Zavařování potravin

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Kolapsnik jr. » 27.08.2013 15:07

Procez jediny "bulhar" uz sem par mesicu nechodi bude to orisek, ale BG razoviti horale pry zavaruji osobitym stylem:
pul barelu od nafty, na kamenem ohnisti, vevnitr ponorene zavarovacky a presto hozenej nejakej pytel (asi plast?), regulace zkopavanim polen do a vne ohne, maso delaji cca 5h, chtelo by to vice detailu na mozne odkoukani - potvrzeni funkcnosti/bezpecnosti konceptu..
Kolapsnik jr.
 
Příspěvky: 1140
Registrován: 12.01.2011 23:10

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Johnychcekes » 12.01.2014 3:20

Zdravim moje babička má ve špajzu v téhle sklenici o které mluvíte s gumičkou zavařené klobásy :yes a mě by zajímalo když to otevřu jestli to půjde zase zavřít aniž by kdokoliv cokoliv poznal :D předpokládám že ne, ale zeptat se musím:D děkuju za odpověd :kiss
Johnychcekes
 
Příspěvky: 1
Registrován: 12.01.2014 3:14

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod dracekvo » 12.01.2014 10:49

Nepůjde, tím, že to otevřeš se tam dostanou bakterie a různé další věci co jsou ve vzduchu a procesem zavařování byli zničeny. Když už se to otevře, tak do několika dní se to musí skonzumovat. Pokud jídlo bude v teple tak do několika hodin. Ale jsem si jistý, že když poprosíš, tak si jednu sklenici budeš moci ochutnat.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 1972
Registrován: 06.02.2012 18:05

Mlecna ryze ap

Příspěvekod shinigami » 20.08.2015 20:24

Nemate zkusenosti se zavarovanim podobnych veci? Ono je hezke, mit ve spizi kila suche ryze, ale kdyz neni na cem to uvarit..
shinigami
 
Příspěvky: 10
Registrován: 16.10.2014 20:40

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Joe Azbest » 20.01.2016 19:22

Tak jedna osobní zkušenost mého kolegy z práce. Našel ve sklepě při úklidu několik sklenic zavařeniny starých 36 roků. Zatím snědl ryngle a hrušky a bez následků na zdraví. Konzistence - ovoce bylo velice měkké, takřka tekuté, pohromadě ho držela slupka a šťáva zrosolovatěla, ale i ta byla poživatelná, chutná a zkonzumovaná. Připadá mi to fantastické, že i v domácích podmínkách lze jednoduše zakonzervovat jídlo na takovou dobu.
Joe Azbest
 
Příspěvky: 278
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod swada » 26.01.2016 9:01

Joe Azbest píše:Tak jedna osobní zkušenost mého kolegy z práce. Našel ve sklepě při úklidu několik sklenic zavařeniny starých 36 roků. Zatím snědl ryngle a hrušky a bez následků na zdraví. Konzistence - ovoce bylo velice měkké, takřka tekuté, pohromadě ho držela slupka a šťáva zrosolovatěla, ale i ta byla poživatelná, chutná a zkonzumovaná. Připadá mi to fantastické, že i v domácích podmínkách lze jednoduše zakonzervovat jídlo na takovou dobu.


Konečně někdo, já si pamatuji, že u babičky sme jedli kapoty zavřený minimálně 2 roky a tak i vepřový... Proto tady valím oči na to jak tu někdo psal, že zavařený maso max. 6 měsíců.
V létě něco zavařím u dědy, protože tam jsou zkušenosti a léta praxe a pak dám podrobný echo. ;-)
swada
 
Příspěvky: 4
Registrován: 18.08.2015 6:49

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod donovanstangiano » 26.01.2016 10:39

Jo a když ty 30 let starý kompoty, třeba z pozůstalosti, nalejete do sudu, necháte zkvasit a pak z nich vypálíte kořalku, to je panečku dobrota... 8-)

Jinak zavařené ovoce doma standardně jíme třeba i 5 - 6 let staré, maso tak 2 roky.
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
donovanstangiano
 
Příspěvky: 251
Registrován: 11.11.2013 9:47

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod K4cer » 26.01.2016 17:49

Kompoty v podstatě neomezeně, pamatuju nějaký dvacetiletý nalezený ve sklepě. Krom změny barvy a změknutí jim nuc nebylo, jedlý a výtečný.
Důležitý je aby v nich bylo dost cukru, pokud je ho málo tak maj tendenci zešumět.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
 
