Přenosná elektrocentrála

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Jerry » 13.09.2017 11:20

Mohu porovnat z vlastní zkušenosti dva modely
Scheppach SG 2000-máme ho v práci cca 2 roky
+cena
+notebook 2x s tiskárnou dá
-sem tam kopne při startu, děcko bych ji nahodit neposlal
-při zapojení na překapávač kvílí, zapojit kávovar tak se rozpadne
-kravál, o třetinu větší než Honda
-už to bylo třikrát v opravě!!!
Honda EU 20i-zkušenosti z hájovny a 3týdenního pobytu na táboře s dětmi po dobu 7 let
+nahodí ji sedmileté dítě, uplně minimálně to kope
+méně hlučná, v případě přikrytí bednou na maso a natažení prodlužky, není za chatou slyšet
+utáhne osvětlení v celém domě, 2x notebook, tiskárnu,nabíjení 5 mobilů bez toho aniž by znatelně přidávala
+po dobu třech týdnu zkoušena s kávovarem Delonghi-páka, utáhne, i když na začátku provozu je znát, že to má odběr
+lednička s mrazákem, při náběhu taktéž záhul, poté bez problémů
+zapůjčena na pul roku k pohánění brusky na řezání betonové dlažby-ano, bylo potřeba vyfoukat prach
tento stroj prozatím nikdy nevypověděl službu, za mne naprosto bezkonkurenční
-cena, ano je to dost
Jerry
 
Příspěvky: 4
Registrován: 10.09.2017 21:13

Re: přenosná elektrocentrála

Příspěvekod peto » 17.02.2018 21:17

Josef píše:Schéma zapojení jednokilowattové vojenské elektrocentrály:
schema-synchr-generatoru-1kva.gif

(Některé verze mají v levé části diody, starší verze selen.)


Dostala sa mi do rúk táto elektrocentrála, motor sa mi už podarilo rozbehať - komplet palivová cesta bola zanesená.
Lenže po naštartovaní na výstupe nič nebolo, tak som rozobral generátor s rovádzačom - chystám sa vymeniť selénové usmerňovače, otázka znie či stačí len jednoducho dať diódy, či netreba spraviť ešte nejakú úpravu, keďže selén ma väčší odpor ako dióda? Ešte kondenzátor v schéme je 10uF, v mojom rozvádzači je 500uF/15V?
peto
 
Příspěvky: 2
Registrován: 17.02.2018 20:53

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Josef » 18.02.2018 20:21

Osobně bych tam zkusil přímo ty diody. V obvodu toho zůstává ještě dost, co má nějaký ohmický odpor (vinutí přesytky i budící vinutí ve statoru), takže by to nemělo být až zase tak kritické. Zbytek by měla doregulovat samotná regulace napětí, takže tam nakonec bude budící proud úměrný původní úrovni, jako když tam byl selen. Pokud to máš rozebrané, vyměň i elektrolytický kondenzátor. Může být vyschlý nebo se jiným způsobem chovat nekorektně (odleptaný vývod uvnitř) a není zase tak drahý, aby se vyplatilo šetřit.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
 
Příspěvky: 1659
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod peto » 22.02.2018 16:16

Tak sa mi to podarilo rozbehať. Vymenil som diódy aj kondenzátor. Ešte je nefunkčný voltmeter - chystám sa tam dať digitálny. Plánujem to dať do miestnosti ktorá je čiastočne v zemi, len musím vyriešiť výfuk von.
peto
 
