Na jednu stranu má McGyver pravdu, ale ač je to k nevýhře a Viktorovi názory mi většinou nejsou příliš blízké, tak v tomhle s ním víceméně souhlasím...
Ať už veděli, nevěděli, ať už tam jeli z nějakých svých sluníčkových důvodů konat dobro, nebo jen na poznávací dovču, tak prostě každý čin má svůj následek, respektivě jsou rizika, které je zapotřebí brát v úvahu, jako voják musí počítat s tím, že muže zemřít, hasič s tím, že může uhořet, dřevorubec s tím, že na něj spadne strom, námořník s tím, že se může utopit a turista dobrodruh s tím, že se mu v takových to destinacích může stát něco podobného.
Když i přes to je moje touha vykonat takovou cestu už z jakýchkoliv důvodů větší, než míra rizika, které podstupuji, tak prosím, hurá na nádraží/letiště a jede se. Potom ale je celé toto dobrodružství jen na mé odpovědnosti a nevidím žádný důvod proč potom nadávat na stát/y, že to dlouho trvá a že nic nedělají pro vysvobození atd... A nevidím jakýkoliv důvod, proč by to mělo nijak tmelit, spojovat národ, proč bych měl cítit nějaký pocit štěstí, považovat je za hrdinky, nebo jakýmkoliv způsobem řešit jejich osud. Byť Zemana rád nemám, tak s jeho výrokem souhlasím a nechápu, proč by si z nich měl sednout na prdel...
Celé to od začátku byla jen a jen jejich zodpovědnost a podcenění, nebo nebraní zřetel na rizika se kterými měli počítat...
Podle tvé logiky, že je svoboda a to, že si dělá každý co chce a když nebude, tak budeme žít jak v protektorátu si teda můžu jít např. V zimě jen tak v tričku jít do rumunských Karpat dráždit vlky klackem. Jasně, uvíznu tam, vlci mě zraní, budu podchlazen a dalších X problémů. Vyjedou mě hledat záchranáři, nebo kdo já vím, X lidí např. proto, že já jsem debil zahyne (byť je to jejich povolání, dělají ho dobrovolně a musí s tím počítat), zachrání mě a já budu hrdina, prezident mě pozve na audienci? Co je to za logiku?
V tomhle kontextu jsem si ještě vzpomněl na příklad Eboly, kdy nějaký US doktorka pomáhala a dělala svět lepší někde v banana country v Africe, chytla to. Američani vypravili karanténní speciál, aby ji zachránili (X lidí riskovalo nákazu, životy a o nákladech ani nemluvím), přivezli ji do USA, vyléčili a ona řekla, že se tam vrátí zpátky a vrátila dělat svět sluníčkovějším... Really? Tohle je ta svoboda a povinnost každého z nás, jinak skončíme jako oni? To snad ne...

Nikdy nenaser šest chlapů, když máš jen pětiranný revolver ...