od Annele » 14.04.2013 21:53
Uuuf. Ze jsou na tom nekteri az tak spatne, jsem necekala. Moje trileta si predevcirem cupla v parku ke stromu a vycurala se. Nebyt toho, ze mi potom prisla ukazat trochu pocurane kalhoty, ani bych to nevedela. A to jsem ji to nikdy neucila, zrejme to nekde okoukala nebo vymyslela sama. Tak nejak jsem si myslela, ze to je normalni, aby clovek zvladnul vykovat potrebu bez splachovaciho zachoda.
My se jen tak nevratime, mozna uz nikdy. Je to trochu slozite, deti moc dobre cesky neumi. Blbe je (pro budoucnost), ze zijeme primo v hlavnim meste.
Mezi rozpadliky se zatim moc nepohybuji, vazne se timto tematem zabyvam jen nekolik mesicu. Snazim se navazat kontakty, ale prijde mi to jeste slozitejsi, nez v CR.
Rakousky venkov je na tom se sobestacnosti mnohem lepe, nez cesky, protoze tu nemeli komunisty, kteri by vsechno fungujici znicili. Na druhou stranu ve Vidni to mozna po Rozpadu bude horsi nez v ceskych velkych mestech: mistni mi prijdou ve srovnani s Cechy vice zijici ze dne na den. Navic tu mame ohromne mnozstvi lidi, kteri programove parazituji na statu a prijde jim to v poradku. Bojim se, co bude, az ty penize proste nedostanou. Rakousko je silne socialni (ci uz asocialni?) stat, zivotni minimum pro jednoclennou domacnost je zde nejakych 750 Euro, pridavky na novorozene 155 Euro mesicne, s vekem a poctem deti se zvysuji. Vim o rodinach, ktere maji kolem 10 deti a prevaznou cast jejich prijmu tvori ruzne penize od statu. Pracujici clovek si muze jednou za nekolik let vzit "Bildungskarenz", kdy nepracuje, pouze studuje, a dostava za to penize, aby mel z ceho zit. Stipendia jsou velmi vysoka, rodice maji povinnost zivit sve studujici deti - horni vekova hranice techto deti neexistuje. Urady prace plati dlouhodobe nezamestnanym lidem do 50(!) let vysokoskolske vzdelani - v soucasne dobe dostava takova padesatileta studentka VS 850 Euro mesicne tri roky. Tudiz jsou mistni VELMI rozezrani.
Zatimco se puvodni Rakusane v pripade hlubsi krize mohou vrtnout na venkov ke svym pribuznym, imigranti takovou moznost mit nebudou. Integracni politika zde byla cela leta naprosto pitoma, ti kdo ji tvorili, by meli byt hnani pred soud za vlastizradu. Spolecne s asocialnim systemem se tak Rakousko de jure stalo vlasti mnoha neprizpusobivych parazitickych individui, kterych je plna Viden. Co z toho vznikne po Pruseru si radeji ani nepredstavuji.
Vyhody Vidne jsou nasledujici: nekolik ramen Dunaje, hodne zelene, verejna sit pump s pitnou vodou, fungujici system prerozdelovani potravin a zbozi, ktere jsou sice normalne neprodejne, ale stale pozivatelne, velike mnozstvi mestskych bytu s regulovanym najmem. Dale jsou zde snahy o mestske zahradniceni.
Na preziti bude Rakousko podle meho nazoru relativne dobrym mistem na venkove, velka mesta na tom budou lepe nez srovnatelna mesta v zapadni Evrope se srovnatelnym podilem migrantu.
Az poznam zdejsi Rozpadliky, dam vam vedet.