Treba nekomu pomuze moje asi netradicni zkusenost, stravil jsem 12 dni prechodem pohori Serra de Tramuntana na Mallorce (trail GR-221) v rezimu "homeless". Tedy - realne jsem byl v horach asi 6 dni, ten zbytek jsem si delal ruzne vylety kde bylo neco zajimaveho. Trail ma tusim 140km, vyskove to je denne obvykle 0 ... 700-1300m .. 0, ujit se da za tech 6-8 dni bez toho aby se clovek hnal. Neprijemny je teren, casto hopsate po ostrych kamenech.
Sel jsem nalehko a levne (a to tak ze velmi, i kdyz to je vedlejsi efekt - levne cinske veci jsou zaroven lehke): 48l batuzek z Temu (prvni rozparek jeste cestou na letiste

, prestoze jsem se ho snazil predtim otestovat), nafukovacka opet z Temu, mini moskytiera na hlavu prekvapive z Temu (fungovala bajecne pres spacak), levny a lehoucky spacak do 12'C ze Sportissima, Tyvek, zakryvaci 70g/m^2 stavebni plachta 2x2m, nejaky ten parakord.
Ani v horach, meste, nebo u more jsem nikdy nestavel pristresek, jen se prikryl plachtou. Vetsinou jsem mel trosku mokry spacak, ale dalo se to treba v poledne za doslova par minut na slunci vysusit. Spal jsem velmi ruznorode, vyskove od 0 do 1100 m, teplotne od 9 do 23'C; jednou v luxusnim refugiu s krbem (u Banyalbufaru, doporucuji!), nebo jednoduchem pristresku, rozpadle ruine, parkrat jen tak v lese, behem cesty je prilezitosti spousta. Horsi to bylo u mest, protoze bivakovani je v ES zakazane (na GR-221 se ale nejak toleruje). Postupne jsem se ale otrkaval a vyhledaval "extremnejsi" nocleh, takze jsem spal mimo jine i na Formentor beach. Byla to takova hra, jestli mne vyhmatne nejaky hlidac. Vyhlednout mistecko, vse pripravit, pockat na sero kdy jeste bude trosku videt, rychle se ubytovat, vycistit zuby, a spat s budikem na rozbresk. Spani u more je sice romanticke a jsou z toho krasne instagramove fotky, ale je tam vetrno s rozprasenou morskou vodou, ktera neni uplne fajn. Lepsi je spat nekde na kopci. No a jeden mistni clovek mi rikal, ze si nemam delat hlavu, a doma se mu obcas stava, ze se mu nekdo vyspi na (oplocene) zahrade.
Mel jsem par problemu - jednou se mi nepovedlo najit uplne rovne misto a moje kombinace Tyvek+nafukovacka hrozne klouze; pak jsem zazil vlhkou noc (bez deste-ale rosny bod byl nepriznivy), jednou mne neustale budila neskutecne drza kuna. Ale bezproblemove jsem pod plachtou prezil na plazi i dest (asi 3mm/h), stacilo byt na rovnem a plachtu zajistit kameny (plachta 2x2m byla nademnou do kosoctverce, vlevo a vpravo jsem mel veci. Z tohohle pohledu to probehlo daleko snaze nez jsem se puvodne obaval. Na opravu cinskych kramu jsem sebou mel lepeni, nejake pevne textilni prouzky a kvalitni nit. Mimochodem tou niti jsem zachranoval i boty (ty cinske nebyly), protoze tu kamenitou cestu nevydrzely a zacaly se mi za pulkou ruzne trhat. Zpetne jak to vidim jsem mel obrovske stesti v tom, ze jsem pocital s opravami snad vseho - je hrozna skoda, kdyz vam vystavi stopku rozpadla bota nebo batoh.
Byla to zajimava zkusenost, uplne jine nez kdyz clovek jde s hromadou normalniho vybaveni, nebo se nekde ubytovava. Pokud byste nekdo chtel nejake podklady ke GR-221, napiste. Zaroven dekuji vsem co mi (nejen) zde radili.