Rozdělání ohně

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 2681
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Rozdělání ohně

Příspěvek od Rafael »

bivoj píše: 21.02.2021 22:44
Rafael píše: 21.02.2021 19:55 ...Prostou destilací nejde metanol ani získat a ani oddělit!...
OK, je vidět, že neumíš nejen matematiku, ale ani chemii...

Právě že (pečlivou) destilací je poměrně snadné methanol (a také aldehydy, estery, ap.) oddělit, protože má o cca 13°C nižší bod varu jak ethanol.

I z toho to důvodu se nechává tzv "úkap" při destilaci lihovin na vylití, neboť díky náběhu teploty je v úkapu velké množství methanolu.

Ale asi zde hážu perly sviním...
Vím, že předchozí příspěvek se necituje. Nejen tady, ale i na jiných diskuzích.
Ale to co tady napsal bivoj je fact síla. O tom methanolu a o těch teplotách varu ve směsich mě fact nadzvedlo.

Něco takového bych snad nečekal ani na zahradě.cz a podobných napadacích spolcích, ale ne tady.
Mělo by to tady mít nějakou odbornou úroveň.

Pokud něčemu nerozumím, nebo znám to jen z Wiki, z doslechu apod, nepochopím to , tak do toho blbě nekecám!!!

(Anebo to napíšu do Vtipů nebo tak. Ale někdo snad umí víc a má větší zkušenosti a dokáže podle svého nějakého čtení z pochybných zdrojů poučovat dlouholetého praktika...).
*
Třeba dokáže:

Teploty varu:

Voda - 100°C
Etanol - 78°C
Metanol - 65°C
atd....

Dokázal by to nějak oddělit?

A to ani nepíšu o dalších složkách o kterých psal. Asi ani pořádně neví jak se při destilacích chovají...
Pokud ví jak je separovat, tak ať to napiše
Obohatí tím nejen Rozpad, chemii, ale i fyziku.
A hlavně mě.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 3567
Registrován: 03.09.2012 18:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Rozdělání ohně

Příspěvek od bivoj »

Rafael píše: 22.02.2021 9:35 ...Pokud ví jak je separovat, tak ať to napiše...
OK, je to tady sice OT, ale snad admini prominou odborný vzdělávací příspěvek:
Prvně, nepsal jsem že jde oddělit "úplně" - viz azeotropický bod, ale jde oddělit dostatečně. A světe div se, právě destilací. Doporučuji k prostudování přiloženou bakalářskou práci (pdf), z níž vybírám třeba začátek kapitoly 6:
Destilace je separační pochod, který odděluje kapalné složky z jejich směsí na základě rozdílných bodů varu (Tab. 2 - viz pdf). Kapalná směs se zahřívá k varu, páry se odvádějí a odděleně kondenzují. V párách je větší koncentrace těkavějších složek než ve vroucí kapalině. Kondenzací par tudíž získáme kapalinu o vyšší koncentraci těkavých složek a v původní surovině se naopak zvýší koncentrace méně těkavých látek, které přecházely do par menší měrou. Destilací se alkohol nevyrábí, ale destilační zařízení připraví jeho vyšší koncentraci s odpovídajícími chuťovými a aromatickými vlastnostmi [28, 58]. Když se zahřívá směs ethanol - voda, směs nezačne vřít jako čistý ethanol při 78,3 °C, nýbrž teprve při vyšší teplotě. Směs má, jako čistá kapalina, vlastní konstantní bod varu, který leží mezi 78,15 °C a 100 °C a závisí na obsahu vody a alkoholu. Bod varu 78,15 °C vykazuje směs alkohol - voda při svém azeotropickém složení. Jeden rozdíl ve srovnání chování čistých kapalin a směsi ethanolu a vody přece existuje: obsah alkoholu není zpravidla v páře stejný jako ve vroucí kapalině (směs ethanol - voda). Níže vroucí ethanol se v parách obohacuje, to znamená, že také pára je směsí obou látek. Přesně tento efekt využíváme při destilaci: je-li pára opět ochlazena, má kondenzát (destilát) vyšší obsah alkoholu, než byla jeho koncentrace původně ve vařáku. To funguje až do 97,2 % obj., potom je obsah ethanolu v parách stejný jako v kapalině, to znamená, že další destilací je oddělení ethanolu od vody nemožné. Tento bod nazýváme azeotropický bod [25, 28].

Vedle alkoholu (ethanolu) a vody obsahuje ovocný kvas mnoho dalších látek. Rozdělují se na těkavé a netěkavé sloučeniny, přičemž netěkavé látky — jako glycerin, kyselina jablečná, bílkoviny a barviva nemají na destilát žádný vliv, neboť při teplotách, které při destilaci panují, nepřecházejí do parního stavu, jak napovídá jejich jméno. Likvidují se jako odpad. Těkavé látky naproti tornu z kvasu během destilace unikají, žádoucí stejně jako nežádoucí. Pro kvalitu jsou určující především ethanol a typické aromatické látky ovocného destilátu. Nežádoucí jsou naproti tomu jedovaté a kvalitu snižující látky jako methanol, octan ethylnatý, acetaldehyd, mastné kyseliny. Správnou destilační technikou lze negativní látky oddělit jako úkap a dokap a obsah požadovaných látek upravit především v průkapu (jádře) [42].
Přílohy
stanoveni obsahu methanolu v ovocnem destilatu.pdf
(3.37 MiB) Staženo 19 x
Sic semper tyrannis.
Germanik1
Příspěvky: 843
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Rozdělání ohně

Příspěvek od Germanik1 »

Já mám pocit, že oba říkáte totéž a ještě se o to přete🤗
Udělám co musím.
sigurd
Příspěvky: 164
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Rozdělání ohně

Příspěvek od sigurd »

Rafael píše: 22.02.2021 9:35 Pokud něčemu nerozumím, nebo znám to jen z Wiki, z doslechu apod, nepochopím to , tak do toho blbě nekecám!!!

(Anebo to napíšu do Vtipů nebo tak. Ale někdo snad umí víc a má větší zkušenosti a dokáže podle svého nějakého čtení z pochybných zdrojů poučovat dlouholetého praktika...).
Rafael,nedá mi,ale "dlouholetý praktik" by si mal naštudovať niečo jednoduché o rektifikácii-chémia a fyzika je tým obohatená už 200 rokov...
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 2681
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Rozdělání ohně

Příspěvek od Rafael »

Omlouvám se za OT v tomto tématu.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Odpovědět