Příspěvky: 2
Registrován: 17.02.2018 20:53

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Ray » 20.03.2018 22:22

Zdravím přátelé,
mám jeden skromný dotaz a prosbu. Omlouvám se za OT a případné odpovědi ochotných rádců prosím do sz. Řeším v diplomce okrajově velký náhradní stacionární zdroj pro určité zařízení. Elektřina bohužel není vůbec má silná stránka a v praxi začínám a končím u výměny lustru, vypínače, nebo zásuvky, v teorii jsem na tom ještě hůř :). Ty zdroje, co jsem procházel, mají udávaný výkon v kVA. Dejme tomu, že provoz, který řeším, má maximální okamžitý odběr 950kW. Našel jsem nějakou kalkulačku na webu, kde vycházel poměr 1kW=0,8kVA, je to správně? Tedy že zařízení s uvedeným odběrem potřebuje tím pádem zdroj o výkonu min 1187,5 kVA ? Můžu to takto jednoduše přepočítat, nebo jsou tam nějaké další aspekty? Nechci kvůli tomu sjíždět odbornou literaturu, jelikož to v mé práci bude opravdu max 1 odstavec a nic víc, takže mi postačí nějaké polopatické vysvětlení. Tedy pokud je. Moc děkuji
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Uživatelský avatar
Ray
 
Příspěvky: 101
Registrován: 04.02.2018 7:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod krvfx » 20.03.2018 23:57

To, co píšeš, je bohužel nesmysl - respektive, tenhle vztah platí jen při určitém typu zátěže.

Jelikož je to asi strašně tajné ( :mrgreen: ), tak nám alespoň prozraď, jaký charakter má ta zátěž - jestli jsou tam motory, světelné zdroje, hromada počítačů, vysílač o vysokém výkonu, pec/topení, klimatizace/tepelné čerpadlo, čerpadla pro dochlazování reaktoru, ...

Z charakteru zátěže se pak dá odhadnout záložní zdroj - 950 kW bude už docela velký diesel agregát (polovina výkonu lokomotivy Sergej:). A taky jak dlouho má zálohovat, jaký je případně startovací proud při startu na agregát, jestli je možné zátěž připojit postupně nebo řízeně no a taky jestli je potřeba, aby při výpadku hlavního napájení nedošlo k přerušení napájení zařízení.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1437
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod ecart » 21.03.2018 0:14

Je to tak, ze kW = kVA x PowerFactor.
Pro odporove topeni apod je PowerFactor = 1, pro vetsinu zatizenych motoru je kolem 0.8, takze jde-li o jeden nepodstatny odstavec a vetsina zateze jsou motory, muzes to takto zjednodusit. Vzdy tedy potrebujes silnejsi(kVA) generator nez kolik je stitkova hodnota motoru v kW.

Pozor jeste na druhou vec - pri rozbehu nektera zarizeni zerou dvoj az troj nasobek sveho nominalniho prikonu. Cerpadla, kompresory atd. Takze generator dej treba o 30% silnejsi nez je suma prikonu cele technologie a napis, ze jednotliva zarizeni se budou zapinat postupne, prave kvuli startovacim proudum. (Tedy pokud tam nemas jeden motor kterej zere veskerej prikon. Pak bys musel dat generator jako krava jen kvuli startum.)

Vetsi zrouti se taky nekdy doplnujou tzv SoftStartem.
950kW trvalyho odberu, to uz je solidni vesnice.

Sorry pisu z mobilu
Uživatelský avatar
ecart
 
Příspěvky: 106
Registrován: 24.02.2018 21:52

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Ray » 21.03.2018 10:04

Tajné to určitě není, jen jsem to tu nechtěl zbytečně rozvádět. Ale jelikož je to tak, jak říkáte, tak budu muset. Jedná se o spalovnu průmyslového odpadu. Tzn. velké zařízení, různé druhy odběrů. Čerpadla, pohon rotační pece, kompresory, nějaké druhy chladících agregátů, zařízení na promíchávání nebezpečného kapalného odpadu atd. Jako pokud bych kvůli tomu musel projít celý provoz a otipovat veškeré zařízení a podle toho vybírat zdroj, tak mi to řekněte na rovinu, protože pak je to pro mě ztráta času, jelikož o tom ta práce není a u obhajoby to mezi těmi kvanty studentů znuděná komise stejně neocení. Zjednodušeně bych potřeboval napsat něco jako - takové zařízení/takový odběr/potřebuji takový a takový zdroj (pak ten zdroj někde vybrat, zjistit a popsat možnost a rychlost jeho dodání atd.). Pokud to vzhledem k povaze uvedeného zařízení takto jednoduše nejde, tak mi to řekněte a já to teda v práci raději jen obecně shrnu do jedné věty a nebudu to rozvádět.
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Uživatelský avatar
Ray
 
Příspěvky: 101
Registrován: 04.02.2018 7:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod krvfx » 21.03.2018 10:55

Mrkni třeba sem: https://www.cat.com/en_US/products/new/ ... -sets.html

Pokud by se kupoval generátor doopravdy, tak bys vypsal specifikace zátěže vyrobci a on by dodal odpovídající generátor. Takhle asi bohatě stačí, když napíšeš, že záložní zdroj by byl stacionární dieselgenerátor o výkonu přibližně 1 MW, třeba i ten CAT.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1437
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod bivoj » 21.03.2018 16:44

Taky si uvědom, že takto velké generátory nenastartují na plný provoz (plný výkon) ihned a náběh do plného výkonu jim trvá dost dlouho. U industriálních zařízení, kde se požaduje co nejrychlejší start záložních diesel zdrojů (atomové elektrárny atp.), jsou motory těchto generátorů trvale předehřívány, aby mohly naběhnout v co nejkratším čase (ale i tak jsou to desítky sekund) a také jsou dle údržbového a kontrolního plánu občas startovány a testovány.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 1886
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod drigon » 21.03.2018 19:54

U takového výkonu bych osobně zvolil několik menších generátorů s možností sfazovani. Menší generátor najede na výkon rychleji než jeden velký a též to umožní zálohování. Pokud vypadne jeden z několika generátorů tak se moc neděje, ale pokud vypadne jeden velký tak může být zle. I údržba bude jednodušší - mužů ji dělat průběžně a nehrozí že budu zrovna potřebovat rozdělaný generátor.
S pozdravem M.
drigon
VIP
 
Příspěvky: 393
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod acmik » 21.03.2018 20:11

bivoj píše:Taky si uvědom, že takto velké generátory nenastartují na plný provoz (plný výkon) ihned a náběh do plného výkonu jim trvá dost dlouho. U industriálních zařízení, kde se požaduje co nejrychlejší start záložních diesel zdrojů (atomové elektrárny atp.), jsou motory těchto generátorů trvale předehřívány, aby mohly naběhnout v co nejkratším čase (ale i tak jsou to desítky sekund) a také jsou dle údržbového a kontrolního plánu občas startovány a testovány.


Tak zrovna teď jsme dělali testy skokového převzetí zátěže pro plný výkon (u 2MW soustrojí oranžové barvy) a jaderná elektrárna zrovna nejsme. Je to náraz, ale motor si s tím musí poradit, jinak nekupovat :) Předehřev je absolutní nutnost aby to vůbec nastartovalo, ne aby to naběhlo rychle. Normální doba náběhu slušného MG je určitě do 15s od signálu.
acmik
 
Příspěvky: 26
Registrován: 04.02.2017 21:03

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod acmik » 21.03.2018 20:16

drigon píše:U takového výkonu bych osobně zvolil několik menších generátorů s možností sfazovani. Menší generátor najede na výkon rychleji než jeden velký a též to umožní zálohování. Pokud vypadne jeden z několika generátorů tak se moc neděje, ale pokud vypadne jeden velký tak může být zle. I údržba bude jednodušší - mužů ji dělat průběžně a nehrozí že budu zrovna potřebovat rozdělaný generátor.
S pozdravem M.


Hele s tou rychlostí startu to tak úplně není, viz můj předchozí post. Naopak fázování generátorů do sebe si vezme dalších 20+s a nese se sebou hromadu rizik, kvůli kterým to nemusí buď dopadnout a nebo vydržet. Fázovat víc než 3 stroje je pak už úplně psychotická záležitost a celková systémová dostupnost dramaticky padá (statistika a pravděpodobnost). Pro údržbu pak není nic lepší, než záložní mašina bez přímé vazby na tu primární.
acmik
 
Příspěvky: 26
Registrován: 04.02.2017 21:03

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod acmik » 21.03.2018 20:32

Sizing generátorů je trochu komplexnější, ale generálně vzato: pokud máš 1MW zátěže popisovaného typu a je požadavek na zálohu kontinuálního běhu >24h, tak počítej takto.

