Míza stromů – zdroj cukru
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Dneska jsem zkoušel javor a míza už z něho teče. U nás je přes den +10°C takže si možná stromy myslí že už je jaro.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Já bych nádobu na mízu nedával níže než 1m od země aby jí někdo nepočúral.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
hele, oni ty čudlíky mají i na ebay: http://www.ebay.com/dsc/i.html?_kw=sap+ ... 6&_ipg=200
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Docela komplexní téma k tématu:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/04/brezova-miza.html
http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/04/brezova-miza.html
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Jaro se blíží a i míza. Podle mého názoru je na mízu nejvýhodnější druh javor jasanolistý (Acer negundo). Jednak má spolu s javorem stříbrným (Acer sacchrinum) nejvyšší obsah cukru v míze ze všech našich javorů, jednak je invazní a tudíž hojný. Další výhodu spatřuju v tom, že když "přečerpáte" a strom to neustojí a uschne, přírodě se žádná škoda nestane, naopak jí zbavíte agresívního druhu, který jí škodí. Takže je to logicky nejlepší volba.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Co takhle med o včel? - zdroj cukru
Re: Míza stromů – zdroj cukru
To maci: Včelaření je sice hezká a užitečná znalost nebo dokonce přímo koníček. Nicméně v situaci, kdy se na konci zimy či v časném jaře nedobrovolně ocitneš v lese jenom s tím nejnutnějším, tak je schopnost získat energii z mízy stromů mnohem praktičtější .
Re: Míza stromů – zdroj cukru
V krizové situaci OK, dlouhodoběji jsou včelky praktičtější.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Na jaře jsem měly nasbíráno cca 20 litrů mízy z břízy. Vše nasbíráno na mladších stromech , je dobré po sběru přelít do tmavší lahve , já použila tmavé petky od piva. Přes noc nakapala někdy i celá petka . Konzumace probíhala průběžně. Láhve s mízou je nejlépe skladovat v chladu a potmě.
Do každé lahve jsem přidala trošku kyseliny citronové.
Mě vydržely cca 10 dní než míza začala "plakat" , pak jsem jí již lila jen do koupele a na vlasy.
Osobně nevím jak prospěšné to bylo pro mé tělo, chtěla jsem to prostě vyzkoušet .
Do každé lahve jsem přidala trošku kyseliny citronové.
Mě vydržely cca 10 dní než míza začala "plakat" , pak jsem jí již lila jen do koupele a na vlasy.
Osobně nevím jak prospěšné to bylo pro mé tělo, chtěla jsem to prostě vyzkoušet .
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Před týdnem jsem ještě kácel nějaké stromy(prořez a příprava dřeva). Předvčerejškem si tak jdu kolem pařezu břízy a tekla z něj míza, až pod ním byla kaluž. Udělal jsem na pařezu šikmé zářezy ve tvaru V, aby to šlo do jednoho místa a pod pařez dal misku. Nateče mi tak půl litru za hodinu, takže celkem dost. Chuťově nijak výrazné, ale velmi osvěžující pití. Je to jako nějaká minerálka. Myslím, že to teče tak hodně, protože bříza byla na dost podmáčeném pozemku. Nejlepší je to čerstvé, za dva dny už se v tom usazuje kal. Ale viděl bych to, v jarním období, jako dobrej zdroj zdravé vody na pití, lepší než nějakej filtr s vodou z potoka.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Já jezdím do Ruska a tam to na jaře všichni sbírají. Používají na to takový úhelníček cca 1cm strana a dlouhý cca. 10cm se špičkou (vytvoří takový žlábek). Ten zatlučou šikmo do břízy(aby to teklo) mezi 20-150 cm od země, 3 cm do kmene. Míza teče mezi kůrou a dřevem. Před tím na tom místě odřežou kůru. Bříza ideálně průměr 30 cm, ne mladá, ne moc stará a ne u cesty atd. Sbírají to těsně před tím, jak vyraší pupeny a z každé břízy ne více , než 2l. Na úhelníček přivážou PET flašku. Po sběru díru zamazat hlínou nebo plastelínou. Ideálně vypít do dvou dnů, jinak zavařit či zmrazit.
Taky způsob: https://www.youtube.com/watch?v=krW64h7hTpU
Taky způsob: https://www.youtube.com/watch?v=krW64h7hTpU
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Bříza je sušné "čerpadlo". Prý dokáže za den "vytáhnout" až 200 l vody. Mám zkušenost, že pod břízami schla v létě tráva, když se pokácely, tak tráva v pohodě.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Ahoj lidi, dnes jsem to zkoušel s liskou a břízou, a neteklo nic. Jak poznám, že jsem správně hluboko?
Vždycky se najde někdo, kdo neví že něco nejde, a udělá to.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Nejspíš si to propásl... míza teče od začátku března tak do půlky... Jakmile s ní vyraší listy a pupeny tak je konec
Re: Míza stromů – zdroj cukru
propasl jsi urcite, i u nás cca 600 m.n.m. to byl uz ale 3-4 tydny zpatky
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Míza ještě jede. V neděli navrtány 2 stromy cca 40 cm v průměru, do každého 3 šestky díry 5 cm hluboko. Jeden strom ani kapka, druhý strom - večer nic, ráno 2 litrová PETka přeteklá. Dnes ráno to samé . Oba už mají naražené lístky, ten co teče, je má ale podstatně menší. Jsou u staré cesty, na otevřeném prostoru v 370 m n.m.
"Mors certa hora incerta"
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Letos jsme vyráběli javorový sirup. Z nasbíraných 10 litru (možná o drobet víc) svařeno celých 1 dcl sirupu lahodné chuti.
Podle všeho, co jsem načetla, je ideální doba pro čepování ve dnech, kdy je ve dne nad nulou (5-8° C) a v noci pod nulou.
Sběr v pozdějším období stromům může uškodit a ani míza není tak kvalitní (ne tak cukernatá).
edit: a navíc, navrtávání (cizích) stromů je u nás zakázané, nedrážděme proto lesáky odběrem mízy v nevhodnou dobu
Podle všeho, co jsem načetla, je ideální doba pro čepování ve dnech, kdy je ve dne nad nulou (5-8° C) a v noci pod nulou.
Sběr v pozdějším období stromům může uškodit a ani míza není tak kvalitní (ne tak cukernatá).
edit: a navíc, navrtávání (cizích) stromů je u nás zakázané, nedrážděme proto lesáky odběrem mízy v nevhodnou dobu
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Dneska byl ten správný teplotní skok, dneska to povalí.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
není ještě brzo? Já s břízou počítám až někdy v únoru.
Re: Míza stromů – zdroj cukru
Nezkoušela jsem to, ale myslím že záleží hlavně na tom teplotním skoku. Který bývá nejčastěji v únoru nebo březnu.