Chléb
Re: Chléb
Lena: To pečeš docela dost, já se přiznám, že mám na pečení chleba momentálně čas opravdu jen o víkendu, takže u nás by se jednalo tak o 2 kg mouky týdně maximálně. Komo mele 50g hladké za minutu, což by bylo namleto 2000g za 40 minut, není nikde řečeno, že se to musí namlít najednou nebo ano? Možná to vidím příliš idylicky, ale já prostě čistě elektrický mlýnek nechci, tak proto hledám tu nejvhodnější ruční alternativu Třeba si tady za pár měsíců postěžuju, že je to příliš náročné, ale já pořád věřím, že to s ručním mlýnkem zvládnu a bude mě to bavit Mimochodem je to i dobrá posilovna
Kdo je připraven, není překvapen.
Re: Chléb
Také uvažuji, že si koupím mlýnek na obilí a kukuřici.
Mlýnky v odkazech Jenny jsou pěkné, ale připadají mi dost drahé.
osobně mě zaujal tady tento:
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... bx-09/KR1/
Pokud má s ním někdo zkušenosti, tak bych byl rád za vaše postřehy.
(pokud by to chtěl admin brát jako reklamu, tak ať to smaže)
Mlýnky v odkazech Jenny jsou pěkné, ale připadají mi dost drahé.
osobně mě zaujal tady tento:
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... bx-09/KR1/
Pokud má s ním někdo zkušenosti, tak bych byl rád za vaše postřehy.
(pokud by to chtěl admin brát jako reklamu, tak ať to smaže)
Re: Chléb
ahoj,
IMHO nemá smysl kupovat mlýnek, který nedokáže zajistit obilí pro nejbližší okolní chalupy bez elektřiny.
IMHO nemá smysl kupovat mlýnek, který nedokáže zajistit obilí pro nejbližší okolní chalupy bez elektřiny.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Re: Chléb
Když se budou chalupníci okolních chalup střídat na mlýnku, tak to umeleš i na tomhle .
Re: Chléb
JirkaK: Já jsem hledala mlýnek s nekovovými mlecími kameny (uvolňují se z nich mikroskopické částečky kovu do mouky) - jasně, že v případě nouze člověk přestane být rozmazlený a vezme, co je.
J-e-n-n-y: Ručně mlít budu jedině v případě nouze, úplně mi stačí namlet čtvrt kilo máku na buchty a mám dost.
J-e-n-n-y: Ručně mlít budu jedině v případě nouze, úplně mi stačí namlet čtvrt kilo máku na buchty a mám dost.
Re: Chléb
Tak nakonec jsem si vybrala Salzburg MH 4 Ráda bych se ještě zeptala, kde kupujete obilí a jak mouku po namletí skladujete?
Kdo je připraven, není překvapen.
Re: Chléb
No toto osobně řadím mezi "urbanlegendy" zdůvodňující předraženost těch údajně eko udělátek z "přírodních materiálů"Lena píše:uvolňují se z nich mikroskopické částečky kovu do mouky
Pokud jsou mlecí "kameny" kvalitně uloženy nemohou se vzájemně potkat .
Znečištění v obilí , kamínky atd . rozhodně víc poškodí kamenné kameny než železné, už z materiálových vlastností jako křehkost, pružnost, houževnatost atd....
Pokud jsem správně pochytil z archeologických mouder tak kamenné mlecí ústrojí mělo na svědomí větší opotřebování zubů právě tím uvolňováním "písku" do mouky.
P.S.: mě se líbí ten Predátor BX 11 s integrovanou řemenicí
sice je vošklivej ale bude funkční a bételnej
Re: Chléb
Asi máš pravdu, ten můj je sice krásná, příjemná dřevěná hračka, ale na dlouhodobou činnost není. Za plnou cenu bych ho nekoupila.
Ten Predáter je ale, bohužel, vyprodaný a naskladnění uvedeno září, jen nepíšou který rok.
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... bx-11/KR2/
Ten Predáter je ale, bohužel, vyprodaný a naskladnění uvedeno září, jen nepíšou který rok.
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... bx-11/KR2/
Re: Chléb
Mám dotaz na zkušené. Rozhodla jsem se nekupovat mlýnek na mouku, jelikož mám šrotovník, co dokáže udělat velmi jemný šrot. V případě průšvihu bych prostě pekla z této suroviny, třeba placky, nebo co by se podařilo. Mouka se musí nechat pár týdnů odležet, ale šrot se rychle kazí. Jak to teda vlastně je?
Re: Chléb
Dobrá volba, mám ho. Chtěla jsi recenze, pročetla jsi tohle vlákno? Na straně 6 o tom podrobně píšu, včetně doby na mletí a konzistence mouky. Dnes, po dvou letech, můžu říct, že to byla dobrá koupě. Mletí je samozřejmě náročnější na čas, než kdyby se to projelo elektrickým mlýnkem, ale zase si takhle vlastního chleba z vlastní mouky budeš víc vážit. Aspoň u mě to tak je, sníme ho většinou celý, i proto, že je chuťově tak dobrý Koukám na ceny, jak to po těch dvou letech stouplo, je to běs.J-e-n-n-y píše:Tak nakonec jsem si vybrala Salzburg MH 4 Ráda bych se ještě zeptala, kde kupujete obilí a jak mouku po namletí skladujete?
Obilí jsem koupila od známého mého kolegy, stačí se poptat, většinou každý nějakého kolchozníka v okolí zná. Má potravinářskou pšenici, nebyl problém od něj pytel vzít. Případně bych projela nabídku mlýnů v tvém okolí, i tam se dá dobře a levně koupit jak obilí, tak mouka. Jestli najdu čas, přihodím sem seznam mlýnů a produktů, třeba se to někomu bude hodit.
Re: Chléb
Nejsem odborník, možná mě někdo opraví, ale šrot je vlastně nahrubo mletá mouka, takové jako malé krupky, nahrubo rozemleté celé zrno. Pokud ti tvůj šrotovník mele jemně, tak máš vlastně celozrnnou mouku. Uchovávám normálně běžně v zavřené 5l sklenici, to by se zkazit nemělo.bonika píše:Mám dotaz na zkušené. Rozhodla jsem se nekupovat mlýnek na mouku, jelikož mám šrotovník, co dokáže udělat velmi jemný šrot. V případě průšvihu bych prostě pekla z této suroviny, třeba placky, nebo co by se podařilo. Mouka se musí nechat pár týdnů odležet, ale šrot se rychle kazí. Jak to teda vlastně je?
A jak rychle se podle tebe ten šrot kazí? Babička mívala pro slepice velkou bednu šrotu kukuřičného. Přimíchával se do krmení, do rozmačkaných vařených brambor a zbytků jídel (jo, babiččiny slípky si žily dobře) a neměla jsem pocit, že by se nějak kazil.
Re: Chléb
Někde mám v hlavě zasunutý že šrot je drcené zrno např kladívky ve šrotovníku , tedy ne mleté
a prej je z toho nejzdravější chleba http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-po ... hybet.html.
Navíc šrot je základní surovina jak pro výrobu piva, tak i obilných pálenek.
a prej je z toho nejzdravější chleba http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-po ... hybet.html.
Navíc šrot je základní surovina jak pro výrobu piva, tak i obilných pálenek.
Re: Chléb
Praktický pomocník
Predátor BX11 Huller - mlýn, loupačka obilí a čistička obilí v jednom.
Míchadlo má regulaci otáček, což je perfektní při loupání, ale mlýn se může pohánět i ručně klikou.
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... ler/LBX11/
Predátor BX11 Huller - mlýn, loupačka obilí a čistička obilí v jednom.
Míchadlo má regulaci otáček, což je perfektní při loupání, ale mlýn se může pohánět i ručně klikou.
http://mlynkypredator.hunting-shop.cz/p ... ler/LBX11/
Re: Chléb
Nutno podotknout, že konstrukce je opravdu rozpadlická V podstatě všechny součástky se tady válí kolem
Narodil se úplně blbý. Matka ho s jistým sebezapřením donosila v batohu.
V první obecné se zbláznil z abecedy. Když si to všechno v jasné chvilce uvědomil, vrhl se v sebevražedném úmyslu na rozpad.cz ;)
V první obecné se zbláznil z abecedy. Když si to všechno v jasné chvilce uvědomil, vrhl se v sebevražedném úmyslu na rozpad.cz ;)
Re: Chléb
Zkusili jsme upéct kváskový chleba a myslím ze ve větším množství je menší prostor pro chybu. Celkem z 3 kg žitné a 9,5 kg pšeničné. Vyšlo to na 17 pecnů a vše hned zmizelo. Budeme muset zadělat na další.
Re: Chléb
Podařilo se mi na internetu vyhrabat recept na tzv. Ersatzbrot:
Ingredience smícháme dohromady a uplácáme do těsta, těsto zase do tvaru bochníku. Necháme nakynout a upečeme. Bochník by měl vážit 3–4 lb. Dobrou chuť.
Recept údajně ministerstva pro výživu a stravování v Berlíně pod označením "(Top Secret) Berlin 24.X1 1941".
Veskrze používáno při nedostatku solidních surovin, třeba při obléhání nebo za války. Vím že dřevo je z většiny celulóza (a lignin), ale s tím si trávící soustava poradí?
- 50% namletého žitného zrna
- 20% nakrájené bulvy cukrové řepy
- 20% dřevěné mouky (alias dřevné piliny)
- 10% namletých listů a slámy
Ingredience smícháme dohromady a uplácáme do těsta, těsto zase do tvaru bochníku. Necháme nakynout a upečeme. Bochník by měl vážit 3–4 lb. Dobrou chuť.
Recept údajně ministerstva pro výživu a stravování v Berlíně pod označením "(Top Secret) Berlin 24.X1 1941".
Veskrze používáno při nedostatku solidních surovin, třeba při obléhání nebo za války. Vím že dřevo je z většiny celulóza (a lignin), ale s tím si trávící soustava poradí?