Stránka 2 z 2

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 05.02.2017 22:52
od Permonik
Přemýšlím, že to přeci jen zkusím... ale jen ze zvědavosti, než z praktičnosti. Teď jsem zas četl, že nějaký cestovatel psal, že to chutná jak kuře. Další poznámka byla od veterináře, že nedoporučuje zkoušet jíst dospělá koupená morčata, protože se u nás chovají spíš pro výstavy, takže mají očkování, antiparazitika a i další chujoviny v krmných směsích, které z nich dělají nejedlé (rezidua ve svalovině by neprošla přes veterinární hygienické limity pro konzumaci).

Co jsem hledal informace dál, tak má i nějaké nevýhody v expanzi chovu. Samice se sice může nechat připustit hned po porodu, ale není to vhodné, protože během březosti a kojení mláďat zeslábne, takže doporučují ji nejprve vykrmit na původní váhu před předchozím připouštěním a to prý dá zhruba dva měsíce. Navíc v porovnání s králíkem má prý obvykle zhruba čtyři mláďata, takže to poněkud zabere času.

Jinak pro aktuální ne-PA dobu je to i finančně úplně mimo, protože za cenu jen měsíc živeného mláděte minimální velikosti můžete koupit pět kilo hovězího či vepřového masa.

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 10.02.2017 6:27
od Johan
Morče jsem měl před 14 dny. Parádní. Chutí něco mezi králíkem a vepřovým, ale jemné a rozpadavé. Pekl jsem ho se zeleninou. Bohužel mi moje CUY morčata nevyrostla a měla velikost normálního morčete, kolem 1 kg živé váhy v 8 měsících. Takže s nimi nepokračuju. Teď jsem si je nechal jen na zpestření králíkárny. Ale bašta je to dobrá. Nicméně oproti králíkům toho hodně sežerou.

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 21.06.2018 13:01
od Fabulous
V Jižní Americe je náramně oblíbený chov masných morčat. Jelikož je to v chudých zemích, tak předpokládám, že je to z důvodu nenáročnosti chovu. Máte někdo bližší informace, příp. o jakou odrůdu morčat se jedná a zda je dostupná i v Česku?

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 22.06.2018 0:52
od Serža
to bude nějaká kapybara, ne?
nebo pak morče - tzv Guinejské prase?
https://en.wikipedia.org/wiki/Guinea_pig

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 22.06.2018 7:13
od proforma
Mozna buch to mela dat do tematu Kralici, ale ono to vlastne patri do obou. Vzpomnela jsem si, jak jsem driv vidavala na vesnici chovat moracata spolu s kraliky dohromady. Byla to takova ta normalni morcata ze zverimexu, v kazdem kralicim kotci 1 nebo 2. Ptala jsem se tehdy, proc to tak je, a pry kvuli nemocem. Ze pokud neco je, chytnou to morcata a kralici ne nebo az pozdeji, takze chovatel ma cas s tim nejak bojovat. Nevim, co je na tom pravdy a jestli je to opravdu ucinne, byla jsem tehdy mala. Pokud by to skutecne takovy efekt melo, tak by ani naklady na chov (masnych) morcat asi nemusely byt az tak velke, neb by se podelili s kralikama, a jeste ta pridana hodnota k tomu?

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 22.06.2018 10:31
od bivoj
proforma píše:...pry kvuli nemocem. Ze pokud neco je, chytnou to morcata a kralici ne nebo az pozdeji, takze chovatel ma cas s tim nejak bojovat. Nevim, co je na tom pravdy...

Není na tom pravdy zbla, je to jen pověra. Potvrdí každý veterinář.

Nicméně chovat se dohromady v případě nouze můžou (pokud se daní jedinci v kotci snesou) ale úplně optimální to není - ale to je na hodně dlouhou diskusi.

Re: Jihoamerická masná morčata

PříspěvekNapsal: 08.10.2018 13:06
od Haluziak
Jedno z těch videí, po kterých jsem rád, že si maso můžu koupit v masně. Ne, že bych nikdy nic nezařízl k obědu ale nemůžu říct, že bych to dělal rád. Ona masna je prostě pohodlnejší.

K chuti masa, i můj děda říkal, že když máš dost česneku tak se dá sníst všechno.