O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Ono je to zřejmě jinak. U orobince se jí listy a stonek - dá se udělat z listů špenát a čerstvý stonek chutná prý jako chřest, kdežto u rákosu se jí právě ten kořen.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Rákos jsem ještě nezkoušel, ale u orobince se tradičně určitě požívá i ten oddenek u kořene a právě ten. Píšou to dokonce i na Wikipedii.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
A jak se tak dívám, tak tam píšou i jiné zajímavosti (které jsem si měl přečíst dopředu):
To by hodně vysvětlovalo.Wikipedia píše:While Typha latifolia grows all over, including in rural areas, it is not advisable to eat specimens deriving from polluted water as it is used as a bioremediator, it absorbs pollutants. Do not eat them if they taste very bitter or spicy.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Orobinec som jedol minulý rok v lete - vtedy sa lepšie lezie do vody
A jedol som stonku - teda vlastne biely výhonok ktorý sa ešte len tlačil von. Na surovo - chrumkavý - chuť mierne neutrálna. V polievke - asi ako rozvarená cibuľa alebo špargľa (chřest)
PS- tento rok v lete to skúsim znovu, a dám presný report aj s foto.
A jedol som stonku - teda vlastne biely výhonok ktorý sa ešte len tlačil von. Na surovo - chrumkavý - chuť mierne neutrálna. V polievke - asi ako rozvarená cibuľa alebo špargľa (chřest)
PS- tento rok v lete to skúsim znovu, a dám presný report aj s foto.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Ochutnávka planých rostlin
http://www.paukertova.cz/view.php?nazev ... 2012100001
- práce paní Ivany by neměla zapadnout
http://www.paukertova.cz/view.php?nazev ... 2012100001
- práce paní Ivany by neměla zapadnout
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Pro Brňáky:
Výstava léčivých rostlin
Brno, Kraví Hora
20.6.-7.7.
Pořádá Centrum léčivých rostlin LF MU v Údolní 74, Brno - Kraví Hora (konečná tramvaje č. 4). Vstupné dobrovolné. Otevřeno denně od 9 do 18 hodin.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Ještě mě napadla jedna bejkárna. Kvasilo by to, resp. nebyly by produkty kvašení toxické? Divoký křen se tady dá sehnat úplně běžně (pro echt fajnšmekry jedině divoký vykopnutý ze země, to jim zcela běžně), pak asi kořeny orobince, nějaký rákos a bůh ví co ještě. Takové Kimči počesku z divokých ingrediencí. Na jeden kameňák by sice bylo potřeba vytěžit tak přibližně celé pobřeží rybníku, ale o to větší zábava by to mohla být. Co by bylo potřeba k analýze vzniklého produktu? Spektroskop nebo rovnou nějaká laboratoř? Biologická zbraň by asi vznikla tak či tak
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Na to by byla asi stejná kritéria jako na mléčně kvašené zelí, rychlokvašky anebo jinou mléčně kvašenou zeleninu. No a samozřejmě si zjistit, že v tom co není jedlé za syrova se toxiny rozloží anebo používat jen věci co jsou jedlé za syrova.
Tohle jsem nezkoušela, ale spousta věcí se dá nakládat do Deka nebo do octa, kořeny, listy, poupata i plody. Od předloňska mám naložené nezralé plody černého bezu jako kapary, čeká to tam na další ochutnávku. Nakládala jsem takhle běžně poupata pampelišky i sedmikrásky a letos mám žaludy v Deku.
Tohle jsem nezkoušela, ale spousta věcí se dá nakládat do Deka nebo do octa, kořeny, listy, poupata i plody. Od předloňska mám naložené nezralé plody černého bezu jako kapary, čeká to tam na další ochutnávku. Nakládala jsem takhle běžně poupata pampelišky i sedmikrásky a letos mám žaludy v Deku.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
A ještě jsem koukala, že v tom odkazu se nikde nemluví o naočkování směsi. Našla jsem jeden podrobný recept na kimči včetně praktických zkušeností, tam se taky nemluví o očkování. Tady zase píšou, že zelí by mělo potřebné bakterie obsahovat. Tak já nevím. Mě se kysané zelí moc nepodařilo, a to jsem ho očkovala.
Každopádně dík za inspiraci, vyzkouším. Podle svého zvyku do toho zkusím přihodit kokošku nebo něco podobného.
Napadá mě, jestli tohle vlastně patří do tohohle vlákna, myslím že by se dalo najít vhodnější.
Každopádně dík za inspiraci, vyzkouším. Podle svého zvyku do toho zkusím přihodit kokošku nebo něco podobného.
Napadá mě, jestli tohle vlastně patří do tohohle vlákna, myslím že by se dalo najít vhodnější.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
asi to už začína zaváňať ot, ale kysané zelí tiež trošku zaváňa...
Kysané zelí ( po slovensky kvasená kapusta) netreba očkovať. My nikdy neočkujeme, a zelí je prvotriedne. Tie baktérie sú na povrchu zeleniny ( a je ich dosť aj keď zeleninu umyješ) a sama krásne začne kvasiť. Tak isto som robil kimči/pikles kvasenú zeleninu toto leto- mrkva, cvikla, reďkovka, kvaka, nastrúhať natlačiť do pohára, a "aď to kyne" akurát to brutálne všetko farbí od tej cvikly ( ale trošku mi tam chuťovo vadí tá reďkovka)
Recept na kvasenú kapustu, kuknem v knižke a potom napíšem. Základ je poriadne natlačiť, cca 2-5cm nad zelí hladina vody, zaťažiť aby zelenina nevyšla na hladinu, a na začiatku nechávame v kuchyni, kde sa rozkvasí
Kysané zelí ( po slovensky kvasená kapusta) netreba očkovať. My nikdy neočkujeme, a zelí je prvotriedne. Tie baktérie sú na povrchu zeleniny ( a je ich dosť aj keď zeleninu umyješ) a sama krásne začne kvasiť. Tak isto som robil kimči/pikles kvasenú zeleninu toto leto- mrkva, cvikla, reďkovka, kvaka, nastrúhať natlačiť do pohára, a "aď to kyne" akurát to brutálne všetko farbí od tej cvikly ( ale trošku mi tam chuťovo vadí tá reďkovka)
Recept na kvasenú kapustu, kuknem v knižke a potom napíšem. Základ je poriadne natlačiť, cca 2-5cm nad zelí hladina vody, zaťažiť aby zelenina nevyšla na hladinu, a na začiatku nechávame v kuchyni, kde sa rozkvasí
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Ještě bych chtěla okomentovat výše uvedený příspěvek. Všechny rostliny nějaké látky obsahují, a jsou jich sta a nejspíš i tisíce, i salát, i špenát, broskev i rajče. Jde o to jestli jsou to sacharidy, polysacharidy, bílkoviny, glykosidy, alkaloidy... anebo barviva. Barvivo orobince jsem tuhle hledala na netu jako blázen (za účelem relevantního vyjádření ke tvému příspěvku), bohužel se mi nepodařilo nic najít. Ale myslím si, že je to s největší pravděpodobností barvivo. Pokud byl hrnec smaltovaný nebo nerez a bylo to barvivo tak se nemůže nic stát. Například karotenoidy z mrkve nebo rajčat jsou naopak náramně zdravé (zagůgli si pokud mi nevěříš).Grunt píše:...To co z toho vylezlo mě vyloženě šokovalo. Bílý kastrol, sněhobílé kořeny, čistá průhledná voda, která po pěti minutách začínala připomínat rosé víno. Po cca deseti minutách jsem to sundal z ohně a voda už měla rudou barvu skoro jako slabé červené víno!:..... Není to jen nějaká neutrální bílá rostlinná hmota (čti žádný polystyren na zaplnění žaludku), ale kořen opravdu nějaké látky obsahuje...Kastrol jsem důkladně vyčistil a s těmihle blbými pokusy končím. Nepotřebuju se otrávit bůh ví čím. Bez odborného dohledu (nejlépe nějakého chemika a rovnou i vybaveného protichemickým kufříkem) už orobinec do huby nedám.
Pokud bys to vařil v ešusu z hliníku, železném hrnci nebo měděném kotlíku tak to už by byla jiná, s kovy různá rostlinná barviva reagují.
Doufám že někde tu barvičku z orobince přece jen najdu abych měla exaktní důkazy.
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Tady máš pokus s kopřivama, bolševníkem a jalovcem. Bohužel je jich tam málo.Grunt píše:Ještě mě napadla jedna bejkárna. Kvasilo by to, resp. nebyly by produkty kvašení toxické?
A tady to máš v češtině z pampelišky. A kvašením toxiny nevzniknou, leda by tam už byly předtím anebo kdyby se ti to kvašení nějak zvrhlo (i to se může stát).
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Pridám aj ja niektoré moje skúsenosti s menej známymi jedlými časťami známych rastlín (môj prvý oficiálny príspevok):
Kvitnúce jahňady vŕby rakyty sú veľmi chutné a pomerne výdatné. Ich stred je sladký a sú príjemne aromatické. Na jar ich zvyknem konzumovať v dosť veľkom množstve. Dajú sa aj nakladať alebo inakšie tepelne upravovať, ale zatiaľ som ich jedol len surové.
Lipová kôra+lyko je slabšia náhrada za koreň pálky (orobince). Zrežem vrchnú sivú časť a kusy kôry žujem, kým sa z nich uvoľnuje... asi škrob (také zrnká) a sliz (stále hľadám nejaké informácie o nutričných hodnotách). Vypľuté vlákna majú hnedú farbu a po vysušení sa z nich ľahko splietajú šnúry.
Buková kôra - čudujem sa, že sa ako potravina príliš nespomína (a pri tom sa mnohí sťažujú, že v zimnom bukovom lese sa nedá na konzumáciu takmer nič nájsť ). Dávno aj niektoré Indiánske kmene konzumovali kôru buka veľkolistého. V zimnom období mi buková kôra chutí viac ako brezové lyko (výživnejšia však nie je; niekde som čítal, že kôra mladých bukov obsahuje okolo 5% bielkovinových látok a podobné množstvo rozpustných sacharidov). Má takmer orieškovú chuť a je len málo horkastá. Zvyknem ju konzumovať v lese ako "chlieb" ku normálnym potravinám. Stačí len oškrabať vrchnú sivú vrstvu. Zatiaľ neviem, aký vplyv by mala dlhodobá konzumácia na zdravie.
Repka olejná (len pre zaujímavosť; v postapo dobe by dlhodobý význam asi nemala) - kde sa pestuje, tak tam sú zimné polia plné mladých rastlín. Prežijú mrazy aj sneh. Je to moja základná, zimná rastlinná potravina keď som v teréne a nie príliš ďaleko od civilizácie, a z uvarenej sa viem výdatne najesť. Chutí ako kapusta alebo kaleráb.
A ešte jedna zaujímavosť; jedlo zo semien pálky (áno, z tej vaty ):
https://www.smartlivingnetwork.com/food ... ue-recipe/
Kvitnúce jahňady vŕby rakyty sú veľmi chutné a pomerne výdatné. Ich stred je sladký a sú príjemne aromatické. Na jar ich zvyknem konzumovať v dosť veľkom množstve. Dajú sa aj nakladať alebo inakšie tepelne upravovať, ale zatiaľ som ich jedol len surové.
Lipová kôra+lyko je slabšia náhrada za koreň pálky (orobince). Zrežem vrchnú sivú časť a kusy kôry žujem, kým sa z nich uvoľnuje... asi škrob (také zrnká) a sliz (stále hľadám nejaké informácie o nutričných hodnotách). Vypľuté vlákna majú hnedú farbu a po vysušení sa z nich ľahko splietajú šnúry.
Buková kôra - čudujem sa, že sa ako potravina príliš nespomína (a pri tom sa mnohí sťažujú, že v zimnom bukovom lese sa nedá na konzumáciu takmer nič nájsť ). Dávno aj niektoré Indiánske kmene konzumovali kôru buka veľkolistého. V zimnom období mi buková kôra chutí viac ako brezové lyko (výživnejšia však nie je; niekde som čítal, že kôra mladých bukov obsahuje okolo 5% bielkovinových látok a podobné množstvo rozpustných sacharidov). Má takmer orieškovú chuť a je len málo horkastá. Zvyknem ju konzumovať v lese ako "chlieb" ku normálnym potravinám. Stačí len oškrabať vrchnú sivú vrstvu. Zatiaľ neviem, aký vplyv by mala dlhodobá konzumácia na zdravie.
Repka olejná (len pre zaujímavosť; v postapo dobe by dlhodobý význam asi nemala) - kde sa pestuje, tak tam sú zimné polia plné mladých rastlín. Prežijú mrazy aj sneh. Je to moja základná, zimná rastlinná potravina keď som v teréne a nie príliš ďaleko od civilizácie, a z uvarenej sa viem výdatne najesť. Chutí ako kapusta alebo kaleráb.
A ešte jedna zaujímavosť; jedlo zo semien pálky (áno, z tej vaty ):
https://www.smartlivingnetwork.com/food ... ue-recipe/
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Ďalším menej známym jarným jedlom sú samčie kvety našich dubov. Absolútne nie sú horké, z môjho pohľadu majú príjemnú chuť (ale ja zjem skoro všetko ) a obsahujú veľa peľu.
BTW na Pfaf sa veľmi nespoliehajte, vôbec tam ešte nie je všetko, čo už je dávno známe a niektoré informácie tam ani nikdy nebudú
BTW na Pfaf sa veľmi nespoliehajte, vôbec tam ešte nie je všetko, čo už je dávno známe a niektoré informácie tam ani nikdy nebudú
Re: O některých jedlých, léčivých a užitečných rostlinách
Tohle bych zrovna neřekla, informace tam přibývají. Je pravda, že je tam několik omylů a nepřesností, ale rozhodně to není tak tragické aby pfaf nemohla být brána jako užitečný zdroj.HelloRust píše:BTW na Pfaf sa veľmi nespoliehajte, vôbec tam ešte nie je všetko, čo už je dávno známe a niektoré informácie tam ani nikdy nebudú ...
Moje obrázky v tomto vlákně už nefungují, je to proto, že mi byla (bez souhlasu) smazána moje fotogalerie, kam vedly odkazy. Pokud by byl zájem, mohu je obnovit, ale musela bych dostat dočasně právo upravovat příspěvky (předpokládám, že by to znamenalo dočasná moderátorká práva). Pokud je zájem, mohu to udělat.