Ahoj,
přiznám se, že jsem si původně zakoupil Aimpoint PRO, který jako asi jeden z mála kolimátorů obstojí. Funguje skvěle. Jsem ročník 1970, orlí zrak jsem nikdy neměl, jsem v podstatě krátkozraký a absolvoval jsem laserové zákroky. Takže brýle nenosím. A právě proto jsem hledal optické zařízení, které mi zlepší obraz místa zásahu, a snad i obstojí na SA 58, a ke všemu se tam bude i dizajnově hodit. Dlouho jsem pročítal různé články a fóra, začal jsem hledat optiku ve východním bloku až jsem narazil a i díky těmto stránkám na výrobce z Ruska VOMZ a jeho Pilad P 3,5x20 C, což je v podstatě znovu zrozená civilní verze puškohledu z Mosina. Snad se nemýlím, případně mě opravte. Jedná se o velmi jednoduché zařízení, výrobce ho uvádí jako vhodné pro všechny ráže bez výjimky na krátkou a střední vzdálenost. V Rusku se dá sehnat v přepočtu za 1700,- Kč, ale bohužel jsem nenašel obchod s distribucí do zahraničí. Opět pomohla E-Bay a dnes mi z Ruska došel včetně poštovného za 2780,- Kč můj vlastní Pilad p 3,5x20 C. Stačil jsem ho usadit na zbraň pomocí ocelové montáže Leupold PRW 1“. Na zbrani vypadá velmi dobře, lépe jak kolimátor, pohled přes něj přesně plní mé základní požadavky, zkoušel jsem ještě, zda nábojnice při vyhození netlučou do optiky. Vše zatím vypadá OK.

Tak jsem to nevydržel a jel ještě dnes nastřelit. U prvních deseti ran jsem zjistil, že nábojnice tlučou do optiky. Optika posunuta vzda o cca 1,5 cm. Vše pak OK. Nástřel dokončen a výsledek na moje volšový ruce a na možnosti zbraně a k použitému střelivu STV - Čína 7,62x39 uspokojivý.

- Nástřel 50 m.
Optika má 200 gramů, je poměrně lehká. Montáž je provedená více vzad, mimo okénko pro nábojnice. Po včerejším 1,5 cm posunutí optiky vzad by se tam teď vešly oba kroužky, ale jeden kroužek je v tomto případě zcela dostatečný. Při nastřelování v podstatě jsem nemusel měnit stranovou korekci, vše je tedy perfektně v ose, pouze vertikální korekce. Nástřel zatím drží, rozhodně nebudu dávat tisíce ran do roka, už to vlastně není vůbec levné střílení.

Jinak ty ocelové kroužky Leupold jsou velmi pěkně provedené.