BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od PeFi »

"jaktože nekleklo i Německo či Polsko?"

V reakci na havarijní stav se odpojují i zelené zdroje, tedy ty které se jinak z politických důvodů neodpojují, protože se místo jejich odpojení běžně utlumuje výroba v těch velkých zlých elektrárnách s rotujícími hmotami.

Takže v reakci na rozjíždějící průser u nás nejspíš v DE zabraly ochrany a odpojily zelené zdroje.
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Za blackoutem byly obnovitelné zdroje, říká přední energetik prof. Hrdlička

Onen pátek v sedm hodin ráno si z přetoků skoro nic nebereme. Ale v jedenáct hodin, kdy se k přetoku z Německa přidal ještě i obrovský přetok z Polska, jsme z přetoků kupovali víc než 1,5 gigawattu takzvané laciné energie. Systémové elektrárny jsou řízeny z ČEPS, a to po jednotlivých blocích. Blok v elektrárně tvoří turbína a kotel. Až na ty jednotlivé bloky dispečer elektrárnám nařizuje, v jakém výkonu mají jet, může jim nařídit, aby snižovaly, nebo naopak zvyšovaly výkon. Jaderné elektrárny ten pátek jely nepřetržitě ve výkonu 3000 megawattů. Ale z Benešova srovnání vidíme, že uhelné elektrárny ráno v sedm ještě fungovaly v celkovém výkonu 2700 megawattů, zatímco v jedenáct hodin už jen ve výkonu 1760. Rozdíl 1000 megawattů jsou mimochodem například celé Počerady při plném výkonu.
....
Tím pádem dispečer, ČEPS, musel stahovat výrobu a stahoval uhelky. V době pádu vodiče sjížděly svůj výkon Ledvice, byly na 300 megawattech. ... A ve chvíli, kdy padl onen drát, ještě pořád jely dolů! ...
Oni se snažili Ledvice zase najet, ale to se už přes opakované pokusy nepodařilo. Je třeba vědět, že 200 megawattů je v pásmu minimálního výkonu, protože to je stav, kdy i blok v elektrárně začíná být nestabilní....

Celý článek zde:
https://www.echo24.cz/a/Hbgte/tydenik-e ... -blackoutu

Já jen dodám, že Ledvice jsou uhelná elektrárna a změnit výkon prostě nějakou dobu zabere. Takže dost možná prostě nešťastná shoda okolností.
cipis
Pohlaví: muž

Příspěvek od cipis »

Okolnosti a poddimenzované trasy.
Jak jsem psal, v momentě, kdy má jít nějaký výkon náhradní trasou, tak ta trasa to musí samozřejmě zvládnout. Ale v momentě, kdy vše dlouhodobě jede na mnohem více, než se kdysi počítalo, tak to logicky nevyjde. Tedy asi všichni doufali, že vše pojede, jak má. No a spadne drát, a najednou je v ostatních drátech "málo místa". Do toho ještě nějaké další "okolnosti", a malér je na světě.
Wdog

Příspěvek od Wdog »

A já bych ještě dodal odkaz na jeden zajímavý článek, který též dokládá výše uvedený vývoj.

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-du ... hli-168627

Stala se totiž zajímavá věc, na tom kritickém vedení V411, na které se hodil celý blackout, došlo k přetržení a pádu vodiče vedení V411 už na konci listopadu 2024. A co se stalo potom? Nějaký blackout?
... nic. Síť to ustála.
Jaký byl rozdíl ve fungování sítě dne 29.11.2024 a dne 4.7.2025? ... v listopadu 2024 nebyly žádné vysoké přeshraniční toky v německých solárů a naše výroba byla z největší části zajištěna uhlím a jádrem. V červenci to byl dovoz ze DE solárů a jádro. A nyní můžeme hledat rozdíl, kdyby na to nepřišli ani odborníci ani náš premiér.

Já tedy nevím, jak vy, ale mě když se třeba v práci něco podělá, co mělo fungovat, a já nevím proč se to stalo, tak si vždy položím základní otázku: co bylo jinak? ... a to mne většinou navede ke správnému vysvětlení.
mhi

Příspěvek od mhi »

V tom clanku mi prisla zajimava zminka o zmene frekvence, ktera iniciovala dalsi kroky. Mel jsem driv za to, ze CEPS primarne reguluje "na napeti a frekvenci", coz by potvrzoval ten clanek. Samotny CEPS a jina media pritom tvrdi, ze museli regulovat kvuli "pretizeni" (a to bud proudove, nebo napetove). Podle toho, ze jim vodic na tom VVN nevydrzel bych tipoval, ze bud velmi zanedbali udrzbu, nebo ho pretizili a tudiz na proudove zatizeni sit nereguluji.

Tohle by slo ziskat z dat mereni - vite nekdo o tom jak jim tohle funguje, jestli je treba nejaky seznam uzlu mereni?
cipis

Příspěvek od cipis »

Ale to přesně potvrzuje, co říkám já.
Nedostatečně dimenzované trasy, aby ustály výpadek nějaké z nich.

Takže za to defacto opravdu nemůže zelená energie, ale neschopnost a lennost těch, co tyhle přenosové trasy vlastní. Anebo hamižnost, proč do toho sypat strašný prachy, když to jede? Jede se prostě na doraz, a takto to dopadá.
Sranda je, jak pozoruji práce okolo Čebína, jak to najednou jde. Tuna lidí, hromada stožárů, kilometry lan, a všechno to dělají, jako by bylo včera pozdě.
steve_michalik

Příspěvek od steve_michalik »

Ad ten článek v echu.
Tak snad operátoři důvěrně znají dynamiku bloků. Přece nemůžu rychle tlačit nahoru uhelku, které zrovna jede dolů. Proč se místo toho nesnažili dodat výkon z paroplynek?

Dále by mě zajímalo, co dělaly trafa na hranicích. Pokud mně spadne vedení pro import, tak bych čekal omezení importu abych zabránil přetížení sousedních linek a současně bych rychle sháněl náhradní výkon z vhodného místa, kde mám ještě rezervu v přenosu.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Dvě ze čtyř traf s omezováním výkonu na hranicích jsou údajně mimo provoz. Roztržená nádoba. Četl jsem to před několika dny v jednom z článků. Ale už se mi ho nepodařilo dohledat.
Edit: co se týká přenosových tras byly před desetiletími stavěny s cílem zásobovat elektřinou náš průmysl a občany. Čemuž odpovídá struktura, parametry a trasování jednotlivých vedení, zdrojů a rozvoden. Tehdy s nějakými "občasnými" přetoky z Německa nikdo nepočítal. Což je důvodem proč jsou dnes v rozvodné soustavě slabá místa. Což je i případ vedení V411, které ve své podstatě tvoří spojku mezi dvěma mohutnými úseky a rozvodnami naší rozvodné soustavy, kdy přes něj proudí přetoky z východu na západ a pak dál na jih. Kdy je další otázkou technický stav tohoto vedení starého přes šedesát let, které doposud "tak nějak" fungovalo a zvládalo přenášet zátěž na něj kladenou.
Koukej tak, aby jsi viděl.
dr78

Příspěvek od dr78 »

PeFi píše: 15.07.2025 16:30 "jaktože nekleklo i Německo či Polsko?"

V reakci na havarijní stav se odpojují i zelené zdroje, tedy ty které se jinak z politických důvodů neodpojují, protože se místo jejich odpojení běžně utlumuje výroba v těch velkých zlých elektrárnách s rotujícími hmotami.

Takže v reakci na rozjíždějící průser u nás nejspíš v DE zabraly ochrany a odpojily zelené zdroje.
V pořádku, ale pak nedává smysl jiná věc. Pokud proudily stovky MW do ČR, tak ty musely být i někým konzumovány. Dle mapy přeshraničních toků z ČEPS, pravděpodobně velká část putovala zpět do DE a poměrně i velká část do AT. A něco se spotřebovávalo v ČR, protože naše elektrárny byly v útlumu.

Pokud se rozpadla síť v ČR, tak jak je možné, že DE a AT přežili? Tam byl odběr, který se v krátkém momentu odstřihnul od zdroje. To by muselo zanechat následek v podpětí v DE a AT. A to podpětí by mělo mít za efekt blackout i těch jižních regionech, ne? Tam těžko v krátkém momentu naberou výkon z jiného zdroje...
Máš pro to vysvětlení?
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Když se změní rovnováha mezi výrobou a spotřebou, tak se pohne napětí a začne se hýbat i frekvence. Primární regulovanou veličinou bývala (a asi stále je) frekvence, jejíž změně naprosto okamžitě brání synchronně rotující hmoty (turbíny). Takže rotujícíc hmoty v kombinaci s co nejrychlejším odpojováním zdrojů a zátěží tak, aby se našla nová rovnováha, umožňuje lokalizovat poruchu a zarazit její šíření.

Na změnu frekvence reagují i mnohé OZE, které když detekují, že se frekvence dostala mimo vymezený rozsah, tak se musí okamžitě odpojit.

Jak si frekvence tancuje v reálném čase a jaký primární regulační výkon se zrovna používá na její udržení můžete sledovat zde:
https://mainsfrequency.com/
Mrtva Sykorka
Pohlaví: malé, zrzavé

Příspěvek od Mrtva Sykorka »

malajizva

Příspěvek od malajizva »

díky za zajímavý materiál.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Joe Azbest

Příspěvek od Joe Azbest »

Tak kniha Vteřinu poté by už nemusela být PA scifi
Čínské EMP útoky by mohly rychle vyřadit USA a jejich spojence v konfliktu, tvrdí odborník
Jedna vodíková bomba odpálená ve výšce cca 400 km nad Spojenými státy by vyvolala EMP pokrývající 48 států USA, uvádí zpráva amerického Kongresu.
https://www.epochtimes.cz/2025/09/02/ci ... -odbornik/
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

jj, a to je přesně co si myslím už dlouho....
a když to napadlo blbce jako já....asi to napadlo i jiné.....a jaká PVO funguje do 400km?
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Cháron

Příspěvek od Cháron »

Přesně jak píšeš.
Když to napadlo tebe, určitě to napadlo i ty co se tím profesně zabývají ;)
Ať už jde o EMP, kybernetické útoky, biologické zbraně, vlivové operace,...
Joe Azbest

Příspěvek od Joe Azbest »

Stačí shodit pár stožárů na několika klíčových vedení a nepomůže ani n+1
Možná to v Německu už někdo testuje.
https://cnn.iprima.cz/zharsky-utok-desi ... ava-485166
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Stožár/vedení se dá snadno a rychle opravit. Jsou cíle, jejichž oprava by trvala měsíce - útok v prosinci a ještě v únoru by mnohde byla tma ...
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Berlínsky hasičský zbor upozornil, že čiastočne nedostupné sú tiesňové linky 110 a 112, problémy sú aj s pevnými a mobilnými sieťami, informovala agentúru DPA a portál bz-berlin.de. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/76 ... elektriny/
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Nová pojistka proti blackoutu. Elektroauto půjde využít jako záložní zdroj energie

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/e ... nomikah_hp
„V tuto chvíli to auto vlastně vybíjíme a energii můžeme použít na spotřebu domácnosti, třeba na chod myčky nebo pračky,“ líčí Jiří Uldrich, produktový manažer společnosti. Zákazník pak nemusí mít doma velké úložiště baterií, potřebuje však obousměrnou DC nabíječku a kompaktní elektromobil.

Odborníci se shodují, že výrobci aut v tomto směru zaspali, a také, že podpora DC vybíjení je ještě v plenkách.
cipis

Příspěvek od cipis »

Nezaspali, V2L, V2H či V2G je dávno už vymyšlené a za příplatky v autech i instalované.
Je to všechno o penězích. Lidi za to nechtějí připlatit, tak to tam není.
Odpovědět