Ahoj,
rád bych ponějaké době oprášil téma konstrukci a stavbu úkrytu. Již dlouho dobu sleduji toto téma i na jiných zahraničních zdrojích. Po nějaké době jsem došel k závěru, že by bylo skutečně dobré mít místo, které ochrání před následujícími riziky:
- Jadernou válkou
- Biologickou válkou
- Terorismem a občanskými válkami
- EMP
- Přírodní katastrofy
- Úkryt při nečekané návštěvě zloději
Po dlouhých úvahách a myšlenkách jsem došel k výpočtu, že pro 4 lidi se zázemím pro přežití déle jak měsíc by měla stačit plocha cca 48m2, kde je umístěno spaní, stravování, technické zázemí (studna, filtroventilace, elektrická energie, atd..) a sklad potravin. Tato plocha se nezdá relativně velká, ale pokud ji najednou máte dostat 3m pod zem a je to něco okolo 150m3 zeminy, najednou už to taková sranda není, zvláště pokud chcete záměr realizovat např. v prázdné stodole, kde musíte kopat podél stávajících základů. U nás je navíc spodní voda v hloubce 2,5 m a řekl bych, že celý náš okres je na tom obdobně, dokonce některé bývalé kryty CO pod velkými firmamy mají v současnosti jen velký podzemní bazén, čímž nemyslím, že by to nebylo v dnešní době řešitelné kvalitní hydroizovalí, ale to skutečně není úplně v možnostech jedotlivců nebo malé komunity. Nakonec jsem se podíval na řešení lidí v USA, kteří staví i varianty nadzemních krytů. Takže stavební řešení, je relativně dostupné pro každého a stále je tu možnost částečného zapuštění do země.
Proto mne napadla myšlenka varianty nadzemního krytu, tak jak je lze vidět právě i v USA, byť v mnohem menší míře.
Tak jak bylo již mnohokrát řešeno přežití bez centrály nebo přepadu do kanalizace, komín atd... z důvodu prozrazení a následného dobytí, jaké je skutečné reálné procento, že v případě PA stavu kdy někdo odhalí vaši skrýš, která bude dobře zabezpečena se mu podaří vás dostat ven nebo zlikvidovat ? bude mít k dispozici bagr nebo jinou těžkou techniku aby se k vám dovnitř nakonec dostal ? nebo vůbec trhavinu apod... ? Takže po chvíli snažení, zda-li neprorazí dveře, nebo než narazí na železo ve zdi, tak bych řekl, že to vzdá a pokud jste zásobeni třeba na měsíc, tak do té doby snad odtáhnou s nepořízenou ?
Moje představa, a kdyžtak mi ji prosím rozporujte. V nenápadném prostoru např. zmiňované stodole, která má 30cm plnou cihlu, vestavím tuto místnost ze ztraceného bednění 50cm proarmované železem, vč. solidního klenbového ŽB stropu, takže celková tloušťka zdi bude okolo 80cm. Osazeno přetlakovými dveřmi, a vnitřní vybavení jako klasický kryt CO pro přežití i v případě, radiaktivního spadu, chemického zamoření atd...
Za běžných okolností, pokud to nikdo neví je to klasická stodola a v případě PA nebo jiného nebezpečí, by měla dostatečně ochránit před výše zmíněnými vlivy ? Proto pořád v hlavě polemizuji o plusech a mínusech podzemního/nadzemního úkrytu.
Přijde mi v dnešní době důležitější chránit se před riziky, jako může být Yellowstone, nepokoje, biologické rizika, EMP apod... A to jsou všechno rizika na které není potřeba podzemní kryt, ale spíše místnost, která odolá průměrnému člověku se zbraní a hladem. A bude někdo investovat čas a úsilí se k vám probourat, když nemá jistý výsledek ? Což samozřejmě v případě podzemního hrozí také, tam je ale větší možnost utajení, ale pokud už potom vyjdete ven a někdo si vás všimne a odhalí vás, jste ve stejné situaci a po nějaké době stejně člověk bude muset vyjít, takže potřebuje hlavně bezpečný úkryt pro přežití.
Díky za kritiku a dobré připomínky