Konstrukce a výstavba krytu

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Re: Konstrukce a výstavba krytu

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Nejlevnější trezorové dveře, což jsou spíš slušné bezpečnostní jsou k sehnání za cca 15-25 tis. Jsou sice bez atestu a průstřelné, ale odolají krumpáči tak dlouho, aby člověk volným krokem došel k trezoru, v klidu rozmyslel výběr zbraně, nabil a pak přes ty průstřelné dveře jednou provždy ukončil veškeré pokusy o násilné vniknutí.

Také mám takové :mrgreen:
Butch

Příspěvek od Butch »

To je myslím ta nejlepší varianta, jen si sednout a čekat, no mohlo by se to docela protáhnout. A pokud má člověk ty dveře pro "vlastní potřebu" tak atest ít nemusí.
K4cer
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od K4cer »

Jo,průstřelný dveře na COkryt sou rozhodně velmi inovativní zlepšení :mrgreen:

Komplikace může být pokud sou průstřelný obousměrně.

---

Já ty dveře snad začnu vyrábět :rofl
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
malajizva

Příspěvek od malajizva »

bych si pak objednal jedny jednosměrně průstřelné dveře :lol:
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Udělejte to jako to mají pancéřované auta. Malinkou odklápěcí dírku na flintu :D
viktor

Příspěvek od viktor »

pltes si kryt s bungrem :-))
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Cep

Příspěvek od Cep »

Kdyby si to pletl s bunkrem, tak navrhuje granátový skluz ;-)
malajizva

Příspěvek od malajizva »

a co plamenomet??? samozřejmě čistě hypoteticky? :lol:
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
kregan
VIP

Příspěvek od kregan »

Pokud to zu ještě nebylo, tak v policejním muzeu mají jednu z expozic věnovanou iprovizovaným prostředkům CO:
Přílohy
IMG_20160207_140259.jpg
IMG_20160207_140308.jpg
IMG_20160207_140252.jpg
Čím víc víš, tím míň neseš.
MedievalMan666

Příspěvek od MedievalMan666 »

Ahoj,

rád bych ponějaké době oprášil téma konstrukci a stavbu úkrytu. Již dlouho dobu sleduji toto téma i na jiných zahraničních zdrojích. Po nějaké době jsem došel k závěru, že by bylo skutečně dobré mít místo, které ochrání před následujícími riziky:
- Jadernou válkou
- Biologickou válkou
- Terorismem a občanskými válkami
- EMP
- Přírodní katastrofy
- Úkryt při nečekané návštěvě zloději

Po dlouhých úvahách a myšlenkách jsem došel k výpočtu, že pro 4 lidi se zázemím pro přežití déle jak měsíc by měla stačit plocha cca 48m2, kde je umístěno spaní, stravování, technické zázemí (studna, filtroventilace, elektrická energie, atd..) a sklad potravin. Tato plocha se nezdá relativně velká, ale pokud ji najednou máte dostat 3m pod zem a je to něco okolo 150m3 zeminy, najednou už to taková sranda není, zvláště pokud chcete záměr realizovat např. v prázdné stodole, kde musíte kopat podél stávajících základů. U nás je navíc spodní voda v hloubce 2,5 m a řekl bych, že celý náš okres je na tom obdobně, dokonce některé bývalé kryty CO pod velkými firmamy mají v současnosti jen velký podzemní bazén, čímž nemyslím, že by to nebylo v dnešní době řešitelné kvalitní hydroizovalí, ale to skutečně není úplně v možnostech jedotlivců nebo malé komunity. Nakonec jsem se podíval na řešení lidí v USA, kteří staví i varianty nadzemních krytů. Takže stavební řešení, je relativně dostupné pro každého a stále je tu možnost částečného zapuštění do země.
Proto mne napadla myšlenka varianty nadzemního krytu, tak jak je lze vidět právě i v USA, byť v mnohem menší míře.

