Stránka 3 z 6

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 26.08.2013 14:20
od Henten
Já mám na stržení jehly vlastnoruční strašně ošklivé, ale funkční udělátko. Vystřihl jsem z děravé kožené polobotky co největší kousek kůže a nalepil jsem ho na kus kartónu s improvizovanou rukojetí.

Něco jako
images.jpg
images.jpg (3.05 KiB) Zobrazeno 18073 x
akorát o hodně ošklivější :lol:

Mimochodem otřep/jehla/grót je krásně viditelný na některých videích od Šandora. A vypadá to pěkně hnusně :lol:

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 26.08.2013 20:47
od dracekvo
Ahoj, nevíte o něčem, co by mělo vodítka? Já sem na tohle nešika a nechci si zbytečně kazit ostří na nožích špatným úhlem.
Mám ten fiskars s kolečkem uvnitř, ale jak jsou ty kolečka posunuté, tak to nikdy nenabrousí nůž od začátku a na špičce. Ten je dobrej tak na obtáhnutí nože v kuchyni.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 26.08.2013 20:55
od sigmark
právě proto tyhle samohony nemám rád. každý nůž kromě kuchyňské sériovky je jedinečný.
lanské sady mívají vojídtka, jestli myslíš něco, co ti udrží úhel. zkus taky třeba příložku. udělat si klínek kterým podložíš ostří.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 26.08.2013 21:22
od dracekvo
Mno, to mě vůbec nenapadlo. Někdy je to nejjednoduší řešení geniální. Ano šlo mi jen o udržení úhlu :)

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 22.07.2014 7:44
od Henten
Nože brousím růčo. Nejdříve proslulým keramickým plochým brouskem od Honzy z Knifu (Jan03) o dvou zrnitostech (A a C).

Na finální doleštění jsem přilepil pruh kůže na dřevěnou laťku. Do kůže vtírám zelenou (jemnou) brusnou pastu, kterou mají v každém železářství 100 Kč/200 g. Ostří je pak dokonalé a zrcadlově lesklé. Dosahuji tak o dost lepších výsledků, než jsem dosahoval se sadou Lansky. Úhel moc neřeším, snažím se ostří stahovat do konvexu, aby na něm nebyla řezivost zhoršující hranka.

Včera jsem přebrousil mého Glocka z Lansky ostří na konvex a je to naprostá paráda. Zrcadlové ostří holí a do dřeva se zakusuje hladově, což je u tohoto nože skoro k nevíře :lol: :shock:

K výhodám také patří to, že lze tuto metodu použít bez problémů v terénu. Lansky sadu o dost hůře.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 28.07.2014 19:50
od goofix
ted nedavno jsem si poridil http://www.noze-nuz.com/spyderco-br/sc204mft.php potom co to zlevnili a musim rict, ze fakt parada.
Mel jsem zavirak Bokera, co jsem likvidoval testovanim ruznych brousku - byl diky tomu tupy jak rit :D , projel jsem to Spydercem a ted bych se s tim mohl oholit...
Paradni na tom je, ze je to uplne blbovzdorne, nejsou problemy jako u klasickych brousku udrzet stale stejny uhel, jednou mi kudla sklouzla a ozkousel jsem si, ze ty tycky co tam jsou kvuli bezpecnosti funguji :)
Je to docela tezke, takze sebou bych to porad tahat nechtel, ale na brouseni doma perfektni.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 29.07.2014 5:36
od bacil
Já brousím brouskem z Lidlu za 40Kč, ten má tvrdokovové V-čko a taky se pak s nožem oholím. Pak mám brousek s karborundovýma válečkama (za kilo a půl), taky do V a tím brousím kosu. Samozřejmě v kožených rukavicích, svářečských za 80Kč.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 07.08.2014 12:02
od Jilke
Spyderco sadu jsem měl, ale vrátil jsem se k podobnému řešení viz link, č.121(poslední obrázek). Na výběr je z více úhlů a náhradní tyčinky jdou koupit skoro zadarmo. Po tyčince o gritu cca 2500 nůž "holí"
http://www.knife.cz/?tabid=54&g=posts&t=6747

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 15.08.2014 23:18
od Hombre910
Před nedávnem jsem si pořídil bodák vz. 58 a už když jsem si ho objednával tak sem se dočetl, že mi přijde tupý (ostřit se měly až v případě války) nic méně to jaký mi přišlo kopyto mě překvapilo :D. Chci se zeptat jestli s ním tu máte někdo zkušenost a jak jste ho brousili případně jestli jste si ho někde nechávali brousit (za kolik). Nemám s broušením nožů moc zkušenosti, zkoušet to na brusce mám strach, že ho zničím a zase si říkám, že brousit ho obyčejným brouskem co mám doma tak na tom nechám ruce...

Dík za každou radu :)

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 15.08.2014 23:24
od Fabulous
Bodák Vz.58 nelze nabrousit :) Nevhodný materiál.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 15.08.2014 23:54
od Hombre910
Nepočítám s tím, že se s ním budu holit, ale do nějakýho rozumnýho stavu se snad musí dát dostat ne? :?

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 16.08.2014 0:23
od martin.connor
Jde s tím něco udělat, není to moc extra, moc to nedrží ostří, ale provizorně to funguje. Měl jsem jeden jako pokus takto nabroušenej. Fotku jsem bohužel už nenašel. Stojí pár korun, není moc co ztratit.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 16.08.2014 3:55
od herman
Bodák vz58 je schválně dělaný tak, aby nešel nebrousit. Tupý prostě nadělá větší zranění.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 16.08.2014 6:05
od Rainier Wolfcastle
Nabrousit pude, ale odtri příliš držet nebude. Na brusce nebrus žádné noze. Doteď jsem vše brousil na keramickrm brousku, poté jsem si udělal vlastního lanskeho a jel a jel a jel, než jsem udělal vybrus. Ted brousivam na pasove brusce. Výhoda je, ze busne papíry muzes měnit jak brousky a samozřejmě usporeny cas. Ještě musím koupit filcovy kotouč a bude to supr.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 16.08.2014 22:28
od Strelec45
Zakalit a nabrousit pak jde. Na holení to není a materiál je fakt na prd, mám pocit, že to je litý, ani ne výkovek. :?
Pokud s tím chceš i házet tak víc popustit, špička se prý dobře láme. :mrgreen:

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 18.08.2014 8:55
od Hombre910
Tak sem rád, že všichni nejste úplně skeptičtí. Jj je litej co se týká toho kalení tak to u mě nehrozí, jednak nemám kde a druhak nevím jak :) bude mi muset stačit ho jen nabrousit a zvyknout si, že když s ním budu chtít něco dělat tak hold budu muset zase brousit, brousit, brousit,...

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 18.08.2014 11:28
od Terminated Account
A co s ním chceš konkrétního dělat. Ta věc se nehodí k ničemu, kromě píchání do lidí a čištění podrážek kanad od blata.

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 18.08.2014 15:58
od Hombre910
Pro nějakou konkrétní potřebu jsem ho nekupoval, v první řadě jsem si s ním chtěl udělat jednoduše radost v druhé řadě jestli ho vezmu ven tak pravděpodobně jen se psem do lesa nebo do pole. Když pojedu pod stan tak si samozřejmě vezmu vhodnější nůž než je tenhle bajonet...

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 18.08.2014 17:38
od Fabulous
Sorry, český bajonet je absolutně k ničemu :( Jen k popichování :mrgreen:

Re: Broušení, ostření, obtahování

Napsal: 18.08.2014 18:14
od Strelec45
To je fakt, ale na ukrojení chleba a namazání Májkou to stačí. Není potřeba s sebou brát další kus nože. Teda když náhodou nechcete, žejo. :mrgreen: