Nejrychlejší sklizeň
Nejrychlejší sklizeň
Skončí zima, zásoby skoro snězeny, co se dá nejdříve sklízet?
Částečně pod vlivem historických románů od V. Vondrušky přemýšlím, jak naši předkové přežívali po hladomoru v zimě do první sklizně - a co se dalo nejdřív sklízet.
Mne napadl jen hrách, i ozimy jsou IMHO později...
Částečně pod vlivem historických románů od V. Vondrušky přemýšlím, jak naši předkové přežívali po hladomoru v zimě do první sklizně - a co se dalo nejdřív sklízet.
Mne napadl jen hrách, i ozimy jsou IMHO později...
Re: Nejrychlejší sklizeň
Riesenim su BRUTNAKOVITE. Kapusta, Kel Zeli vydrzia za predpokladu ze ich sezonu pred zasadis. Vydria mrazy az do -25c a na poli ich mozes zbierat az do neskorerj jari. Inak iba lov, alebo zbierat zalude a dubovu koru, po vysuseni sa daju namliet na muku. Dalsi ma bud opravia, alebo doplnia
Prežiť !!!
Re: Nejrychlejší sklizeň
na hladomor to asi nebude ale já už mám saláty v pařeništi. nějaké jednoduché pařeniště z oken nebo polykarbonátu stlučeš dycky, jen mít semínka...
Re: Nejrychlejší sklizeň
Tak zimní salát mi vydržel na záhoně přes celou zimu. Bez netkané textílie (nebýt tchána, tak ji tam dám ...)
Ale toho se, stejně jako zelí, moc nenajím
Ale toho se, stejně jako zelí, moc nenajím
Re: Nejrychlejší sklizeň
Ale najes Tvoj clovek si musi chvilu na zmenu stravy zvykat. My sme teraz hrozne rozozrani. Take masicko onake masicko, syry, tvarohy a telo si uz z menej vydatnych potravin nevie zobrat co potrebuje. Chvilu to trva, ale par dni tyzden a budes zasyteny aj z taniera dusenej kapusty (zeli)
Prežiť !!!
Re: Nejrychlejší sklizeň
Hm, tak je pravda, že se kdysi dávno jedlo 1x - 2x denně... A že když se člověk hýbe, tak není takový hlad, jako když pořád sedí
No, ale to, co je na poli v poživatelném stavu stejně nění řešení - zimu by to nepřežilo
No, ale to, co je na poli v poživatelném stavu stejně nění řešení - zimu by to nepřežilo
Re: Nejrychlejší sklizeň
Tak moji predkovia určite všicko do jara nezožrali. Ja mám stále plnú pivnic zaváranín, kvasenej kapusty, plnú údiareň slaniny a mäsa, po dvore mi behá ešte okrem chovných kačiek 6 kusov na pekáč-čo mi líška nezožrala, a do mrazáku sa na jeseň nezmestili.
Slepice už začínajú znášať vajká pre šibačov. A aj kačka si za chvílku sadne. V chlieviku 7 prsát.... a medovina ešte nie je hotová.
Čo nemám, na rozdiel od mojich predkov je krava, či koza. Čo bola pre nich energetická bomba vyrobená zo sena. Preto mal každý poriadny sedliak obrovskú stodolu. Akurát na jar sa zväčša všetko telilo a žrebilo. Tak vtedy to asi plánovali skôr na leto. Kedy sa mlieko ťažko chladilo a krátko vydržalo.
Predkovia pestovali vo velkom aj repu. Tá vydržala do jara. Odchovali na tom všetky zvery, a mali železnú rezervu aj pre seba. Tá sa aj objavuje v rôznych starých a vojnových kuchárkach.
Další zdroj jarných vitamínov môže predstavovať aj klíčenie zrní, za okno nasadiť pažítku či cibulky.
V lese začína v tomto období rásť v celých lánoch medvedí cesnak. Takže čerstvý je super na detoxikáciu. Naložiť do liehu a v zime po kvapkách užívať na imunitu a pesto je tiež fajn. Ešte ho mám od minulého jara v chladničke, čo sme sa ho predávkovali
Slepice už začínajú znášať vajká pre šibačov. A aj kačka si za chvílku sadne. V chlieviku 7 prsát.... a medovina ešte nie je hotová.
Čo nemám, na rozdiel od mojich predkov je krava, či koza. Čo bola pre nich energetická bomba vyrobená zo sena. Preto mal každý poriadny sedliak obrovskú stodolu. Akurát na jar sa zväčša všetko telilo a žrebilo. Tak vtedy to asi plánovali skôr na leto. Kedy sa mlieko ťažko chladilo a krátko vydržalo.
Predkovia pestovali vo velkom aj repu. Tá vydržala do jara. Odchovali na tom všetky zvery, a mali železnú rezervu aj pre seba. Tá sa aj objavuje v rôznych starých a vojnových kuchárkach.
Další zdroj jarných vitamínov môže predstavovať aj klíčenie zrní, za okno nasadiť pažítku či cibulky.
V lese začína v tomto období rásť v celých lánoch medvedí cesnak. Takže čerstvý je super na detoxikáciu. Naložiť do liehu a v zime po kvapkách užívať na imunitu a pesto je tiež fajn. Ešte ho mám od minulého jara v chladničke, čo sme sa ho predávkovali
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Re: Nejrychlejší sklizeň
Já po sklizni na podzim zaseju (ikdyž seju průběžně) listovou zeleninu (kozlíček, špenát, lebedu, merlík apod.), do zimy to vyklíčí a většinou i vše přezimuje a teď je toho na záhonu tolik, že to opravdu nestačím sníst... Podobně se to dá dělat i s jinou zeleninou a nebo si jí zaset hodně a na podzim vše neuskladňovat a nechat na poli - třeba mrkev - včera jsem vykopal poslední.
Re: Nejrychlejší sklizeň
Zajímavé... Špenát je jasný.
Lebedu znám jen jako plevel, to by neprošlo
Kozlíček myslíš kozlíček polní? Ten vypadá zajímavě..
A ten merlík čilský?
Lebedu znám jen jako plevel, to by neprošlo
Kozlíček myslíš kozlíček polní? Ten vypadá zajímavě..
A ten merlík čilský?
Re: Nejrychlejší sklizeň
Tak tedy upřesním. Zatím jako zimní (podzim - jaro) zeleninu používám:
merlík listnatý (Chenopodium foliosum) - je pozdnější, je ho víc až teď
kozlíček polníček (Valerianella locusta)
lebeda zahradní - zelená varieta (Atriplex hortensis) - je pozdnější, bude jí víc až za pár týdnů
špenát zahradní (Spinacia oleracea)
řeřicha setá (Lepidium sativum)
křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia)
kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) - spíše jako koření, stejně jako listy dalších mrkvovitých jako petržel a celer.
+ plané kytky jako ptačinec žabinec.
merlík listnatý (Chenopodium foliosum) - je pozdnější, je ho víc až teď
kozlíček polníček (Valerianella locusta)
lebeda zahradní - zelená varieta (Atriplex hortensis) - je pozdnější, bude jí víc až za pár týdnů
špenát zahradní (Spinacia oleracea)
řeřicha setá (Lepidium sativum)
křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia)
kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) - spíše jako koření, stejně jako listy dalších mrkvovitých jako petržel a celer.
+ plané kytky jako ptačinec žabinec.
Re: Nejrychlejší sklizeň
Díky.
Re: Nejrychlejší sklizeň
Topinabur.
"Nemáte-li možnost hlízy uskladnit, sklízejte je v průběhu zimy nebo až na jaře, kdy je nedostatek jiné čerstvé zeleniny. Z jednoho čtverečního metru lze získat čtyři až sedm kilogramů hlíz"
"Nemáte-li možnost hlízy uskladnit, sklízejte je v průběhu zimy nebo až na jaře, kdy je nedostatek jiné čerstvé zeleniny. Z jednoho čtverečního metru lze získat čtyři až sedm kilogramů hlíz"
Re: Nejrychlejší sklizeň
Přesně, topinambur máme vzadu na zahradě celoročně. Ne, že by to bylo nějak super dobrý, ale dá se z toho vařit(použít místo brambor) ,nebo i jako syrové (chutná trochu jako kedlubna). Hlízy topinamburu nalámejte na kousky a z pár rostlin toho máte za rok plnej záhon a kopat to můžete i v zimě při oblevě.Je to taková plevel, že když necháte v zemi třeba jen kousek, tak se to zase rozroste. Pokud to zasadíte u lesa, tak to nad zemí žerou srny, a hlízy pod zemí mají moc rádi divočáci, takže pak můžete sklízet zvěřinu.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.