Zdravím, dneska mi z Amazon.de přišla taková ptákovinka. Už se o ní myslím někdo zde ve vlákně zmiňoval. Je to Smart Geiger. Taková malá blbost do mobilního telefonu. Zapojuje se pomocí 3,5 jacku.
Mé pocity jsou asi takové:
Čekal jsme od toho asi trochu víc, bohužel ta piditrubice není dost citlivá na to, aby změřila normální hodnoty radiačního pozadi. Tudíž to vypdá, že neměří, či nefugnuje. Jeho větší a o teochu dražší bratříšček Smart Geiger Pro, je prý 10x citlivější (teda aspoň to tvrdí jejich stránky). To jsem si ale přečetl, když už jsem měl objednaný tento.
Tento Geiger stál cca 31Euro. Jeho dražší bráška kolem 54 Euro. Bohužel jsem si opět nevšiml, že při koupi nad 39 Euro, se neplatí poštovné, takže by se ten citlivější vyplatil asi víc. Možná ho zkusím někdy příště. Existuje i Bluetooth vezre na 2x AAA beterie za cca 65 Euro, ale na tu jsem ani video nikde nenašel.
Ale po pravdě, zklamaný z něj nejsem. Myslím že funguje. Když jsem nevypnul Wi-fi a mobilní data, tak se mohl senzor zbláznit. Což ale aplikace varuje hned při zapnutí, že tyto věci mají být vypnuty.
Je to taková opravdu malá hračička, ale myslím, že při nějakém průšvihu i tak dokáže dát vědět že se něco děje.
Kdo čeká, že to zaznamená radioaktivního čmeláka letícího z Fukušimy, tak nadšený asi nebude, ale jinak to asi funguje. Bohužel nemám nic radioaktivního, na čem by jsem to mohl vyzkoušet.
Ještě se vrátím k aplikacím do mobilu. (iOS a Android.)
Smart Geiger, a Smart Geiger Pro (verze pro ten lepší geiger.) Myslím, že s tím základním geigerem fungují obě aplikace, ale nevím, jestli to bude stejně zkalibrované. Základní Smart Geiger bohužel asi v novější vezri, než se ukazuje na videích youtube atd, nemá možnost zapnout zvuk (takové to praskání atd.) Verze Pro ano, proto se mi zdá trochu lepší, ale jak řikám, nevím, jestli je vše nakalibrováno stejně.
Koupil jsem si k tomu 1,5 m prodlužovací jack kabel a možná to připojím na tablet nebo tak něco, a vyhodím to ven za okno. Ještě uvidím.

Jinak pokukuji po dozimetru Soeks 01M generace 2, ale to je trochu jíná cenová a kvalitová kategorie.

Fotky sem dávat nebudu, mam zrovna mobil i kompakt na nabiječce. Tak kdyby měl někdo zájem, mohu nafotit později. Ale myslím že bude stačit jen ilustrační obrázek.
Kdyby měl někdo zkušenost s tím dražším bráškou, nebo s tím bezrdrátovým, byl by jsem rád, kdyby poreferoval.