Čaj

Čaj

Příspěvekod hanpari » 14.05.2011 21:04

Vlastně jen pro připomenutí, proč je čaj nejrozšířenějším nápojem na světě a také hlavně jako varování, že tolik populární ovocný čaj není čaj :)

Zdroj:
http://www.pavlovacajovna.cz/c_generic.php?pg=zdravi.html

Obrázek

Účinky pití čaje na lidský organismus

Účinky čaje na lidský organismus jsou mnohostranné. Číňané, u nichž má pití čaje tisíciletou tradici, jej odedávna považovali za léčivý nápoj. Odvar a výtažek z čaje používali i při léčení kožních onemocnění. Čaj se po staletí pokládá za účinný prostředek při snižování únavy a je mu přičítán významný vliv na zvyšování tělesné a duševní činnosti. Již dlouho se používá také při léčení střevních i žaludečních onemocnění.

Tyto vlastnosti se však přičítají především zelenému čaji, jehož pití je v mnoha asijských zemích značně rozšířeno. Na rozdíl od černého čaje se při jeho zpracování neporušují a nefermentují čajové lístky, které se rychle po sklizni suší. Odborníci dokazují, že zelený čaj má zhruba desetinásobný obsah vitamínů v porovnání s černým čajem.

Poznatky mnoha vědeckých pracovníků a institucí zabývajících se zkoumáním účinku čaje prokazují, že podobné účinky má i pití nálevu z černého (tmavého) čaje.

Čaj obsahuje téměř sto třicet chemických látek, z nichž nejvýznamnější jsou třísloviny: katechiny, polyfeny a jejich sloučeniny, které se vyznačují vysokou biologickou aktivitou.

Účinkem tříslovin se zvýšená propustnost kapilár dostává na normální úroveň, vrací se pružnost a propustnost jejich stěnám, třísloviny pomáhají při kapilárním krvácení, kapilárních oxikózách, revmatickém zánětu srdeční nitroblány, při vysokém krevním tlaku a kurdějích. Čaj převyšuje svým účinkem všechny známé léky pro posílení činnosti kapilár.

Čajové třísloviny blahodárně ovlivňují i trávicí trakt, protože jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky. Dodávají čaji trpkou příchuť.


Obrázek

V různých druzích čaje je obsah tříslovin rozdílný. Nejvíce jich obsahuje zelený čaj, ve kterém je jich hruba 10-27%, méně je jich v černém čaji, u něhož se uvádí 5-12%. Listy z čajovníků rostoucích ve vysokohorských polohách mají obvykle více tříslovin. Množství tříslovin v čajovém nápoji můžeme ovlivňovat i jeho přípravou. Ponecháme-li vroucí vodu po zalití čaje v čajové konvici působit kratší dobu, zhruba 2-3 minuty, vyluhují se zpravidla především aromatické látky. Při prodloužení doby vyluhování na 5-6 minut vyluhujeme i třísloviny. To ovšem kromě příznivého účinku tříslovin v nálevu ovlivňuje i chuť čaje, který potom má ostrou, svíravou chuť. Nepříznivý účinek tříslovin můžeme snížit i přidáním mléka do čaje.

Vědci prokazují, že čaj prospívá zubům, protože dodává tělu přibližně stejné množství fluorových sloučenin jako voda obohacená fluorem. Tyto látky jsou součástí složitých koloidních sloučenin, které se rozpouštějí ve vodě.

Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B1 a B2, dále A, C a P. Obsahem vitamínu P nemá mezi rostlinami sobě rovnou. Vitamín P ve spojení s vitamínem C přispívá ke hromadění kyseliny askorbové, čímž se posiluje odolnost organismu proti infekčním chorobám.

Odvar zeleného čaje úspěšně napomáhá léčit úplavici. Kromě toho čajové katechiny normalizují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují vývin hnisavého procesu v trávicím traktu.

Všechny uvedené složky čaje jsou vzájemně propojené, vytvářejí jediný biologicky aktivní komplex, a proto je obtížné určit, která z nich je nejdůležitější.

