No já bych řekl, že složení máš napsané přímo na kečupu.
http://www.heinz.cz/products-ketchup.htm
Složení: rajčata (144g na 100g kečupu), kvasný ocet, cukr, jedlá sůl, extrakty koření a bylin (obsahuje celer), koření. Nabízíme v balení 550g.
POkud pominu to, co se myslí 144 g rajčat ve 100 g kečupu, pak varovat by tě mohlo i toto:
obsahuje o 50 % méně cukru
tudíž i o 45 % méně kalorií
a pouze 0,1 % tuku
Jestliže něco obsahuje méně cukru, pak většinou proto, že to dosladí nějakým umělým sladidlem, což nejsou zrovna látky, ke kterým bych měl důvěru.
Ale už i ta samotná rajčata musí být podezřelá: domácí kečup asi nebudeš dělat ze shnilých nebo plesnivých plodů, v průmyslové výrobě sotva dokáží vytřídit všechno, zvlášť jestli je původ těch rajčat nějaký pochybný.
Slyšel jsem v té souvislosti historku o nakupování v Číně, kde prý nabídli na prodej krásné, leč zelené jahody za vynikající cenu. Po připomínce, že jahody musí být červené, byly plody namočeny do nějakého roztoku, načež nádherně dozrály. Nevím, jestli to je pravda, ale proč ne.
Jinak napíšu tady krátce o titanové bělobě, což je tuším oxid titaničity TiO2 (pokud se pletu, tak mne opravte).
Tato látka je snad zdravotně nezávadná, nicméně jistě se shodneme na tom, že cpát ji zbytečně do potravin je zvěrstvo. No a vidíte, právě titanová běloba se používá v jedné své verzi na obarvení běžných potravinářských produktů jako jsou různé šlehačky, bílé krémy a podobně, protože zjasňují barvu výrobku.
POkud tohle není svinstvo, tak nevím