2661
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 13.04.2019 10:53

Dnes jsem otevřel konzervu od Dovastu, Uzené maso s křenovou omáčkou. Trvanlivost do tohoto měsíce.
Nikdy jsem křenovou omáčku nejedl, musel jsem se i podívat, jestli se to jí spíše s knedlíkem, nebo rýží. Na konec vyhrály knedlíky, i když bohužel kupované.

Jídlo mi chutnalo, křen v tom cítit byl, ale jen tak jemně. Omáčka byla dost hustá a bylo jí poměrně málo, na 4 knedlíky a jednu patičku to vyšlo akorát, na 6 domácích kousků by to už ale asi nestačilo (možná trochu naředit horkou vodou.) Uzené bylo také výborné a bylo ho poměrně hodně. Takže jediné malé mínus dávám asi jen za tu omáčku. Na to, že to vše bylo tři roky v konzervě, tak myslím že velice slušné.

PS: Omluvte špatnou úroveň stolování, žaludku je to stejně jedno. :)
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2796
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Lyster » 14.04.2019 2:07

Bill Masen píše:
majsner píše:...tak proč by si nemohli vyrábět thajskou chilli omáčku...

Vaří to jeden Vietnamoameričan od roku 1980. Ani ta lahev, se od tý doby nezměnila. Sriracha je pouze název typu omáčky.


V USA se schyluje k bitvě výrobců legendární pálivé omáčky
https://www.novinky.cz/muzi/502465-v-us ... macky.html
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2796
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Bill Masen » 14.04.2019 7:25

Lystere pěkná recenze. Křen nemám rád, takže pro mě tohle není. Co si to tam ale napsal za nesmysl?
Lyster píše:...Omáčka byla dost hustá a bylo jí poměrně málo...Takže jediné malé mínus dávám asi jen za tu omáčku....
Jak by měl výrobce do tý konzervy dostat vic omáčky? Větší konzervu? Nebo místo půlky masa omáčku? :rofl
Uživatelský avatar
Bill Masen
VIP
 
Příspěvky: 2661
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod majsner » 14.04.2019 19:46

Je-li to prodáváno jako hotové jídlo "maso s omáčkou", tak ano, buď mají malou konzervu a nebo nesprávný poměr masa a omáčky. Podle Tvé logiky by bylo ok, kdyby mi prodali "maso s omáčkou" bez omáčky, neb se tam kvůli masu nevešla. :)
majsner
 
Příspěvky: 246
Registrován: 14.01.2011 18:17
Bydliště: Sudetenland

PředchozíDalší

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník