Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 07.02.2011 21:03
od Pepe
Admin: odděleno z diskuze: Zvláštní potraviny

Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.


Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 07.02.2011 21:23
od Karlos
To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 07.02.2011 22:25
od Pepe
Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude :(

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 07.02.2011 22:28
od Venet
no ja nemam, ale urcite to tento rok vyskusam, a urcite pojdem cez kvasnu zatku ;)

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 13:52
od MRAK
eschaia píše:Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude :(



s pampeliškou ne, ale nebude asi rozdíl od rybízového a bezového vína, ne?

dědovi, když kvasí víno, tak bubloce hadičkou do skleničky s vodou ....... (takže kvasná zátka?)

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 14:11
od Karlos
Mrak: ano to bude "provizorní" kvasná zátka, alias "bublátko" jak se říká u nás (ale možná tomu tak říkám jenom já :mrgreen: )

PS: jaké je to bezové víno?

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 15:21
od alibaba
No jo ja se povazuji za experta ,nebot vino delam asi uz od 15 cti let a je tomu hodne let co jsem si na to vzpomnel a tak vino jsem vyrabel jako barter a posledni dobou prestal ,nebot se ti moji zakaznici moc opijeli a jak rika muj bracha ze vyrabim patoky .

Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 16:04
od MRAK
admin píše: jaké je to bezové víno?


Nevím, neb jsem abstinent.
Myslím ale, že to asi nebude nic moc :lol:

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 20:46
od Venet
Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil :(

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 22:06
od vitalis
pýtal sa admin
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 08.02.2011 22:24
od Venet
Vitalis prepac, som zle kukol....
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 09.02.2011 7:56
od Karlos
Venet píše:Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil :(


Z čeho je jsem pochopil :mrgreen: a skutečně mě zajímalo jak to chutná...

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 28.03.2011 5:43
od Josef
Na víno, rybízák a další zkvašené nápoje z ovoce se v souvislostech tohoto fóra můžou i zatvrzení abstinenti dívat především jako na kvalitní zdroj vitamínů a dalších doplňkových látek, které fyzicky, psychicky i různými infekcemi zatíženému organizmu rozhodně prospějí. :lol:

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 28.03.2011 7:26
od MRAK
Josef:
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100% 8-) ), ale jak jsi přesně napsal, v PA bych rybízlák a podobné ovocné vitamínové bomby klidně popíjel. Mám dokonce ukryto několik lahví výborné 52% domácí pálenky. (a navíc 1,5L 70% - ale ta je jen pro lékařské účely a desinfekci)

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 16.04.2011 20:18
od romaker
Bezové víno /Baza čierna- Sambucus nigra/ robia u nás z Bazových kvetov , pridá sa cukor atď.
Z 0,5litra je kocovina jak hrom

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 18.04.2011 6:14
od Josef
Bezový květ (čerstvě po otevření, ne starý), čistá pitná voda (případně převařená a zchlazená), trochu cukru, citrón (nebo citrónová šťáva) a trošičku octa. To vše do pevné flašky, dobře zazátkovat nebo zašroubovat a nechat asi 14 dní trochu zkvasit. Je z toho výborná sodovka s bublinkami, která šumí jako šampus. Dlouhodobě se však příliš skladovat nedá.

Re: Zvláštní potraviny

PříspěvekNapsal: 31.01.2012 17:36
od miki
admin píše:To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?


Zdravím.
Celej svůj život vyrábím víno (prostě vše co je kvašené) a musím říct, že se vždy směji tomu jak se lidé snaží přidělávat na demižón a nebo kvasné nádoby, různá bublátka, hadičky do skleniček s vodou a pod. A jak jim ten vosk, kterým to zlévají aby to těsnilo, stejně netěsní. :lol: Já jsem vždy používal smotek, utržený z pytlíku vaty a tím jsem "zatěsnil" hrdlo. Hrdlo s vatovým smotkem jsem pro jistotu přikryl igelitovým pytlíkem a bylo hotovo. A vzduch se tam přeci nedostane ten je okamžitě vytěsňován vznikajícím kysličníkem uhličitým CO2 a zůstává v demižónu, je přeci cca 3x těžší než vzduch.
V biologicko-chemických laboraorořích se jinak nepracuje co pamatuji. Vždy se baňka uzavřela smotkem vaty a šup s tím do termostatu. A v poslední době nepoužívám ani tu vatu, prostě na hrdlo navléknu igel. pytlík a zatěsním gumičkou. Mě samotnému se nikdy nestalo, že by mě zkyslo víno pro nedokonalý uzávěr. Vždy to byla jiná chyba, no a ani potom nebylo všemu konec, vyrobil se prostě ovocný ocet.
Admine...Tady začíná OT.
A třeba takový jablečňák byl i voňavý po jablíčkách a hodně silný.
A můžete si přečíst v literatuře a i na webu, že jsou tyto octy i velmi zdravé. Ještě dnes vyrábím tak 5-6 druhů octa pro domácí použití na vaření a dalších 5 pro léčení. A co mám vyzkoušené, výroba je jednoduchá a léčivé účinky přímo zázračné (bez přehánění). Takový protiplísňový octový macerát s bylinkami na nohy, mě je zachránil, při velkém vandru po Belanských tatrách. A kamarádi trpěli, prostě tomu nevěřili a ocet jim smrděl, jejich chyba.

Ale to by bylo zase na další vlákno.
A nepište mě, "že co mi brání".

Odpovím dopředu, nebráním se tomu ale nemám tolik času aby to bylo možné teď a hned, neboli : "Dočkej času jako husa klasu".
Jinak přátelé.... co takhle sednout ke kompu a dát nějaký článek nejenom to bla bla bla, taková forma návodu..... něco víte sami, něco na webu, něco se dá sehnat v knihovně, něco kamarádi, nějaké recepty vyzkoušet, sepsat a s odkazy dát na rozpad..... a ejhle již jsou tady relevantní informace, na kterých se dá stavět a pracovat.... To je takové moje pošťouchnutí...
A za sebe dodávám NEVZDÁVAT SE, ZNOVU A ZNOVU ZKOUŠET A NEUTÍKAT. A tady končí OT
Miki.

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 04.02.2012 13:20
od Grunt
Kvasná zátka se používá z toho důvodu aby bylo vidět co mošť/břečka dělá. Jestli je v období bouřlivého kvašení nebo dokvašení a nebo jestli už je po procesu. Normálně stačí nechat pootevřené víčko u soudku(aby měl vzniklí CO2 kam unikat aneb proč neutahujeme víčka u burčáku jako dva Pražští borci z Bobulí), kvasinky si vygenerují dostatek oxidu uhličitého a oddělí se tím od okolního vzduchu bezpečně sami. Stačí pak CO2 nevylít. Teoreticky by tak mohla fungovat i naprosto otevřená nádoba (CO2 nikam nevyprchá, nýbrž se drží sám uvnitř nádoby), ale v normálním prostředí je u toho problém s tzv. kvasnými muškami a jiným bordelem co do toho napadá.

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 05.02.2012 11:32
od vrb
Letos mám na kontě 30L trnkového vína. a 15L z černého jeřábu. (rodina a příbuzenstvo nemá problém to zkonzumovat do jara) Jsem z Vysočiny takže vše je tu hrubšího zrna. Jihomoravské vinaře by to asi přivedlo k pláči.

Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.

Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.

Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.

Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..

Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 08.02.2012 14:36
od Candide
Něco málo k těm kvasnicím a jejich skladování.

http://vino.eshop12.cz/kategorie/9-cerevisiae

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 25.09.2012 23:26
od Pampalíny

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 25.09.2012 23:29
od Pampalíny
A tohle se mi líbí: nerezový sud na víno: 50 l. http://www.vinarskyraj.cz/detail/nerezove-nadrze/nerezovy-sud-eko-50l-duse/ Cena z doplňky kolem 4000 Kč, což je skoro srovnatelné s dubovým sudem a ač mám duby rád, tomuhle dávám větší bezůdržové +

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 23.07.2015 12:08
od agate
Dobrý den,
dělám víno a mělo by být ve druhé fázi avšak najednou mi přestalo kvasit, jak to dám do pořádku??:)
děkuji znalci

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 23.07.2015 12:20
od herman
Jaká je teplota okolí?

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 23.07.2015 14:56
od herman
Jinak, příčiny mohou být tyto:
1) vysoká teplota - kvasinky chcípnou (počkat na ochlazení a dát novou kulturu kvasinek)
2)kvasinky spotřebovaly veškerý cukr (doplnit cukr a dát nové kvasinky)
3)vysoké procento alkoholu (je hotovo, počkat na vyčíření)

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 11.04.2018 14:57
od nela78
Zajímá mě vše co se točí kolem vína :D Nejraději mám vína Mokvavá ale ochutnám ráda i jiné. Pokud chcete ochutnat opravdu mizernou kvalitu, tak doporučuji vinotéku v Kralupech nad Vltavou ;)

Spam. Ban. Fab

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 11.04.2018 18:17
od Serža
aha, tak o tohle šlo - nová registrace, dva příspěvky s nulovou informační hodnotou...až tenhle s odkazem odhalil pravý záměr...

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 11.04.2018 18:21
od Rafael
Z5 k domácímu vínu:

Bible domácích vinařů.
Ing.Boris Valenta, SZN 1966,

Valenta-domácí vína.jpg
Valenta-domácí vína.jpg (32.52 KiB) Zobrazeno 4365 krát

Úplně základní kniha kterou by si měl každý zájemce o kvasný průmysl a výrobu pořádně přečíst a nejlépe se ji naučit nazpaměť. Nic lepšího a komplexnějšího v tom oboru není!
*
Já jen dodám, že největší nepřítel domácího výrobce je chamtivost a nedočkavost.
Tzn. nešidit recepty a hlavně nespěchat s konzumaci.
*
Pro, a nejen pro PA dobu, je to velmi šetrný a ekonomicky způsob konzervace. Většina surovin se tepelně neupravuje a proces výroby je i chráněn před oxidací.
Minimální ztráta vitamínů.
A nemusí se pak pít přímo jako alkoholický nápoj, ale třeba jako sirup do vody, čaje apod.
A při vhodných skladovacích podmínkách je životnost, bez chem. konzervantů, cca 5-10let.

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 25.04.2018 5:25
od zdraven
Dobrý den,

zrovna jsem se rozhodl udělat pampeliškové víno podle tohohle receptu - http://bolehlav.cz/zumpaliskove-vino-ch ... ci-vyroba/

Chci se zeptat máte s tímhle receptem už někdo zkušenost? Jak dlouho bude "vino" kvasit?

Spam. Ban. Fab

Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)

PříspěvekNapsal: 21.11.2018 23:51
od Patrol
Tak jsem včera stočil víno z aronie(černá jeřabina) a je výborný. Po zkušenostech z loňska jsem hned to co zbylo v demižonu zalil vlažnou vodou s cukrem a i bez dalšího přidávání kvasinek jedeme dál. Bublátko bublá o sto šest. :idea: Aronie je hodně aromatická a má hodně tříslovin. Z první várky je vždy silné a suché víno. Ten druhák jsem loni zkusil jen tak pro pokus s tím, že to případně přepálím, ale vyšlo z toho velmi chutné lehčí sladší víno.
S oteplováním se nám daří už i normální víno pěstovat tady na severu, takže problém s kvasinkama časem nebude. Dám kvasit víno z hroznů, které nepotřebuje žádné kvasinky přidávat a až se pěkně rozkvasí tak trochu odleju a rozjedu s tím aronii. Letos jsem aronii zmrazil a zpracovával, až když se mi to hodilo.
Kam se chuťově na aronii hrabou višňáky a rybízáky, za mně je to geniální plodina pro tento druh zpracovávání nedoceněná.
Já bublátko používám, protože se mi líbí jak to bublá a vidím průběh. Kamarád nepoužívá demižony, ale různé barely.Do víka vyvrtá dirku a přes elektrikářskou průchodku vytáhne hadičku, kterou svěsí podél barelu a konec zastrčí do malé PET lahve s vodou.Takové improvizované bublátko funguje spolehlivě a nerozbije ho. :rock