Příprava na hospodářskou krizi

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
dracekvo
VIP

Příprava na hospodářskou krizi

Příspěvek od dracekvo »

Díky Fabově příspěvku jsem si uvědomil, že tu máme vlákna o přežití všeho možného, ale nemáme tu vlákno o tom, jak by se měl rozpadlík připravovat na hospodářskou krizi.
A finanční gramotnost by jistě měla patřit do repertoáru dovedností správného rozpadlíka.

Takže začnu tím co mě napadne podle důležitosti

1. Stabilní příjmy.
Tj. mít práci u stabilní společnosti. Zjistit si jak se firma chovala v době hospodářské krize 2008. Pokud budu mít pochybnosti raději práci změnit. V současné době nedostatku pracovníků je to o hodně snažší jak potom schánět práci během propouštění.
Pokud jsem OSVČ nebo podnikatle, připravit firmu se na krizi. Jak je mimo mé znalosti a možnosti tohoto příspěvku.

2. Optimalizace výdajů
Nejlepší je udržovat si základní přehled o výdajích vždy. Já používám eucty.cz Pokud si to tam člověk podstivě píše a vytvoří si správné kategorie, tak díky statistikám pak krásně získá přehled kam mizí peníze nejvíce.
Samozřejmě teď budu opakovat trapné rady rádoby finančních poradců. Pořídit vlastní bydlení, doplatit půjčky atd...
Ale mě nepříde moc rozumné zadlužovat se před nadcházející krizí.
Pokud jsem v nájmu, zůstal bych v nájmu. Proč vysvětlím později. Ale doplatit co nejdříve spotřebitelskou půjčku je samozřejmost.
Snažit se zrušit výdaje za nesmysle. Opravdu třeba potřebuji neomezený tarif za 700kč? Musím v létě jezdit 3km do práce autem? A tak podobně.

3. Úspory
Pokud jich mám moc, je třeba s nima něco dělat. Buď rozumně utratit (bydlení atd..) nebo je někam uklidit. Nevím jestli drahé kovy je rozumná volba. Do nich se investuje na delší časový úsek a nevím jestli je rozumné tam uklidit peníze na dobu 2-6 let.
Pokud jich mám málo, tak začít šetřit. Doporučuje se na min na 6 měsíců. Já bych v přípravě na krizi klidně volil i jeden rok. V době krize může být schánění práce těžké.

4. Zajištění - částečně se to proplétá s úsporama
Na vzdělání je už asi pozdě, ale možná ne. Kdo něco umí, má lepší šanci nedostat padáka, nebo si ihned najít jinou práci.
Pokud máme hypotéku, prostudovat pořádně podmínky a zajistit si pojištění i pro případ ztráty zaměstnání. Takto můžeme zajistit i spotřebitelskou půjčku pokud je nestíháme doplatit v rozumném čase.

5. level advanced - pokusist se na krizi něco vydělat. Jak sem psal v bodu 2. Pokud teď plánuju investovat do bydlení na hypotéku, zkusil bych počkat na krizi (ale není to univerzální, každý musí uvážit podle své situace).
Pokud bydlení mám a vlastně vše mám, tak bych se zkusil připravovat na nadcházející krizi s úmyslem na ní něco trhnout. Tj. koupit levně akcie, nemovitost(i za cenu že si budu muset vzít hypotéku) nebo zbraně :D
Po krizi totiž vždy příde růst.

To asi tak vše co si myslím a jak se hodlám připravit. Možná o nečem mám mylnou představu, tak se rád nechám poučit.
Vladimir
Pohlaví: muž

Re: Příprava na hospodářskou krizi

Příspěvek od Vladimir »

Súhlas, k tej práci by som dodal, že aj v dnešnej dobe, hlavne na miestach, kde je práce málo, je to so zmenou práce problém. Ani nie tak to, že by sa iná práca nedala zohnať ako to, že sa ľudia boja zmeny. Boja sa prísť o prácu, aj keď by si našli novú, boja sa či nebude ešte horšia ako tá súčasná.
Druhá vec ohľadom práce, veľa-krát sa dajú vyjednať lepšie podmienky v práci a nemyslím len platové, len sa treba ozvať. Znova ľudia sa boja, boja sa že o prácu prídu. Niekedy to treba riešiť radikálne, poznám z vlastnej skúsenosti, zamestnávateľ neplnil čo sľúbil, chvíľu sme sa len dohadovali a len sľuboval a sľuboval, naštval som sa a dal výpoveď a odrazu všetko plnil začal, nakoniec som tam ešte na nejaký čas zostal. Len chápem, že človek, ktorý už má rodinu a deti si toto často-krát nedovolí.

Finančná gramotnosť všeobecne je u nás problém. Poznám veľa ľudí, čo žijú na pôžičkách za veci, ktoré im vôbec netreba, tomu ja osobne fakt nechápem. S tým súvisia aj úspory, ja mám stále finančnú rezervu aspoň na nejaký čas - znova poznám ľudí, čo hneď ako čo to prišetria, tak to minú ... veď super našetrili sme tak hneď kúpime nové auto, prerobíme byt, vymeníme celý šatník. Pre mňa nepochopiteľné.
Vladimír
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Když lidé ucítí, že se blíží propouštění, přestanou nakupovat. A když přestanou nakupovat, podnikatelé budou ještě více propouštět. Atd.

VW opravdu zrušil „jistotu práce” pro lidi ve svých továrnách, spouští tím vlnu. „Je to hořký den,” říká vrchní odborářka https://www.autoforum.cz/predstaveni/vw ... odborarka/

Krize VW a celého odvětví děsí eurokomisaře. Jeho reakce jen ukazuje, jak mimo realitu vedení EU je
https://www.autoforum.cz/predstaveni/kr ... vedeni-eu/
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

Cela tahle krize je dusledkem zeleneho uderu. Demokraticke zdrazeni energii proces jen urychlilo, coz je za mě dobre, pad na drzku bude z mensi vysky. O tom jak se eu automotive odtrhl od reality a miri z utesu tu pisu cca 5 let.

Kdo se na ekonomickou ocistu nepripravoval delsi dobu toho uz asi moc nedozene. Napada mi jen prestat si brat uvery, vylepsit si financni situaci prodejem zbytnych veci, ktere v pripade krize budou zbytecne a neprodejne. Rekvalifikovat se ma neco, co bude i v utlumenem hospodarstvi zadane. Pokud to nebude tak horke, jak si maluju na zed, tak stejne vse vyse popsane zajisti kvalitnejsi zivot
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jsou nejake nove automotive "drby" z Reichu?

Existuje nejaka seriozni analyza situace VW, resp. cele skupiny VAG ?
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

Budujeme bezuhlikove hospodarstvi. Vsichni manazeri cumi jak vyvorany mysi, ze bez dotaci (ani s nima) nikdo elektromobily nechce. Prevodovky do hybridu co nas mely zivit este par let, jsou nyni ztratove. V pristi petiletce ma odejit 15 tis lidi z cca 85 tis. Pry ted mame par tisic vyvojovych inzenyru na prekazce ze strany zamestnavatele doma na 100%- plati to stat. Elektromobilni divizi, do ktery se nalili miliardy eur a kvuli ktery se prodali tradicni mechanicke divize pry budeme prodavat nvidii, abychom meli dobry rating a udrzitelne pujcky (mimo jine na onu e divizi). V cr maximalizujeme uspory, mimo jine pronajimame jedno patro cizi firme, abychom mohli o to vic odvadet do rise. Takze se nedeje nic neocekavaneho.
mhi

Příspěvek od mhi »

No jak to ctu, zacina asi dochazet cash, ale zpusob mysleni porad hluboko v zelenem, je to tak?
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

Jsou to nemci, ti budou tlacit kazdou ideologii az do konce a cekat na prichod vudcovy zazracne zbrane a Steinera.

