Bydlení
Re: Bydlení
z článku vyplývá, že to stavěli na stávajícím půdorysu jakési chatky. poděděná zahrada?
Deadman:
Zde o nasákavosti a hlavně o destrukčních zkouškách dedukuješ úzce zaměřený pohled na materiál, ano destrukčnost po 5 dnech povodní bude asi velká, ALE rychleji vysušíš a máš stejné vlastnosti (je mi jasné, že ne na 100procent jak předtím).
Prakticky přesně jako v článku kde dotyčný novinář deduje "špatné" vlastnosti ostatních materiálů, protože on má požadavky jaké musí mít všichni ostatní (to je logické, je to novinář
). Nu testy jste ve škole provedli, ale chtělo to se zaměřit i na aspekty co výsledky v pro různé situace.
Shrnuto, vždy si definovat co chci mít za výsledek. Nikdy nevybrat dříve materiál, natož tím, že se ho dotknu a vím. A kašlat na testy v laboratorních podmínkách(k těm přistupovat jenom jako nápověda), ale dívat se na testy v reálném prostředí.
http://www.ytong.cz/cs/content/myty-a-p ... -ytong.phpYtong je jak houba tam se do jedné tvárni
Zde o nasákavosti a hlavně o destrukčních zkouškách dedukuješ úzce zaměřený pohled na materiál, ano destrukčnost po 5 dnech povodní bude asi velká, ALE rychleji vysušíš a máš stejné vlastnosti (je mi jasné, že ne na 100procent jak předtím).
Prakticky přesně jako v článku kde dotyčný novinář deduje "špatné" vlastnosti ostatních materiálů, protože on má požadavky jaké musí mít všichni ostatní (to je logické, je to novinář

Zde musím říci, to muselo být myšleno spíše jako vtip. Dýchání je popisováno jako prostup vlhkosti skrz zdivo a zároveň schopnost pojmout vzdušnou vlhkost a vracet ji zpět do místnosti. Chceš říci, že toto vůbec pálené zdivo nedovoluje? Sám napíšeš "dokáže pojmout méně jak yytong" a pár vět pod tím, vůbec nedýchá(tedy nepojme ani mililitr vody?)Pálená cihla nemá jak a čím dýchat, protože není dostatečně pórovitá.
Toto může napovědět, ale neznamenato, že dojdeš ke správnému závěru.Tento výrok bych čekal od zedníka, ale ne absolventa FASTu.Vemte si do ruky různé materiály a ikdyž není člo...
Shrnuto, vždy si definovat co chci mít za výsledek. Nikdy nevybrat dříve materiál, natož tím, že se ho dotknu a vím. A kašlat na testy v laboratorních podmínkách(k těm přistupovat jenom jako nápověda), ale dívat se na testy v reálném prostředí.
v první řadě mám dům taky z ytongu, takže kdybych si myslel, že je na nic, tak bych ho nepoužil
každý výrobce prosazuje to své, toho si všimněte
to že ytong tu vodu zase pustí dříve než cihla jsem taky psal
když je ytong mokrý tak se doslova drolí v prstech to si taky každý může vyzkoušet
ve skutečnosti je celkem jedno jaký se použije materiál pokud přesně dodržíš technologii a správně zvolíš fasádu (na materiály, které dýchají se nejvíce hodí prodyšné nejlépe silikátové) a pak se ti voda k samotnému materiálu zdi nedostane takže tak
u pálené cihly je jednoduché dokázat, že opravdu nedýchá, protože spousta lidí co si na starých domech nechala dát plastová okna se o tom rychle přesvědčila tím že vlhkost tvořená v domácnosti (horká vanna, vařením nebo i samotným dýchýním) je držena uvnitř a doslova jim teče voda po zdech (dýchání je schopnost "nadbytečnou" vlhkost pohltit a odvést pryč)
jednoduše si vem cihlu a ytong, pak je nakloň na 45°, vezmi hrnek a nalij nahoru vodu a uvidíš kolik vody ti steče dolů a uvidíš o kolik je který materiál savější, ale jasně v praxi to tak nebude, protože stěny jsou kolmé a ošetřené danými prostředky, které by měly kontaktu s vodou bránit a pokud jak píšeš nejsou 5 dní záplavy tak se tam nikdy tolik vody nedostane
jinak nevím proč začínáš používat osobní invektivy?
a opět jak už jsem psal volba materiálu je hlavně o prostředí: z čeho je podloží, hladina podzemní vody, jaká je nadmořská výška, je to ve svahu, na planině, v lese atd. atd.
každý výrobce prosazuje to své, toho si všimněte
to že ytong tu vodu zase pustí dříve než cihla jsem taky psal
když je ytong mokrý tak se doslova drolí v prstech to si taky každý může vyzkoušet
ve skutečnosti je celkem jedno jaký se použije materiál pokud přesně dodržíš technologii a správně zvolíš fasádu (na materiály, které dýchají se nejvíce hodí prodyšné nejlépe silikátové) a pak se ti voda k samotnému materiálu zdi nedostane takže tak
u pálené cihly je jednoduché dokázat, že opravdu nedýchá, protože spousta lidí co si na starých domech nechala dát plastová okna se o tom rychle přesvědčila tím že vlhkost tvořená v domácnosti (horká vanna, vařením nebo i samotným dýchýním) je držena uvnitř a doslova jim teče voda po zdech (dýchání je schopnost "nadbytečnou" vlhkost pohltit a odvést pryč)
jednoduše si vem cihlu a ytong, pak je nakloň na 45°, vezmi hrnek a nalij nahoru vodu a uvidíš kolik vody ti steče dolů a uvidíš o kolik je který materiál savější, ale jasně v praxi to tak nebude, protože stěny jsou kolmé a ošetřené danými prostředky, které by měly kontaktu s vodou bránit a pokud jak píšeš nejsou 5 dní záplavy tak se tam nikdy tolik vody nedostane
jinak nevím proč začínáš používat osobní invektivy?
a opět jak už jsem psal volba materiálu je hlavně o prostředí: z čeho je podloží, hladina podzemní vody, jaká je nadmořská výška, je to ve svahu, na planině, v lese atd. atd.
Dôležité v každom dome ale aj bytovom paneláku je vetranie, poznám prípad keď sa na schôdzach stále rieši vysoká vlhkosť, ale akosi zabudnú po varení a všeobecne vyvetrať, hlavne v zimnom období, človek to ide kôli plesňam skontrolovať a v byte majú poniektorí ľudia naparené ako v skleníku a nevetrajú aj celý týždeň..možno viac..teplota stúpa na 30, prekúrené a nevetrané, potom to tam tlie a začína "korodovať" steny chytajú pleseň, rosia sa okná, steny vlhnú ..no katastrofa..treba si uvedomiť, že aj vetranie je pri každom materiály potrebné aspoň denne na 5min a to aj v zime! 

větrat je rozhodně důležité ale
dva domy stojí vedle sebe na stejném podloží a působí na ně stejné vlivy
jeden je z cihel, má plastová okna a není zateplený
druhý je z ytongu, má plastová okna a taky není zateplený
ani jeden nemá žádnou konstrukční vadu (teda kromě těch plastových oken
)
a přesto je potřeba větrat v domě z cihlel mnohem větší ikdyž nemá ve stropě parozábranu jako ten nový z ytongu
jinak dýchání je difúze vodních par a funguje vpodstatě v obou směrech v závislosti na rozdílu mezi vnitřním a vnějším prostředím (zkrátka tam kde je větší vlhkost se to tlačí tam kde je vlhkost menší a to tak rychle nebo intenzivně jak jen materiál dovolí dokud se množství vodních par v obou soustavách nevyrovná)
dva domy stojí vedle sebe na stejném podloží a působí na ně stejné vlivy
jeden je z cihel, má plastová okna a není zateplený
druhý je z ytongu, má plastová okna a taky není zateplený
ani jeden nemá žádnou konstrukční vadu (teda kromě těch plastových oken

a přesto je potřeba větrat v domě z cihlel mnohem větší ikdyž nemá ve stropě parozábranu jako ten nový z ytongu
jinak dýchání je difúze vodních par a funguje vpodstatě v obou směrech v závislosti na rozdílu mezi vnitřním a vnějším prostředím (zkrátka tam kde je větší vlhkost se to tlačí tam kde je vlhkost menší a to tak rychle nebo intenzivně jak jen materiál dovolí dokud se množství vodních par v obou soustavách nevyrovná)
A kolik protopí?
Jinak větrání jsem se rozhodl řešit rekuperací. Se na to můžu ..., každou chvíli větrat kvůli plastovým oknům ...
