Stránka 4 z 4

Re: Vaření piva

Napsal: 05.04.2022 16:17
od dracekvo
Doporučoval bych někomu ochutnat divoce kvašené pivo. To s pivem které známe teď nemá nic moc společného.
Já osobně se do ničeho takového nikdy nepusil, protože by mi bylo líto vylít do kanálu celodenní práci.

Re: Vaření piva

Napsal: 05.04.2022 16:38
od Kapo
Varil som pivo zakvášané divokými kvasinkami Kveik. Výborné. V letných horúčavách budem znovu používať tieto kvasinky, ktoré najlepšie kvasia okolo 30-38 °C
Je to pivo, kde od začiatku varenia ho môžeš piť za tri dni. A chuťovo tiež super.

https://sladcisladkum.cz/kveik

Re: Vaření piva

Napsal: 05.04.2022 16:40
od Rafael
Pivovarství se hodně věnuje časopis Kvasný průmysl. Jeho archív, jednotlivá čísla jsou na netu volně ke stažení. Bohužel je to velmi akademické a odborné čtení které každého domácího pivovárníka spíš odradí, než by mu to něco praktického dalo.
(Na druhé straně dá se tam najít mnoho zajímavých informací z historie pivovarů).
*
Pro pokusy a domácí výrobu budou určitě přínosnější staré historické knihy.
Některé např. zde:
https://pdfknihy.maxzone.eu/remeslo-vyroba.html
apod.
*
Pokud jsem to už tady dával, tak se omlouvám.

Re: Vaření piva

Napsal: 05.04.2022 17:08
od steve_michalik
Já si pod divokým kvašením představuju, že to necháš zkvasit náhodným druhem kvasnic, které se ti nějak dostanou do spilky. Ty kveik kvasnice jsou taky nějaká vybraná kultura, ne?
Mně to jednou divoce zkvasilo, a byla to dost hrůza. Nehledě na to, že je to dost loterie, takže to bude chutnat pokaždé jinak.

Re: Vaření piva

Napsal: 05.04.2022 23:04
od Kapo
Ono by to chcelo čítať a nie reagovať na posledný príspevok. :roll:

Rafaeli, ono sa tu už prebralo toho dosť, ak by si si prečítal celé vlákno. Samozrejme že pre každého domovarníka existuje dnes super biblia, kde je všetko potrebné a aj nepotrebné https://www.jota.cz/pivarka-2

A to samovolné vykvasenie nie je najlepšie riešenie. Práve kvasnice vedia dať pivu tú správnu konečnú chuť.

Inak na pivárskych fórach je ženská /Dortový ráj/, ktorá si pestuje svoj vlastný chmel "žatacký červeňák". A taktiež si robí svoj vlastný slad... takže brbláci, čo niekde čosi počuli.... :lol:

Re: Vaření piva

Napsal: 06.04.2022 12:44
od Del-in
K výrobě vlastního sladu jsem také přičichla. Návod na stránkách conovehonakopci.cz funguje. Vlastnoručně vyzkoušeno a nejen na pivo, ale i do chleba. Ted se chystám, ze studijních důvodů, naočkovat část mladiny chlebovým kvasem. Opačně, tedy upéct z kvasnic od kvašení piva jsem zkoušela a na mě bylo v chlebu to pivo moc cítit. Nicméně Klusáček je Klusáček 🙃

Re: Vaření piva

Napsal: 06.04.2022 15:54
od Kapo
Kvasnice je fajn preprať a prikrmiť. Potom by nemali byť ani moc cítiť po pive.
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18& ... ce+kvasnic

Re: Vaření piva

Napsal: 09.04.2022 12:43
od Kapo
Ešte ma napadlo, že kvasnice sú výborné prírodné hnojivo. Takže po stočení piva kvasnice nevyhadzovať. Ale nariediť vodou a pekne poliať kvety a zeleninu. ;)

https://www.nasezahrada.com/co-byste-me ... neublizit/

Re: Vaření piva

Napsal: 10.06.2022 18:40
od Cep
Číňané se přizpůsobili a nabízejí mlýny na slad.
Nejvíc 'reviews' z Ruska.