Zabíjačka - co s kůží

...aneb co se jinam nevešlo.

Zabíjačka - co s kůží

Příspěvekod Zorge » 13.05.2018 11:17

Zdravím. Mám dotaz a nevím kam ho dát, tak radši sem. Na jaře a na podzim si od známého kupuju živé prase a máme zabíjačku. Zpracujeme skoro vše co se dá, zkoro nic se nevyhodí. Ale jde mi o kůži. Normálně prase spaříme, oškrabeme a jde do půlek. Když se naporcuje, tak na bůčku kůže zůstane a zbytek jde do tlacenky a sulcu. A teď mi jde o názory, jestli to není plýtvání a jestli by v PA době s nějakým tvrdým scénářem nebylo lepší kůži zachovat a vydělat. Na druhou stranu se z té kůže vytváří želatina která je na klouby. Tak nevím a pták se na názory.
Zorge
 
Příspěvky: 53
Registrován: 29.09.2013 14:30
Bydliště: Malé Svatoňovice

Re: Zabíjačka-co s kůží

Příspěvekod K4cer » 13.05.2018 16:32

Myslím že to děláš dobře.

Bůček s kůží je jasný. Plec můžeš taky nechat s kůží, podle toho co s ní pak - já třeba dělám mletý na fašířku právě z masa s kůží (bůček nebo plec) a melu na hrubší šajbě, mám rád ty kousky kůže. Pokud děláš i špek/slaninu, tu můžeš taky nechat s kůží - líp se věší v udírně (nezdrhne ti ze špagátku) a po zkonzumování špeku kůži použiju pod kyselý zelí k vepřovýmu, vyškvařím z ní sádlo, na to dám cibuli a zelí, a celý to udusím - kůže změkne a dá se normálně sníst.
Kolega si kdysi dělával masový konzervy na svačinu tak, že plechofku naplnil kostkami masa a navrch dal čtvereček kůže, a normálně zavřel a uvařil - ta kůže se tam vyvařila a udělala ze šťávy želé.. tak to můžeš taky vyzkoušet pokud děláš i konzervy.

Pokud nastane průser a budeš zoufale potřebovat boty nebo něco na sebe, tak tu kůži použít můžeš, ale není to žádná hitparáda. V osumdesátejch letech se levný spotřební dělnický boty dělaly z vepřový kůže a vůbec to nebylo dobrý, kůže je tenká a hlavně se nošením natahuje, alespoň ta co jsem viděl a měl.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
 
Příspěvky: 1481
Registrován: 30.03.2014 19:37

Re: Zabíjačka-co s kůží

Příspěvekod Zorge » 13.05.2018 20:50

Na každé zabíjačce zkouším něco nového. Naposledy paštiku do žaludku. A to co píšeš že dělá kolega je zajímavé a rozhodně zkusim. Takže čuníka zpracovat s kůži. Občas se dostanu k ovečkám, tam kůži určitě zchovám a z krůty asi nic nezužitkuju.
Zorge
 
Příspěvky: 53
Registrován: 29.09.2013 14:30
Bydliště: Malé Svatoňovice


Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník