GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod ecart » 07.07.2018 19:49

Jen pro doplnění:

GSM repeater funguje tak, že každá z antén (vnitřní i vnější) plní obě funkce, tedy vysílání i příjem.
Venkovní anténa přijímá signál z BTS na jedné frekvenci (downlink) a na jiné frekvenci směrem k BTS posílá signál z telefonu (uplink). Špatně nastavený GSM repeater může chytat zpětnou vazbu a tou následně zcela zahlušit BTS, na kterou je namířen. Nejde tedy jen o lidi v bezprostředním okolí chaty, ale člověk tak může zarušit celý jeden sektor BTS.

Je-li daný typ zařízení schválen pro provoz v ČR (což většina je, stejně jako mobilní telefony), tak povolení ČTÚ není třeba. Je však třeba získat souhlas všech tří operátorů. Všechny nové kancelářské budovy GSM repeatery obsahují, jelikož železobeton signál celkem úspěšně ruší. Až budete mít někdy cestu do nějaké větší firmy, mrkněte se na stropní podhledy, interní antény jsou takové hříbky, viz příloha. Pozor, levné typy repeaterů zesilují jen pásma pro hovory. Potřebujete-li i data je třeba zvolit typ který zvládne i 4G či LTE.

gsm booster.JPG

DAS antenna.jpg
Uživatelský avatar
ecart
 
Příspěvky: 112
Registrován: 24.02.2018 21:52

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod Zorge » 08.07.2018 13:36

Budu OT když se tady zeptám, jak udělat, aby signál z WiFi pokrývá celí barák a ne jen horní tchánovo patro? Tady dole je signál slabší a často vypadává. Pro vysvětlení, rodinný barák, přízemí já a žena a v patře tchán, tchýně a wifina.
Zorge
 
Příspěvky: 150
Registrován: 29.09.2013 14:30
Bydliště: Malé Svatoňovice

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod Alstratt » 08.07.2018 14:02

Ahoj, co vim tak nekde maji propojene patra kabelem a na kazdem patru pridelane na zdi anteny (vypada jak talir) ktere na patro siri wifi signal. Google a zadej "wifi antena/talir" vypada to jako talir.

https://prd-www-cdn.ubnt.com/media/imag ... ery-04.jpg
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Uživatelský avatar
Alstratt
 
Příspěvky: 401
Registrován: 01.08.2015 15:34
Bydliště: US

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod bacil » 08.07.2018 14:26

Nasadit další wifi AP, záležitost do $15 z číny. Připojíš to kabelem do routeru a dáš někam kde to uvidí na dolní patro.

https://www.aliexpress.com/item/Mini-30 ... 87885.html

Mají i levnější, ale design je levný, to u tchána neuspěje.

Kdyby sis chtěl vyhodit z kopejtka, pak toto umí fungovat jako NAS a můžeš tam mít 1TB disk na zálohy, ale není to tak sexy, všude samý dráty a tak...

https://www.aliexpress.com/item/NEXX-WT ... 62858.html

Není dobré bydlet s tchánem. Je to jeho a vy mu to jen okupujete a omezujete jeho životní prostor, který si celý život budoval a jak se těšil co tam všechno udělá až mu děcka vypadnou z baráku.
Společnost již vykazuje všechny prvky fašismu včetné hledání názorových odpůrců a jejich eliminace.
bacil
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod Zorge » 08.07.2018 20:17

Máme dvou generační barák a je rád že ma kdo dělat okolo baráků. Oni si předělali vršek a mi si ladíme spodek. Je v baráků auto, které oni nikdy neměli, prispivame na chod domácnosti. Samozřejmě je vše o kompromisech a někdy je dusno, ale celkově to funguje.

Co se WiFi týče tak děkuji za tipy, určitě něco vyberu.
Zorge
 
Příspěvky: 150
Registrován: 29.09.2013 14:30
Bydliště: Malé Svatoňovice

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod bacil » 08.07.2018 23:41

Už je to OT, navíc mluvím z pozice taky tchána. Za pár let, pokud nebudou mít výtah nebo židli pro invalidy co jezdí do schodů po zubačce, si to budou chtít prohodit. Oni měli zůstat dole, vy mladí jít nahoru.
Společnost již vykazuje všechny prvky fašismu včetné hledání názorových odpůrců a jejich eliminace.
bacil
 
Příspěvky: 1235
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod sauerkraut » 08.07.2018 23:51

Proforma: kdyz jsem se naposledy dival na satelitni internet, tak to bylo asi za 1200Kc/mesicne, ale chteli asi 2000 za zmenu mista a chtel jsem to na cestovani :-(. Za 400 je to super a jestli uvazujes, ze se tam rpesunes, tak bych nevahal.

Vetsina satelitnicho internetu (v zasade vsechen normalni s akceptovatelnou cenou) jde pres GEO a protoze svetlo je priserne pomale, budes mit ping minimalne 300ms. Realne pry (osobni zkusenost nemam) i 1s. Telefonovat se po tom da, kdyztak muzes lidem rikat, ze jsi na Mesici :-). Na provoz infolinky by to asi nebylo, ale na tu sekundu se da zvyknout (nebo alespon me se to na pomalem pripojeni povedlo).

Zorge: nejjednodussi je kabel a druhe AP. Pokud by neslo natahnout kabel, tak dat co nejbliz k tomu AP opakovac (v zasade primo pod nej na strop prizemi). Koupil jsem krabicku, ktera umi delat opakovac, nebo pripojit k wifi zarizeni, ktere umi jenom ethernet (takze opak APcka) asi za $8, nebo $10 z eBaye a chodi. Na druhou stranu ne vsechno z Ciny z eBaye chodi, takze se muze stat, ze prvni nepojede - to uz je risk.

Pripadne by tuhle krabicku (opak AP) slo dat na misto vhodne pro chytani signalu a na ni pripojit kabelem AP, ktere bude nekde, kde to zase bude mit dobry signal.

Takzy se da na AP s vice antenami dat smerovou antenu, ale to uz je pakarna a ta antena bude drazsi, nez nove AP (pokud tchan nechce mit u AP konzervu od parku na stojanku namirenou hadam sikmo do podlahy).
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
sauerkraut
 
Příspěvky: 181
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: GSM repeater - dotaz pro radioamatery

Příspěvekod Jenda » 12.07.2018 6:46

proforma píše:to by na druhou stranu mohlo stacit pro to telefonovani pres VOIP


Jak už zmiňuje sauerkraut - latence. Já jsem přes satelit jednou (v roce 2014) používal SSH a dlouhodobě bych to dělat nechtěl. Bohužel už si nepamatuju přesná čísla, ale mám pocit, že to bylo 1.1 sekundy. Třeba to od té doby zlepšili blíž k tomu fyzikálnímu limitu ~500 ms.

ecart píše:...


Například UMTS/„3G“ existuje ve variantě FDD (frequency division duplex) (tam tebou popisovaný repeater s rozdělením na uplink a downlink fungovat bude) a TDD (kde se na jedné frekvenci střídají downlinkové a uplinkové timesloty) - tam zase bude potřeba repeater, který frekvence rozdělené nemá, ale umí zase tohle přepínání. Vůbec netuším, jestli to třeba neumí ty repeatery automaticky, jenom to zmiňuji, protože na to možná bude potřeba dát pozor.

sauerkraut píše:Proforma: kdyz jsem se naposledy dival na satelitni internet, tak to bylo asi za 1200Kc/mesicne, ale chteli asi 2000 za zmenu mista a chtel jsem to na cestovani :-(. Za 400 je to super a jestli uvazujes, ze se tam rpesunes, tak bych nevahal.


To muselo být hodně dávno, protože Astra2Connect měla tarify za pětikilo už tak kolem roku 2013.

sauerkraut píše:Na druhou stranu ne vsechno z Ciny z eBaye chodi, takze se muze stat, ze prvni nepojede - to uz je risk.


Ten Nexx chodí (jako APčko, ne jako repeater), dávám ho teď všude možně, ale s originálním firmware určitě budou takové ty typické problémy co jsou všude. Ale dát tam OpenWRT je na dvě kliknutí ;)
Jenda
 
Příspěvky: 275
Registrován: 24.12.2013 9:46
Bydliště: JO70FB

Předchozí

Zpět na Off Topic a zábava

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 4 návštevníků