Vybavení na čundry
Re: Vybavení na čundry
Každý to má jinak, ale zrovna u bavlny jako první vrstvy kamkoli do přírody, kde se očekává pohyb, bych ji nebral. Ne nadarmo se říká, že bavlna zabíjí. Taky ji nosím do práce. Ale když už nic jiného, tak jako první vrstvu kamkoli do přírody, funkční triko. Potím se dost a v mokrém a studeném je to o život.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Nojo, jenže mně nevyhovuje, vážně mi vadí když smrdím už za půl dne. Navíc mi to není příjemný na tělo a má to mnoho dalších nevýhod oproti bavlně.
Nicméně vraťme se k vybavení, oblečení je jinde...
Nicméně vraťme se k vybavení, oblečení je jinde...
Tak zkus tenký merino.
A fakt, než abych někde hledal větve a budoval si přírodní karimatku, si těch 300-400g potáhnu na hřbetě
A fakt, než abych někde hledal větve a budoval si přírodní karimatku, si těch 300-400g potáhnu na hřbetě

Gall: tak možná u v US je to jiné, myslel jsem, že se čundruje jen v ČR a proto jsem tvou výbavu vztahoval chození u nás. Proto jsem taky psal, aby si napsal jak vypadá tvůj čundr.
Překvapilo mě moc nožů, stačí mi jen největší švýcarák, pevný nůž už jsem dlouho nepoužil.
Rybářská vybava - je potřeba si uvědomit, že pytláctví je trestný čin s dopady na zbroják a další věci, takže u nás mi to přijdy zbytečný risk.
Šití - už se tu probíralo
Brousek - ??? při takovém množství nožů ???
Psí známky - u nás zbytečné, záchranáři na ně stejně nesmí brát ohled
Satelitní vysílač - v USA asi ok.
Jak se ti povedlo z vojny odnést utona? Z mě by byl prokurátor snad i za bodák...
Jinak aby si v tom nebyl sám, taky napíšu co tahám, je to tedy jen po ČR.
BW karimatka + spacák
Pončo, paracord, kolíky z 4mm kulatiny
Hliníková lžička + švýcarák, ešus, hrníček
Oblečení - merino, flíska, smock, šátek, čepice, v batohu záložní triko, trenky, ponožky
Voda 2x1,5l v petce, kafe, čaj,jídlo tak na 2-3 dny, sůl, pepř
Mobil + nabíječka, papírové kapesníky, zapalovač, led čelovka, zavírací pilka, mapa
Ručník, mýdlo, kartáček na zuby + pasta, toaletní papír
Jídlo a voda se dá v ČR bez problémů doplňovat, tak proč to zbytečně tahat na zádech.
Překvapilo mě moc nožů, stačí mi jen největší švýcarák, pevný nůž už jsem dlouho nepoužil.
Rybářská vybava - je potřeba si uvědomit, že pytláctví je trestný čin s dopady na zbroják a další věci, takže u nás mi to přijdy zbytečný risk.
Šití - už se tu probíralo
Brousek - ??? při takovém množství nožů ???
Psí známky - u nás zbytečné, záchranáři na ně stejně nesmí brát ohled
Satelitní vysílač - v USA asi ok.
Jak se ti povedlo z vojny odnést utona? Z mě by byl prokurátor snad i za bodák...
Jinak aby si v tom nebyl sám, taky napíšu co tahám, je to tedy jen po ČR.
BW karimatka + spacák
Pončo, paracord, kolíky z 4mm kulatiny
Hliníková lžička + švýcarák, ešus, hrníček
Oblečení - merino, flíska, smock, šátek, čepice, v batohu záložní triko, trenky, ponožky
Voda 2x1,5l v petce, kafe, čaj,jídlo tak na 2-3 dny, sůl, pepř
Mobil + nabíječka, papírové kapesníky, zapalovač, led čelovka, zavírací pilka, mapa
Ručník, mýdlo, kartáček na zuby + pasta, toaletní papír
Jídlo a voda se dá v ČR bez problémů doplňovat, tak proč to zbytečně tahat na zádech.
No tak předně mioje čundry jsou o tom že z domova si nosím malej pytlík Musli, dvě či tři brambory, dva či tři pytlíky rejže.
Takže "pytláctví" kdy povětšinou to chytám do ruky tam kde to ještě plave beru s úsměvem, za mého dětství mi porybnej radil jak na to
ber to tak, že když si někde vytáhneš malýho kapříka, pstruha nebo kachnu či zajíce aby jsi se najedl, nikdo ti hlavu neutrhne, párkrát mně takhle čapnul zelenej mužíček jak si něco nesu a vždy to bylo o komunikaci, jen jednou sem potkal idiota. Dokonce na Šumavě mně zelenej viděl v zimně brodit se (kruci už ani nevím co to bylo za vodu), ale prostě sem lovil pstruha pod šutrem a on mně vzal na sádku a nabral mi do podběráku. Takže jak říkám, je to o lidech a komunikaci.
Na poli jsem si nabral asi šest brambor a když sem přišel k místní vesnici sem se ptal komu pole patří, poslali mně do chalupy a já chtěl brambory zaplatit. Baba mně hnala klackem co prej bych platil a jestli nechci oběd když sem ten slušnej. To jsou moje zkušenosti...
Množství nožů, ono jech není tak moc, loveckej nebo Uton tedy vždy jen jeden velkej, zavírák co mám v kapse tam prostě mám trvale i do divadla a přes to vlak nejede,
Druhej zavírák je xindl nůž co sem někde našel v polorozpadlém stavu a je to krám na ničení a on ne a ne se zničit většinou sním páčím zkameněliny a následně je sním čistím
a ten maličkej to je rezerva co sem dostal od kamaráda, nůž co nepoužívám vůbec na nic ale je v botě a nevadí mi tam.
Jak jsem psal, kdysi jsem zdrhal a vytratil nůž od té doby mám nožů vždy dost, popravdě kdyby bylo nejhůř tak nůž a škrtadlo na přežití den či dva stačí, ale bez nože jako by jsi nebyl. Utona nebo lovečák vpohodě používám i na sekání a štípání, beru je oba jako pracovní nože, navíc pilník na Utonu už sem díky opotřebení měnil.
UTON z vojny sem získal jednoduše, kluk co dělal ve výstrojáku a přebíral ode mně věci měl průser a já sem ho přikryl, no a on mi ho pak hodil přes plot.
Bez brousku ani ránu, oni se na něm brousej i háčky a nejen ty
Satelitní vysílač, je jedno zda koupenej v ČR nebu v US musíš někde zaregistrovat, ta firma ti pak zaručuje pomoc prakticky po celém světě, takže bych ho nezatracoval ani v našem prostředí třeba už jen pro tu funkci zdarma zaslání na určený email info OK a souřadnice. Doma to vcelku oceňují. Jasně tady u nás je ten signál takříkajíc všude a přinejhorším vyběhneš na kopec, jenže když si zlámeš hnáty tak na ten kopec nevylezeš....
Že na psí známky v ČR neberou ohled vím, ale mám krevní skupinu zapsanou i v Pasu i v Občance kterou netuším kde mám, takže několik ověření stejných informací není k zahození.
Překvapuje mně že každej tahá parakord, mně to nesmí do baráku
PS: a to mám objednanej další nožík
ale ten pujde na předělávku a jako dárek kamarádovi
a pak si ho koupím i pro sebe
Takže "pytláctví" kdy povětšinou to chytám do ruky tam kde to ještě plave beru s úsměvem, za mého dětství mi porybnej radil jak na to

Na poli jsem si nabral asi šest brambor a když sem přišel k místní vesnici sem se ptal komu pole patří, poslali mně do chalupy a já chtěl brambory zaplatit. Baba mně hnala klackem co prej bych platil a jestli nechci oběd když sem ten slušnej. To jsou moje zkušenosti...
Množství nožů, ono jech není tak moc, loveckej nebo Uton tedy vždy jen jeden velkej, zavírák co mám v kapse tam prostě mám trvale i do divadla a přes to vlak nejede,
Druhej zavírák je xindl nůž co sem někde našel v polorozpadlém stavu a je to krám na ničení a on ne a ne se zničit většinou sním páčím zkameněliny a následně je sním čistím
a ten maličkej to je rezerva co sem dostal od kamaráda, nůž co nepoužívám vůbec na nic ale je v botě a nevadí mi tam.
Jak jsem psal, kdysi jsem zdrhal a vytratil nůž od té doby mám nožů vždy dost, popravdě kdyby bylo nejhůř tak nůž a škrtadlo na přežití den či dva stačí, ale bez nože jako by jsi nebyl. Utona nebo lovečák vpohodě používám i na sekání a štípání, beru je oba jako pracovní nože, navíc pilník na Utonu už sem díky opotřebení měnil.
UTON z vojny sem získal jednoduše, kluk co dělal ve výstrojáku a přebíral ode mně věci měl průser a já sem ho přikryl, no a on mi ho pak hodil přes plot.
Bez brousku ani ránu, oni se na něm brousej i háčky a nejen ty

Satelitní vysílač, je jedno zda koupenej v ČR nebu v US musíš někde zaregistrovat, ta firma ti pak zaručuje pomoc prakticky po celém světě, takže bych ho nezatracoval ani v našem prostředí třeba už jen pro tu funkci zdarma zaslání na určený email info OK a souřadnice. Doma to vcelku oceňují. Jasně tady u nás je ten signál takříkajíc všude a přinejhorším vyběhneš na kopec, jenže když si zlámeš hnáty tak na ten kopec nevylezeš....
Že na psí známky v ČR neberou ohled vím, ale mám krevní skupinu zapsanou i v Pasu i v Občance kterou netuším kde mám, takže několik ověření stejných informací není k zahození.
Překvapuje mně že každej tahá parakord, mně to nesmí do baráku

PS: a to mám objednanej další nožík

Podle mě tu vlákno kdy by se tohle dalo řešit už máme viz
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=297
Jinak já vyrážim skoro každej víkend ven a výbava se mi ustálila na:
věci, co mám na sobě
spacák - jaro/léto/podzim dutý vlákno, zima péřák s membránou
žďárák
US čutora s pitítkem
náhradní fusekle
KPZ
hyg. potř.
zápisník s propiskou
baterka
nůž
příležitostně saa revolver (pak neberu alkohol)
když jedou slečny, přibalim plachtu, 10m paracordu a 4 hliníkový kolíky na přístřešek
pokud je opravdu špatná předpověď, pak i BW pončo
z jídla a pití
do vlaku 1,5l piva a tři obložený housky
0,5 l rumu v PETce
200g Kuskus
konzerva rybiček
200g slaniny
200g chleba
3x musli tyčinky
100g cukru
100 ml olivovýho oleje
1x polívka yum-yum
čokoláda
S tim se vejdu do malýho nenápadnýho zavazadla.
Pro potěchu oka a dobrej pocit z víkendu se alespoň v Čechách
stranim čehokoli "outdoor" a "hi-tech" a to vyžaduju i u spoluvandrujících.
Nejdem přece do Himalájí a navíc to nutí daleko víc umět si poradit = výborná přežívací průprava.
Naštěstí mám kamarády, co se držej hesla "jsme radši v přírodě než v gore-texu".
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=297
Jinak já vyrážim skoro každej víkend ven a výbava se mi ustálila na:
věci, co mám na sobě
spacák - jaro/léto/podzim dutý vlákno, zima péřák s membránou
žďárák
US čutora s pitítkem
náhradní fusekle
KPZ
hyg. potř.
zápisník s propiskou
baterka
nůž
příležitostně saa revolver (pak neberu alkohol)
když jedou slečny, přibalim plachtu, 10m paracordu a 4 hliníkový kolíky na přístřešek
pokud je opravdu špatná předpověď, pak i BW pončo
z jídla a pití
do vlaku 1,5l piva a tři obložený housky
0,5 l rumu v PETce
200g Kuskus
konzerva rybiček
200g slaniny
200g chleba
3x musli tyčinky
100g cukru
100 ml olivovýho oleje
1x polívka yum-yum
čokoláda
S tim se vejdu do malýho nenápadnýho zavazadla.
Pro potěchu oka a dobrej pocit z víkendu se alespoň v Čechách
stranim čehokoli "outdoor" a "hi-tech" a to vyžaduju i u spoluvandrujících.
Nejdem přece do Himalájí a navíc to nutí daleko víc umět si poradit = výborná přežívací průprava.
Naštěstí mám kamarády, co se držej hesla "jsme radši v přírodě než v gore-texu".
Čím víc víš, tím míň neseš.
Já ti nevím, ale péřák s membránou mi jako hi-tech celkem i přijde
Ale já mám tohle holt nastavený jinak, u těchle věcí se rád rejpu v detailech a baví mě to řešit, takže já ten outdoor hi-tech rád. Navíc, goráčový věci jsou na světě dýl, jak já

Ale já mám tohle holt nastavený jinak, u těchle věcí se rád rejpu v detailech a baví mě to řešit, takže já ten outdoor hi-tech rád. Navíc, goráčový věci jsou na světě dýl, jak já

A prádlo mám od Moiry.
Jak píšu, primárně mi jde o estetiku. Prostě správná lesní romatika lahodící oku i duši. Proto na svejch akcích nechci vidět mobily, GPSky a vařiče. Používat to nezakazuju, jen mi s tim nesměj na oči. Navíc se tak většinou hecujem, kdo toho vozí objemově míň/míň moderních věcí. Nutkání vzít něco navíc je neodolatelný, pokud je na to místo. Proto si vždycky beru o něco menší zavazadlo než bych potřeboval a nemám tak jinou možnost než něco nechat doma.
Ale už sem taky párkrát zmrzelej na kost nepohrd horkym čajem z cizího vařiče nebo stihnul poslední autobus za použití cizí GPS a vyhledávače spojení.
Jak píšu, primárně mi jde o estetiku. Prostě správná lesní romatika lahodící oku i duši. Proto na svejch akcích nechci vidět mobily, GPSky a vařiče. Používat to nezakazuju, jen mi s tim nesměj na oči. Navíc se tak většinou hecujem, kdo toho vozí objemově míň/míň moderních věcí. Nutkání vzít něco navíc je neodolatelný, pokud je na to místo. Proto si vždycky beru o něco menší zavazadlo než bych potřeboval a nemám tak jinou možnost než něco nechat doma.
Ale už sem taky párkrát zmrzelej na kost nepohrd horkym čajem z cizího vařiče nebo stihnul poslední autobus za použití cizí GPS a vyhledávače spojení.
TO Kregan: jasně ale vůbec se tam neřeší výbava ale především hadry, se kterejma tady pořád někdo opruzuje

ale tvůj přístup k čundrování mně baví, jen s tím vařičem se neshodneme, už jen proto že s rozdělaným ohněm tam kde nesmí bejt tě vykleštěj spíš než s odloveným pstruhem v době hájení

ale tvůj přístup k čundrování mně baví, jen s tím vařičem se neshodneme, už jen proto že s rozdělaným ohněm tam kde nesmí bejt tě vykleštěj spíš než s odloveným pstruhem v době hájení
Jestli to dobře chápu, tak tam, kde se nesmí rozdělávat oheň jim plynový vařič nevadí? A jak by v takovém případě prošel dřívkáč?
To si netroufám posoudit, v tomto ohledu znám zákony jen pro USA.
Vím jen že v ČR při zákazu rozdělávání ohně platí většinou i zákaz jakéhokoliv otevřeného ohně, tedy nejspíš by řvali za ten dřívkáč. V USA se oheň a vařič rozlišuje, nicméně tam jsou tak tvrdé postihy že málokdo si troufá i jen zapálit cígo. Navíc v USA když přijde Ranger musíš znát všechny podmínky pro rozdělávání ohně a pokud je neznáš seš ve velkém průšvihu. Pro některé národní parky je potřeba si udělat online test a posléze si vytisknout že jsi ho udělal, bez něj nesmíš v parku kempovat,
Vím jen že v ČR při zákazu rozdělávání ohně platí většinou i zákaz jakéhokoliv otevřeného ohně, tedy nejspíš by řvali za ten dřívkáč. V USA se oheň a vařič rozlišuje, nicméně tam jsou tak tvrdé postihy že málokdo si troufá i jen zapálit cígo. Navíc v USA když přijde Ranger musíš znát všechny podmínky pro rozdělávání ohně a pokud je neznáš seš ve velkém průšvihu. Pro některé národní parky je potřeba si udělat online test a posléze si vytisknout že jsi ho udělal, bez něj nesmíš v parku kempovat,

tak to je pěkná US magořina
S kámošem jsme také tahali lihový vařič ČSSR " Vařík "
Ranní kávu jsme si vařili po cestě na vhodném placu jako třeba na obratišti u lesní cesty .
Od lesáků či hajného jsme nikdy kritiku neslyšeli.
Buď zabalené bágly a na bezpečném místě svačinka s vařičem, nebo bivak bez ohně.
Co je vytáčí je táborák uprostřed lesa se spacáky okolo.
Osobně to taky vidím jako mnohem menší trampskej prohřešek, než zakládání nového ohně na jehličí.
To IMHO udělá jen totální Mastňák .
Z dřívkáčů mám takové smíšené pocity, jiskry z toho lítaj všemi směry

