Stránka 2 z 2

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 17.02.2019 22:32
od lordCorvin
Chleba jsem nějaký čas dělal v domácí pekárně. Skvělá věc, když večer člověk zjistí, že došlo pečivo. Ale z klasické trouby je chuťově lepší.

Základní recept hladká mouka + voda + sůl + droždí jde upgradovat, přidával jsem semínka, opečenou slaninu, jablka, olivový olej, různé mouky... Jen to chce vychytat, aby výsledek vypadal (množství droždí, vody, vyndání hnětacích háků, přísady, nastavení pekárny).

V současné době v pekárně už jen zpracováváme těsto, je to ohromná úspora práce. Výhoda pekárny je v tom, že po pár pokusech vyrobí slušný chleba i takové trdlo, jako jsem já.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 18.02.2019 12:53
od Hohepa
Také mám pekárnu cca 15 let (svatební dar).

Nevím asi jsem móc rozmazlený, ale z pšeničné mouky a droždí to prostě furt chutná jako buchta, bez ohledu kolik procent tam je žitný mouky , semínek či škvarků. Zkoušel jsem i česnek .
Jo je to dobrý , ALE NENÍ TO CHLEBA.

Na čistě žitném kvasnice nefungujou , ty potřebují pšenici a pak to má pro mne ten buchtózní šmak.

Péc jsem přestal , když před časem kolega přinesl na ochutnání jeho domácí v troubě pečený kváskový chléb...

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 21.02.2019 22:57
od jameson363
Hohepa píše:Jo je to dobrý , ALE NENÍ TO CHLEBA.


Jo, proste neni nad Tanvald nebo Ceskolispskej chleba z velky pekarny. Me treba nechutnaj ani ty ruzny alternativni moderni hipstersky chleby. V nouzi to snim, ale dobrovolne bych si to nekoupil. Jsem proste konzerva jako prase. Mam proste rad klasickej konzeravtivni chleba, co se u nas delal uz za komousu. Nekdo rika, ze je kyselej, ja kysely nejim skoro vubec, ale tenhle chleba mi proste chutna nejvic. Je to ten, co ma zespoda takovy ty carky. Nevim, co ty carky znacej, ale at ho koupis kdekoliv od ruznejch vyrobcu, tak tenhle s carkama chutna +- stejne, minimalne od Prahy na sever, kde se pohybuju nejvic. Nejhnusnejsi chleba je ten, co ma zaspodu ty kolecka.

Na druhou stranu jak spousta lidi hejtuje emerickej styl toastovyho chleba, tak za me kdyz se opece v troube, tak je super.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 08.03.2019 14:44
od Tina
Hohepa píše:
Péc jsem přestal , když před časem kolega přinesl na ochutnání jeho domácí v troubě pečený kváskový chléb...


Chceš kvásek? :-) I s receptem, okolo mě už všichni pečou už jen kváskový.
Chlebobuchty nebrat.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 12.03.2019 10:00
od Kolouš
Tina píše:
Chceš kvásek? :-) I s receptem, okolo mě už všichni pečou už jen kváskový.
Chlebobuchty nebrat.


Já bych recept uvítal :talk

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 12.04.2019 10:50
od Nuwara
Může tě Tino taky o požádat o nějaký ten osvědčený recept? :-)

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 13.04.2019 18:24
od Rafael
Ty "Chlebobuchty" jak píše Tina se nám taky vůbec neosvědčily. A zkoušeli jsem leccos.
A nic se neosvědčilo - max. jeden až dva pokusy na jedno složení. Žrát to déle nám nešlo.
*
Ale žena chtěla ty pekárny hlavně na přípravu těsta.
(Píšu pekárny, protože ty naše měly minimální životnost...).
*
Takže bych taky Tinu rád poprosil o nějaký Rp. Expedimentovat se už nám po špatných zkušenostech nechce a pekárna zahálí...

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 29.05.2019 11:48
od Atraidis
Včera jsem poprvé zkoušel dělat takzvané lodní suchary. Zkusím k tomu napsat pár poznatků na které jsem přišel třeba to někdo použijete.

Recept: Pšeničná mouka + voda + sůl. Vše se smíchá vytvarují se placičky a dají péct do trouby na dokud neztvrdnou jak kámen :D

Udělal jsem malé placičky( cca 5-8 cm v průměrů) a cca 3-4 mm tlusté. Někde jsem se dočetl že je dobré je naříznout nožem na čtvrtiny pak se dobře lámou můžu doporučit. ( Ideálně na takový kousek který se vleze do pusy a dá se cucat)

Překvapilo mě že je to poměrně syté jídlo na snídani mi jedna placička se sladkým čajem úplně stačila.

Dost obtížně se koušou je dobré je namočit v čaji nebo ideálně v polívce. Chuťově ale paráda.

Podle toho jak jsou tvrdý tak pokud budou skladovány v suchu tak vydrží opravdu dlouhou dobu. Dal jsem si je s instantní polívkou do auta a do práce jako takovou nouzovku. Ještě je zkusím s džusem to by mohlo být taky dobrý ale napadlo mě to až teď při psaní :nod

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 29.05.2019 13:22
od Count
Napiš poměry surovin a zajímalo by mě, jestli to někdo zkoušel z pohankové mouky.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 29.05.2019 13:27
od Atraidis
No mouky jsem vzal 400g do ní dal cca kávovou lžičku soli a vodu postupně přidával až z toho bylo zpracovatelné těsto. Zatím mě to nenapadlo zkoušet z jiné mouky ale nezní to jako špatnej nápad.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 29.05.2019 22:09
od dolmar
Já jsem zkoušel legionářské suchary, ze špaldové mouky a s olivovým olejem plus voda a sůl. Nenařezával jsem je nožem, ale propíchal vidličkou. Byly super, doporučuju.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 29.05.2019 22:26
od Cep
A péct při jaké teplotě?

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 30.05.2019 6:43
od Atraidis
No já pekl při teplotě 180 nebo 200 teď přesně nevím v horkovzdušné troubě.

Nad legionářskými suchary jsem přemýšlel ale trochu se bojím že ten olej by tam mohl zkrátit životnost. Ale asi zkusím až bude zase chvíle. Taky musím nějak ujednotit tvar aby se mi to vešlo do nějaké krabičky uvažuji o vykrajovátkách na cukroví.

Trošku zlepším proces výroby a pak je zkusím jíst po čtvrt roce a zjistím kdy se zkazí. Doufám že vydrží aspoň rok dost by mi to pomohlo při tvorbě zásob.

Re: Chleba a suchary

PříspěvekNapsal: 30.05.2019 6:45
od dolmar
Na 150°C, pokud si vzpomínám, mají se péct na míň a dlouho, ale já je chtěl ochutnat hned a byly dobrý :) A pokud jde o životnost tak neboj, je to jako se sušeným masem - má vydržet dlouho, ale vydrží 14 dní max :D