Tak jak bylo již mnohokrát řešeno přežití bez centrály nebo přepadu do kanalizace, komín atd... z důvodu prozrazení a následného dobytí, jaké je skutečné reálné procento, že v případě PA stavu kdy někdo odhalí vaši skrýš, která bude dobře zabezpečena se mu podaří vás dostat ven nebo zlikvidovat ? bude mít k dispozici bagr nebo jinou těžkou techniku aby se k vám dovnitř nakonec dostal ? nebo vůbec trhavinu apod... ? Takže po chvíli snažení, zda-li neprorazí dveře, nebo než narazí na železo ve zdi, tak bych řekl, že to vzdá a pokud jste zásobeni třeba na měsíc, tak do té doby snad odtáhnou s nepořízenou ?
Moje představa, a kdyžtak mi ji prosím rozporujte. V nenápadném prostoru např. zmiňované stodole, která má 30cm plnou cihlu, vestavím tuto místnost ze ztraceného bednění 50cm proarmované železem, vč. solidního klenbového ŽB stropu, takže celková tloušťka zdi bude okolo 80cm. Osazeno přetlakovými dveřmi, a vnitřní vybavení jako klasický kryt CO pro přežití i v případě, radiaktivního spadu, chemického zamoření atd...
Za běžných okolností, pokud to nikdo neví je to klasická stodola a v případě PA nebo jiného nebezpečí, by měla dostatečně ochránit před výše zmíněnými vlivy ? Proto pořád v hlavě polemizuji o plusech a mínusech podzemního/nadzemního úkrytu.
Přijde mi v dnešní době důležitější chránit se před riziky, jako může být Yellowstone, nepokoje, biologické rizika, EMP apod... A to jsou všechno rizika na které není potřeba podzemní kryt, ale spíše místnost, která odolá průměrnému člověku se zbraní a hladem. A bude někdo investovat čas a úsilí se k vám probourat, když nemá jistý výsledek ? Což samozřejmě v případě podzemního hrozí také, tam je ale větší možnost utajení, ale pokud už potom vyjdete ven a někdo si vás všimne a odhalí vás, jste ve stejné situaci a po nějaké době stejně člověk bude muset vyjít, takže potřebuje hlavně bezpečný úkryt pro přežití.

Díky za kritiku a dobré připomínky :-)
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Osobně by se mi do takového "privátního" Alcatrazu nechtělo. Už pokud bych se tam jako "nájezdník" nemohl hned dostat, tak bych si udělal nad takovým krytem táborák (třeba z té stodoly) a počkal si až nedobrovolníá pečeně ještě nedobrovolněji otevře. Pokud bych neměl čas pro takovouto "kratochvíli" tak bych se pokusil takovou konzervu uložit na horší časy a oficiální vstupy třeba trochu svařil (např. trochou termitu, epoxidem, etc.) a někdy až by byl čas si došel pro cennosti a zbraně daného "křečka"do jeho nedobrovolné hladomorny.

Samozřejmě na to existuje protiopatření - vnitřní izolace která odolá dostatečně dlouho, než útočníka přestane bavit dělat táborák. Pak je tu ale i otázka dostatku vzduchu při takovém grilování asi nebude moc rozumné pouštět filtoventilaci.
Proti nedobrovolnému uzamknutí nejlépe pomůže u takového objektu nějký tajný podzemní východ.

Navíc ale stejnak nevěřím na nějakou neprokopatelnost i třeba 50 cm ztraceného bednění - v domácích podmínkách se obtížně dosáhne perfektního vylití všech míst ve ztraceném bednění, zejména v místě spojů jednotlivých tvárnic zůstávají kapsy, takže stačí rozbít tenkou slupku z jedné strany a pak trochu špičákem vhodně rozšířit danou kapsu - vyloupnot slupku ztraceného bednění, která není obvykle až tak pevně spojena s vylévaným betonem. To si připravit na vícero místech a pak hromadně na vícero místech prorazit menší otvor pro vhození dýmovnice či vstříknutí vhodné hořlaviny do útob "pevnosti". Ne všude se to určitě podaří, ale stačí jeden průlom, který se ujme, a uvnitř začnou obránci tahat za hodně krátký provaz.

Navíc proč myslíš, že útočníci si nepůjčí u nějakého souseda elektrocentrálu a SDS kladivo. Kdo měl zbytečné "mega" na podobný úkryt, tak jistě uvnitř takového trezoru bude spousta cenností, zásob, zbraní, etc., což za nějaké to úsilí a invenci přece jen může stát?

Nicméně jako lepší ochranu bych volil něco menšího v podzemí, co se dá nějak rozumně zamaskovat. Nenápadnost má mnohem větší sílu než 50 cm ztraceného bednění vylitého betonem.

Co to třeba realizovat jako polozemnici ve stodole a stodolu v případě PA situace řízeně "archeologizovat" a do ruiny zřídit nějaký nenápadný přístup? Taková nenápadná ruina, kterých by kolem byly spoustu, a nikdo by tedy moc neočekával, že v hromadě suti a trosek staré hospodářské stodoly se nachází takový MiniPTYČ se zázemím pro čtyřčlennou rodinu?
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Jakýkoli COkryt nemá smysl, pokud ho nejseš schopnej aktivně bránit, a to v desítce lidí nezvládneš ani náhodou.

Co uděláš dyš ti někdo najde a ucpe ventilační otvory, nebo do nich napustí cokoliv od vody po dým z pneumatik? Zahrne/zavaří vstup? Včetně nouzovýho výlezu, nespoléhej na to že všichni sou blbí a nenajdou ho. Jak zabráníš tomu, aby ti jakkoli bytelný dveře prořezali autogenem, nebo vytrhli bagrem/tankem?

Zalýst pod zem má smysl v případě že kolem padaj Grady, ale jinak musíš bejt nahoře a aktivně kontrolovat situaci.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Tak striktně bych proti "CO" krytu nebyl, ale musí být primárně nenápadný a ani jeho stavba, resp. alespoň účel stavby, nesmí být známa širšímu okolí.
Rozhodně je dobré mít místo, kam se dá zalézt na alespoň týden či 14 dní a nemít důvod vycházet. Stačí když to ochrání před radioaktivním spadem či před nějakým necíleným odstřelováním. Např. na rozbořenou stodolu nikdo granáty plýtvat nebude.

Důležitější než tlouśťka zdí "pevnosti" je vhodně zvolené místo a funkční komuita. PA One Man Show je vhodná strategie přežití pro opravdové "lesní muže", kteří nemají za nikoho a za nic zodpovědnost a to vč. svého vlastního života.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Já nejsem striktně proti, já jsem za :nod

Jen se domnívám, že kryt je určen na velmi specifické použití, a spoustu dalších problémů neřeší, naopak je komplikuje. Pro ůčely běžnýho téměřcivilistu se mi daleko víc líbí švýcarský model, někdo tady před časem postoval krásný fotky - a do starý stodoly by to akorát sedělo.
A ztracený bednění fakt ne.
MedievalMan666

Příspěvek od MedievalMan666 »

No, s tím, že se dá dovnitř dřív nebo později dostat, máte asi pravdu, samozřejmě jsem asi nepočítal přímou s dobou, kdy už je ve městě a okolí úplná anarchie a nikdo nezastaví tlupu, která se dobývá třeba týden v kuse do krytu. Tak nějak moje verze scénáře byla, přijde nějaká katastrofa, člověk to tam týden - měsíc přežije, a pak vyleze a v téhle době bude vše OK nebo už budou na smrt vyhladovělí a mrtví a samozřejmě potom asi pár těch band, které budou fit, ale většina nemovitostí bez odporu vyrabována a oni šli o dům dál, ale to je asi trošku naivní, přiznávám :(.

Obecně problém asi je, že bez skupiny se nedá ubránit prakticky nic a ve chvíli, kdy už nefunguje ani v omezené míře žádná bezpečnostní složka, která by přijela na pomoc, tak je fakt asi lepší být už někde jinde.

No budu muset asi přemýšlet dál ,přece jen situace ve světě je vážnější a co bylo nemyslytelné stává se postupem větší hrozbou :-/, ale když už nic tak si asi pořídím alespoň kuš a pořádného trhače :-), ten přístup k domu zatím určitě ochrání :-).
xstro08

Příspěvek od xstro08 »

ahoj, neznáte někoho, kdo má vlastní kryt? Kontakt na něj...... Kdyžtak mi napište na ondrej.strada@seznam.cz
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Tak to ti tady nepochybně nikdo neposkytne :D
Cep

Příspěvek od Cep »

Proč ne? Ať kontaktuje pana Šulce, +420 973 216 042