Stránka 1 z 6

Maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 11:39
od Rookie81
na začátek aby bylo jasno a rozuměli jsme si - nechci vůbec navádět k pytlačení, ani o něm diskutovat, to v žádném případě. Představte si že jste sami někde uprostřed divočiny - civilizace je daleko, nebo se jí třeba chcete vyhnout, na tom nezáleží, ale jak se posilnit? Jak dodat tělu bílkoviny?
Máte ssebou nůž, zapalovač nebo jiný oheň, možná malorážku s několika náboji. Kolem hluboký les, malý potůček s vodou. Uživíte se, najdete si jídlo?
Často o něčem podobném uvažuju, jestli bych dokázal obstarat nějaké maso pro sebe a třeba přítelkyni, potomka, kdyby se něco "semlelo" a museli jsme utéct pryč.


Viděl jsem nějaká videa s přípravou slimáků - dalo by se, ale příprava je složitější a je potřeba hodně času. Dalo by se i ježka "po cikánsku" - vyvrhnout, obalit v blátě a upéct i s bodlinama. Co další zvířata? Třeba potkan, krysa, z větších zajíc, liška... ? Co byste jedli a jak to upekli - uvařili?

Re: maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 12:20
od Nobody
Kdyby se semlelo něco velkého, kvůli čemu bys musel utéct do lesa, tak bys pravděpodobně nebyl jediný s tím nápadem.

Takže já bych to viděl na hmyz :). Ono to ale vypadá hůř, než to chutná. Takže je to jen v hlavě a jak se říká, hlad je nejlepší kuchař :D. Rozdělávání ohně v situaci, kdy po lese běhají tisíce hladových a zoufalých, bych se raději vyhnul.

Re: maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 12:30
od Centurion
S.A.S. Příručka jak přežit strana 180-219 http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=20&t=1515

Re: maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 20:06
od dracekvo
Na specnaz.cz je návod na přípravu krys. Můžou mít spoustu nemocí a proto se nikdy nekuchaj. Pečkou se i s kožichem.

Re: maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 21:57
od sroub
Jenže krysu nebo potkana nechytíš. Doporučuju ježka, pokud ho potkáš.

Re: maso v přírodě

Napsal: 27.10.2012 22:10
od Centurion
Proč běhat za krysou když na ni můžes nastražit past. Potkani, lišky, kuny, jezevci atd. se nechají lehce nalákat do pastí na kousek masa. Je to efektivnější než nahánět po lese ježka :D.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 7:41
od Josef
Jo, jo... Už si shánějte pružinový drát na osvědčené Conibear trapp :lol:

(Pohledejte na Googlu a bude vám jasné o co jde. Uloví to při stejném systému, ale různé velikosti finálního provedení, prakticky cokoliv - od myši až po přerostlého kavkazáka. Ale berte to prosím pouze jako "studijní materiál". Je to totiž hodně nebezpečná věcička. A ne že s tím budete ještě před rozpadem experimentálně pytlačit. Sice je to relativně humální past, pokud u lovu lze vůbec o nějaké humálnosti hovořit (narozdíl od oka které rdousí či klasických želez co drží zvíře za nohu, ve zlomku sekundy láme kořisti vaz). Opravdu nerad bych šel některou neděli z lesa s železem přicvaknutým na noze nebo pohřbíval svého psa...)

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 16:12
od Abyssal
Ale pokud jsi v lese sám/a a čapneš si lišku nebo třeba lasičku (popřípadě něco jiného) tak to snad ani vadit nebude navíc pokud budeš nucený odejít do lesa znamená to že odejít budou muset všichni nebo měli by, po rozpadu už bude celkem jedno jestli budeš pitlačit dejmetomu jedno střední zvíře za týden to je př.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 17:06
od Nobody
Jestli odejdou do lesa všichni, nebude co pytlačit.

Josef: Díky za tip

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 17:58
od Josef
Všichni neodejdou do lesů. 80% jich bude stále, byť by k smrti vyhladovělých, vztekle bušit do zavřených dveří supermarketů, nadávat na stát a dovolávat se humanitární pomoci.

I když možná už trošku zanášíme OT - já tím mířil jenom k tomu, že v zemích, kde je trapperství běžné a je uznané jako legální způsob lovu, platí současně i povinnost vybrané místo s nastraženou pastí výrazně a už z dálky viditelně označit, aby se předešlo nežádoucímu úrazu. Samozřejmě od českého pytláka, který by potřeboval past utajit, žádné značení na stromech či jinde očekávat nelze. A v tom je ta potíž a skryté nebezpečí. Jaká pravidla by se pro trapperství vyvinula v postapokalyptické době je dnes těžko říci, ale obecně je to určitě jeden z nejefektivnějších způsobů lovu, když uvážíte, že past narozdíl od flintou ozbrojeného lovce číhá na svou kořist 24 hodin denně. Tím však v žádném případě nechci popudit mysliveckou etiku - řeším (čistě teoreticky) pouhý přísun masa pro hladové krky v nouzové situaci co nejracionálněji tak, aby zůstal čas i volné ruce na jinou další činnost nutnou pro přežití.


Jinak se vrátím k tématu - jak to maso zpracovat. Ono se to zde ve fóru už někde řešilo... Nechcete-li si uhnat nějaké zdravotní potíže (a pokud budete konzumovat divočáka nebo nějakou masožravou šelmičku, platí to dvojnásob), zásadně maso rozkrájet na malé kousky a vařit, vařit a vařit. Nikdy ne pouze péci, protože nějaká ta potvora (svalovec) může v některém nepropečeném kousku přežít a pak to s vámi bude hodně zlé. Takže kotlík zásadně sebou nebo když ho nemáte, pokuste se najít v lese alespoň starou rezivou plechovku. Je jedno, jestli je původně od barvy, oleje nebo postřiku na stromečky - pokud ji "vyčistíte" rozžhavením na ohni téměř do červena a pak odrhnete unitř až na čistý kov hlínou nebo pískem. Žáby a hady raději z jídelníčku vynechte, některé i české druhy by vám mohly připravit hodně nepříjemné chvilky (kupříkladu vařená ropucha či zmije, byť by putovala do kotlíku bez hlavy).

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 18:33
od Nobody
Nevíš Josefe, jaký způsob přípravy zvolit, pokud otevřený ohen by byl příliš riskantní? Tedy je vůbec nějaký?

A pokud byste stáli před volbou syrové maso Vs hladovění, s tím, že nedovedete odhadnout, kdy seženete další jídlo, co byste zvolili? Nejlepší by pravděpodobně byl takovém případě hmyz, ale to ted neřeším. Otevřený ohen podle mého přiláká lidi i z velké dálky.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 18:47
od Rookie81
já bych zvolil oheň v zemi ve vyhrabané jámě nebo si udělat jednoduchou pec ve svahu. Oheň stačí maličký z klestí, nespotřebuje se ani tolik paliva.
Ad hmyz - zkoušel jsem, dá se to, ale pro nasycení je ho potřeba hrozně moc

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 18:52
od Centurion
Když se podaři najít plechovky 2 tak z jedné se dá, jak už zmínil josef, udělat nádoba na vaření a z druhé se dá udělat dřívkáč. http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f= ... %8D#p19567

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 18:56
od Nobody
Nasycení určitě, pro udržení těla v chodu a zachování nenápadnosti je to myslím to nejlepší řešení. Energii si tělo vezme z tuku, takhle získá cenné bílkoviny. Takže asi budeš mít hlad, zhubneš, ale rychle nezeslábneš.

A chutově mi to taková hrůza nepřijde.


Centurion: To bude lepší řešení, ale nejsem si jist nenápadností. Neexistuje jiné řešení, např. nepomohlo by nakrájení na úzké plátky a umístění na sluníčko?

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 19:04
od Abyssal
Odpověď pro Centurion ohledně nastražených pastí pro lišky atd.... pokud si myslíš že snadno chyťíš takovou zvěř tak si fakt vedle vsadím se že ty vůbec netušíš jak moc chitrá a inteligentní zvířata to jsou kolikrát se nenachytají ani na vábničky a to to už je co říct obvzlášť lišky jedny z nejchytřejších tvorů v Čr společně s černou.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 19:14
od Centurion
Zeptej se někoho, kdo má slepice, kolik kun nebo lišek už do pastí nachytal.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 19:22
od Abyssal
jo jenomře to není v lese to je trochu rozdíl určitě budeš běhat po lesích se stádem slepict aby ti jich půlku zvěž zabyla nebo podmínky v kterých by byli a druhou by si sněd LIšky Nejsou blbí.

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 19:50
od Tina
Abyssal: Moc prosím, uprav trochu styl svých příspěvků, nedá se to číst (zařaď čárky, háčky, konce vět, atd). Musím to číst třikrát, než to poberu, co jsi chtěl vlastně napsat. Díky moc.


Josef: Jak je to s těmi ropuchami, někde jsem slyšela, že u nás jsou po uvaření všechny žáby jedlé. Musí se dobře uvařit kvůli parazitům, ale jedlé jsou. Můžeš to prosím nějak upřesnit?

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 20:09
od peteres
Určitě se bude dát najít místo, kde bude relativně bezpečné vařit. Místo i čas na rozdělání ohně si určujete sami, a když nebudete kvůli svému bezpečí několik dnů jíst nic teplého tak na to neumřete. Ve dne oheň vidět moc není, když ho rozděláte v hustém lese nebo v nějakém dolíku tak nebude vidět vůbec. Kouř vás taky nemusí prozradit, když si dáte tu práci a najdete si dobře proschlé dřevo.

Já bych asi sbíral žáby, hady, ještěrky, žížaly, ptačí vejce a podobnou havěť, kterou není třeba nahánět. V hromadách zetlelého listí se dá vyhrabat nějaký ten slepýš nebo i slušně velcí červi. Pokud by byla nějaká vzduchovka tak ptáky. Nebo se vydal někam na kraj vesnice, kde by se mohl najít nějaký volný pes, který přijde sám, případně nějaký králík nebo drůbež v noci někde ze dvorka, ale to už nejsme v lese :)

Re: maso v přírodě

Napsal: 29.10.2012 20:51
od Milli
Dobrý večer Rozpade,
když se touláme venku, primárně jíme rostlinnou stravu. Co se masa týče, lovím ptáky. Nocujeme v blízkosti vodních toků a tak je vaříme v Setonu. Když jde někdo okolo, vidí chlapa s ženskou u ohně, jak si povídají a popíjejí. S přítelkyní většinou vypadáme jako bezdomáči, tak si nás nikdo nevšímá. Rozpálím kameny, naházím je i s popelem do díry. Dáme tam ptáka, brambory, kukuřici, prostě vše co jsme po cestě našli a zahrnu. Nic není cítit, není nic vidět. Po západu slunce se už venku daleko od vesnic nikdo nepotlouká. V klidu si vyhrabeme večeři a najíme se. Nevýhodou je, že Seton chce čas. Než rozpálíte dost kamenů, trvá to hodinu a nejméně další dvě dušení ptáka.

Co se týče vámi jmenovaných zvířat. V lese trávím tak padesát dní a nocí v roce. Lišku jsem viděl naposled před rokem, ostatní lasicovité šelmy sporadicky. Na ježky narážím častěji ve městě než v přírodě. Spárkatá zvěř a divočák, to je moc práce a pro dva zbytečně moc masa. Ptáků a ryb je všude dost a jejich lov je snadný. K tomu pár v popelu pečených brambor bohatě pro dva stačí. Žáby, hady i šneky jím, ale je to spíše pochutina než jídlo. Sbírat hmyz, zkuste to, za půl dne hrstička a budete rádi.

V naší krásné zemi je mnoho míst, kam nikdo, jak je rok dlouhý nezabloudí. Na Vysočině, Dyje pod Znojmem, Morava nad Litovlí a tak bych mohl pokračovat. Nevěřím tomu, že všichni odejdou do lesa a budou pytlačit. Naopak se obávám, že valná většina městských ovčanů bude do poslední chvíle doufat, že se stát postará. Nakonec ztratí tolik sil, že jim nezbude nic jiného než umřít. Zkuste deset dní-dvacet dní nejíst a pak dohnat ztrátu tukových zásob přírodní stravou, nedokážete to, ani já to nedokážu a to mám hodně zkušeností. Znal jsem jediného člověka, který to uměl, starý Kerbl, ale toho "život z přírodních zdrojů" nakonec stejně dostal. Ale to je už jiný příběh.

Hezký večer