Příspěvky: 1662
Registrován: 30.03.2014 19:37

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Pepasnek » 26.01.2016 22:21

Nám jednou zvinovately ostružiny, bastil jsem se sestrou kompot a než k tomu máma cuchla tak už bylo vcelku veselo(byl jsem sedmiletej smrad) :D
Raději litovat toho co jsem udělal než toho co jsem neudělal
Pepasnek
 
Příspěvky: 46
Registrován: 03.10.2014 21:19
Bydliště: Bílý Újezd

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Baca » 26.01.2016 22:57

Poznam, pametam, vyskusane. Nie je nad domace BOWLE :-D
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod K4cer » 27.01.2016 7:05

Višně v rumu sou taky fajn. Ale ty dělám úmyslně, né z nedbalosti :mrgreen:
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
 
Příspěvky: 1662
Registrován: 30.03.2014 19:37

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod swada » 27.01.2016 7:14

Pepasnek píše:Nám jednou zvinovately ostružiny, bastil jsem se sestrou kompot a než k tomu máma cuchla tak už bylo vcelku veselo(byl jsem sedmiletej smrad) :D


Krásná zkušenost,kolik bylo sestře? :D
swada
 
Příspěvky: 4
Registrován: 18.08.2015 6:49

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Rey » 08.03.2016 13:58

JohnyD píše:diky..

po pravde..chci si nekde koupit stroj na uzavirani knzerv a delat si je sam.
Babis mi muze..

jen co budu mit cas podam info. Pametniku jak na to ..je porad okolo me dost ..

:-)


Výborný nápad s tou zakružovačkou na konzervy, akorát ta cena je šílená, nový strojek jsem
viděl okolo 30 tis. CZK, bazarové staré kolem 6 tis. CZK. V domácích podmínkách
je problém se sterilací, chtělo by to autokláv a 121 st. Celsia.Jinak hold 2x sterilace
při 100 st.Celsia (tyndalizace). Nebo sehnat řezníka, co má autokláv a strojek na plechovky.
Ty Pardubice (Dovast) nic moc, hlavně ta sada 3 masovek. Chtělo by to ty socialistické konzervy
Vepřové maso ve vlastní šťávě, červená plechovka, nejlepší byly ty z Tábora, pamatujete si na ně někdo?
Rey
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.01.2013 15:51

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod SHABY » 08.03.2016 20:10

Zdar pardi, tak jsem se před dvěma lety pustil do pokusu o výrobu vlastní masové konzervy. Konkrétně paštiky, neb nehodlám konzumovat ty tenisáky z obchodu. Sám škrob a pod, nebudu rozepisovat. Faktem je, že jsem udělal necelých 30 skleniček, postupně je beru a asi osm jich mám ve sklepě. Mimo 4 co nechytly, prozatím všechny držely, po otevření udělaly pufff a ještě žiji.
Zakoupil jsem tlakáč 9L, změnil na něm závažový ventil(ten se postupně dolaďoval-ubíral se materiál). Ventil začne celkem intenzivně odfukovat kolem 125stC. Při ladění mně teplota vyběhla až na 134stC, než začala klesat. Faktem je, že jsem byl již schovaný za pilířem, kdyby bouchnul. O následném malování ani nemluvím.
Takže takový malý autokláv. Chtěl jsem se řídit tlakem v hrnci podle manometru, jenže teplota poměrně hodně kolísá podle atmosférického tlaku. Tak druhou jímku musím upravit jednak na termočlánek aby tam byl teplotní závěs(chci strerilizační teplotu 124-125stC) a současně aby byl zachovaný pojišťovák.
Takže toto je projekt a)
b)posbíral jsem info o možnostech konzervace do plechovek. První problém, dostupné stroje jsou řekněme od 12-17 Kkč. Což nehodlám za to dát. Občas se něco dá na Bazošu či Aukru. Většinou je to kolem 3KKč. Našel jsem celkem jednoduchý(ale drahý) strojek na zavařování a poněkud krkolomě jsem se dostal na výrobce, kde jsem zakoupil řezací a falcovací kolečka(cca1500,-). Pohledal jsem možnost jaké plechoveky jsou k mání. Běžný rozměr plechovek je průměr 73 a 99mm. To umí i vyráběný strojek. Ale neumí průměr 153mm(což je tuším plechovka kolem 3L).
Zakoupil jsem po několika kusech od každého rozměru s přebytkem víček-pro zkoušky(jsou k mání i trhací-easy open). Takže strojek si v nějakých prolukách udělám sám. A chci, aby uměl i ty velké. Koupil jsem ty nejvyšší, neb s každým použitím se plechovka zkracuje. Ba, i ty nízké jsou dobré(na svačinku).

c) Když dnes nakupuji nějakou konzervu, tak se snažím takový rozměr, na který jsou dostupná víčka. Jednak na odladění zařízení, a pak, mám ještě další projekt pro využití. A na to použité zakoupené konzervy(plechovky) bohatě stačí.

d)bohužel vše se táhne na dlouhé lokty, každý zápasíme s časem, i když každý z jiných důvodů

e)takovou paštiku co si udělám, nikde nekoupím. Faktem je, že je již nekupuji.

f)pár dní zpátky byly delší energetické výpadky, chudák mražák. Před časem jsem psal jak nám zdechnul. Než se to pořešilo, nikdy již větší mražák. Konzerva, kompot, při prvotních nákladech sic o trochu větší, ale jistota, nezávislost na elektrice a nakonec se to vrátí v úspoře za nespotřebovanou elektriku. Do této kozervace nezahrnuji jen plechovky, ale i sklenice. Ale s gumičkou a skleněným víčkem. Žádné Omnia či víčka na závit. To mně do baráku nesmí.

Přeji lepší zítřky
Přílohy
upravený tlakáč.jpg
konzervovač.jpg
kolečka do konzervovače.jpg
SHABY
 
Příspěvky: 69
Registrován: 29.06.2014 21:12

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Baca » 08.03.2016 21:25

Klobuk dole :-) :yes
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod SHABY » 08.03.2016 22:08

Aby to nevyznělo blbě, moje drobné jsou s tím tlakáčem. Ten strojek je k zakoupení za kus peněz. Chci udělat podobný, ale jak jsem psal, aby šel i na velké plechovky. Když se na to podíváš, nic složitého. Ale nedostává se času :-x
SHABY
 
Příspěvky: 69
Registrován: 29.06.2014 21:12

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvekod Baca » 08.03.2016 22:17

Ved na to som daval klobuk dole na ten samodomo autoklav :-)

Na tie plechovky sa nechytam. Pojdem asi cestou zavarovaciek s gumickami. Ak ich niekde nedrbnem o zem su vecne a gumove tesnenia (ak su naozaj z gumy) sa daju tiez konzervovat do zasoby :-)

Autoklavovu teplotu znesu tiez :-) Takze aj maso sa da. Len su krehkejsie a tazsie nez plech :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Baca
VIP
 
Příspěvky: 1510
Registrován: 19.03.2014 19:42

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Fabulous » 08.03.2016 22:26

Příště prosím do správného vlákna. Je to tak složité?
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
 
Příspěvky: 7249
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod SHABY » 08.03.2016 22:59

Jo FAB, uteklo mně to, omluva.

Pro doma mám raději sklenice. Roky jsem zavařoval do tzv. Rýhovek. Dělaly se 1 a ½ litrovky na ploché gumičky. Shodou okolností ve fabrice kde jsem dělal. Jenže to je čas minulý. Dnes na ně gumičky nejsou, a to co se prodává nesedí a nedrží to. Ale mám jich ještě hafo a je mně líto je vyhodit. Ale dobré jsou třeba do kuchyně na regál na rýži, těstoviny apod. Jen se skleněným víčkem jako poklop. Po delším hledání jsem se rozhodl pro sklenice WECK. Jsou v mnoha velikostech, dodávají se i jednotlivé komponenty (hlavně jsou potřeba gumičky). Navíc obchod prezentuje i zpětný odkup nepoškozeného. Já koupil na zkoušku balení něco větších jak malé (tuším že to má 1,6dcl) na paštiky. Cenově kolem 40Kč(+-). Relativně drahé, ale když se k tomu slušně chováš,tak skoro věčné. Tvarově lepší jak jiné sklenice. Mají kónus s rantlem ven. Takže vnitřek je otevřený a obsah při lehkém nahřátí např ve vodě celý vyklepneš. Z jiné sklenice to musíš vlastně rozbabrat.
Do plechovek, to je jiná kapitola, ale také dobré.
Přílohy
paštikovka.jpg
SHABY
 
Příspěvky: 69
Registrován: 29.06.2014 21:12

Re: Zavařování potravin

Příspěvekod Lyster » 13.03.2016 22:10

Našel jsem tento článek o zavařování v mikrovlné troubě. Zkoušel to někdo?
http://www.uloz.to/xExCcog/zavarovani-pdf

Od tohoto autora jsem našel tyto knihy: http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy ... stik-18943
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2689
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

PředchozíDalší

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník