Liatinova panvica
Liatinova panvica
Zdravim
neviete kde by sa dala kupit na SK/CZ celo - liatinova panvica
Mate niekto skusenosti pri kempovani alebo teda pozivani na priamom ohni?
neviete kde by sa dala kupit na SK/CZ celo - liatinova panvica
Mate niekto skusenosti pri kempovani alebo teda pozivani na priamom ohni?
Re: Liatinova panvica
Pánve pro vaření na ohni se hodně řešily na OTR
http://www.ontheroads.net/front.diskuze.seznam/list
Bohužel jsou stránky v rekonstrukci a archiv nedostupnej.
Když nic neseženeš, zkusil bych se zeptat tam.
Osobně vozim plechovou US pánev z důvodu hmotnosti a skladnosti.
http://www.ontheroads.net/front.diskuze.seznam/list
Bohužel jsou stránky v rekonstrukci a archiv nedostupnej.
Když nic neseženeš, zkusil bych se zeptat tam.
Osobně vozim plechovou US pánev z důvodu hmotnosti a skladnosti.
Re: Liatinova panvica
prvak. velka liatinova panvica s nizkym okrajom na grilovanie sa takmer denne nachadza pri Halieri (motoreste). Predavaju tam ako na trhu kotliky (medene, nerezove, zelezne smaltovane) naradia na grilovanie a ku kozubu a aj tieto grilovacie liatinove panvice. Pozor, su dva druhy. Jedna je uplne plocha a druha je velmi mierne konkavna. Mam radsej tu plochu, kde sa nezhromazduje stava ci tuk uprostred. Na to mam zasa liatinovy WOK. Tiez kupeny niekde na trhu (uz netusim kde). Na tramping to sice nie je (samotna panvica ma okolo 8KG + tri srobovacie nozky na umiestnenie nad ohniskom) Ale v campe je to genialna vec
Re: Liatinova panvica
Tiež teraz riešim podobnú kúpu. Najskôr som riešil liatinovú, no na pešiu turistiku to je príliš ťažké. Po dlhom zvažovaní a hľadaní som to vyriešil cez ebay kúpou "formy na pizzu". Dá sa zohnať aj hliníková aj plechová v rozmeroch od 4" do 12". Materiál je asi raz tak hrubší ako set, ktorý som mal predtým (MFH DeLux) a hlavne cenovo je to veľmi prijateľné (cca 4 USD za 8" priemer). Treba si akurát dávať pozor na tzv. "non-stick" verzie s teflónom, pretože kombinácia teflónu a vysokej teploty ohňa je zdraviu nebezpečná.
Re: Liatinova panvica
Na neustale presuny som nosil okrem klasickeho hlinikoveho esusu WOK, ako totalne univerzalny nastroj na varenie. Nie sice ten liatinovy tazky ako krava, ale ocelovy takzvane profesionalny kucharsky s ocelovovu ruckou priemer asi 40cm. Vazi okolo 1kg a uvaris v nom COKOLVEK snad aaz na knedlik a buchty na pare Da sa v nom dusit, piect, vyprazat, grilovat (opatrne, predsa len 1.5mm plech sa vie pekne rychlo rozpalit ) Uvarit cestovina, polievka , upiect placka (akakolvek, len palacinky boli furt skor ako sisky, ako sa to zlivalo doprostred ) Fakt univerzal .
Re: Liatinova panvica
Litinová pánev je vynikající a nejspíš nejlepší co může být, i když pro svou váhu na čundr ne zrovna nejvhodnější. A pozor, je rozbitná!
Na přímej oheň ji dát samozřejmě můžeš. Pokud je litinová i rukojeť, umí být teplejší než by člověk čekal takže je fajn mít rukavici.
Litinovej wok je ovšem nesmysl. Wok právě musí bejt z ocelovýho plechu, který se ke stranám ztenčuje, aby dokázal neprodleně reagovat na změnu teploty, a aby šel na kraji rozpálit během několika vteřin tak, že se sádlo vznítí
Samozřejmě netvrdím, že je nepoužitelnej a nedá se v něm nic uvařit (vařil jsem guláš v helmě a byl jedlej) - může bejt vhodnej na jiný věci; nefunguje ale tak jak wok má a nedodržení technologie způsobí že výsledek je zpravidla něco jiného než mělo být.
Masivní dno litinové pánve naakumuluje dostatek tepla na to, aby po vložení připravované potravy - která má pokojovou teplotu, přinejlepším (smažit maso právě vybraný z ledničky je barbarství) - teplota sádla příliš neklesla.
U woku, který vzhledem k tloušťce materiálu žádný teplo nenaakumuluje, se udržení dostatečné teploty dosahuje použitím výkonnějšího hořáku*, který stíhá wok i sádlo ohřívat alespoň tak rychle, jak jej studený maso ochlazuje.
*) Běžnej "velkej" hořák standardního sporáku má výkon kolem 2 kW, což je zoufale málo a stačí nanejvýš na jednu lepší porci (200g). Pokud nechcete čínu dělat po porcích, je použitelný tzv. turbohořák (dvojitej hořák, zpravidla jako pátej uprostřed sporáku, zřídkavěji namísto klasického "velkého") s výkonem 3 - 4 kW, nebo pak samostatně stojící litinovej hořák (3 - 9 kW). Já mám Foker T.G. (9,2 kW) který krmím propanem, a jsem s ním velice spokojen.
Na přímej oheň ji dát samozřejmě můžeš. Pokud je litinová i rukojeť, umí být teplejší než by člověk čekal takže je fajn mít rukavici.
Litinovej wok je ovšem nesmysl. Wok právě musí bejt z ocelovýho plechu, který se ke stranám ztenčuje, aby dokázal neprodleně reagovat na změnu teploty, a aby šel na kraji rozpálit během několika vteřin tak, že se sádlo vznítí
Samozřejmě netvrdím, že je nepoužitelnej a nedá se v něm nic uvařit (vařil jsem guláš v helmě a byl jedlej) - může bejt vhodnej na jiný věci; nefunguje ale tak jak wok má a nedodržení technologie způsobí že výsledek je zpravidla něco jiného než mělo být.
Masivní dno litinové pánve naakumuluje dostatek tepla na to, aby po vložení připravované potravy - která má pokojovou teplotu, přinejlepším (smažit maso právě vybraný z ledničky je barbarství) - teplota sádla příliš neklesla.
U woku, který vzhledem k tloušťce materiálu žádný teplo nenaakumuluje, se udržení dostatečné teploty dosahuje použitím výkonnějšího hořáku*, který stíhá wok i sádlo ohřívat alespoň tak rychle, jak jej studený maso ochlazuje.
*) Běžnej "velkej" hořák standardního sporáku má výkon kolem 2 kW, což je zoufale málo a stačí nanejvýš na jednu lepší porci (200g). Pokud nechcete čínu dělat po porcích, je použitelný tzv. turbohořák (dvojitej hořák, zpravidla jako pátej uprostřed sporáku, zřídkavěji namísto klasického "velkého") s výkonem 3 - 4 kW, nebo pak samostatně stojící litinovej hořák (3 - 9 kW). Já mám Foker T.G. (9,2 kW) který krmím propanem, a jsem s ním velice spokojen.
Re: Liatinova panvica
A kua, takze som sa nechal ojebabrat s tym liatinovym wokom No nic 60e som uz predrbal aj horsim sposobom
Re: Liatinova panvica
v Ksiflande v tych kosoch som ju vifel...
Re: Liatinova panvica
Máme doma mnoho pánví. Mezi nimi i jednu menší litinovou. Patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější, pokud jde o vaření na plynovém vařiči. Dobře rozvádí teplo, na změnu velikosti plamene reaguje plynule a pozvolna. Musel jsem ji ale upravit a na její původně celolitinové držadlo opatrně nanýtovat dřevěné půloblouky aby vzniklo madlo, které nevede teplo. To, aby ji člověk mohl při obracení palačinek a jiných akrobatických kouscích bezpečně držet. Litinovka se samozřejmě dá použít i venku na zahradě na otevřeném ohni. Ale právě kvůli tomu dřevěnému držadlu to moc často nedělám, protože musím vedle ohniště vždy do země zarýt kus plechu, abych bezpečně oddělil plápolající oheň od držadla a plameny mi je nezapálily. Kdo má ohnivzdornou ruku a spokojí se s litinovým držadlem v původním provedení, řešit to nemusí.
Litinovou pánvici na čundr určitě ne. Je moc těžká a křehká (stačí jeden nešťastný pád na kámen u okraje ohniště a máte ji naprasklou). Podobné tepelně-vodivé vlastnosti, ale při podstatně menší váze bude mít pro outdoorové účely pánvička ze silnějšího měděného plechu. Svého času se daly se koupit na internetu a za rozumnou cenu (tuším někde na http://www.general-store.cz/). Na trampské smažení ale vystačíte klidně s "nezdravým" hliníkem, neděláte to totiž každý den. Pánev se silnějším hliníkovým dnem se na otevřeném ohni bude chovat docela dobře, rozhodně o mnoho lépe než tenká nerezová (nerez je podstatně horším vodičem tepla než obyčejná "rezavějící" ocel a mnohonásobně horším než měď a hliník). Ale je to nejen o materiálu, ale také hodně o tom, jak umíte zacházet s ohněm. Zda budete slušně smažit nad žhavými uhlíky malého ohniště nebo budete pokoušet osud nad vysokými šlehajícími plameny velké vatry.
Litinovou pánvici na čundr určitě ne. Je moc těžká a křehká (stačí jeden nešťastný pád na kámen u okraje ohniště a máte ji naprasklou). Podobné tepelně-vodivé vlastnosti, ale při podstatně menší váze bude mít pro outdoorové účely pánvička ze silnějšího měděného plechu. Svého času se daly se koupit na internetu a za rozumnou cenu (tuším někde na http://www.general-store.cz/). Na trampské smažení ale vystačíte klidně s "nezdravým" hliníkem, neděláte to totiž každý den. Pánev se silnějším hliníkovým dnem se na otevřeném ohni bude chovat docela dobře, rozhodně o mnoho lépe než tenká nerezová (nerez je podstatně horším vodičem tepla než obyčejná "rezavějící" ocel a mnohonásobně horším než měď a hliník). Ale je to nejen o materiálu, ale také hodně o tom, jak umíte zacházet s ohněm. Zda budete slušně smažit nad žhavými uhlíky malého ohniště nebo budete pokoušet osud nad vysokými šlehajícími plameny velké vatry.
Re: Liatinova panvica
Kdysi jsem taky sháněl jak magor litinovou pánev, hlavně kvůli stejkům, a prolezl jsem kde co ... a nesehnal.
Pak jsem čistě náhodou byl v Německu na služebce a náhodu vlezl do krámu a objevil jsem něco dokonalýho, co jsem musel mát ...
Je to ocelová strojně kovaná pánev (podle vzhledu bych řekl z polotovaru do zápustky) + navařená ocelová rukojěť. Pánvička je z cca 6 - 7 mm ocelového "plechu", držadlo podobně, průměr pánve je něco málo přes 50 cm ve dně, vršek těsně pod 60cm, držadlo cca 65 cm dlouhý. Je to super do kuchyně na ten turbohořák (pátej, prostřední na plynový desce) a do zahrady na gril nebo na ohniště je to taky bomba. Vzhledem k materiálu (ocel) se nemusím bát, že to prdne jako litina, nikde žádnej smalt, teflon nebo jinej sajrajt, akorát se to musí mýt růčo a ne "moc důkladně", aby tam zbyla trocha mastnoty...
Ale na čundr bych to s sebou netahal ani za zlatý prase ... těžká je to jako kráva. Přizním se, nevážil jsem to, ale typ bych 7 - 8 kg určitě...prostě strašná váha na to to s sebou někam tahat...
Pak jsem čistě náhodou byl v Německu na služebce a náhodu vlezl do krámu a objevil jsem něco dokonalýho, co jsem musel mát ...
Je to ocelová strojně kovaná pánev (podle vzhledu bych řekl z polotovaru do zápustky) + navařená ocelová rukojěť. Pánvička je z cca 6 - 7 mm ocelového "plechu", držadlo podobně, průměr pánve je něco málo přes 50 cm ve dně, vršek těsně pod 60cm, držadlo cca 65 cm dlouhý. Je to super do kuchyně na ten turbohořák (pátej, prostřední na plynový desce) a do zahrady na gril nebo na ohniště je to taky bomba. Vzhledem k materiálu (ocel) se nemusím bát, že to prdne jako litina, nikde žádnej smalt, teflon nebo jinej sajrajt, akorát se to musí mýt růčo a ne "moc důkladně", aby tam zbyla trocha mastnoty...
Ale na čundr bych to s sebou netahal ani za zlatý prase ... těžká je to jako kráva. Přizním se, nevážil jsem to, ale typ bych 7 - 8 kg určitě...prostě strašná váha na to to s sebou někam tahat...
Re: Liatinova panvica
Taková pánvička je takřka na zbroják. Ideální i na příležitostnou domácí obranu. Když s ní vezmeš nezvaného návštěvníka hned ve dveřích přes hlavu, rázem zapomene co ti chtěl...
Re: Liatinova panvica
S tou sebeobranou máš docela pravdu, asi by to šlo a určitě bych nechtěl být v roli toho, kdo tím dostane (asi budu muset začít být doma hodnější na manželku) - ono taková prasklá lebka není nic moc.
A nebo by to v případě nutnosti šlo použít i jako štít s určitou balistickou ochranou proti menším rážím. Na druhou stranu, čistě ze zvědavosti to zkoušet nebudu, přece jen mám jen jednu...ale myslím si, že 7.65 Br. by to zastavilo. 9 Luger by ale už asi nejpíš prošel...
Ale to jsme v rovině úsměvné teorie hraničící s čistokrevnou komedií kombinovanou se sci - fi.
A nebo by to v případě nutnosti šlo použít i jako štít s určitou balistickou ochranou proti menším rážím. Na druhou stranu, čistě ze zvědavosti to zkoušet nebudu, přece jen mám jen jednu...ale myslím si, že 7.65 Br. by to zastavilo. 9 Luger by ale už asi nejpíš prošel...
Ale to jsme v rovině úsměvné teorie hraničící s čistokrevnou komedií kombinovanou se sci - fi.
Re: Liatinova panvica
Pozor, 7,65br je o něco průbojnější než 9lug, všechny 7,65 celopláštězaručeně projdou blembákem naskrz, některé lugry projdou a některé udělají jen promáčklinu.
Re: Liatinova panvica
Sháním pánev pro vaření na ohni na zahradě a nechci zbytečně zakládat nové vlákno tak s dovolením využiju toto. Chci něco prakticky nezničitelnýho. Něco co nezrezne (u té litiny si tím nejsem úplně jistej.. vím, že některá litina rezne) a bez problému vydrží pravidelné a dlouhodobé vaření. Váha a cena nehrají roli. Nebudu to nikam vozit. Důraz kladu hlavně na kvalitu. Můžete mi doporučit něco konkrétního pokud s tím má někdo zkušenosti?
Re: Liatinova panvica
Liatina ak je mastna nehrdzavie
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Liatinova panvica
Litinové pánve bývají také smaltované. Tam koroze nehrozí
Naposledy jsem podobné viděl v Tesku. Pánev vážila asi 5 kg
Naposledy jsem podobné viděl v Tesku. Pánev vážila asi 5 kg
Re: Liatinova panvica
Vies ako dlho pri opekani na zahrade ci niekde v prirode vydrzi smalt ?? Hlavne ked sa vsetko podlieva piveckom ci inym alkoholom ?? VSETKO !!!!
Re: Liatinova panvica
mám domá nerezovou wok pánev z takového toho talířového pluhu jak se tahají za traktorem je to na takovéto domácí grilování a páč nerez nijak moc nevede teplo tak se dá na jedné straně zprudka dělat stejk a nadruhé pomalu grilovat zelenina. Akorát to není moc mobílní.
Re: Liatinova panvica
TO Reiser
Ja mam toto https://www.dommo.cz/Grilovaci-panve/CA ... vany-35-cm
ty prachy se me i tak zdali za "blbou" litinu ranec, ale nic lepsiho sem nenasel. Limitem byli temer vzdy umele/drevene rucky, kterer jsem kvuli umisteni v grilu povazoval za nezadouci - popravde neni moc z ceho vybirat. Jeste urcite weber, ale ten je o petikilo drazsi a podobna muzika.
jinak hodne spokojenost, pouzivam v 12 kW grilu a po sezone je to jak nove. Cistime tak, ze po vychladnuti napustim vodu, zehreju na plotne ( bez jaru ap.) vyleju do zahradky a vytru papirovym ubrouskem. Mastnota tam zustane na konzervaci. Do baraku to kvuli vaze netaham, ruku to sice zrovna neutrhne, ale neco to vazi.
ten weber se da sehnat i s hladkym dnem, jestli hladke delaji i svedi popravde netusim. Ale vsechno to rezne - litina.
Pak jeste co nerezne je nerez
jeste jsem premyslel nad timto
http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/kuchy ... tAod1AUAoA
ale je to hovadsky velke ( mensi jsem nanalezl ) a kvuli fyzikalnim vlastnostem vedeni tepla jsem dal nakonec prednost one litine, tudiz s timto nemam zkusenost z praxe.
Ja mam toto https://www.dommo.cz/Grilovaci-panve/CA ... vany-35-cm
ty prachy se me i tak zdali za "blbou" litinu ranec, ale nic lepsiho sem nenasel. Limitem byli temer vzdy umele/drevene rucky, kterer jsem kvuli umisteni v grilu povazoval za nezadouci - popravde neni moc z ceho vybirat. Jeste urcite weber, ale ten je o petikilo drazsi a podobna muzika.
jinak hodne spokojenost, pouzivam v 12 kW grilu a po sezone je to jak nove. Cistime tak, ze po vychladnuti napustim vodu, zehreju na plotne ( bez jaru ap.) vyleju do zahradky a vytru papirovym ubrouskem. Mastnota tam zustane na konzervaci. Do baraku to kvuli vaze netaham, ruku to sice zrovna neutrhne, ale neco to vazi.
ten weber se da sehnat i s hladkym dnem, jestli hladke delaji i svedi popravde netusim. Ale vsechno to rezne - litina.
Pak jeste co nerezne je nerez
jeste jsem premyslel nad timto
http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/kuchy ... tAod1AUAoA
ale je to hovadsky velke ( mensi jsem nanalezl ) a kvuli fyzikalnim vlastnostem vedeni tepla jsem dal nakonec prednost one litine, tudiz s timto nemam zkusenost z praxe.
Re: Liatinova panvica
litina je fajna ale tezka a na cesty se nehodi,
jdi do zeleza, klasicke celozelezne panve koupis v makru a nejsou drahe, jsou i lehke a tak se daj i nosit, jak klasicke tak i wok.
pouzivam je zcela normalne a rad na nich delam. Musis ji ale umet pouzivat.
a) musis ji " zajet" tj. pred prvnim pouziti poradne umyt a potom ji lehce polit olejem nechat skoro pripalit, novy olej a nekolikrat dokola
b ) nikdy a to nikdy ji nemej jarem ci necim podobnym, pokud musis opakuj "zajeti"
c ) je urceno ke smazeni nikoliv vareni
d ) po pouziti ji nemej, jen vylej zbyly tuk a vytri napr papirem skoro do sucha, musi zustat mastna
pokud budes dodrzovat instrukce bude si na ni perfektne delat, lepe naz na teflonu atd...
viktor
jdi do zeleza, klasicke celozelezne panve koupis v makru a nejsou drahe, jsou i lehke a tak se daj i nosit, jak klasicke tak i wok.
pouzivam je zcela normalne a rad na nich delam. Musis ji ale umet pouzivat.
a) musis ji " zajet" tj. pred prvnim pouziti poradne umyt a potom ji lehce polit olejem nechat skoro pripalit, novy olej a nekolikrat dokola
b ) nikdy a to nikdy ji nemej jarem ci necim podobnym, pokud musis opakuj "zajeti"
c ) je urceno ke smazeni nikoliv vareni
d ) po pouziti ji nemej, jen vylej zbyly tuk a vytri napr papirem skoro do sucha, musi zustat mastna
pokud budes dodrzovat instrukce bude si na ni perfektne delat, lepe naz na teflonu atd...
viktor