Jinak větrání jsem se rozhodl řešit rekuperací. Se na to můžu ..., každou chvíli větrat kvůli plastovým oknům ...
tak starý dům cihla protopí cca 1,5x tolik co já (před okny to bylo 2x a víc)
-
- VIP
Kluci, zdá se mi, že se vám povedlo splácat pátý přes devátý - vlhkost domu, izolační vlastnosti, stavební materiály, provozní náklady, páté přes deváté.
Vlhkost leze do objektu všemi směry, u starých domů nejvíce spodem, špatnými izolacemi. Velké potíže může u špatně navržených skladeb (tlouštěk) stěn dělat rosení na povrchu, resp. uvnitř stěn. Nechápu, jak můžete srovnávat Ytong a pálenou cihlu. Ten kdo si postaví z Ytongu v záplavové oblasti, se může časem s domem rozloučit, kdežto cihla je klasika, co vydrží staletí (vyzkoušeno, vč fortifikací...). Další do toho zamotal roubenku, kde je největším problémem, že u nás se vhodné dřevo již staletí nevyskytuje. Ideální stromy musí mít totiž husté dřevo, nejlépe ze severské tundry. Dobrým příkladem jsou dosud stojící sruby v Norsku, staré více než 1.500 let. Naše současné dřevo se směle rozpadne za několik desetiletí, přičemž tu srandu, jako lepené hranoly a různé překližky radím z kategorie "dřevo" rovnou vypustit. Směr vlákna se vymyká logice i stavební praxi.
Vlhkost leze do objektu všemi směry, u starých domů nejvíce spodem, špatnými izolacemi. Velké potíže může u špatně navržených skladeb (tlouštěk) stěn dělat rosení na povrchu, resp. uvnitř stěn. Nechápu, jak můžete srovnávat Ytong a pálenou cihlu. Ten kdo si postaví z Ytongu v záplavové oblasti, se může časem s domem rozloučit, kdežto cihla je klasika, co vydrží staletí (vyzkoušeno, vč fortifikací...). Další do toho zamotal roubenku, kde je největším problémem, že u nás se vhodné dřevo již staletí nevyskytuje. Ideální stromy musí mít totiž husté dřevo, nejlépe ze severské tundry. Dobrým příkladem jsou dosud stojící sruby v Norsku, staré více než 1.500 let. Naše současné dřevo se směle rozpadne za několik desetiletí, přičemž tu srandu, jako lepené hranoly a různé překližky radím z kategorie "dřevo" rovnou vypustit. Směr vlákna se vymyká logice i stavební praxi.
Ale ono vše souvisí se vším a stavba domu je komplexní záležitost, která je tu hodně zjednodušená.
To co píšeš je samozřejmě pravda, ale pokud si to přečteš pořádně tak se v tom co tu padlo zorientuješ
To co píšeš je samozřejmě pravda, ale pokud si to přečteš pořádně tak se v tom co tu padlo zorientuješ

Elektrika se probírá jinde - jen za cenu velkého omezení komfortu sem napíšu - a navíc stejně jinde psal, že má i beznínovou elektrocentrálu.řešená elektřina, voda, odpad, vytápění.
Problém co se týče vody a odpadu - tak to opravdu tak můžete řešit jedině někde na samotě.
Většina lidí - což není můj případ, já mám jen byt - má malé pozemky a kolem sousedy - takže buď odpad jde do septiku a nebo kanalizace - vypouštění kamkoliv - kromě poničení životního prostředí budete řešit sousedký spor, neboť to bude páchnout a nebo bude mít i on podmáčený pozemek - i v případě instalace čístírny to není 100% - minimálně některé mineráli ve vodě zůstanou a ty mužou dělat paseku.
Krom toho hrozí riziko zamoření studny - a to by mne vdilo jako sousedovi pomalu víc než občasný zápach.
A právě voda i z té studny může být tak nekvalitní na tom malém pozemeku - a vlétě z důvodu sucha občas žádná - že jsou přímo rádi za řízení vodovodu i když dtudnu na zalévní prostě mají.
Vytápění - tak to už je utopie bez účtů uplná - proastě dřevo zadarmo není - a takový malý pozemek ho určitě nedodá - a tedy mám prostě měsíční náklady - říjen až duben či květen se prostě u nás běžně topí.
