Výběr pozemku (stavební, zahrada, les) a vše kolem

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Karlos
Rozpadlík

Výběr pozemku (stavební, zahrada, les) a vše kolem

Příspěvek od Karlos »

Zacinam pomalu zjistovat co vsechno zjistovat :) kdyz chcete koupit nejaky pozemek. Nektere uzitecne veci jsou online a tak bych byl rad kdyby se zde udelal takovy soupis co vsechno je k dispozici. Nemusi jit samozrejme jen o mapy a databaze ale treba i o uzitecne odkazy, clanky apod. Napr. jake druhy pozemku jsou a co se na nich (ne)smi stavet ci provozovat. Jake povinnosti z vlastnictvi toho ktereho druhu plynou apod.

Nahlizeni do katastru nemovitosti
Samozrejme zakladem co asi zna kazdy je Katastr nemovitosti a moznost online nahledu do nej: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/

Povodňová mapa
Sikovna je i online povodnova mapa, kde si muzete dokonce nechat zdarma vygenerovat "Zprávu o nebezpečí povodně" z ktere se dozvite do jake rizikove zony pozemek patri. To ma samozrejme dopad na pripadne stavebni povoleni, vysi pojistneho, atd. Pozemky jsou deleny do 4 zon:

Zóna 1 – zóna se zanedbatelným nebezpečím výskytu povodně.
Zóna 2 – zóna s nízkým nebezpečím výskytu povodně.
Zóna 3 – zóna se středním nebezpečím výskytu povodně.
Zóna 4 – zóna s vysokým nebezpečím výskytu povodně.

http://www.cap.cz/Item.aspx?item=Povod% ... y&typ=HTML
SaraH
VIP

Re: Výběr pozemku (stavební, zahrada, les) a vše kolem

Příspěvek od SaraH »

Osobně mám také ráda nahlížení do katastru na:
http://www.ikatastr.cz
Je zde možné vybrat zobrazení Google fotomapa a na fotomapě se Vám zobrazuje katastrální mapa.

Dobré je také posoudit pozemek z hlediska klimatu, aby bylo jasné, co poroste a co už ne:
http://www.ovocnarska-unie.cz/web/web-s ... imapa.html
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Docela levně se dá přijít při dražbách exekuovaných majetků. Člověk si může trochu připadat jako hyena, ale je nutné se přes to přenést. Jinak pozemek často koupí přímo exekutor nebo jím nastrčená figurka za směšné ceny. Nedávno jsem viděl takto koupený krásný pozemek se starším statkem prodaný za cenu jen asi 1/5 tržní ceny samotného pozemku.

Rozhodně se vyplatí před koupí zajít za starostou obce a probrat s ním aktuální územní plán. Díky tomu jsem nekoupil nádherný pozemek, přes který byla v územním plánu připravována elektrická páteřní síť kraje, nebo ještě hezčí pozemek, který už takovým podivným "chobotem" ležel v ochranné zóně vodárenské přehrady (chudák přede mnou, co si od stejného člověka koupil parcelu vedle se na mapu nepodíval a za 3/4 mega má ani ne hektarovou pastvinu pro ovce :head).

Takže opatrnosti není nikdy nazbyt a realitkám nevěřte už vůbec. Co jsem se setkal, tak téměř vždy tvrdili, že nějaký krásný velký pozemek je i z části stavební - po letmém nahlédnutí do územního plánu či krátkém rozhovoru se starostou nebo úředníkem na katasru to tak rozhodně nebylo.

Stejně tak je dobré si "očíhnout" potenciální sousedy. Našli jsme si jeden moc pěkný pozemek a když jsme zjišťovali co a jak, tak jsme pochopili, proč se této obci a zejména námi vyhlédlé části říká "Údolí tupých hlav" :evil:.

Takže si dávejte hodně pozor, ale jinak je koupě toho správného pozemku tou nejlepší investicí. Tedy kromě dětí :lol:.
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

SaraH: to nahlizeni + google mapy je fakt super diky!
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Dobré je taky podívat se, co na vašem pozemku bylo před pár lety
(už sem někdo ten odkaz dával, je to pěkný zdroj informací)

Kompletní letecká mapa ČR pořízená v letech 1952 - 1956 + současnost.

http://kontaminace.cenia.cz/

nebo:
http://geoportal.gov.cz/web/guest/map

všechny mapy pěkně pohromadě
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Chtěl bych varovat případné zájemce o hypotéku - dávejte si pozor, kam lezete.
Z vlastní zkušenosti vám mohu říci, že takovou míru arogance, nespolehlivosti a lenosti koncentrovanou v jednotlivcích už jsem hodně dlouho neviděl :x
Nesete jim na stříbrném podnose stovky tisíc, ale to je vůbec nemotivuje.
Ještě vám dávají na jevo , jaký jste u nich póvl.
(konkrétně Hypotéční banka, Praha)

Nejjednodušší řešení, otočit se na podpatku a jít jinam.
U konkurence bylo vše za 15 minut domluveno.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Pokud chcete lepší podmínky hypotéky a solidní zacházení, tak využijte služeb solidního finančního poradce. Ti z velkých firem jsou schopni stáhnout 0,3 až 0,4 % z úroků oproti situaci, když sami dojdete na přepážku k té samé bance. Ovšem najít solidního finančního poradce je stejně nesnadné, jako najít dobrého zubaře či automechanika.

Pokud by měl někdo z kolegů zájem, tak mohu doporučit dvě solidní fin. poradkyně - Praha a Zlín.
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Solidní finanční poradce (ale i pojišťovák, makléř atd.) zásadně na doporučení -
jinak hrozí srážka s "frikulínem" a finanční ztráty:

http://diartova.blog.idnes.cz/c/204884/ ... -jiny.html
...
Systém multilevelu byl aplikován do celého světa a dělá z lidí jen otroky, produkuje nekvalitní služby a je jedno, zda jste v České republice nebo Švýcarsku. Vždy jde jen o profit lidí, kteří nejsou schopni jinak vydělávat než sehnat pod sebe pitomce, kteří pracují na ně. Je smutné, že se tak děje v oboru jakým je finanční poradenství.
...
Dalo by se to zobecnit :
znalosti, zkušenost, spolehlivost a poctivost jsou dnes k ničemu.
Musíte být mladí, dravý a seběvědomí.
Že o problematice vůbec nic nevíte a navíc neumíte ani základní matematiku, nikomu ve vedení nevadí.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

S neprověřeným finančním "poradcem" opravdu opatrně, znám dost lidí, co se docela spálili. Já jsem nakonec skončil u dlouholeté přítelkyně mojí manželky (Zlín) a druhá je maminka mojí kolegyně z práce (Praha).

Stejně i tak jsem si je důkladně prověřil kontrolou kvality některých mých pojistek. Z několika nezávislých zdrojů jsem si ověřil jejich výhodnost (jsou to takové starší produkty, ale uzavírané při různých mimořádných akcích s podmínkami, které vám teď už nikdo ani omylem nedá)- v době, kdy jsem to intenzivněji řešil, tak pokud mi nějaký "poradce" doporučil jejich zrušení a uzavření nějaké nové smlouvy, tak jsem řekl jenom nashledanou a na místě odešel - škoda času se s takovým "poradcem" vůbec bavit.

V případě těch poradkyň, které bych mohl doporučit, jsem si navíc mohl srovnat jejich nabídky a v podstatě mi nabídli velmi podobný výběr variant hypoték, pojištění i případných stavebních úvěrů. Rozdíl byl pouze o 0,1 %, protože větší firma dostane od bank lepší podmínky než menší firma. Vybral jsem si tu menší a i tak rozdíl v úrocích na úvěru byl o 0,3% menší, než kdybych si šel do banky sám. Navíc mi poradkyně pomohla výrazně s papírováním - člověk, který s tím nemá praxi, tak tím stratí spoustu času.

Rozhodně není špatná varianta - projet internet - zajít si osobně na vytipované "ústavy" a nechat si předložit jejich nabídku a pak ještě zajít za prověřeným finančním poradcem a nechat si předložit nabídku od něho - ty o 0,3 - 0,5% nižší úroky ušetří na splátkách při delší fixaci docela hezkou sumu.
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

Jak moc realna je premena ostatniho/trvaleho travniho porostu na stavebni pozemek? Ve stredoceskem kraji (a na zapad od nej) je spouta pozemku prave tohoto typu a za rozumny peniz.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Teď je už dost špatná doba na tyto aktivity - v 90. letech nebyl nic poblém, ale poslední dobou jsou už lidé, co plánují územní plány velmi tvrdí a nechtějí moc pouštět lidi do extravilánu obce. Navíc po té aféře se slunečními elektrárnami jsou ještě méně vstřícní.

Vím, že někde to dělají tak, že si lidé postaví na takovém "nevhodném" pozemku malý domek, který zkolaudují například jako "sušárnu ovoce" a pak si na černo dostaví zbytek. To lze ale dělat jedině v případě že nejsi náplava a jsi za dobře se starostou i sousedy - kde není žalobce, není ani soudce. Navíc tento způsob vyžaduje mít peníze cash, protože na takovýto "podnik" žádná hypoteční banka nepůjčí.

Před koupí bych si zašel za starostou a prošel s ním aktuální a připravovaný územní plán. O některýcjh místech lze výhledově třeba i jednat, ale jiné jsou prostě neprůchodné. Bohužel o tom, co bude či nebude ve skutečnosti stavební pozemek, se rozhoduje také na kraji a to může být kámen úrazu. Vím to sám, že jak jsem hledal pozemek, tak jsem narazil na jeden krásný, už oplocený a s pěknou parkovou úpravou - patřil nějakému známému rozhlasovému moderátorovi,který už skoro 10 let čekal na to, až mu převedou jeho pozemek z TTP na stavební. Starosta i rada obce byli pro, ale někdo na kraji řekl prostě ne a i celkem celebrita musela tak dlouho čekat a ani nevím, jestli nečeká dodnes :twisted.

Z vlastní zkušenosti také vím, že starostové na vesnicích a stavební úřady jsou obvykle k mladým a perspektivním rodinám trošku víc vstřícnější než je standart :).
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Vkládám sem odkazy od Maximuse z jiného vlákna, ať je to pěkně pohromadě.

Radonová mapa ČR (mapa radonového indexu ČR):
http://www.suro.cz/cz/prirodnioz/rnmapy/geolprogncr

Geologická prognózní mapa radonového rizika:
http://www.geologicke-mapy.cz/radon/
Max

Příspěvek od Max »

Když už tady postuješ ty mapy, neodpustím si mapu četnosti příjmení, katerou někdo dával na jiném fóru. Koncentrace příjmení typu Demeter, Horvát a podobný taky můžou napovědět o vhodnosti či nevhodnosti daného území pro stavbu domu :lol:

http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Demeter/hustota
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Mám v merku jeden pěkný domeček, novostavbu za slušnou cenu, ale hned za barákem je stožár s anténami a tak bych se chtěl poradit, napadají mě následující otázky:

- může to mít nějaký (i nepatrný) vliv na zdraví (oficiálně jistě nikoliv - to by stavbu nepovolili)?
- mohu čekat komplikace při radioamatérském provozu (zatím CB, časem i licencované pásmo)?
- je to hnusný a hyzdí výhled do krajiny (s tím bych se však byl ochoten smířit)

Pokud vás napadá ještě něco tak sem s tím. Potřebuji se rozhodnout zda do toho jít nebo zda raději hledat dále...
stozar.jpg
stozar.jpg (40.04 KiB) Zobrazeno 19853 x
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

TEORETICKY to vliv na zdravi nema, ale uprimne receno bych si radeji vybral jiny pozemek. :-(
B89
Rozpadlík

Příspěvek od B89 »

Škodlivost tam nějaká asi bude, když se opravují vysílače tak se některé antény odpojují aby technik mohl projít kolem. Podle mě pokud je to nějaká BTS nějakého GSM operátora tak by se to rušit nemělo tam jsou frekvence asi od 800MHz cca do 2000MHz. CB je asi přibližně 25-27MHz ale klidně tam můžou být i jinší antény... to spíš otázka na ČTU.

Já bych asi takové místo nejspíš nebral, jediné plus co u takového stožáru vidím je že v případě rozpadu bys získal dobré místo pro umístění antény :)
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

B89: ...nebo odstřelovače :)
B89
Rozpadlík

Příspěvek od B89 »

No to nevím. Kdybych procházel krajinou, bylo by to první místo kde bych očekával nějakého odstřelovače :)
...radši bych se na vysílači moc nevystavoval :lol:
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Zase když se rozhlédneš po městě, na každé vyšší budově je nějaká anténa, a bydlíme a žijeme pod nimi a zatím nenosím alobalovou čepičku...
Spíš by mne zajímaly jiné věci, přes které pozemky má provozovatel přístup ke stožáru? Většinou je to pomocí věcného břemene. Taky jaké konkrétní vysílače na stožáru jsou, kdo k nim má přístup na opravy a údržbu...
Venet

Příspěvek od Venet »

Karlos, negatívny vplyv na zdravie to má. Len sa o tom nehovorí. Ja by som do toho nešiel...
Odpovědět