Konstrukce a výstavba krytu
Re: Konstrukce a výstavba krytu
Nightmare- keďže o nič nešlo, len o nové, časovo ohraničené rozptýlenie, tak by nebol problém ani mesiac. Keby to bolo v súčasnosti, s možnosťou videa, hudby, hier, tak aj dlhšie. Takto boli len šachy, karty a pár kníh. Keďže tam boli len vyberaní ZVS druhým rokom a fakt fundovaní "lampasáci", tak nejaká ponorka a zlozvyky nehrozila. Trochu bol problém s fajčiarmi-fajčiť sa mohlo na WC (osobitný regulovateľný odťah), ale poniektorí si nedoniesli dostatočné zásoby. S alkoholom to bolo tiež zaujímavé (hlavne u profesionálov )- škoda, že som bol mladý a pozornejšie to nesledoval.
Na verejné "protiatómové" kryty s funkčnou filtroventiláciou zabudnite- v prípade spadu to bude len o vybavení a schopnosti tej ktorej rodiny. Myslím, že nikto nechránený hneď neumrie, ale rodina bude mať "zarobené" na skrátené a nepríjemné dožitie, o deťoch ani nehovorím. Ako som už písal, ide to realizovať aj v panelákovom byte od jednej po pár stoviek eur (podľa veľkosti, členitosti a aktuálneho technického stavu), len treba vedieť ako to funguje, a mať elektrinu.
Keďže nám pribudol (Irán-Izrael) ďalší potenciálny jadrový konflikt, tak je ochrana proti spadu asi najaktuálnejšia od čias studenej vojny.
Na verejné "protiatómové" kryty s funkčnou filtroventiláciou zabudnite- v prípade spadu to bude len o vybavení a schopnosti tej ktorej rodiny. Myslím, že nikto nechránený hneď neumrie, ale rodina bude mať "zarobené" na skrátené a nepríjemné dožitie, o deťoch ani nehovorím. Ako som už písal, ide to realizovať aj v panelákovom byte od jednej po pár stoviek eur (podľa veľkosti, členitosti a aktuálneho technického stavu), len treba vedieť ako to funguje, a mať elektrinu.
Keďže nám pribudol (Irán-Izrael) ďalší potenciálny jadrový konflikt, tak je ochrana proti spadu asi najaktuálnejšia od čias studenej vojny.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Veřejné kryty jsou v plně funkčním stavu a s odbornou obsluhou skutečně poměrně nereálné. Už teď je ve všem bordel a za válečného stavu bude ještě větší. Nemusí dojít ani na JZ, stačí i ty konvenční. Většina lidí stejně neví, co si počít a ani to neřeší. Zemře hodně lidí. Bude to každý sám za sebe. Tož, hotové, vyřízené.
Radiace z případného spadu dřív nebo později zasáhne kde co a kde koho.
Jde o to v jaké intenzitě.
Nevím jak jsou současné JZ tzv. "čisté" a kolik radiačního záření (zejména gama) vyzáří při termonukleární reakci do okolí podle výtěžnosti dané ráže.
Víte o tom někdo víc ?
Radiace z případného spadu dřív nebo později zasáhne kde co a kde koho.
Jde o to v jaké intenzitě.
Nevím jak jsou současné JZ tzv. "čisté" a kolik radiačního záření (zejména gama) vyzáří při termonukleární reakci do okolí podle výtěžnosti dané ráže.
Víte o tom někdo víc ?
Otazka: Tusite nekdo jak se ohrivaji podzemni prostory:
- male (model "hrobecek") kdyz tam je par lidi, rekneme kdyz ma jeden clovek 4m^3 pro sebe?
- velke ukryty, kdyz tam je hromada lidi (vzor Folimanka Praha), tam mi to vyslo 1/2 m^2 (plochy) na cloveka, pri vysce rekneme 3m to je 1,5m^3 na osobu?
Ta podzemni prostora je zajimava jak si udrzuje celkem stabilni teplotu, a kdyz se clovek nehybe, tak je mu v letnim obleceni brzy zima.
Dale mam poznatky, ze je potreba u pripojek ventilace/vzduch a ruznych technologii (nn elektro,data) dbat na vodotesnost (melo by to byt tedy i plynotesne). U konce ventilacniho KGcka v zemi jsem docasne neosadil gumove tesneni, a pri bourkach mi tam do sberne PETky nateklo mnoho litru vody, zjevne se utvorila v okoli zakonceni kaluz a stekla tou mezerou .
Taktez mne jako nemajitele sklepu zaujalo, ze rezim ventilace v zime a lete musi byt vyznamne jiny. Pres zimu mi podzemi krasne vyschlo, naprsena/nasnezena voda v podstate hned zmizela. Ted jak je venku teplo to samo od sebe nechce ven ani za nic.
- male (model "hrobecek") kdyz tam je par lidi, rekneme kdyz ma jeden clovek 4m^3 pro sebe?
- velke ukryty, kdyz tam je hromada lidi (vzor Folimanka Praha), tam mi to vyslo 1/2 m^2 (plochy) na cloveka, pri vysce rekneme 3m to je 1,5m^3 na osobu?
Ta podzemni prostora je zajimava jak si udrzuje celkem stabilni teplotu, a kdyz se clovek nehybe, tak je mu v letnim obleceni brzy zima.
Dale mam poznatky, ze je potreba u pripojek ventilace/vzduch a ruznych technologii (nn elektro,data) dbat na vodotesnost (melo by to byt tedy i plynotesne). U konce ventilacniho KGcka v zemi jsem docasne neosadil gumove tesneni, a pri bourkach mi tam do sberne PETky nateklo mnoho litru vody, zjevne se utvorila v okoli zakonceni kaluz a stekla tou mezerou .
Taktez mne jako nemajitele sklepu zaujalo, ze rezim ventilace v zime a lete musi byt vyznamne jiny. Pres zimu mi podzemi krasne vyschlo, naprsena/nasnezena voda v podstate hned zmizela. Ted jak je venku teplo to samo od sebe nechce ven ani za nic.
Kryty sa vyhrievajú ľuďmi, ak im je zima, tak sa oblečú.
Všetko pod zemou musí byť izolované proti vode- nie len kryty.
To vetranie:- v zime je suchý vzduch- vymrznutá vlhkosť, keď príde do podzemia, tak sa ohreje a je schopný prijať vlhkosť.
- v lete je vyššia teplota a vlhkosť vzduchu- ten keď príde do chladnejšieho podzemia, tak z neho
vykondenzuje vlhkosť na najchladnejších miestach...
Všetko pod zemou musí byť izolované proti vode- nie len kryty.
To vetranie:- v zime je suchý vzduch- vymrznutá vlhkosť, keď príde do podzemia, tak sa ohreje a je schopný prijať vlhkosť.
- v lete je vyššia teplota a vlhkosť vzduchu- ten keď príde do chladnejšieho podzemia, tak z neho
vykondenzuje vlhkosť na najchladnejších miestach...
U lidi v kryte mi slo spis o prehrivani, netusim kolik vytopi clovek ukryvajici se. ChatGPT pocita 288kJ (80W) za hodinu, nemam tuseni jaky bude kde teplotni gradient, netusim jak bude vysoko podzemni voda (ktera nejspis odnese take dost energie), atd.
K vetrani mi slo o to jak to realizovat, idealne bez humidity senzoru, jen z mereni teplot uvnitr a vne + denni doby. Jak ventilovat ten prostor v lete, jak v zime. Jestli nechavat nasavat studeny vzduch dolu, nebo spis nahoru.
Do toho se mi micha otazka z jineho vlakna jak v tom prostredi skladovat zeleninu, aby ji neofouklo .
K vetrani mi slo o to jak to realizovat, idealne bez humidity senzoru, jen z mereni teplot uvnitr a vne + denni doby. Jak ventilovat ten prostor v lete, jak v zime. Jestli nechavat nasavat studeny vzduch dolu, nebo spis nahoru.
Do toho se mi micha otazka z jineho vlakna jak v tom prostredi skladovat zeleninu, aby ji neofouklo .
Dokončil som jednoduchú, mobilnú filtroventiláciu na 12V pre kryt,dom,byt, auto, stan. Cena pod 100 eur.
Podrobnejší popis a technické otázky na josefovom webe.
Podrobnejší popis a technické otázky na josefovom webe.
dej sem prosímtě link nebo do SZ - díky
2x SZ- je to blokované nielen na fóre, ale aj v zprávach
Je to zajímavé a levné řešení. V mém případě bych chtěl jít u malého rodinného domku do výkonnějšího řešení s možností výměny filtrů uvnitř (malá technická místnost, při výměně znečištěných filtrů použití atombordelu a masky ).
Napájení powerbankou, nebo centrálou (plynová), důležité je samozřejmě utěsnění domu (blowdoor test) a vytvoření malého přetlaku a použití zpětné klapky nebo uzávěrky.
Popis filtračního boxu:
Filtrace vzduchu
Do filtračního boxu můžete nainstalovat až 3 různé filtry - prachový filtr (G4), HEPA filtr (H13) a uhlíkový filtr. Na pořadí filtrů v boxu záleží dle směru proudění vzduchu, který je vyznačen šipkou na krytu filtru. Na krytu je instalován servisní panel, který umožňuje rychlý přístup k filtrům v jakékoliv poloze filtračního boxu. Po směru proudění vzduchu se instalují filtry následovně: jako první patří tzv. před-filtr, což je prachový filtr G4, dalším filtrem v pořadí je sekundární HEPA filtr H13, který zachytává až 99 % pevných částic s průměrem 2,5 mikronů. Třetí je uhlíkový filtr, který odstraňuje nežádoucí pachy a plyny.
Do filtračního boxu si můžete filtry poskládat dle vašich potřeb. Například, pokud potřebujete pomoci s odstraněním velkého množství prachu, můžete si znásobit účinnost filtrace až na trojnásobek, to tak, že umístíte tři prachové filtry (G4) za sebou. Kombinace všech filtrů vychází z toho, jaký typ znečištění řešíte. Pro maximální využití vlastností a zajištění dlouhé životnosti, je nejvhodnější variantou prachový G4, HEPA H13 a uhlíkový filtr, nainstalovaný ve výše uvedeném pořadí.
Napájení powerbankou, nebo centrálou (plynová), důležité je samozřejmě utěsnění domu (blowdoor test) a vytvoření malého přetlaku a použití zpětné klapky nebo uzávěrky.
Popis filtračního boxu:
Filtrace vzduchu
Do filtračního boxu můžete nainstalovat až 3 různé filtry - prachový filtr (G4), HEPA filtr (H13) a uhlíkový filtr. Na pořadí filtrů v boxu záleží dle směru proudění vzduchu, který je vyznačen šipkou na krytu filtru. Na krytu je instalován servisní panel, který umožňuje rychlý přístup k filtrům v jakékoliv poloze filtračního boxu. Po směru proudění vzduchu se instalují filtry následovně: jako první patří tzv. před-filtr, což je prachový filtr G4, dalším filtrem v pořadí je sekundární HEPA filtr H13, který zachytává až 99 % pevných částic s průměrem 2,5 mikronů. Třetí je uhlíkový filtr, který odstraňuje nežádoucí pachy a plyny.
Do filtračního boxu si můžete filtry poskládat dle vašich potřeb. Například, pokud potřebujete pomoci s odstraněním velkého množství prachu, můžete si znásobit účinnost filtrace až na trojnásobek, to tak, že umístíte tři prachové filtry (G4) za sebou. Kombinace všech filtrů vychází z toho, jaký typ znečištění řešíte. Pro maximální využití vlastností a zajištění dlouhé životnosti, je nejvhodnější variantou prachový G4, HEPA H13 a uhlíkový filtr, nainstalovaný ve výše uvedeném pořadí.
Aký je el. príkon ventilátora, rozdiel tlakov ( najlepšie diagram prietok/rozdiel tlaku), filter bude na saní, alebo výtlaku, tlaková strata filtrov- cucať rozumný prietok cez dobrý filter nie je až také jednoduché, ventilátory pracujú dobre len v úzkom rozsahu parametrov.
- příkon ventilátoru 100W
- rozdíl tlaku - statický tlak je 355, což je dost na ca. 25m potrubí, budou to ale jen 3m
- filtr bude na sání, ventilátor bude za ním směrem dovnitř budovy
- ventilátor mi doporučila firma spolu s tím filtračním boxem - maximální výkon pro filtraci
Kovový radiální potrubní ventilátor Dalap TURBINE M 150 je vhodný pro odvětrávání průmyslových objektů, prodejen, kuchyní, restaurací, malých hal apod. Tento ventilátor do potrubí zajišťuje vysoký tlak pro transport vzduchu v delších vzduchotechnických rozvodech, současně má nízkou hlučnost a dlouhou životnost díky motoru s kuličkovými ložisky. Instalovat ho můžete v jakékoliv poloze. Stupěň krytí je IPx4.
Výhody potrubního radiálního ventilátoru Dalap TURBINE M 150
nízká hlučnost - 62 dB(A)
kapacita odsávání 620 m³/h
vyšší tlak 355 Pa
odolnost až 40 000 hodin nepřetržitého provozu
stupeň krytí IPx4
snadná montáž
možnost vertikální i horizontální instalace
- rozdíl tlaku - statický tlak je 355, což je dost na ca. 25m potrubí, budou to ale jen 3m
- filtr bude na sání, ventilátor bude za ním směrem dovnitř budovy
- ventilátor mi doporučila firma spolu s tím filtračním boxem - maximální výkon pro filtraci
Kovový radiální potrubní ventilátor Dalap TURBINE M 150 je vhodný pro odvětrávání průmyslových objektů, prodejen, kuchyní, restaurací, malých hal apod. Tento ventilátor do potrubí zajišťuje vysoký tlak pro transport vzduchu v delších vzduchotechnických rozvodech, současně má nízkou hlučnost a dlouhou životnost díky motoru s kuličkovými ložisky. Instalovat ho můžete v jakékoliv poloze. Stupěň krytí je IPx4.
Výhody potrubního radiálního ventilátoru Dalap TURBINE M 150
nízká hlučnost - 62 dB(A)
kapacita odsávání 620 m³/h
vyšší tlak 355 Pa
odolnost až 40 000 hodin nepřetržitého provozu
stupeň krytí IPx4
snadná montáž
možnost vertikální i horizontální instalace
Pomineme-li výměnu vzduch (vzduch má malou tepelnou kapacitu), tak se to dá spočítat podle tepelného odporu podlahy, stěn a stropu a vnější teplotě. Pokud je to z betonu, tak je tepelný odpor malý.
Máš-li ve sklepě nezateplenou betonovou podlahu na styku se zeminou, tak plochou 1 m2 odvedeš do země cca 50W při teplotním rozdílu 10 stupňů celsia mezi zemí a vzduchem v místnosti.
Jinými slovy v hluboko zakopaném krytu bude celoročně spíš chladno než že by se lidi přehřáli - stejně jako třeba v jeskyni.
https://www.izolace-info.cz/technicke-i ... pla-a.html
Pokud bude ve sklepě/krytu v létě zima bude docházet ke kondenzaci vzdušné vlhkosti. A to ať už v přívodním potrubí zakopaném dost hluboko do hlíny, nebo ve filtračním boxu pokud bude umístěn v chladném místě. A navlhlý filtr se brzo ucpe.
Též může docházet ke kondenzaci vody přímo ve sklepě/krytu, což způsobí navlhnutí stěn a vybavení.
Též může kondenzovat i vydechovaná vlhkost.
I tohle bude chtít promyslet, ať si neuděláme z krytu plesnivou vlhkou kobku.
Též může docházet ke kondenzaci vody přímo ve sklepě/krytu, což způsobí navlhnutí stěn a vybavení.
Též může kondenzovat i vydechovaná vlhkost.
I tohle bude chtít promyslet, ať si neuděláme z krytu plesnivou vlhkou kobku.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Už i mainstream informuje o důležitosti přípravy:
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/ ... 26#image=1
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/ ... 26#image=1
Přesně tak - ve sklepě mi teď leze relativní vlhkost přes 85% a já nevím, jestli je to kondenzát vzdušné vlhkosti, jestli furt ještě nevyschly stěny a strop po té, co mi do nich na podzim vytekla voda z topení (jsem debil), jestli mi prosakuje nově udělaný odpad ze sprcháče, nebo jestli po těch letech 40 letech začala selhávat vnější hydroizolace. ... Prostě je tam hnusně vlhko a to tam nikdo nedýchá.
Nutene vyvetrat ked je vonku mala relativna vlhkost. Ventilatory, odsavanie. Potom utesnit a merat. Podla vysledku interpretovat. Instalovat elektricky odvlhcovac, merat a zapisovat mnozstvo vody ziskanej. Ak bude klesat tak to bola voda zo zatopenia. Mne takto natiekla do pivnice voda po burke. Odvlhcenie trvalo cca 7 mesiacov.
Ve spojeni s nadchazejicimi ocekavanymi zaplavami mohu konstatovat, ze jsem podcenil jednu vec, a to je prave tento druh povrchove vody. Vstup mam samozrejme trosku niz a kdyz je te vody moc, ze se vali i skrz mezery ve zdenem plotu a nema to kam odtekat, tak to do privreneho ukrytu natece. Drenaz nedrenaz, te vody je proste moc. Resenim je asi mit vstup, ktery se da tlakove uzavrit z obou stran.