Shrnutu - tak velký pozemek na vhodném místě, který to relativně umožnujě má prostě jen málo lidí - žijeme prostě v silně osídlené části Evropy.
Ahoj ,
musím říci že pokud bydlíte ve svém někde v paneláku , tak bych hodně zvažoval jestli prodat ( pronajmout byt ) a utéci na venkov , nebo raději ne .
Je to otázka priorit , například u nás rozhodlo přání mít potomky . Tedy tady v podstatě není co řešit , výhody bydlení na vesnici jsou pro rodinu jasné . ( jsou tu i nevýhody ,ale ne nic co by nešlo řešit )
Objevit vhodný pozemek je velice pracné počítejte min . 1 rok ( tak dlouho jsem hledal já ) .Tolik chat a chalup co jsem prolezl , tolik jednaní s kdekým ( děsivě náročné na čas a na psychickou pohodu
)
Parametry pro nás vhodného pozemku : rozloha min 1500m2 , kopaná studna s pitnou vodou , les cca 30m od pozemku , sousedi nedaleko . Nějaká ta občanská vybavenost ve vsi , škola , hospoda , nějaký ten obchod . Samozřejmě kvalitní půda ,ale to je dnes docela problém . ( to je důvod proč mám ted´na pozemku hromady hnoje a slámy )
Chalupa je zachovalá cca 90m2 a kupodivu i dobře zaizolovaná ( holt stará poctivá práce )
To byl pouze lehoučký začátek , to jsem ještě netušil co nás čeká .
Rekonstrukce : Jelikož chajda je opravdu zachovalá tak jsme nechtěli dělat nějaké radikální zásahy , ale nakonec se z lehké rekonstrukce stala v podstatě komplet přestavba
, Začal jsem rozvodama vody a elektřiny ( především příprava na fotovoltaiku a fototermiku ) další bylo nainstalovat nové čerpadlo do studny a trošku jí vyčistit .
Komplet předělána koupelna a wc ( u toho se rovnou začala stavět čistička OV ,ale to dělala odborná firma )
Další docela nečekaně komplikované byla instalace krbové vložky s výměníkem ( tady pomohl otec a známí )
Tot´fáze první . Bydlet už se dá .
Fáze druhá : zabezpečení a příprava zahrady
Koupeny komplet nové vchodové dveře i s futrama a jejich montáž tak aby něco vydrželi , k tomu ještě otevírací mříže jak na okna tak před dveře . ( s tímhle nám pomohli známí a jsme jim velice vděčni , protože je to uděláno velice kvalitně a pro případného zloděje to bude oříšek . ) Nainstalováno elektronické zabezpečení a ip kamery + další vychytávky .
Na zahradě mezi tím řádila přítulka , na jižní straně chajdy začala kolíkovat budoucí zimní zahradu , skleník a záhonky.
S tou zimní zahradou jsem měl ze začátku docela problém ( už takhle toho máme naplánováno mraky ) , ale nakonec jsem podlehl ženským zbraním
a také představa čerstvé zeleniny v zimě není úplně špatná ...
No co vám budu povídat , faze 2 je také za náma ,zimní zahrada stojí ,skleník též a na záhonkách je pěkná hromádka humusu .
Fáze 3 není ještě naplánována a jak to pozoruji ještě zdaleka není konec ....
Co dodat , pokud do toho půjdete jako my připravte se na dřinu ,dřinu a dřinu . Diky známím a hodným místním lidem jsme ušetřili hromadu peněz ( které se sice utratili za jiné věci ,ale i tak to potěší .)
Dobré 4 měsíce jsme v maximálním zápřahu , aby se toho do zimy stihlo co nejvíc a už toho máme docela dost . Ale stejně , jak jsme se shodli za tu dřinu ty romantické večery rozhodně stojí .
Jednoduše pokud to opravdu budete chtít tak to dokážete . Hlavně si dávat pozor na peníze ( na to mám přítulku
) tedy pořadně všechno obvolat a zjistit si nejlepší ceny , nekupovat všechno nové co jde tak koupit použité .
Nebát se otevřít pusu když něco nevíte a nebo potřebujete pomoci .
musím říci že pokud bydlíte ve svém někde v paneláku , tak bych hodně zvažoval jestli prodat ( pronajmout byt ) a utéci na venkov , nebo raději ne .