PF=0,8

Crest factor = 1,2 (konzervativní)
Load factor (PRP, možný 24+h provoz) = 0,7

takže 1*1,2/0,7=1,72MW (/0,8=2,15MVa)
acmik
 
Příspěvky: 26
Registrován: 04.02.2017 21:03

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod JenDAG » 21.03.2018 21:43

acmik píše:2MW soustrojí oranžové barvy

Guascor, Aggreco?
Ci kdo jiny jeste pouziva oranzovou v tomhle segmentu?
310 Wartsila bya i v oranzove,jenze to je pres 2MW.
JenDAG
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 566
Registrován: 05.02.2015 23:24
Bydliště: Galactic Sector ZZ9 Plural Z Alpha

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod acmik » 21.03.2018 21:56

JenDAG píše:
acmik píše:2MW soustrojí oranžové barvy

Guascor, Aggreco?
Ci kdo jiny jeste pouziva oranzovou v tomhle segmentu?
310 Wartsila bya i v oranzove,jenze to je pres 2MW.


No dobře, pak spíš žluto-oranžový obvyklý podezdřelý :)
acmik
 
Příspěvky: 26
Registrován: 04.02.2017 21:03

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod sauerkraut » 22.03.2018 15:59

Ray: K rozbehu elektromotoru je potreba 2-5 nasobny proud, nez je jeho nominalni. Pri pripojeni transformatoru je taky spicka, ale tu resi softstart. U motoru, ktery se musi rozebehnout rovnou do zateze nemusi softstart stacit (minimalne jednoduchy odporovy).

Na druhou stranu pokud to ma slouzit jako UPS, tak tam bud bude velky setrvacnik, nebo akumulatory na vykryti doby mezi vypadkem a nabehem centraly, takze se muze stat, ze centrala vubec nemusi resit rozbehove proudy. Respektive musi zvladnout jen rozbeh toho, co se za bezneho provozu rozbiha.

Kdyz odhadnes potrebny vykon (a ten fakt zalezi na tom, jak to je cele udelane - klidne muzou rozbehy pochytat baterky), tak si najdi, jaky trvaly vykon dokaze ta centrala dodavat (to bude v dokumentaci) a nebo tam dej o neco vic.

acmik navrhuje 2.15MVA, to by podle me mela byt dostatecna rezerva. Load factor muze byt ruzny, umim si predstavit centralu, ktera nesnese ani 0.4 (male generatory: levna Cina; velke generatory urcene k vykryti kratkodobych vypadku) stejne jako takovou, co snese 0.9. Jestli je nejaky bezny load factor, na kterem se vetsina vyrobcu shodla netusim.

Power factor se cesky jmenuje ucinik a oznacuje se cos fi. Popis: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8Din%C3%ADk popis s obrazky https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick ... v%C3%BDkon (hledej Fázorové vyjádření).
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
sauerkraut
 
Příspěvky: 156
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Ray » 22.03.2018 22:12

Díky všem za postřehy a za pomoc :yes Pokud se někdy potkáme v PA, tak u mě máte konzervu a pár nábojů, nebo tak :P
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Uživatelský avatar
Ray
 
Příspěvky: 101
Registrován: 04.02.2018 7:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod bivoj » 22.03.2018 23:54

Pokud to bude v pravém PA, tak ta konzerva bude jako návnada a z těch nábojů to bude jen ta olověná část ;)
(realista)
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 1886
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvekod Juraj » 31.03.2018 18:33

Zdavím odborníkov s prosbou. Vrátim sa k elektrocentrále ČSAB 6-3-400. Kúpil som ju nefunkčnú a pri oprave som narazil na reguláciu v ktorej už niekto bol a neviem či sú dráty na rezistoroch správne. Schému nezoženiem a tak vás prosím ak niekto má takýto stroj a mal reguláciu otvorenú a má z toho fotky keby ich poslal. Ďakujem.
Přílohy
IMG_20180330_132825.jpg
IMG_20180330_132915.jpg
IMG_20180330_130330.jpg
štítok regulátora
Juraj
 
Příspěvky: 2
Registrován: 31.03.2018 18:14

PředchozíDalší

Zpět na Nástroje, nářadí a náčiní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník