BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
čimango
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od čimango »

Jak jste na tom po ČR? Praha 8 Kobylisy proud i kabelový a mobilní internet jede, Praha 8 Čimice proud ano, bez internetu po kabelu (jiný poskytovatel).
OldSoldier

Příspěvek od OldSoldier »

Dejvice a okolí Kladna ok
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Kolín bez elektřiny
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

Nebyla odvaha udělat cvičení Blackout a skutečně část elektřiny vypnout, ale řízeně, takže teď uvidíme jak velký průšvih bude neřízená podoba na ostro. Je asi dobře, že to postihlo Prahu a ne jiný region, protože to zvyšuje šance, že papaláši i média konečně začnou brát krizové řízení, energetiku a kritickou infrastrukturu trochu víc vážně.
(Složky IZS bohužel nepochybně budou opět potit krev a politici se nakonec budou hlavně plácat po ramenou jak to hezky zvládli.)
----
Měli jsme doma příbuzného závislého na generátoru kyslíku, takže dobře vím jaký to je ve skutečnosti pro spoustu lidí průšvih a že se nyní odehrává mnoho individuálních neviditelných tragédií.
čimango

Příspěvek od čimango »

Ústecký kraj - Šluknovský vyběžek - bez proudu a bez pevného internetu. Praha se rychle vzpamatovává - metro a většina tramvají už dle informací na netu jezdí.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

K výpadku vedení V411 došlo podle mluvčího ČEPS Lukáše Hrabala z mechanických příčin. „Prostě spadl vodič. Ale příčiny ještě zjišťujeme,“ řekl.
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Za to můžu já. :D
Poslední dva roky když si naplánuju dovolenou tak je nějaký problém. Vloni jedu busem do Chorvatska a po cestě si čtu zprávy, že tam nejde elektřina. Letos jsem jel na Slovensko a těsně před odjezdem výpádek na trati.
Zítra chci jet na další dovolenou a zase výpadek.
Já to snad přitahuju. :lol:

Orlické Hory jsou OK. V poledne pouze výpadek internetu v řádu několika minut, elektrina sla porad.
DanBlack
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku

Příspěvek od DanBlack »

U nás to vypadá jak na koncertě Ramštajnů... :rock
Nouzové sjíždění celé chemičky (teplárna už dávno nepokrejvá plnou spotřebu), klukum v provozu to dneska nezávidim.
V celym okolí panika, to zas bude FB plnej blitek... :puke
.
IMG-20250704-WA0016.jpg
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

to spíš vypadá jak v Kuvajtu po úprku Iráčanů...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Serža píše: 04.07.2025 13:54 K výpadku vedení V411 došlo podle mluvčího ČEPS Lukáše Hrabala z mechanických příčin. „Prostě spadl vodič. Ale příčiny ještě zjišťujeme,“ řekl.
Před blackoutem teklo do ČR docela dost elektřiny z Německa a Polska, z Polska obvykle teče proto, že se i do Polska valí přetoky z Německa. Takto velký výpadek znamená, že síť jela "na doraz", protože běžně by jedna porucha neměla způsobit až takto velký problém. Nový normál spočívající v tom, že se soustava pravidelně pohybuje na hraně svých schopnotí ustát nahodilé poruchy vůbec není dobrá zpráva, protože zákonitě to čas od času "nevyjde".
pelmel

Příspěvek od pelmel »

ČEPS má 7-8 rokov regulátory s odpínačmi na hraniciach, takže obrovské prietoky energie by nemali byť dnes problém.
https://oenergetice.cz/elektrina/ceps-v ... e-48-dnech
PeFi

Příspěvek od PeFi »

Velké neplánované přetoky problém jsou, protože zabírají rezervní kapacitu, která je potřeba právě když dojde k nějaké poruše. O tom, že je toto vedení dlouhodobě přetěžované, se dlouho vědělo a proto byl také plán ho posílit. Málokdy dlouhodobé přetěžování jakéhokoliv technického systému zvyšuje jeho spolehlivost ...
Blackout nebyl způsobený přetokem, ale poruchou. Přetoky ovšem nejspíš dost zásadně přispěly k tomu, že z banální poruchy nebyl drobný lokální problém, který by síť ustála a rychel se zotavila, ale celkem masivní blackout na velkém území a na relativně dlouhou dobu (byť to zjevně zvládli, na to jak velký průšvih to byl, nahodit zpět úžasně rychle).
mhi

Příspěvek od mhi »

To jsou vyblitky:
Vrchní ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu René Neděla tvrdí, že poruchu mohly způsobit teplotní výkyvy

Problém nebyl způsoben kybernetickým útokem či něčím, co souvisí s obnovitelnými zdroji. Problém byl čistě fyzikální.