Je to otázka priorit , například u nás rozhodlo přání mít potomky . Tedy tady v podstatě není co řešit , výhody bydlení na vesnici jsou pro rodinu jasné . ( jsou tu i nevýhody ,ale ne nic co by nešlo řešit )
Objevit vhodný pozemek je velice pracné počítejte min . 1 rok ( tak dlouho jsem hledal já ) .Tolik chat a chalup co jsem prolezl , tolik jednaní s kdekým ( děsivě náročné na čas a na psychickou pohodu

Parametry pro nás vhodného pozemku : rozloha min 1500m2 , kopaná studna s pitnou vodou , les cca 30m od pozemku , sousedi nedaleko . Nějaká ta občanská vybavenost ve vsi , škola , hospoda , nějaký ten obchod . Samozřejmě kvalitní půda ,ale to je dnes docela problém . ( to je důvod proč mám ted´na pozemku hromady hnoje a slámy )
Chalupa je zachovalá cca 90m2 a kupodivu i dobře zaizolovaná ( holt stará poctivá práce )
To byl pouze lehoučký začátek , to jsem ještě netušil co nás čeká .
Rekonstrukce : Jelikož chajda je opravdu zachovalá tak jsme nechtěli dělat nějaké radikální zásahy , ale nakonec se z lehké rekonstrukce stala v podstatě komplet přestavba

Komplet předělána koupelna a wc ( u toho se rovnou začala stavět čistička OV ,ale to dělala odborná firma )
Další docela nečekaně komplikované byla instalace krbové vložky s výměníkem ( tady pomohl otec a známí )
Tot´fáze první . Bydlet už se dá .
Fáze druhá : zabezpečení a příprava zahrady
Koupeny komplet nové vchodové dveře i s futrama a jejich montáž tak aby něco vydrželi , k tomu ještě otevírací mříže jak na okna tak před dveře . ( s tímhle nám pomohli známí a jsme jim velice vděčni , protože je to uděláno velice kvalitně a pro případného zloděje to bude oříšek . ) Nainstalováno elektronické zabezpečení a ip kamery + další vychytávky .
Na zahradě mezi tím řádila přítulka , na jižní straně chajdy začala kolíkovat budoucí zimní zahradu , skleník a záhonky.
S tou zimní zahradou jsem měl ze začátku docela problém ( už takhle toho máme naplánováno mraky ) , ale nakonec jsem podlehl ženským zbraním

No co vám budu povídat , faze 2 je také za náma ,zimní zahrada stojí ,skleník též a na záhonkách je pěkná hromádka humusu .
Fáze 3 není ještě naplánována a jak to pozoruji ještě zdaleka není konec ....
Co dodat , pokud do toho půjdete jako my připravte se na dřinu ,dřinu a dřinu . Diky známím a hodným místním lidem jsme ušetřili hromadu peněz ( které se sice utratili za jiné věci ,ale i tak to potěší .)
Dobré 4 měsíce jsme v maximálním zápřahu , aby se toho do zimy stihlo co nejvíc a už toho máme docela dost . Ale stejně , jak jsme se shodli za tu dřinu ty romantické večery rozhodně stojí .

Jednoduše pokud to opravdu budete chtít tak to dokážete . Hlavně si dávat pozor na peníze ( na to mám přítulku

Nebát se otevřít pusu když něco nevíte a nebo potřebujete pomoci .
tycka: nemáš pravdu, moji prarodiče chodili ven na budku ještě po revoluci než si pořídili splachovací záchod přímo v domě a pokud je septik s trativodem (případně spojeno s hnojištěm) udělaný tak jak má tak není v ničem problém (lidé tak fungovali stovky let) a to vše bylo na pár metrech čtverečních 

Necituj přímo předcházející příspěvek. (Mrak)
Jo fungovali - občas nějaký ten břišní tyfus - to k tomu jaksi patřilo. Oni se taky dožili o dost méně než dnes.
Prostě riziko kontaminaci vody ve studni a to buď přímo své a nebo sousedů - oni zase mne je prostě dost reálné. Opět záleží na hustotě obyvatelstva - před průmyslovou revolucí žila na světě jen 1 miliarda lidí - dnes 7 miliard - pokud namítáte že mimo Evropu je ten přírůstek - tak dodám v roce 1990 kdy u i nás bylo ještě dost velké přírůstky obyvatelstva to bylo 5 miliard lidí na světě.
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%99i%C ... 3%AD_tyfus
Jo fungovali - občas nějaký ten břišní tyfus - to k tomu jaksi patřilo. Oni se taky dožili o dost méně než dnes.
Prostě riziko kontaminaci vody ve studni a to buď přímo své a nebo sousedů - oni zase mne je prostě dost reálné. Opět záleží na hustotě obyvatelstva - před průmyslovou revolucí žila na světě jen 1 miliarda lidí - dnes 7 miliard - pokud namítáte že mimo Evropu je ten přírůstek - tak dodám v roce 1990 kdy u i nás bylo ještě dost velké přírůstky obyvatelstva to bylo 5 miliard lidí na světě.
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%99i%C ... 3%AD_tyfus
Pokud plánujete v dohledné době děti - tak škola je nutná jinak dojížděním už do základní školy jim dost zkomplikujete život - chtějí chodit na kroužky, které je baví - a po jejich skončením může být s autobusem problém. A co je dnes za spojení nemusí být příště - pokud se vesnice kde ten autobus od té školy jezdí spíše vylidňují může docházet k postupnému omezování spojů - obecní rozpočty co to s části dotují kromě krajů - si to pak již nebudou moct kvůli poklesu obyvtel dovolit tolik dotovat.Nějaká ta občanská vybavenost ve vsi , škola
K bydlení na polosamotě, často je muž v práci a žena se bojí, je to docela běžný stav u známých. Navíc hrozí ponorka. K té obslužnosti dopravou-u nás jsou spoje čím dál horší, s x přestupy-vzdálenost 14km je leckdy věcí tří hodin. nedejbože oprava mostu nebo uzavírka, to je pak o x km víc. za tři roky na vsi co tu sleduji, uteklo asi 50% mladých, zavřeli hospodu, obchod, omezili autobusy. Celkově i společenský život upadá. Mě to nevadí, ale nad tím je nutné přemýšlet, co je teď může být jinak.
-
Desouza> akcni at se dari, tu zimni zahradu mate jak tesne pripojenou na objekt?
Heike> dobry postreh, ale viz. Cilek a jeho ocita pozorovani, trend vzniku ci etablovani urcitych strediskovych obci a mestecek, naopak jine se propadnou a uz nevzpamatuji, cili je treba odhadnout ktere konkretni misto se vyda jakym smerem, ale voditka jsou. Jak pises pokud enormne zdrhaji mladi mistni starousedlici + tez nedavna naplava (preceneni romantiky, teleworking jobu apod.) pak je to nejspis uz na trakejktorii terminalniho upadku a je treba hledat jine misto, nebo naopak vyuzit prilezitost ve variante samotar..
ps to uz se budeme snad opakovat po x-te ale totalni provar je fakt zustat na konci distribucnich civilizacnich siti (voda-odpady-plyn-proud-samosky-beton dzungle, ..), tj. ty mene udrzovane enklavy panelaku na predmesti apod.
Heike> dobry postreh, ale viz. Cilek a jeho ocita pozorovani, trend vzniku ci etablovani urcitych strediskovych obci a mestecek, naopak jine se propadnou a uz nevzpamatuji, cili je treba odhadnout ktere konkretni misto se vyda jakym smerem, ale voditka jsou. Jak pises pokud enormne zdrhaji mladi mistni starousedlici + tez nedavna naplava (preceneni romantiky, teleworking jobu apod.) pak je to nejspis uz na trakejktorii terminalniho upadku a je treba hledat jine misto, nebo naopak vyuzit prilezitost ve variante samotar..
ps to uz se budeme snad opakovat po x-te ale totalni provar je fakt zustat na konci distribucnich civilizacnich siti (voda-odpady-plyn-proud-samosky-beton dzungle, ..), tj. ty mene udrzovane enklavy panelaku na predmesti apod.
Pokud mladá rodina počítá s přesídlením na venkov, tak dostupnost školy v místě bydliště je opravdu velké PLUS. Osobně jsme hledali s ženou víc než 5 let a vždy jsme ve vyhlédnuté vesnici zašli za starostou a zjišťovali co a jak, vč. dostupnosti a perspektivy místní školy.
Na některých starostech bylo vidět, že opravdu pochopili, že udržet školu a navíc k tomu ještě dobrou, je pro budoucnost jejich vesnice mimořádně důležitý úkol.
