Které rostliny jako nouzové potraviny

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Jerry:
Žaludová mouka: http://www.paukertova.cz/view.php?cislo ... 2014020001
Bratru 501 kcal ve 100 gramech. Chutná to dobře, sušenky mi děti rvaly z rukou. Jestli chceš i komentáře k chuti, projeď si ochutnávky na mé stránce http://www.paukertova.cz/search.php?rsv ... &rstema=48
Ochutnávky 4, 6, 7, 8, Aprílová mini a Silvestrovská mini.

Poznámka k Venetově poznámce: pupava v ČR chráněná není. I když, jako všechno, hodně ubývá.
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 314
Registrován: 21.08.2015 9:39

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od vratnikp »

jerry.mysak píše: 10.11.2020 14:20 A co něco co zasytí?

Když byla bída, pražili se žaludy a kaštany a mlela z toho mouka. Nevím jak to chutnalo, ani jak moc to bylo výživný, ale prasata po tom přibíraj :-)
ahoj, jak tu bylo řečeno, je třeba hledat rostlinu, jejíž "těžba" není energeticky náročnější než enegrie v ní obsažená (např. kopání kořene lopouchu)

za sebe, obzvlášť na jaře, sbírám lecco zeleného na jarní saláty, namádkově:
kopřiva
bršlice
hluchavka
popenec
česnáček lékařský
mladé bukové, lipové, březové listy
pupeny většiny stromů - hlavně ovocných
děhel lesní
pampeliška

na konci léta rád hledám bukvice, s těmi je problém, že buk neplodí každý rok a lecjaké prase mne při sběru předběhne.

na podzim pak sbírám šípky a žaludy. na kaštany pozor, náš "kaštan" - Jírovec Maďal není jedlý (pro lidi), ale je vhodný na výrobu šamponu a pracího prášku
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Teď jsem koukala, že mám čtvrtinu příspěvků o koronáči, což je docela šílené, takže bych měla občas taky napsat něco o tom, kvůli čemu tady jsem.
Listy mají nejmíň kalorií, na 100 g je to 16-50 kcal. Kopřiva je výjimka, ta má někde okolo 80 kcal. Poté následují kořeny, od 60 do 90 kcal. Nejvíc kalorií mají olejnatá semena, jako jsou právě ty bukvice (mají přes 500). A s bukem je ještě jedna potíž, syrových bukvic by člověk neměl sníst příliš mnoho, větší množství by se měly pražit.
Ale ty kořeny nemusejí být vždycky špatná volba, třeba jít s dloubákem po dešti na pampelišku taky není příliš velká dřina.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 2975
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Rafael »

Z pampeliškových květů se dá vyrobit víno, nebo následně průtahovou destilaci kořalka, z kořenů likér a vše je dobré a pitelné.
Jen v případě výroby vína je třeba důsledně odstranit z květních stvolů všechny zelené části.
Jinak může být "nezdravě" nazelenalé.
Ale vada je to jen spíš optická a chuť příliš nenarušující.
Ale zdestilovat se dá i nazelenalé víno.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
kuny
Příspěvky: 26
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od kuny »

Ja som dávnejšie skúšal placky zo žaluďovej múky. S džemom sa to dalo jesť, aj keď boli trochu tvrdé. Dal som tam asi 1/3 normálnej múky, aby to držalo po kope. Potom ma pálila žáha, pretože som to asi málo zbavil trieslovín. Varil som to asi 6x vo vymenenej vode. Ďalší je recept na šalát. Tu som použil púpavu (pampelišku), kapsičku pastiersku (kokošku pastuší tobolku), medvedí cesnak, to posledné sú asi bazové listy. Už si to ani nepamätám bolo to minulý rok. Zo záhrady som dal hlávkový šalát a špenát a ešte som pridal balkánsky sýr. Výživová hodnota šalátu bez syra je typujem tak asi na 100 m chôdze bez batoha :lol: . Na tých plackách by sa dalo prežiť aj dlhodobejšie, avšak musel by si žalúdok priviknúť na daný typ stravy a bez klasickej múky by z toho nešli spraviť placky. Takže asi len kaša. A ešte som zabudol že olej na vyprážanie je veľmi ťažko vyrobiteľný primitívnymi spôsobmi v PA dobe.
Přílohy
4.jpg
3.jpg
1.jpg
salat suroviny.jpg
salat v miske.jpg
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

6x vyměněná vody by na žaludy měla stačit. Já je nevařím, jen zalívám vroucí vodou a nikdy jsem to nemusela dělat víc než 4x (o několik příspěvků výš je odkaz). Dub červený má tříslovin víc, tam by 3-4x nemuselo stačit, ale ten jsem nezkoušela. Co se týče chuti tak se všichni mohli žaludových sušenek užrat. Některé byly trochu tvrdší, ale to záleží na receptu. Nedostatek tuku nemusí vadit, pekla jsem to v troubě jako sušenky.

Z pampelišky se dá dělat likér i tak, že se nahází pokrájené kořeny do vodky. Dělala jsem ho několikrát, má proměnlivou chuť od zcela úžasné po docela hnusnou. Je to dobré na játra a na hubnutí, kromě jiného.
Germanik1
Příspěvky: 1419
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Germanik1 »

Žaludova mouka by měla jít spojit vejcem.
Udělám co musím.
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Jde spojit i samotným vejcem. Vyzkoušené.
kuny
Příspěvky: 26
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od kuny »

Ivano tvoj recept som si čítal ešte pred pridaním môjho prvého príspevku do tohto vlákna a som rád, že sa objavil aj iný recept dokonca podľa Foglara. Tiež som rád, že je na tomto fóre veľa ľudí s praktickými skúsenosťami, s ktorými sa dajú vymieňať rady.
Na tomto linku http://survivor.sk/jedlo-v-prirode-muka-zo-zaludov/ jeden z dobrých slovenských inštruktorov uvádza, že varil až 12x. Múky mám ešte narobenej v zálohe dosť, takže ju môžem skúsiť spojiť aj vajcom, len toho času už nie je ako voľakedy. Dávnejšie som skúšal variť aj lyko z brezy, ktoré sa používa buď na kašu alebo sa usuší na múku. Mne sa však ani po troch hodinách varenia nepodarilo rozvariť ho na kašu. Nemáte s tým niekto skúsenosti?

Pridávam aj ďalšie jedlo z víkendového survivalu, čo sme s kámošmi sem tam robili. Na obrázku je merlík, cesnak, suchohríb, koreň lopúcha a zemiaky, ktoré sme našli vyhodené na kope pri ceste, ale väčšina bola hnilá. Potom sme ešte našli prejdeného čerstvého slepúcha (slepýš), ktorého kamarát na večeru pripravil na ohni, ale bol strašne horký a samá kosť. To bolo za dva dni všetko čo sme si našli pri 50km pochode. Aj keď do lesa chodím skoro celý život a niečo už viem, myslím že by som v PA dobe dlho nevydržal.
Přílohy
obed.jpg
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Jasně že jsou zdroje vydrancované a navíc je to většinou celodenní zábava. To s těma žaludama - ten "svůj" způsob mám z jednoho survival amerického webu (už tuším není dostupný) a on tam psal, že vaření tu trpkost "zamkne", a proto je lepší jen zalívat horkou vodou. Foglarův způsob zastudena jsem zkoušela taky. Tam když louhuješ kousky tak to trvá sto let (myslím víc než týden) a ke konci ti vždycky do druhého dne osliznou a musíš to velmi důkladně odrbávat. Když louhuješ pomleté, tak ti zase uteče spousta škrobu. Takže mi ten způsob se zaléváním přijde nejefektivnější. Maximálně tak ještě hodit do pytle do velmi čistého potoka. Jak dlouho máš mouku? Mě jedna šarže druhým rokem zežlukla, druhá chytla plíseň a dvě další vydržely několik let.
Lýko jsem nikdy nedělala, ochutnávali jsme jen něco syrového, ale myslím, že ho musíš pomlít na prášek. Jakou mělo březové chuť?
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Aha, tak koukám, že to dělal zalíváním, ne vařením. Ale píše litr vody - to mi přijde málo, já vždycky dávala nejmíň pětkrát-šestkrát víc vody než žaludů. To mohl být jeden důvod. Jako druhý důvod mě napadá, že některé druhy dubů můžou mít taninů víc (v ameru mají i druhy, které tanin nemají). Ono je to tak, je dub letní a dub zimní. Dub zimní je ale agregát, tedy skupina velmi blízce příbuzných dubů, které rozlišují botanici, ale obyčejní smrtelníci ne. Patří sem kromě toho "pravého" dubu zimního ještě dub žlutavý Quercus dalechampii a dub mnohoplodý Q. polycarpa. Dále se v zemích českých a slovenských vyskytují i další příbuzné druhy, dub balkánský Q. frainetto a dub jadranský Q. virgiliana. Žaludy některého z nich můžou mít taninů víc.
kuny
Příspěvky: 26
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od kuny »

Tak som pozeral, že on tam má tiež odkaz na tvoju stránku a som si spomenul, že som to pozeral aj ja na tvojej stránke. Prvú várku múky som robil v roku 2012 z tej sú aj tie obrázky hore. Tá čo mám uskladnenú bude mladšia tak o 3-4 roky. Určite nesplesnivela, lebo som to náhodou 2-3 mesiace dozadu pozeral. Môžem ju ochutnať aká bude, aj keď som ju asi nespracoval dobre. Potom mám ešte dosť uložených vyluhovaných žaludov. Môžem sa na jeseň k tomu skúsiť vrátiť a vyskúšam to z novej úrody žaluďov spariť. Ohľadne tej lykovej múky z brezy som pozeral nejaké video nejakého ruského survivalistu, čo to len uvaril na kašu a dával ochutnať svojim účastníkom kurzu. Moc som mu nerozumel lebo to bolo v ruštine a ešte zo zlým zvukom. Mne to vôbec nešlo rozvariť, ale na survival to je dobré, lebo by sa to dalo použiť asi po celý rok (odporúča hlavne na jar), teda aj v zime keď je všetkého nedostatok. Slovania to jedli normálne a v Rusku aj v Škandinávii sa takáto múka dá kúpiť dodnes. Nevieš náhodou či to dokáže telo bezproblémovo stráviť?
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Co vím, tak žaludy by se měly skladovat neodtaninové, četla jsem že pokud proces začneš, musíš ho dokončit až na mouku. Důvod si momentálně nevybavím, musela bych to dohledat.
Na ruské video mi hoď odkaz, třeba to dám. Ve Skandinávii koupíš chleba z kůry, k normální mouce přidají 15% mouky z borového lýka a mají to jen jako atrakci pro turisty. Před několika lety se to dalo koupit i na netu, tuším ten chleba a možná i mouka, ale už jsem to několik let neověřovala. Stravitelnost lýka bych musela dohledat, ale doporučuje se míchat s moukou normální.
Ve Skandinávii se to dřív dělalo tak, že lýko sloupli (jen podélné pásy, když stromu přerušíš lýko po celém obvodu, tak ho zahubíš), sušili-udili nad ohněm a pak se to pomlelo na mouku.
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1018
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Venet »

Kuny, to niesú bazové listy ale listy z bršlice. Tá je jedlá, trochu voňavá po mrkvo-petržleno-čojaviemčím...
Cogito, ergo armatum sum.
kuny
Příspěvky: 26
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od kuny »

Pôvodné video som už nenašiel, ale jedno je tu: https://www.youtube.com/watch?v=6FegiPdDnA4 . Je to názornejšie, ako to staré video, ale zasa ten výsledok sa nezdá byť taký dobrý ako z toho starého. Možno to niekedy vyskúšam zasa. Približný taký postup som skúšal aj ja a chuť bola, ako by som jedol drevo :lol: . Teda nič moc. Na múku sa to vôbec nepodobalo, aj keď ja som to moc nerozdrvil. Bolo to tvrdé a z môjho pohľadu nestráviteľné. Tá žaludová múka má ku klasickej múke oveľa bližšie.
No a pre Veneta: áno máš pravdu nespomenul som si čo som tam dal a najviac sa mi to podobalo na bazu, ale bola to Bršlica a nazbieral som ju pri jednom rybníku neďaleko nás.
Ivana
Rozpadlík & Sponzor serveru
Příspěvky: 1579
Registrován: 24.04.2012 11:49
Bydliště: Brno

Re: Které rostliny jako nouzové potraviny

Příspěvek od Ivana »

Zajímavé video, český překlad je občas docela zábavný. Netušila jsem, že se voda vylívá, já znám lýko jen usušit a pomlít na mouku.
Ještě si párkrát projedu konec, myslím že na konci mluví o bolševníku, překladač to nedává.
Odpovědět