Tak dobre teda:
Po prvé- udalosti v černobyle sú veľmi dobre zdokumentované, teda, udalosti PO VÝBUCHU. A je to v zásade preto, že sa to nedalo utajiť- čiže sa vie aké dávky unikli a čo bolo poškodené- v tom s tebou úplne súhlasím.
Udalosti pred výbuchom sú viac menej len "verzie", pretože to už utajené bolo. Oficiálne stanovisko bolo vo forme súdu-v seriály od HBO je v zásade tiež ďalšia verzia, dyatlov vydal svoju verziu knižne (ktorá sa tiež líši od tej verzie v seriály) a tak ďalej. Ako som napísal v predošlom príspevku, presné udalosti sa už asi nedozvieme- hovoríme o veci, ktorá bola utajená pred vyše 30 rokmi a dodnes nebola asi oficiálne odtajnená.
A že prídu s verziou že to bola sabotáž? Viem to nejako vyvrátiť? Na jednej strane- táto katastrofa zlikvidovala radar Duga, ktorý mal svoj strategický význam v studenej vojne, zamestnala armádu Sovietskeho zväzu, dislokovala techniku, bojové jednotky...atp atp. Zas tak nelogicky to neznie, nie?
Čiže môj názor- pozrel som si HBO spracovanie, páčilo sa mi, ak sa bude dať, pozriem si aj to ruské spracovanie- o tom poviem svoj názor keď to uvidím (ale už podľa traileru ma to moc nezaujalo) ale nejdem sa vysmievať z toho, že je to verzia z iného uhlu pohľadu. To je práve na demokracii to pekné. Môžem si pozrieť oba názory a sám sa môžem rozhodovať, čomu budem veriť. Kým nám to nezakážu, však? Každopádne ani jeden serial neni dokument a ani sa na to nehrá. Skutočné informácie treba hľadať inde.
Ale aby som túto moju reakciu uzavrel ešte- nie som prívrženec verzie, že to bola sabotáž. Len ma možno trochu podpichla tá forma, že "fakt tam nacpali toho agenta..."