Ukrajina - Ako prežiť ?

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Rase
VIP
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukrajina - Ako prežiť ?

Příspěvek od Rase »

Hlavně mi přijde super vidět, co se v této vypjaté situaci osvědčilo a co v reálu nefunguje. Přeci jen klasické příručky mi přijdou dost fádní nebo teoretické. Tady se ale v reálu musí řešit i zdánlivé drobnosti (když není benzín, tak elektromobil je najednou top věc). Občas navíc problesknou náhledy o tom jak přežít na frontě - ne jen osobní hygiena, ale taky třeba ke stravě, vodě atd. Taky ti zákopové svíce, imbusy a všelijaké klíče (každý občas potřebuje něco utáhnout, povolit atd.). Zkrátka věci co musí být velmi efektivní (z mála). Časem snad budeme znát i nějaké ty frontové zlepšováky - na co je nutné si dát pozor.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

sigurd píše: 27.01.2026 18:40 Nesúhlas-doštudovať ;)
A ak sviečku (40-70W)+ nejaké osoby á 80W v stane považuješ za relevantný zdroj tepla...
Variť v prísne oddelenej miestnosti od spálne, počas varenia vetrať- dobrý je provizórny komínový digestor vyústený priamo von. Aj tak vám časom potečie po mokrých zmrznutých stenách kondenzát.
Tak úplně nerozumím tomu co si mám dostudovat. (Já si alumatku při teplotách mírně nad nulou vyzkoušel a i na tu reflexní folii pak došlo - ochrana proti větru dokonalá, ale kondenzát se po jedné noci ukázal být větší problém, než jsem čekal. Ležet na folii je nesmysl, jediné co udělá je dokonalá izolace proti vzlínání zemní vlhkosti.)

Varianta, že je v interieru stejná zima jako v exterieru, hrozí jen u bytových domů a paneláků a to ještě pokud je výpadek dodávek energie delší než několik dní, nebo když jsou okolní byty opuštěné a netopí se vůbec.
V RD ti v přízemí topí podlaha, v případě podsklepeného domu máš k dispozici luxusní zemljanku, kde s trochou snahy teplota neklesá pod cca 8 stupňů.

Ten panelák pak samozřejmě může vypadat takto, protože vlhkost je průser, jaký si málokdo umí předastavit:
Obrázek
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Píše vrstvu kartónu, potom alumatku reflexnou fóliou hore, a na to deku- deka bráni dotyku s chladnou fóliou, a reflexná vrstva alumatky je blízko, aby mohla odrážať teplo- vyskúšaj, uvidíš.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Odpovědět