Na vodu tahám wood gas stove vlastní konstrukce a výroby ale to je takové menší přenosné ohniště cca 25×25 cm
přenositelné jen v té lodi. Výhoda je že v si mohu dělat separé oheň i v kempech kde je rozdělávání ohňů mimo vyznačené ohniště zakázáno ( a občas tam je jen jedno

a na druhou stranu bivakovat někde na břehu s prckem na to nějak nemám morál, snad až bude větší ,
teď jako rodinka dáváme přednost kempům..
Na to ze stat Pennsylvania (stat v USA) znam jako sve boty konkretne jihovychod statu tak se mi nikdy nestalo ze by nejaky ochrance mel kecy je to jen o cloveku kdyz narazis na slusneho nejak to nehroti je to jen o lidech to same v cesku taky si zatim nikdo nestezoval. Pokud nemas velky ohen a nenarazis na nejakeho tydyta tak je to v pohode. Kdyz si sebou vemes varic tak to vetsinou nejak neresej pokud tam nedelas bordel. Coz ja davam prednost tomu varici na cundrech.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
To Hohepa: to není vůbec magořina, test je postavenej tak aby někoho nutil se učit píčoviny ale tak aby každej získal základní vědomosti o ohni a jeho bezpečném rozdělávání
pořád lepší nechat udělat někoho testík kterým mu to vysvětlí než potkávat Paháky v lese o 1km čtverečním s dotazem jak se dostat z lesa ven.
On požár v USA je pro nás pro většinu nepředstavitelnej, já je mívám v přímém přenosu a moc dobře vím že oheň kolem Lake Tahoe znamená stěhování všech lidí ze severozápadní části Nevady nebo minimálně absolutně neobyvatelnou část Nevady po dobu i několika týdnů o škodách na majetku nemluvě. To čemu tady říkáme děsnej požár by tam říkali zapálená zápalka.
Takže v oblastech kde se požáry opakují se rozdělávání ohňů v době kdy se to nesmí trestá opravdu tvrdě a je jedno jakej seš člověk.
V 2015 tam hořelo 352,077 km2
Ale opět se odvolávám na účel tématu......
pořád lepší nechat udělat někoho testík kterým mu to vysvětlí než potkávat Paháky v lese o 1km čtverečním s dotazem jak se dostat z lesa ven.
On požár v USA je pro nás pro většinu nepředstavitelnej, já je mívám v přímém přenosu a moc dobře vím že oheň kolem Lake Tahoe znamená stěhování všech lidí ze severozápadní části Nevady nebo minimálně absolutně neobyvatelnou část Nevady po dobu i několika týdnů o škodách na majetku nemluvě. To čemu tady říkáme děsnej požár by tam říkali zapálená zápalka.
Takže v oblastech kde se požáry opakují se rozdělávání ohňů v době kdy se to nesmí trestá opravdu tvrdě a je jedno jakej seš člověk.
V 2015 tam hořelo 352,077 km2
Ale opět se odvolávám na účel tématu......
Vařim zásadně na ohni. Buď v původnim ohništi nebo si udělám jednorázový a pak ho zamaskuju. Samozřejmě to chce dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. Občas se ňákej rozlícenej zelenej vyloupne, ale vždycky se ňák domluvíme.
Opruzuje, protože hadry měním častěji, než můj 30 let starý, hliníkový ešus a vařič na pevný líh. Když jedu na čundr, nepotřebuji toho moc. Dobrý nůž, celtu (stan), ešus, spacák, sirky / zapalovač, vařič, kus špagátu a malou lékárničku. Když jsem jezdíval s US tornou, výhoda byla, že krom kapsy na vrchu, neměla nic, do čeho by se daly nacpat zbytečnosti. Co je ale pro mě důležité, jsou ty hadry, které měním každý den/obden a které mi umožní být v suchu, teple a čundr si užít.Gall píše:TO Kregan: jasně ale vůbec se tam neřeší výbava ale především hadry, se kterejma tady pořád někdo opruzuje.
S rodinou je to složitější, tam počet vybavení roste, i když v určitém okamžiku se to zlomí a zase to klesá.
Gall píše:To Hohepa: to není vůbec magořina, test je postavenej tak aby někoho nutil se učit píčoviny ale tak aby každej získal základní vědomosti o ohni a jeho bezpečném rozdělávání

Hm takže US tramp má jako povinnou součást vybavení na čundry vytištěný výsledek webowého On-line testu.
Takže člověk bez PC , internetu a tiskárny nesmí jít kempovat

Pokud pominu fakt, že doteď znám pár lidí, kteří nic z toho nemají,
tak v Čechách by to dopadlo jak titul JUDr. z Plzně .
To Hohepa:
nechápu čemu se směješ, tam maj aspoň zájem něco lidi naučit, v českém zmrdistánu maj zájem jen zakazovat a dávat pokuty
nechápu čemu se směješ, tam maj aspoň zájem něco lidi naučit, v českém zmrdistánu maj zájem jen zakazovat a dávat pokuty
Hohepa: Když jedeš na dělší čas do takového parku, tak si tu knihovnu / informační středisko / kavárnu s internetem najdeš. Ano, těm co chodili do skautu, pionýra, nebo jinam, kde rozdělávání ohně byl základ, tak je to k smíchu. Ale věřím, že tamní ochránci čelí denně lidem bez jakéhokoli ponětí o slušném chování a snaží o osvětu. A pak, pokud je nějaký certifikát vyžadován, kontrolován a je na konkrétní osobu, pak se v případě průseru nemůžeš vymlouvat, že jsi tu cedulku u vchodu nečetl. Stejně tak je to i se školením bezpečnosti v IT. 

Bohužel neznalost tamního prostředí je pro mnoho lidí fatální a to v mnoha případech i pro tzv skauty
zcela pravidelně čtu jak někdo v místním parku zemřel na dehydrataci 3 míle od silnice, nejčastěji Evropané na dovolené co si vyjedou do pouště s půl litrem vody na tři lidi.
Nikdo z lidí a ani těch místních si neuvědomují jakej je rozdíl ve vzdušné vlhkosti mezi jejich bydlištěm a místem kam jedou na vejlet kde na rozdíl od jejich domova sirka hoří xkrát rychleji a stejně tak les a neuvědomují si to lidi ani ve zmrdistánu.
Tady se řeší miliardy píčovin, ale zcela základní věci se pomíjejí a když pak na ně padne řeč je každej mistr světa, resp. skoro kažej.
Založil jsem vlákno o vybavení na čundry které používám a se kterým jsem schopný přežít měsíc i více, čekal jsem že se dozvím nějaké chytrosti ale dočkal jsem se spíše výsměchu, mno co na to říct, zmrdistán....
ban neberu, rovnou trvale zablokovat
Jak si přeješ. Ban. Fab.
zcela pravidelně čtu jak někdo v místním parku zemřel na dehydrataci 3 míle od silnice, nejčastěji Evropané na dovolené co si vyjedou do pouště s půl litrem vody na tři lidi.
Nikdo z lidí a ani těch místních si neuvědomují jakej je rozdíl ve vzdušné vlhkosti mezi jejich bydlištěm a místem kam jedou na vejlet kde na rozdíl od jejich domova sirka hoří xkrát rychleji a stejně tak les a neuvědomují si to lidi ani ve zmrdistánu.
Tady se řeší miliardy píčovin, ale zcela základní věci se pomíjejí a když pak na ně padne řeč je každej mistr světa, resp. skoro kažej.
Založil jsem vlákno o vybavení na čundry které používám a se kterým jsem schopný přežít měsíc i více, čekal jsem že se dozvím nějaké chytrosti ale dočkal jsem se spíše výsměchu, mno co na to říct, zmrdistán....
ban neberu, rovnou trvale zablokovat
Jak si přeješ. Ban. Fab.