Došlo k poruše fázového vedení, zkrátka spadlo lano.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/odriz ... f6b220ee8/

Pracovat s takovymi lidmi bych asi nevydrzel. Uz jenom to vyjadrovani ukazuje jak jsou tihle saskove mimo.

Fialuv kumpan zase rika, ze spadl "drat" (alternativne kabel). Ok, chapu, ministr prumyslu neni elektro vzdelan, je spis socialne zamereny. Nespletl si nahodou ministerstvo? Ze bych ja zacal treba delat doktora? Nechcete nekdo operaci slepaku? Prvni tri budou zdarma ;).
Cháron

Příspěvek od Cháron »

Takže co? Přetrhlo, a spadlo lano (kabel,drát,...), které to celé způsobilo?
Asi je jedno jak to paní novinářka nazve ne? Důležité je aby lidi (většinou amatéři) pochopili co se stalo.
I mě je fuk, jestli mi doktor vyndá slepák, slepé střevo, nebo apendix.
Důležitější je aby věděl jak.
Přestal bych řešit slovíčkaření, a hodil se do klidu. ;)
mhi

Příspěvek od mhi »

Tady je zjevne, ze ti lide vubec netusi o cem mluvi. Vzhledem k tomu, ze to byly citace, tak pocitam, ze si to novinar nevymyslel(-a/-o), ale ze skutecne tihle lide jsou nekompetentni. Hodinky nebo holinky, oboji se natahuje.
Cháron

Příspěvek od Cháron »

Nejspíš to byla zpráva pro širokou veřejnost, a né pro odborníky. V takovém případě je možná lepší mluvit tak, aby tomu rozuměl i Pepa z Horní Dolní.
Chápu tvé rozhořčení nad nedostatkem odborných termitů, ale já když jdu např. k doktorovi, tak pokud by mluvil odborně, nerozuměl bych mu ani slovo :lol: .
Každopádně po 2-3 hodinách bylo po blackoutu, a lidé o tom budou mluvit ještě několik let.
Asi jako když v Praze napadne 5. centimetrů sněhu. :lol:
PeFi

Příspěvek od PeFi »

mhi píše: 04.07.2025 18:43 To jsou vyblitky:
Vrchní ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu René Neděla tvrdí, že poruchu mohly způsobit teplotní výkyvy

Problém nebyl způsoben kybernetickým útokem či něčím, co souvisí s obnovitelnými zdroji. Problém byl čistě fyzikální.

Došlo k poruše fázového vedení, zkrátka spadlo lano.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/odriz ... f6b220ee8/

Pracovat s takovymi lidmi bych asi nevydrzel. Uz jenom to vyjadrovani ukazuje jak jsou tihle saskove mimo.
Přenosová kapacita vedení (ampacita) je dána teplotním limitem vedení, ktetré se průchodem proudu ohřívá, takže v zimě je kapacita větší, než v horkém létě. Nejspíš je i rozdíl jestli fouká, nebo nastane bezvětří.
Lano, když se zahřeje, tak se prodlouží a je větší průvis. Pokud se lano v důsledku teploty vzduchu a zatížení přehřálo, tak to klidně mohlo být příčinou.
mhi

Příspěvek od mhi »

JJ, ja nerozporuji to, ze se jim zrejme poskodil nejaky slaneny vodic, mirim k tomu co za zpravy vypousti tihle sasulove ("fyzikalni", atd.).

Z CEPSu prisla informace myslim celkem korektni, tam pocitam vystudovane sociology na vedoucich pozicich nemaji (nic proti sociologum na svem miste). https://oenergetice.cz/prenos-elektriny ... elektrarny
ecart

Příspěvek od ecart »

Dnes jsem byl doma, a jelikož mám celkem rozumnou ostrovní fotovoltaiku, tak jsem si toho výpadku nevšimnul. Klimatizace jela na plné obrátky, ČOVka i čerpadlo na pitnou vodu taky. Do toho všeho rachotily pračka se sušičkou, jelikož jsem se ráno rozhodnul, že tu hromadu prádla už by bylo záhodno vyprat. Já si ležel na zahradním lehátku a čekal až dojede další cyklus, abych mohl na šňůru pověsit to, co nerad nechávám v sušičce.

No, chvilku po 12h mne ale vyrušila zpráva od kámoše, jestli prý u nás ve vsi jde elektrika. V práci že jim nejde. Tak jsem se mrknul na automatický přepínač v rozvaděči u solárů a kontrolka ČEZu fakt nesvítila.

Mezitím už mi začalo chodit, že nejede půlka Prahy, Hradec, Ústí, Liberec, Olomouc...

Chtěl jsem si tedy počíst zprávy, ale pevný internet od O2 nešel, ikdyž mám modem samozřejmě v zásuvce, která jede taky na soláry. Zkusil jsem tedy vesnickou wifinu. Chvilku to vypadalo dobře, ale pak to chcíplo taky. 5G na mobilu chodilo dál, ale tak strašně pomalu, že se nedokázala otevřít skoro žádná stránka. Maximálně tak poslat zprávu šlo.

POUČENÍ 1: Jestli mají být tyhle výpadky pravidlem, bude to chtít Starlink, nebo něco podobného přes satelit.

No, každopádně jsem sednul do auta a vydal se na obhlídku, jak to vypadá v nejbližším městě. Všechny obchody zavřené, až na železářství. Báby z drogerie, navlečené do firemních stejnokrojů, se procházely po náměstí. Asi jim vypadla klima, tak zavřely a šly na vzduch. Před sámoškou ani noha, na dveřích cedule zavřeno. Bankomat kaput.

Zajel jsem tedy ještě k Benzině, že aspoň dotankuju. Je docela nová, stavěli ji tuším dva roky dozadu. Bláhově jsem si myslel, že mají záložní agregát. Nemají. Ani elektrocentrálu, ani solární panely. Zkusil jsem ještě MOL, ale taky kaput. Zajímavé bylo, že opravdu zavřeli. Nechtěli prodat ani čokoládu a gumové medvídky za hotové. Prostě nejde elektrika a počítače, takže nepracujeme.

POUČENÍ 2: Provozovatelé čerpaček evidentně sází na to, že výpadky elektřiny budou jen krátkodobé, v řádu hodin (což se vlastně potvrdilo i dnes). Investovat do záložních zdrojů se jim tedy nechce.

Zajímavé bylo, že stále fungovalo rádio a to včetně DAB. Tam jsem se také doslechl, že záchranky dostaly od hasičů nějaký seznam benzinek, kde se dá tankovat i při výpadku elektřiny, a všechny sanitky v kraji tam postupně vyrazily, aby měly plnou nádrž.

POUČENÍ 3: Evidentně jsou nějaké benzínky, které záložní zdroje elektřiny mají. Chtělo by to ten seznam od hasičů.

Během zpáteční cesty jsem v autě poslouchal rádio. Promluvil tam nějaký sebevědomý politik, že právě uvedl do pohotovosti "krizový štáb". A pak dodal, že scházet se zatím nebudou, ale že kdyby něco, tak že se jako tedy sejdou a vše vyřeší. No musel jsem se začít smát. ČEPS a hasiči vědí přesně, co mají v těchto situacích dělat a nakonec to stejně všechno stojí na Frantovi s Tondou, kteří opraví vedení nebo trafačku a poté nahodí příslušné rozvodny ve správném pořadí.
A pokud by už nejela žádná elektrárna v ČR, a nefungovalo ani přeshraniční propojení, tak to ČEPS určitě taky zkoordinuje sám i bez nějakého "krizového štábu". Nejdřív nechá nahodit přečerpávačku nebo vodní elektrárnu, které umí "start do tmy", a pak k tomu postupně povolí přifázovat zbytek. Hlavně, aby fungovalo aspoň nějaké spojení, protože "bez spojení není velení".

Vlastně mne docela mrzí, že ten výpadek netrval celý víkend. Mohl to být krásný trénink pro nás a hlavně i pro papaláše.
ecart

Příspěvek od ecart »

Jak jsem tak jezdil a koukal co kde nejede, napadlo mne ještě, že vzhledem k té ostrovní fotovoltaice by se mi možná hodilo mít v těchto situacích jako druhé auto nějaký elektromobil.

Je to tedy trochu paradox, chtít elektromobil při blackoutu, ale já bych jej vlastně mohl dobíjet z panelů, takže zavřené benzínky (a fronty u těch pro IZS) by mne netrápily.

Samozřejmě, v zimě by mi to moc nepomohlo, to FVE vyrobí celkem prd.

Dotaz:
- Nemáte někdo ten seznam beznínek, které mají zálohu?
- Jaké zajímavosti jste dnes vyzkoumali vy?
Odpovědět