Silný čaj je vhodný při první pomoci, jde-li o otravy zasahující centrální nervovou soustavu, při oslabené srdeční činnosti a ztíženém dýchání. Čajové obklady mírní bolesti a horečky při slunečním úžehu, běžně a často se používají při zánětu očních víček. Při krvácení na očním pozadí a při různých kapilárních toxikózách se předepisuje preparát vitamínu P, který se získává z čaje. Čaj zklidňuje cevní systém, mírní křeče, rozšiřuje cévy a podporuje krevní oběh.

Čaj je výborný termoregulátor. Za staletí jeho používání jako nejrozšířenějšího nápoje bylo bezpečně vyzkoušeno, že v zimě čaj zahřeje, v horku osvěžuje a zároveň podporuje dýchání. Při pití čaje nasávají plíce více vzduchu a více kysličníku uhličitého vydechují čili intenzivně pracují. Když pijeme čaj, cítíme, jak se náš organismus nejprve silně rozehřeje. Z rozpáleného povrchu těla se odpařuje pot a tělo produkuje mnohem více tepla než před požitím tohoto nápoje.

Obrázek

Experimentálně bylo zjištěno, že v horkých letních dnech snižují studené nápoje teplotu pouze v dutině ústní, kdežto horký čaj dokáže zmenšit teplotu celého lidského těla o 1 až 2 stupně, i když po patnácti minutách teplota opět stoupne. Proto obyvatelům teplých klimatických pásem odborníci radí, aby horký čaj pili často a v malých dávkách.

Čaj je znám jako prostředek vyvolávající pocení, a proto se doporučuje při chřipce nebo při teplotách doprovázejících nemoci dýchacího ústrojí.

Výsledkem moderních poznatků o léčivých vlastnostech čaje je návrh technologie čajového extraktu, který se již v některých zemích používá jako preventivní prostředek proti nachlazení horních cest dýchacích. Přihlédlo se dále k antimikrobiálnímu a stahujícímu účinku čaje a k jeho celkově blahodárnému vlivu na organismus.

Milióny milovníků čaje na celém světě pijí čaj především pro jeho povzbuzující účinky, které má na lidský organismus, zejména na centrální nervový systém (mozek).

V mnoha zemích se odedávna říká čaji nápoj života. Čaj rovněž podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, což do jisté míry snižuje bolesti hlavy a únavu. Člověk se po vypití čaje cítí svěžejší, lépe si vybavuje myšlenky a vzpomíná na prožité věci. Po vypití většího množství čaje mohou však nastat pro člověka i nepříznivé následky. Je to rychlý sled myšlenek až myšlenkový trysk, který však k účelnému myšlení nepřispívá. Vypití většího množství silného čaje může přispět k nespavosti.

Obrázek

Tyto účinky čaje ovlivňuje obsah kofeinu, který byl dříve označován názvem tein. Účinek kofeinu je mírnější než v kávě, protože se pomaleji uvolňuje a vstřebává. Šálek čaje připravený ze lžičky čaje ho obsahuje asi 0,02g, což je méně než u běžného šálku kávy.

Přítomnost éterických olejů v čaji způsobuje v některých případech po požití čaje jistou euforii (zlepšení nálady), která je podobná alkoholové euforii. Psychické účinky čaje dosahují vrcholu po čtyřiceti minutách a po dalších třiceti minutách bez následků mizí.

Nebezpečí předávkování organismu kofeinem z čaje téměř nehrozí, neboť by nastalo teprve po vypití kolem 30 šálků čaje denně, a tolik čaje zřejmě nikdo nevypije.
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Čaj

Příspěvekod Grunt » 29.12.2011 15:25

K tématu „Čaj jako taktická surovina pro přežití“ doporučuji mrknout na dokument Tea road to the skies. Dle tohoto dokumentu se celá Čajová cesta z oblasti Jün-nanu až do Lhasy pořádá jen kvůli tomu, že jídelníček obyvatel Tibetu z vyšších nadmořských výšek sestává především z jačího masa (jednoduše tak vysoko toho už moc neroste) a zbytek potřebných látek (pravděpodobně půjde o nějaké stopové prvky) dostávají právě z Čajovníku na kterém jsou tak životně závislí. Čaj, jačí máslo, špetka soli, popř. nějaké koření — to musí být mňamka. Pro naše zeměpisné podmínky jen nevhodné v tom, že vypěstovat zde nějaký ten keřík asi nebude sranda.
Uživatelský avatar
Grunt
 
Příspěvky: 298
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Čaj

Příspěvekod Sehr » 06.03.2012 20:01

Po PA se lidi vrati urcite k bylinkovym cajum.
Uživatelský avatar
Sehr
 
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čaj

Příspěvekod Karlos » 08.03.2012 19:18

Už se tu řešila možnost dlouhodobého uložení tabáku, myslíte že to samé jde aplikovat i na čaj?
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Čaj

Příspěvekod optim » 08.03.2012 20:26

Já myslím, že ano.

Čaje se prodávají i ve větších baleních (např. 1kg) a tam jde o zaletovaný obal bez přístupu vzduchu. Myslím, že ani překročení expirace čaje, by v takovémto případě nemělo mít velký vliv na jeho vlastnosti.
optim
 
Příspěvky: 255
Registrován: 26.02.2012 16:46

Re: Čaj

Příspěvekod Josef » 09.03.2012 8:16

Hlavním nepřítelem čaje může být nanejvýš plíseň. Pokud bude čaj při uzavírání do nádobky (byť by plastové) řádně vysušený (ideálně v paneláku na ústředním topení během zimy, kdy je venku velký mráz a vymrzlý vzduch co se dostal do místnosti pak má velmi malou zbytkovou vlhkost) a bude ještě za tepla nasypaný do krabičky a hermeticky uzavřený, myslím, že se dá bez obav skladovat desítky let bez zásadnější ujmě na kvalitě. Ale vždy bych to rozdělil do menších balení, aby se nemusela zbytečně otevírat velká nádoba a něco špatného se do ní nedostalo. Vždy jen tolik, kolik se po otevření v reálném čase (např. půl roku) spotřebuje.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Čaj

Příspěvekod hanpari » 09.03.2012 11:11

Kde se dají koupit čaje po kilech balených vzduchotěsně? Fakt by mne to zajimalo.
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Čaj

Příspěvekod Sehr » 09.03.2012 11:14

hanpari píše:Kde se dají koupit čaje po kilech balených vzduchotěsně? Fakt by mne to zajimalo.

Velkoobchod? Distributor,ktery zasobuje provozy,ktere upravuji ten produkt(sackovani,...).
Uživatelský avatar
Sehr
 
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čaj

Příspěvekod optim » 09.03.2012 11:39

hanpari píše:Kde se dají koupit čaje po kilech balených vzduchotěsně? Fakt by mne to zajimalo.


Teoreticky v jakémkoli čajovém krámku. Mám osobní zkušenost s nákupy kilových balení, ale možná existují i balení větší.

Většina lidí si asi nechá nasypat pár deka čaje do papírového pytlíku, ale pokud budeš chtít kilo, měl bys dostat originální stříbrné kilové balení, tak jak ho jednotliví prodejci dostanou např. z velkoobchodu.
optim
 
Příspěvky: 255
Registrován: 26.02.2012 16:46

Re: Čaj

Příspěvekod vmax2 » 09.03.2012 20:05

vmax2
Rozpadlík
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10.02.2012 23:51
Bydliště: Chomutov

Re: Čaj

Příspěvekod optim » 09.03.2012 20:28

Ano, Oxalis je jeden z distributorů. :) Ale nejsem si jistý, jestli neprodávají jenom lidem na ŽL. Vím, že např. jejich ceník lze získat jenom po přihlášení na jejich webu. Pokud byste někdo zjistil více, dejte mi prosím vědět. Rád doplním zásoby za nižší cenu (než u prostředníka).
optim
 
Příspěvky: 255
Registrován: 26.02.2012 16:46

Re: Čaj

Příspěvekod vmax2 » 09.03.2012 20:46

Poptam se u zname v jidelne!
vmax2
Rozpadlík
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10.02.2012 23:51
Bydliště: Chomutov

Re: Čaj

Příspěvekod Sehr » 09.03.2012 20:51

To mate v planu mit zasoby jako barter a nebo ho vypit jako caj?
Uživatelský avatar
Sehr
 
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čaj

Příspěvekod mortinto » 09.03.2012 22:35

Sehr píše:To mate v planu mit zasoby jako barter a nebo ho vypit jako caj?


