Fosilní paliva už nebudou potřeba. Španělsko poprvé pokrylo 100 % spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů
https://energozrouti.cz/.../fosilni-paliva-uz-nebudou...
Kdepak udělali soudruzi s OZE chybu?
Zadne oscilace vyjma tech na 50 Hz v siti byt rozhodne nemaji, takze jestli je meli large, resp. dokonce very large, tak asi nedokazali ukocirovat soustavu - a jestli za to muze OZE, tak se to celkem rychle dozvime v budoucich dnech - bud jejich regulaci (odpojovanim), nebo dalsimi blackouty.It was possible the blackout had been caused by a "very large oscillation in electrical voltage, first in the Spanish system, which then spread to the Portuguese system", REN board member Joao Conceicao told reporters.
Byl jsem ve Španělsku během výpadku. Několik tipů pro prepery: pevnolinkové telefony byly zrušeny, takže jsou nyní digitální. Komunikace s vzdálenou rodinou a přáteli byla nemožná po dlouhé hodiny. Komunikovat mohli pouze operátoři CB rádií a jiní rádioví operátoři. FM a AM rádia naštěstí ještě nebyla plně digitalizována, takže rádio bylo stále dostupné na standardních přijímačích. Komunikace se školami byla nemožná, takže rodiče, kteří mohli, šli rovnou do školy, aby zjistili, jestli jsou jejich děti v pořádku, a někteří je odvedli domů. Druhý velký problém byl, že čerpací stanice měly dlouhé fronty nebo byly úplně zavřené kvůli neschopnosti přijímat platby. Kdyby to trvalo déle, kamiony by došly palivo a následující dny by došlo k nedostatku potravin. Třetí problém byly supermarkety. Pouze několik řetězců mělo generátory a fungovalo jako obvykle – pouze hotovost. Lidé kupovali hlavně vodu, chleba a toaletní papír, ale konzervy a další základní zboží byly také velmi poptávané. Lidé neukládali zásoby, ale rozhodně šli na nákupy. Ve 3 odpoledne byla už v mé oblasti – středně velké městské oblasti – voda v lahvích vzácná a jediní lidé na ulicích byli pracovníci, kteří byli propuštěni z práce a rovnou šli do supermarketu. Měl jsem štěstí, že jsem měl většinu času signál a internet v telefonu, takže jsem šel online pro zprávy. Lidé většinou publikovali memy o vládě, jak by to udělali každý jiný den. Atmosféra na ulicích byla uvolněná a dokonce optimistická. Doprava byla trochu chaotická, ale řidiči byli trpěliví a zdvořilí – což je na normální den velmi neobvyklé. Místní policie v mé oblasti potřebovala asi hodinu, než přijela a začala řídit dopravu na křižovatkách. Prvních 30 minut výpadku jsem na ulici neslyšel moc. Další dvě hodiny to byla stálá auta záchranných složek se světly a sirénami všude kolem, předpokládám, že vyjížděli z garáží a výtahů a jiných míst, kde byly dveře na elektrický pohon.
Bary a restaurace zavřely brzy, protože neměly chlazení ani prostředky na ohřev jídla. Mnoho obchodů zavřelo dříve, protože se bály rabování. Obchody, které zůstaly otevřené, hlavně bazary, vykoupili plynové vařiče, rádia, baterky, svíčky, zápalky a podobně. Bankomaty byly buď mimo provoz, nebo měly dlouhé fronty. Většina lidí neměla žádné hotovosti u sebe nebo doma, takže jsem viděl lidi v supermarketech, jak platí jídlo za své kolegy. Vláda přišla pozdě a nedala žádné informace. Lidé nedostali žádná varování nebo upozornění žádným způsobem. Vláda odhadla ztrátu na 800 milionů €, zatímco CEOE, asociace podnikatelů, odhadla 1400 milionů €.
Směšuješ dvě odlišné věci, jablka a hrušky.Rolid píše: ↑03.05.2025 21:55 Co to melete o GD? Absolutně netušíte, kde se závada stala. Jediné co je z grafů zatím jisté, že cosi dalo pokyn k okamžitému odpojení 15GW elektrického výkonu.
A mimochodem ty soláry a větrníky jsou přesně to co se v tomto vlákně řeší jako položka k přežití.
Strašný fňukny.