Proto lze i v některých vesnicích najít základní školy s velmi kvalitní výukou a s pestrou nabídkou kroužků. Zde se velmi projevuje i sousedská/vesnická soudržnost - u nás místní včelař vede včelařský kroužek, bývalý biatlonový reprezentant střelecký kroužek, místní nadšení rýbaři zase rybářský kroužek, etc.
Také je dobré sledovat obecnou podporu místního strosty s takto "osvícenými" názory (při příštích volbách může být vše jinak) a počet mladých rodin s malými dětmi - při dostatečném počtu si tyto rodiny dokáží prosadit lépe vlastní zájmy.
Na některých starostech bylo vidět, že opravdu pochopili, že udržet školu a navíc k tomu ještě dobrou, je pro budoucnost jejich vesnice mimořádně důležitý úkol.
Proto lze i v některých vesnicích najít základní školy s velmi kvalitní výukou a s pestrou nabídkou kroužků. Zde se velmi projevuje i sousedská/vesnická soudržnost - u nás místní včelař vede včelařský kroužek, bývalý biatlonový reprezentant střelecký kroužek, místní nadšení rýbaři zase rybářský kroužek, etc.
Také je dobré sledovat obecnou podporu místního strosty s takto "osvícenými" názory (při příštích volbách může být vše jinak) a počet mladých rodin s malými dětmi - při dostatečném počtu si tyto rodiny dokáží prosadit lépe vlastní zájmy.
-
Nase rodina tento tyden poridila chatu. Chata je zdena, ma pozemek 1300m2 s ovoc. stromy, jen par sousedu co ale jsou celorocne, kopana studna s pitnou vodou , sklenik, zahony, proste vse co bude potreba pro uprchliky z panelaku....ted uz jen dostat do ruky vsechny ty prace co clovek dlouho nemusel resit, ale snad konecne zhubnu
P.S. jinak predchozi majitel byl vseumel a precizni.....takze mame celkem stesti i kdyz cena nebyla lidova

P.S. jinak predchozi majitel byl vseumel a precizni.....takze mame celkem stesti i kdyz cena nebyla lidova
Kolapsník: Ano, souhlasím, osobně jsem to předpokládal, věkový průměr byl nedávno cca 59let-počítám s opouštěním domů, cca 10%staveb je prázdných, V mnoha žije jen jeden člověk až dva. průmě 2,5osob na dům zachraňují trvalá bydliště a ovšem naši milí Romští spoluobčané, kteří svého času multikulturně obohatili tuto ves a jsou přihlášení bydlištěm na obecním úřadě. Nač bych si dával pozor-je soused, například příjezdová cesta může být docela problém. Někteří lidé jen žijí řešením nepravostí, a může to pak být skutečně vyčerpávající, jakási obdoba PS VB.
Natvrdlý závistivec uvažující ve stylu "když to nemám já, tak nikdo" taky dokáže divy. Před lety, když jsem ještě bydlel s rodiči, tak jsme s jedním měli dost kvalitní problémy. V rodině jsme všichni nekuřáci, alkohol se taky zrovna moc nekoná, tudíž rodiče dokázali z normálních platů dost ušetřit. Barák jsme tedy kompletně zrekonstruovali (co šlo, tak vlastními silami). Tento jedinec, skoro trvale naložený v lihu a hulící jak prdlá kamna nám začal předělaný barák závidět a začal na nás dávat nesmyslná udání. Bydlí od nás cca čtvrt kilometru daleko a přes několik baráků a přesto jsme mu měli "strhnout" studnu. Pak jsme prý měli pálit v kotli na zplyňování dřeva (Atmos) staré pneumatiky dovezené z Ukrajiny. Pak že mu prý házíme chycené živé myši do sklepa (pastoušku měl uprostřed zahrady a na ní dva vlčáky). Dalšího nepočítaně. Trvalo to dobře rok, než se vyblbnul a zaměřil se na někoho jiného. Před několika lety "problém" vyřešili exekutoři a na vsi je klid. Skončil neznámo kde a nikdo ho nelituje.
Nutno říci, kdyby závist nadnášela, tak je z něj Gagarin.
S pozdravem M.
Nutno říci, kdyby závist nadnášela, tak je z něj Gagarin.
S pozdravem M.