Obojí! A taky kafe, tabák, a další neřesti.. Chlast si vydestilujeme relativně snadno. Jo, a tabák roste i u nás, a jeho pěstování nepodléhá daním, jen obchodování s ním..
mortinto
 
Příspěvky: 242
Registrován: 17.02.2012 20:47
Bydliště: Praha

Re: Čaj

Příspěvekod vmax2 » 09.03.2012 22:52

vmax2
Rozpadlík
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10.02.2012 23:51
Bydliště: Chomutov

Re: Čaj

Příspěvekod Fabulous » 09.03.2012 22:53

Lacino a dobře se dají koupit velká balení v Makru.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
 
Příspěvky: 7319
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí

Re: Čaj

Příspěvekod hanpari » 09.03.2012 22:57

vmax2: díky, ten odkaz je super
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Čaj

Příspěvekod Grunt » 11.03.2012 20:14

Sehr píše:bylinkovym cajum.

Oxymóron.
Josef píše:Hlavním nepřítelem čaje může být nanejvýš plíseň. Pokud bude čaj při uzavírání do nádobky (byť by plastové) řádně vysušený (ideálně v paneláku na ústředním topení během zimy, kdy je venku velký mráz a vymrzlý vzduch co se dostal do místnosti pak má velmi malou zbytkovou vlhkost) a bude ještě za tepla nasypaný do krabičky a hermeticky uzavřený, myslím, že se dá bez obav skladovat desítky let bez zásadnější ujmě na kvalitě. Ale vždy bych to rozdělil do menších balení, aby se nemusela zbytečně otevírat velká nádoba a něco špatného se do ní nedostalo. Vždy jen tolik, kolik se po otevření v reálném čase (např. půl roku) spotřebuje.

Např. u takového Pu-erhu je oxidace žádoucí. Obecně platí, že čím starší Pu-Erh tím také hodnotnější. Na různých aukcích se draží různé koláčky a hnízdečka staré několik desítek let (samozřejmě za odpovídající cenu několika desítek tisíc dolarů).
Uživatelský avatar
Grunt
 
Příspěvky: 298
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Čaj

Příspěvekod Sehr » 11.03.2012 20:22

Grunt píše:
Sehr píše:bylinkovym cajum.

Oxymóron.

Nechapu. Nevidim v tom nic vylucujici. http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxym%C3%B3ron

Treba: http://mirda2.atlasweb.cz/caje%20bylinkove.htm
Do 18.stoleti nepili lide cerny a zeleny caj. Pili jen bylinkove caje,ktere vetsinou byli soucasti prevence.
Uživatelský avatar
Sehr
 
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čaj

Příspěvekod Grunt » 11.03.2012 21:32

No technicky to (z bylinek) není čaj. Čaj je čajovníku, z bylinek jsou to bylinkové nálevy. Já to též moc nechápal jdouce do místní čajovny v dobách hluboké nevědomosti jsem na mistra hleděl když se cukal na otázky zda nemají nějaké bylinky a proč. Dneska už chápu, že pravověrné čajisty fakt není dobré dráždit bylinkama a nazývat to čaj.
Sehr píše:Do 18.stoleti nepili lide cerny a zeleny caj.

Čaj, co je mi známo, je lidstvu hned po vodě jedním z nejstarších známých nápojů. Lidé pily čaj ještě hodně dlouho před 18.stoletím akorát holt ne u nás, ale v té rozvinutější části planety.
Uživatelský avatar
Grunt
 
Příspěvky: 298
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Další

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník