Bill Masen píše:No tak Hohepovici, ta je mi i dostupnější.
No nenakládám podle tradičních postupů. To chce moc vodky a pak také na to nemám místo.
Ořechy pokrájím na plátky pokládám do velké sklenice vod okurek .
Letos nově zakoupená 4,25 litru.
V první vrstvě koření , celá skořice , badyán, hřebíček, anýz - dle chutě a libosti.
Jednotlivé vrsty prosypávám krystal cukrem - vrsva koleček, zasypat, vrstva koleček, zasypat.......
Na tuhle sklenici padlo něco málo přes kilo cukru.
Ořechy v tom cukru začnou pouštět šťávu , jen vždy večer vršek zase zapráším cukrem.
Když přestanou pouštět šťávu , doleju vodkou ždibec nad ořechy, aby se to nekazilo a nechám tři, čtyři měsíce macerovat.
To jsem právě teď dodělal vešel se do tá čtyřlitrovky, necelý půlitr vodky.
Krásně to voní , zbyvá jen čekat.
Na podzim ten syrup ( sirup , tresť ) scedím, přefiltruji a přeliju do tmavých lahví od portského.
Z té okurkové sklenice bývá cca jeden a půl láhve.
Když je potřeba Ořechovka , trochu z láhve vodky ochutnám a na půlitru doleju dvěma , třema panákama syrupu,
to podle požadované sladkosti.
Zatím každému chutnala a syrup mi vydržel i tři roky bez známek zkázy.
Zatím se to dřív vychlastalo než se začalo kazit.
Navíc se ten syrup dá použít i při pečení sladkostí bez obav, že by to dopadlo jak Ozákovi vánoční rohlíky
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.