Konstrukce a výstavba krytu

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
mhi

Re: Konstrukce a výstavba krytu

Příspěvek od mhi »

Otazka jak udelat zakonceni odtoku vody (z drenaze, okapu, ...) v miste, ktere je hodne zarostle - v mem prijade thujemi - aby tam neprorustaly koreny, nebo to alespon bylo rozumne cistitelne?

Dneska jsem cistil vyusteni z okapovych svodu pod zemi v KGcku a vytahnul jsem po 10ti letech asi 7m korenu thuji. Mel jsem to udelane uplne blbe, trubka koncila pod zemi prave u tech thuji, zednici mi tam 20 let zpatky dali jeste nejake kusy betnu, ktere dusledne koreny obrostly primo v te trubce :-(. Cisteni probihalo vlastne 3 dny s prestavkami na proliti vodou, ktera vzdy uvolnila nejakou ucpavku. Uz to nechci opakovat, zejmena ne u novych odvodneni pro ukryt :-(. Ma tohle nejake profi reseni?
mhi

Příspěvek od mhi »

Jeste k ventilaci KGcky, v souvislosti s paralelnim tematem ulozeni PPR trubek pod zem jsem dohledal i pro SN4: Koeficient teplotní roztažnosti a= 0.2 mm/m.K (nekde se uvadi 0,15 a podobne, videl jsem i 0,08). Na tohle jsem moc nemyslel, hlavne kdyz to mam melce pod zemi - v me delce 4m by to pri rozsahu teplot leto-zima 40 'C melo uz radne uskakovat, ale zjevne se tak nedeje. V ukrytu to mam zabetonovane a nejaky pohyb byli-li by byl by videt, ale nic se nedeje (asi lepsi trubka :) ). Je pravdou, ze jsem ve spojich nechal trosku vuli. Aby byl odkaz i tady: https://www.metamater.cz/slunecni-zareni/teplota-pudy/

Takze je potreba kopat HLOUBEJI a samozrejme odspadovat. Oboji uz jen kvuli kondenzaci uvnitr potrubi.

Roztaznosti pro ruzne materialy https://e-konstrukter.cz/prakticka-info ... t-mateialu
mhi

Příspěvek od mhi »

Drobny poznatek - na podzim jsem doinstaloval druhou vetev KGcek, s tim prisel problem hutneni zeminy, navic okolo ukrytu jsou ruzne spis drobnejsi dutiny po bagrovani. Pri odhrabavani zamkove dlazby mi vzniklo celkem hodne sterkoblata, tak jsem to hazel do kyblu, a ted pomoci vody blato oddeloval od sterku, cele jsem to proleval do der navrtanych zemnim vrtakem okolo ukrytu. Proleval jsem to i vodou. Dokonce jsem tam musel nanosit hromadu nove zeminy, kterou jsem takhle "rozpustil" v dutinach. Chvili mi voda tekla do ukrytu v zatim neutesnenych mezerach u toho noveho sani vzduchu, ale velmi rychle se to utesnilo a prestoze ted mam drzici se hladinu nad stropem ukrytu, dovnitr nastesti nikde nic netece ;).

Driv jsem s jednim stavarem konzultoval drenaze a doporucil mi bez odvodneni mit okolo stavby spis jilovitou zeminu nez nejaky pisek, aby to tam nesvadelo vodu.

Treba se tyhle informace nekomu budou hodit.
Odpovědět