Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Musím na sebe prásknout , jakej jsem blbec
Přes 20 let chytám a kuchám ryby , filetuju , ale :
vždycky mě štval ten bordel v kuchyni...kvůli tomu jsem pak , abych to nějak omezil , nosil dom jen lysáče (kapra)..
ale pak jsem stejně musel ze schránek vybírat letáky pod kapra , abych si nesvinil linku...
No a asi před dvěma lety jsem zase nesl dom kapra a nevím, na co jsem myslel , začal jsem z něj odřezávat filetový bok a když jsem ho měl skoro hotovej , všiml jsme si , že mám na lince "nějak" čisto..
No zapomněl jsem ho předtím vykuchat..
Od té doby to dělám stejně , vezmu z něj maso a břicho otvírám jen když chci dělat polívku...
Připadal jsme si jak jouda , že jsme na to nepřišel dřív
Na králíky mě zaučil děda...nejdřív jsme ho jen držel při stahování ( stál jsem na studni )...
A pak jsem se ho učil zabít a stahovat...
Samozřejmě jsem mu hned napoprvé dal moc velkou ránu , takže děda hlavu z kůže vyřezal
Ale pak už to jelo jak na drátkách...
Slepice spařuju , nejvíc jsme jich dal 30 naráz , byly to vyřazený nosnice....to byl očistec , protože pera měly zaštípaný a byl to děs je tahat nehtama..
A největší kus , co jsem zabil a rozboural ,byl beran...
Stahoval a porcoval jsem ještě srnu , ale tu zabilo na hlavu auto a nechal mi ji myslivec , kterýmu jsme ji podle zákona dovezl..on ji jen prohlédl...
Přes 20 let chytám a kuchám ryby , filetuju , ale :
vždycky mě štval ten bordel v kuchyni...kvůli tomu jsem pak , abych to nějak omezil , nosil dom jen lysáče (kapra)..
ale pak jsem stejně musel ze schránek vybírat letáky pod kapra , abych si nesvinil linku...
No a asi před dvěma lety jsem zase nesl dom kapra a nevím, na co jsem myslel , začal jsem z něj odřezávat filetový bok a když jsem ho měl skoro hotovej , všiml jsme si , že mám na lince "nějak" čisto..
No zapomněl jsem ho předtím vykuchat..
Od té doby to dělám stejně , vezmu z něj maso a břicho otvírám jen když chci dělat polívku...
Připadal jsme si jak jouda , že jsme na to nepřišel dřív
Na králíky mě zaučil děda...nejdřív jsme ho jen držel při stahování ( stál jsem na studni )...
A pak jsem se ho učil zabít a stahovat...
Samozřejmě jsem mu hned napoprvé dal moc velkou ránu , takže děda hlavu z kůže vyřezal
Ale pak už to jelo jak na drátkách...
Slepice spařuju , nejvíc jsme jich dal 30 naráz , byly to vyřazený nosnice....to byl očistec , protože pera měly zaštípaný a byl to děs je tahat nehtama..
A největší kus , co jsem zabil a rozboural ,byl beran...
Stahoval a porcoval jsem ještě srnu , ale tu zabilo na hlavu auto a nechal mi ji myslivec , kterýmu jsme ji podle zákona dovezl..on ji jen prohlédl...
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Kralika klidne, ale rybu ne. Desne klouze, a to i v uterce, vetsinou to konci nejakym mym drobnym zranenim Takze z bezpecnostnich duvodu v posledni dobe kupuju hotovy filety a jeste si k tomu usetrim nasledny hodinovy uklid kuchyne
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
K tomu návodu - důležité je, že když se ryba páře, tak mezi zadními ploutvemi být přesně ve středu. Jakmile jste mimo osu, jde to tam přes kůstky jimiž jsou přichyceny ploutve hrozně blbě.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
to proforma :
No právě s tím jsem mimo jiné bojoval , když jsem nejdřív otevřel břicho kapra a vybral vnitřek..
Ale když břicho neotvírám , tak kapr neklouže a navíc krásně drží tvar i na druhej filet..
Dřív se v tu chvíli změnil na klouzající, beztvarou hmotu a trvalo mi dýl , než jsem ten filet odřízl..
A ani esteticky to nebylo kdoví co...
BTW: nádhernej Ragdoll
No právě s tím jsem mimo jiné bojoval , když jsem nejdřív otevřel břicho kapra a vybral vnitřek..
Ale když břicho neotvírám , tak kapr neklouže a navíc krásně drží tvar i na druhej filet..
Dřív se v tu chvíli změnil na klouzající, beztvarou hmotu a trvalo mi dýl , než jsem ten filet odřízl..
A ani esteticky to nebylo kdoví co...
BTW: nádhernej Ragdoll
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Co se dá na rybě neumět?
Majznu přes budku, uříznu hlavu, otevřu, vypitvám (bacha na žlučník), oškráby šupiny nebo stáhnu z kůže (kapra, zvyk z vánoc, táta nesnášel kůži, dokonce ani na kuřeti ne), naporcuju
Z hlavy vyndám voči a žábry, hlava je dobrá do polífky (žábry sou hořký a zkazí celou polívku; do polívky taky jikry, kusek jater a maso z hlavy, líčka sou chutný)
Rybu chytám do hrubý utěrky, jasně že klouže ale snesitelně, a průběžně oplachuju tekoucí vodou, to taky pomůže
Vánoční zabíjení dělám v koupelně, velký prkno přes vanu - jednodušší úklid
K tomu stahování, jen si naříznu přední spodní růžek (břicho - hlava) a pak ji pomalu stahuju po uhlopříčce k vocasu a hřbětu, jen občas si pomůžu nožem
Majznu přes budku, uříznu hlavu, otevřu, vypitvám (bacha na žlučník), oškráby šupiny nebo stáhnu z kůže (kapra, zvyk z vánoc, táta nesnášel kůži, dokonce ani na kuřeti ne), naporcuju
Z hlavy vyndám voči a žábry, hlava je dobrá do polífky (žábry sou hořký a zkazí celou polívku; do polívky taky jikry, kusek jater a maso z hlavy, líčka sou chutný)
Rybu chytám do hrubý utěrky, jasně že klouže ale snesitelně, a průběžně oplachuju tekoucí vodou, to taky pomůže
Vánoční zabíjení dělám v koupelně, velký prkno přes vanu - jednodušší úklid
K tomu stahování, jen si naříznu přední spodní růžek (břicho - hlava) a pak ji pomalu stahuju po uhlopříčce k vocasu a hřbětu, jen občas si pomůžu nožem
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
@Kacer: ja to v podstate umim, jen se pri tom obvykle zranim Rybu majznu, preriznu pater tesne za hlavou a pak uz nadchazi faze "darcovstvi krve" Zkousela jsem pitvat i s dratenou rukavici, ale to jde jeste hur
@Kiwiisek: to neni ragdol, ale siamak, puvodni varianta (dneska se tomu rika kocka thajska. Ale muj kocour je starsi nez stanoveni tehle nove rasy, pro me je to siamak, ma to i v prukazu
@Kiwiisek: to neni ragdol, ale siamak, puvodni varianta (dneska se tomu rika kocka thajska. Ale muj kocour je starsi nez stanoveni tehle nove rasy, pro me je to siamak, ma to i v prukazu
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Na rybě nic složitýho není
1) vypíchnu oči , aby neviděla , že jde na smrt..
2) vytrhnu jazyk , aby nekřičela ( doporučuju hlavně začátečníkům , kvůli sousedům , mohli by na vás poslat Kubišovou)
3) posadím rybu na břicho a vší silou praštím paličkou rybu seshora do krku..(palec druhé ruky držte kolmo k podložce, ne vodorovně , rychle zjistíte , že to tou paličkou bolí stejně do prstu , jako kapra do krku...začátečníci mají tendenci při ráně přivírat oči )
4) kdo má prkýnko dřevěný , může si skrz žábry při proříznutí a odkrvení kapra nožem rybu přidržet , aby se mu při stahování dresu nesmýkal..
5) seřadíme prsty do řady , přizvedneme si šupiny u ocasu a jedním tahem , až ke krku sundáme rybě dres , jen drobný šupiny na břiše ošmrdláme nožem..( tato operace je většinou zlomová v tom , proč pak mnozí napříště odmítají kapra zavraždit...kapr má na boku pás "receptorů" , kterým ve vodě vnímá okolí...takže když se Vám stane , že Vám při svlíkání šupin kapr najednou několikrát , rychle za sebou, ocasem zabouchá zespodu do předloktí , neznamená , to , že ho to lechtá , nebo že je stále živý , ale je to jen reflex...přece jste provedli bod č.3 a 4 )
Zde ještě malá technická : spousta lidí si nechá kapra zabít při koupi a pak do vrazí doma do lednice , že ho naporcuje , až bude mít čas , nebo ho hodí jen do dřezu a nechá ho tam třeba tři hodiny , než na něj přijde řada.. CHYBA !!! Triko kaprovi musíte sundat bezprostředně po zabití...jinak šupiny v lůžku zatuhnou a dost se tím natrápíte silově , i časově...
1) vypíchnu oči , aby neviděla , že jde na smrt..
2) vytrhnu jazyk , aby nekřičela ( doporučuju hlavně začátečníkům , kvůli sousedům , mohli by na vás poslat Kubišovou)
3) posadím rybu na břicho a vší silou praštím paličkou rybu seshora do krku..(palec druhé ruky držte kolmo k podložce, ne vodorovně , rychle zjistíte , že to tou paličkou bolí stejně do prstu , jako kapra do krku...začátečníci mají tendenci při ráně přivírat oči )
4) kdo má prkýnko dřevěný , může si skrz žábry při proříznutí a odkrvení kapra nožem rybu přidržet , aby se mu při stahování dresu nesmýkal..
5) seřadíme prsty do řady , přizvedneme si šupiny u ocasu a jedním tahem , až ke krku sundáme rybě dres , jen drobný šupiny na břiše ošmrdláme nožem..( tato operace je většinou zlomová v tom , proč pak mnozí napříště odmítají kapra zavraždit...kapr má na boku pás "receptorů" , kterým ve vodě vnímá okolí...takže když se Vám stane , že Vám při svlíkání šupin kapr najednou několikrát , rychle za sebou, ocasem zabouchá zespodu do předloktí , neznamená , to , že ho to lechtá , nebo že je stále živý , ale je to jen reflex...přece jste provedli bod č.3 a 4 )
Zde ještě malá technická : spousta lidí si nechá kapra zabít při koupi a pak do vrazí doma do lednice , že ho naporcuje , až bude mít čas , nebo ho hodí jen do dřezu a nechá ho tam třeba tři hodiny , než na něj přijde řada.. CHYBA !!! Triko kaprovi musíte sundat bezprostředně po zabití...jinak šupiny v lůžku zatuhnou a dost se tím natrápíte silově , i časově...
- chosen one
- Příspěvky: 33
- Registrován: 21.02.2015 0:12
- Pohlaví: muž
- Bydliště: východní Polabí
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
1) Tak jestli před tím, než rybu klepneš a vykrvíš vypícháváš oči, tak jsi DOBYTEK !!!kiwiisek píše:Na rybě nic složitýho není
1) vypíchnu oči , aby neviděla , že jde na smrt..
2) vytrhnu jazyk , aby nekřičela ( doporučuju hlavně začátečníkům , kvůli sousedům , mohli by na vás poslat Kubišovou)
3) posadím rybu na břicho a vší silou praštím paličkou rybu seshora do krku..(palec druhé ruky držte kolmo k podložce, ne vodorovně , rychle zjistíte , že to tou paličkou bolí stejně do prstu , jako kapra do krku...začátečníci mají tendenci při ráně přivírat oči )
4) kdo má prkýnko dřevěný , může si skrz žábry při proříznutí a odkrvení kapra nožem rybu přidržet , aby se mu při stahování dresu nesmýkal..
5) seřadíme prsty do řady , přizvedneme si šupiny u ocasu a jedním tahem , až ke krku sundáme rybě dres , jen drobný šupiny na břiše ošmrdláme nožem..( tato operace je většinou zlomová v tom , proč pak mnozí napříště odmítají kapra zavraždit...kapr má na boku pás "receptorů" , kterým ve vodě vnímá okolí...takže když se Vám stane , že Vám při svlíkání šupin kapr najednou několikrát , rychle za sebou, ocasem zabouchá zespodu do předloktí , neznamená , to , že ho to lechtá , nebo že je stále živý , ale je to jen reflex...přece jste provedli bod č.3 a 4 )
Zde ještě malá technická : spousta lidí si nechá kapra zabít při koupi a pak do vrazí doma do lednice , že ho naporcuje , až bude mít čas , nebo ho hodí jen do dřezu a nechá ho tam třeba tři hodiny , než na něj přijde řada.. CHYBA !!! Triko kaprovi musíte sundat bezprostředně po zabití...jinak šupiny v lůžku zatuhnou a dost se tím natrápíte silově , i časově...
2) Ryba... jazyk... hmmm, viditelně tak maximálně trháš mouchám nožičky...
3) rybu posazenou na břicho bouchat zeshora do krku? - tak to bych chtěl předvést... nejlépe na tobě
dál už to nemá smysl komentovat...
edit: Doufám, že to byl vtip a já jsem ho jenom nepochopil...
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
To žádnej vtip není, tak se to běžně dělá. Zvlášť ten jazyk je důležitej. Já na něj jednou zapomněl a za chvilku u nás byla Kubiška i se Srstkou. Dostal jsem ty ty ty, musel jsem si za trest vzít dvě koťátka. Byly ale úplně stejný, tak abych je rozeznal, tak jsem jedno pojmenoval Mourek a druhý utopil v rybníce.chosen one píše: 1) Tak jestli před tím, než rybu klepneš a vykrvíš vypícháváš oči, tak jsi DOBYTEK !!!
2) Ryba... jazykak... hmmm
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
to chosen one :
Samozřejmě , že to byla nadsázka , ale přístě tedy dopředu uvedu : TOHLE JE NADSÁZKA
to bill Masen :
Samozřejmě , že to byla nadsázka , ale přístě tedy dopředu uvedu : TOHLE JE NADSÁZKA
to bill Masen :
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
sem se málem počůral už u křičící ryby...
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
- chosen one
- Příspěvky: 33
- Registrován: 21.02.2015 0:12
- Pohlaví: muž
- Bydliště: východní Polabí
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Dobrá dobrá, beru zpět. Vrátil jsem se vylitej z hospody a nadsázka byla asi nad moje rozlišovací schopnosti...
Mimochodem, když už jsme u toho vypichování očí, je to první věc, kterou po podříznutí dělám, krásně se potom ryba drží a při dalším postupu neklouže...
Ale obráceně opravdu ne e...
Mimochodem, když už jsme u toho vypichování očí, je to první věc, kterou po podříznutí dělám, krásně se potom ryba drží a při dalším postupu neklouže...
Ale obráceně opravdu ne e...
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Když už se tady celkem důkladně probírá mechanismus kuchyňské úpravy, tak bych si dovolil doplnit jednu věc. Pokud použijete hlavu z kapra na polévku, tak nezapomeňte kromě žaber odstranit i takovou tu kostěnou destičku u požerákových zubů-tzv hořkou kost. Jde to odloupnout nožem, asi jako nehet. Ponechání žaber, nebo této kůstky zapříčiní hořkou polévku.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Pokud se počítá kapr na vánoce tak nemám problém. Dostane ránu, kudlu do "krku", nechám vytéc krev a pak jedu. Loni jsem si to zkusil s Morou Companion HeavyDuty MG.
Prvně to bylo poněkud rozpačité, ale pak už to jelo jako po másle. Když jsem dělal podkovy, tak Mora kousala kosti jako nic. Fantasticky seděla v ruce a vůbec nebylo poznat že mám ruce od slizu, krve a vody.
Každopádně to není zrovna nůž šéfkuchaře, ale tahám ji sebou do lesa a jeden neví na co ji budu potřebovat...
Jinak už jsem porcoval kůzle a jako soplák jsem asistoval u zabíjení králíků. Takže tam bych asi taky neviděl problém.
Prvně to bylo poněkud rozpačité, ale pak už to jelo jako po másle. Když jsem dělal podkovy, tak Mora kousala kosti jako nic. Fantasticky seděla v ruce a vůbec nebylo poznat že mám ruce od slizu, krve a vody.
Každopádně to není zrovna nůž šéfkuchaře, ale tahám ji sebou do lesa a jeden neví na co ji budu potřebovat...
Jinak už jsem porcoval kůzle a jako soplák jsem asistoval u zabíjení králíků. Takže tam bych asi taky neviděl problém.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Dokážu zabít, i připravit rybu
Doufej v nejlepší, počítej s nejhorším !
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
ryba v poho...nejvíc jsem zpracovával srnu
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Zdravím.
Tak jsem léta nevěděl, že se musí vyříznout žábry a vždy byla polévka hořká. Mnoo skončila na WC.
Před pár lety jsem se dozvěděl to o vyříznutí žaber. S radostí jsem o vánocích začal s rybí polévkou,
bohužel byla stále, sice méně, ale trochu hořká. Putovala jako obvykle na WC.
TAKŽE DÍKY " MIRINO" za informaci o hořké kosti.
Miki
Tak jsem léta nevěděl, že se musí vyříznout žábry a vždy byla polévka hořká. Mnoo skončila na WC.
Před pár lety jsem se dozvěděl to o vyříznutí žaber. S radostí jsem o vánocích začal s rybí polévkou,
bohužel byla stále, sice méně, ale trochu hořká. Putovala jako obvykle na WC.
TAKŽE DÍKY " MIRINO" za informaci o hořké kosti.
Miki