Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

Příspěvekod Pepe » 07.02.2011 21:03

Admin: odděleno z diskuze: Zvláštní potraviny

Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.


Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Uživatelský avatar
Pepe
Moderátor
 
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Karlos » 07.02.2011 21:23

To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Pepe » 07.02.2011 22:25

Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude :(
Uživatelský avatar
Pepe
Moderátor
 
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Venet » 07.02.2011 22:28

no ja nemam, ale urcite to tento rok vyskusam, a urcite pojdem cez kvasnu zatku ;)
Uživatelský avatar
Venet
 
Příspěvky: 855
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod MRAK » 08.02.2011 13:52

eschaia píše:Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude :(



s pampeliškou ne, ale nebude asi rozdíl od rybízového a bezového vína, ne?

dědovi, když kvasí víno, tak bubloce hadičkou do skleničky s vodou ....... (takže kvasná zátka?)
Uživatelský avatar
MRAK
Moderátor
 
Příspěvky: 3026
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Karlos » 08.02.2011 14:11

Mrak: ano to bude "provizorní" kvasná zátka, alias "bublátko" jak se říká u nás (ale možná tomu tak říkám jenom já :mrgreen: )

PS: jaké je to bezové víno?
Přílohy
kvasna_zatka2.jpg
kvasna_zatka2.jpg (1.78 KiB) Zobrazeno 15626 krát
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod alibaba » 08.02.2011 15:21

No jo ja se povazuji za experta ,nebot vino delam asi uz od 15 cti let a je tomu hodne let co jsem si na to vzpomnel a tak vino jsem vyrabel jako barter a posledni dobou prestal ,nebot se ti moji zakaznici moc opijeli a jak rika muj bracha ze vyrabim patoky .

Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....
alibaba
 
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod MRAK » 08.02.2011 16:04

admin píše: jaké je to bezové víno?


Nevím, neb jsem abstinent.
Myslím ale, že to asi nebude nic moc :lol:
Uživatelský avatar
MRAK
Moderátor
 
Příspěvky: 3026
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Venet » 08.02.2011 20:46

Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil :(
Uživatelský avatar
Venet
 
Příspěvky: 855
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod vitalis » 08.02.2011 22:06

pýtal sa admin
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.
vitalis
 
Příspěvky: 112
Registrován: 31.01.2011 10:23

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Venet » 08.02.2011 22:24

Vitalis prepac, som zle kukol....
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)
Uživatelský avatar
Venet
 
Příspěvky: 855
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Karlos » 09.02.2011 7:56

Venet píše:Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil :(


Z čeho je jsem pochopil :mrgreen: a skutečně mě zajímalo jak to chutná...
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Josef » 28.03.2011 5:43

Na víno, rybízák a další zkvašené nápoje z ovoce se v souvislostech tohoto fóra můžou i zatvrzení abstinenti dívat především jako na kvalitní zdroj vitamínů a dalších doplňkových látek, které fyzicky, psychicky i různými infekcemi zatíženému organizmu rozhodně prospějí. :lol:
Naposledy upravil Josef dne 24.05.2011 6:23, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod MRAK » 28.03.2011 7:26

Josef:
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100% 8-) ), ale jak jsi přesně napsal, v PA bych rybízlák a podobné ovocné vitamínové bomby klidně popíjel. Mám dokonce ukryto několik lahví výborné 52% domácí pálenky. (a navíc 1,5L 70% - ale ta je jen pro lékařské účely a desinfekci)
Uživatelský avatar
MRAK
Moderátor
 
Příspěvky: 3026
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod romaker » 16.04.2011 20:18

Bezové víno /Baza čierna- Sambucus nigra/ robia u nás z Bazových kvetov , pridá sa cukor atď.
Z 0,5litra je kocovina jak hrom
romaker
 
Příspěvky: 9
Registrován: 15.04.2011 18:03

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod Josef » 18.04.2011 6:14

Bezový květ (čerstvě po otevření, ne starý), čistá pitná voda (případně převařená a zchlazená), trochu cukru, citrón (nebo citrónová šťáva) a trošičku octa. To vše do pevné flašky, dobře zazátkovat nebo zašroubovat a nechat asi 14 dní trochu zkvasit. Je z toho výborná sodovka s bublinkami, která šumí jako šampus. Dlouhodobě se však příliš skladovat nedá.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1692
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Zvláštní potraviny

Příspěvekod miki » 31.01.2012 17:36

admin píše:To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?


Zdravím.
Celej svůj život vyrábím víno (prostě vše co je kvašené) a musím říct, že se vždy směji tomu jak se lidé snaží přidělávat na demižón a nebo kvasné nádoby, různá bublátka, hadičky do skleniček s vodou a pod. A jak jim ten vosk, kterým to zlévají aby to těsnilo, stejně netěsní. :lol: Já jsem vždy používal smotek, utržený z pytlíku vaty a tím jsem "zatěsnil" hrdlo. Hrdlo s vatovým smotkem jsem pro jistotu přikryl igelitovým pytlíkem a bylo hotovo. A vzduch se tam přeci nedostane ten je okamžitě vytěsňován vznikajícím kysličníkem uhličitým CO2 a zůstává v demižónu, je přeci cca 3x těžší než vzduch.
V biologicko-chemických laboraorořích se jinak nepracuje co pamatuji. Vždy se baňka uzavřela smotkem vaty a šup s tím do termostatu. A v poslední době nepoužívám ani tu vatu, prostě na hrdlo navléknu igel. pytlík a zatěsním gumičkou. Mě samotnému se nikdy nestalo, že by mě zkyslo víno pro nedokonalý uzávěr. Vždy to byla jiná chyba, no a ani potom nebylo všemu konec, vyrobil se prostě ovocný ocet.
Admine...Tady začíná OT.
A třeba takový jablečňák byl i voňavý po jablíčkách a hodně silný.
A můžete si přečíst v literatuře a i na webu, že jsou tyto octy i velmi zdravé. Ještě dnes vyrábím tak 5-6 druhů octa pro domácí použití na vaření a dalších 5 pro léčení. A co mám vyzkoušené, výroba je jednoduchá a léčivé účinky přímo zázračné (bez přehánění). Takový protiplísňový octový macerát s bylinkami na nohy, mě je zachránil, při velkém vandru po Belanských tatrách. A kamarádi trpěli, prostě tomu nevěřili a ocet jim smrděl, jejich chyba.

Ale to by bylo zase na další vlákno.
A nepište mě, "že co mi brání".

Odpovím dopředu, nebráním se tomu ale nemám tolik času aby to bylo možné teď a hned, neboli : "Dočkej času jako husa klasu".
Jinak přátelé.... co takhle sednout ke kompu a dát nějaký článek nejenom to bla bla bla, taková forma návodu..... něco víte sami, něco na webu, něco se dá sehnat v knihovně, něco kamarádi, nějaké recepty vyzkoušet, sepsat a s odkazy dát na rozpad..... a ejhle již jsou tady relevantní informace, na kterých se dá stavět a pracovat.... To je takové moje pošťouchnutí...
A za sebe dodávám NEVZDÁVAT SE, ZNOVU A ZNOVU ZKOUŠET A NEUTÍKAT. A tady končí OT
Miki.
miki
 
Příspěvky: 234
Registrován: 02.01.2012 14:37
Bydliště: Pardubice

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

Příspěvekod Grunt » 04.02.2012 13:20

Kvasná zátka se používá z toho důvodu aby bylo vidět co mošť/břečka dělá. Jestli je v období bouřlivého kvašení nebo dokvašení a nebo jestli už je po procesu. Normálně stačí nechat pootevřené víčko u soudku(aby měl vzniklí CO2 kam unikat aneb proč neutahujeme víčka u burčáku jako dva Pražští borci z Bobulí), kvasinky si vygenerují dostatek oxidu uhličitého a oddělí se tím od okolního vzduchu bezpečně sami. Stačí pak CO2 nevylít. Teoreticky by tak mohla fungovat i naprosto otevřená nádoba (CO2 nikam nevyprchá, nýbrž se drží sám uvnitř nádoby), ale v normálním prostředí je u toho problém s tzv. kvasnými muškami a jiným bordelem co do toho napadá.
Uživatelský avatar
Grunt
 
Příspěvky: 297
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

Příspěvekod vrb » 05.02.2012 11:32

Letos mám na kontě 30L trnkového vína. a 15L z černého jeřábu. (rodina a příbuzenstvo nemá problém to zkonzumovat do jara) Jsem z Vysočiny takže vše je tu hrubšího zrna. Jihomoravské vinaře by to asi přivedlo k pláči.

Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.

Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.

Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.

Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..

Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.
vrb
VIP
 
Příspěvky: 118
Registrován: 13.08.2011 0:52

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

Příspěvekod Candide » 08.02.2012 14:36

Něco málo k těm kvasnicím a jejich skladování.

http://vino.eshop12.cz/kategorie/9-cerevisiae
Candide
 
Příspěvky: 44
Registrován: 13.12.2011 13:10

Další

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Stenny a 3 návštevníků