Nicmene nebudme OT. Ke zde zminenemu - pracovat na prijmove a vydajove strance, bych se, alespon ja jsem to posledni tri roky delal, zameril i na potrebovat mene, predevsim jidla kupovat. Obnovili jsme hospodarstvi a jsme hodne potravinove sobestacni. Navic diky potrebe krmit mame jeste usporu z objemu u zeleniny. Verim, ze zridit jedno hospodarstvi v ramci sirsi rodiny je vhodne. Jinak ne kazda pujcka je dnes blba. Loni jsem si vzal cca 120 tis pujcku pri uroku 0.1% na auto, prestoze jsem ty penize mel. Uver mam kryty kdyby neco, plus jeste se ty penize mnozi..
mhi

Příspěvek od mhi »

ad Reich, diky. Mne to offtopic neprijde, mit model co se deje umozni pripravu na krizi. Taky mi prijde, ze se jede vesele dal v puvodnich kolejich, "chyba neni v ideologii".
vratnikp píše: 12.09.2024 18:19 [...] potrebovat mene, predevsim jidla kupovat. Obnovili jsme hospodarstvi a jsme hodne potravinove sobestacni.
Letos jsem vlastne poprve trosku seriozneji udelal pokus kterak mit vlastni zeleninu. Driv jsem resil jen dlouhodobe zahradni "investice" typu vinna reva, jablon, atd., ktere se mi asi vyplati, protoze neni to az zase tak moc udrzby a plodi dlouho. Prestoze jsem se zeleninu snazil pestovat metodou na co nejmene prace, musim rict, ze se mi to financne absolutne NEVYPLATI. Budu v tom pokracovat, asi zkusim i vymyslet nejaky system zavlahy vhodny pro zeleninu, ale ten duvod je jedine kvuli kvalite (nechci rajcata z obchodu, ktera nemaji zadnou chut).
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

Zeleninu delam okrajove, hlavne kvuli detem. Jednak kvalita, druhak vychovny prvek kdy vidi co je za porci jidla prace, jinak to samozrejme vychazi na tisice za kilo. Co se myslim si vyplati je chov na maso. Mame slepice, krepelky, kraliky kachny a ted kurata brojlery. Produkujeme si rocne cca 150kg masa. Vedlejsi vyhodou je, ze mrkev a brambory kupujem po pul tune, takze velka uspora z objemu. ze zeleniny pro osobni spotrebu kupujem uz jen repu, cibuli l, celer a petrzel, vzdy ve vetsim mnozstvi pro tri rodiny, nasledne to pri jednom bordelu zpracovavame. Zbytek toho co pouzivame mame domaci. Ovoce nekupujeme. Jablka mame na vsi za uklid a odvoz, zbytek vlastni nebo sber z planych stromu. K hospodareni mame u me 700m2 zahrady, u rodicu to je 1000m2 plus 2000m2 louky.k tomu nepocitam ze vsichni lovime a chytame ryby
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

ještě mi k tématu napadá, že kvuli téhle pseudoekologii bude na řp sk. B možno řídit vůz do hmotnosti 4,25 tuny. schváleno v bruseli, čeká se na implementaci státy...
Joe Azbest

Příspěvek od Joe Azbest »

To nebude špatné. Rozšíří to možnosti majitelů sk.B při nákupu obytňáku :-)
rfilakovsky

Obrázek

Kto si pamätá, čo urobil FED 18. septembra 2007 ? História sa zvykne rýmovať tak som zvedavý, akú čiernu labuť nám ukáže tentokrát. Spotrebiteľ je rekordne zadlžený a peniaze zadarmo sú v nedohľadne. Mám pocit, že toto je presne ten okamih kedy zníženie úroku spôsobí zmenu správania a nástup druhej inflačnej vlny.

https://www.youtube.com/watch?v=TaOjZQtR0L0
rfilakovsky

rfilakovsky

V tomto videu, ktoré otvára oči, sa Mike Maloney ponorí hlboko do ekonomických varovných signálov, ktoré signalizujú blížiacu sa finančnú krízu. Paralely medzi dneškom a krachom v roku 2008 sú nepopierateľné. Grafy od trhových expertov odhaľujú šokujúce podobnosti medzi znižovaním sadzieb v rokoch 2024 a 2007, zatiaľ čo kľúčové ukazovatele ako Sahmovo pravidlo a inverzie výnosov dlhopisov ukazujú, že sme buď v recesii, alebo sa k nej blížime. Zistite, prečo štátny dlh, nesplácanie kreditných kariet a delikvencia v oblasti nehnuteľností raketovo rastú – a ako by to mohlo spustiť najväčší finančný kolaps v histórii. Čas sa kráti a globálne dôsledky sú obrovské. Informujte sa a pripravte sa.

https://www.youtube.com/watch?v=y1HGa7kxRnw
rfilakovsky

Obrázek
Odpovědět