Míza stromů – zdroj cukru

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od PaF »

Jsem to zkusil navrtat, ale zatím nic.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Ivana »

Správný teplotní skok je ze (zhruba) -6 v noci na denní teplotu (zhruba) + 2 až +6. Tak si na něj počkej a dej zprávu.

Mimochodem tady jsme ochutnávali březovou mízu (je to obodované na chuť a jsou tam i nějaké komentáře:
http://www.paukertova.cz/view.php?nazev ... 2017060004
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od PaF »

jj, teploty to udělaly, ale nevěřil jsem Tvé předpovědi. A protože jsem byl na chatě, tak jsem to prubnul. Ani ťuk. Myslím, že je ještě min. 6 týdnů čas.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Germanik1 »

Až začnou táhnout do pupenů. Kdyby teď probudila míza, mrazy by trhaly stromy
Udělám co musím
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od PaF »

No, ono k tomu taky občas dochází, ale to teplo netrvalo tak dlouho, aby se stromy začaly probírat.
mart0
Příspěvky: 984
Registrován: 09.08.2020 21:39

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od mart0 »

Uživatelský avatar
jerry.mysak
Příspěvky: 1412
Registrován: 23.03.2016 12:34

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od jerry.mysak »

bříza tlačí mízu už tedkon. Na pařezech bříz co byly poražený v zimě je louže mízy která valí dolů.
Největším nepřítelem občana je stát!
Největším nepřítelem svobody je jedinec zmanipulovaný propagandou.
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od PaF »

Nádobíčko mám na chatě mimo okres. Takže pojedu až teď, jestli bude trochu slušně... Ale už to nejspíš bude končit.
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 1169
Registrován: 24.08.2015 14:38

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Patrol »

Tím, že je v tý míze tolik cukru, tak se to celkem rychle začne kalit a kazit, takže je lepší dát si tam třeba jen PET flašku a vypít čerstvé, než hamounit do kanystrů jako na tý fotce z idnesu, a pak to vylejt. Taky se pak často okolo začnou slejzat mravenci a občas se nějakej utopí ve flašce, ale proteiny a kyselina mravenčí se taky hoděj. :hi
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Fabulous »

Předpokládám, že to měl k dalšímu zpracování.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od vrabi »

V bříze až zas tolik cukru není, manželka jí nechala změřit když v labu kalibrovali nový stroj a cukru bylo překvapivě málo. Je tam hodně enzymů a minerálů, ale zrovna cukru nic moc. Takže jako energetický nápoj, nebo na výrobu kostek do kafe nevhodné ;)
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Ivana »

Nemohl bys prosím nějak dohledat a dát sem ty výsledky z labiny? V javorové míze to kolísá a předpokládám, že u břízy to bude podobné, ale přesto mě to mimořádně zajímá.
Předem dík.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Rafael »

Praktické zkušenosti s mízou nemám.
Jen mě napadlo copy z knihy Příprava domácích vín od ing. Valenty:
Přílohy
Březová míza.jpg
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Germanik1 »

Co je "živná sůl"? Umím si představit cokoliv jako vinné kvasnice atd, ale sůl?
Udělám co musím
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Pez »

Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Rafael »

Výživa, potravina, pro kvasinky.
Většinou ji není potřeba, ale v některých případech je nezbytná:

http://deslik.blogspot.com/2014/07/zivna-sul.html
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Ivana »

To jsou opravdu soli, například hydrogenfosforečnan diamonný, síran amonný, fosforečnan vápenatý, síran hořečnatý a podobně. Někdy se přidává thiamin.
http://deslik.blogspot.com/2014/07/zivna-sul.html
https://www.almipraha.cz/eshop/detail/z ... vinka-1-6g
https://www.vcelarstvihavlickovi.cz/Ziv ... escription
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Germanik1 »

Díky, vinné kvašení moc neznám. 👍
Udělám co musím
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Příspěvek od Rafael »

Kvasinky, jejich nejrůznější druhy, jsou pro nás velmi užitečnými druhy mikroorganizmů.
Nejen pro alkoholiky
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Odpovědět