Stránka 4 z 4

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.01.2021 16:15
od PaF
Jsem to zkusil navrtat, ale zatím nic.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.01.2021 17:13
od Ivana
Správný teplotní skok je ze (zhruba) -6 v noci na denní teplotu (zhruba) + 2 až +6. Tak si na něj počkej a dej zprávu.

Mimochodem tady jsme ochutnávali březovou mízu (je to obodované na chuť a jsou tam i nějaké komentáře:
http://www.paukertova.cz/view.php?nazev ... 2017060004

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.01.2021 18:23
od PaF
jj, teploty to udělaly, ale nevěřil jsem Tvé předpovědi. A protože jsem byl na chatě, tak jsem to prubnul. Ani ťuk. Myslím, že je ještě min. 6 týdnů čas.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.01.2021 18:56
od Germanik1
Až začnou táhnout do pupenů. Kdyby teď probudila míza, mrazy by trhaly stromy

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.01.2021 19:35
od PaF
No, ono k tomu taky občas dochází, ale to teplo netrvalo tak dlouho, aby se stromy začaly probírat.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 16.04.2021 12:50
od mart0

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 16.04.2021 13:41
od jerry.mysak
bříza tlačí mízu už tedkon. Na pařezech bříz co byly poražený v zimě je louže mízy která valí dolů.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 16.04.2021 16:00
od PaF
Nádobíčko mám na chatě mimo okres. Takže pojedu až teď, jestli bude trochu slušně... Ale už to nejspíš bude končit.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 16.04.2021 17:47
od Patrol
Tím, že je v tý míze tolik cukru, tak se to celkem rychle začne kalit a kazit, takže je lepší dát si tam třeba jen PET flašku a vypít čerstvé, než hamounit do kanystrů jako na tý fotce z idnesu, a pak to vylejt. Taky se pak často okolo začnou slejzat mravenci a občas se nějakej utopí ve flašce, ale proteiny a kyselina mravenčí se taky hoděj. :hi

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 16.04.2021 18:01
od Fabulous
Předpokládám, že to měl k dalšímu zpracování.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 6:47
od vrabi
V bříze až zas tolik cukru není, manželka jí nechala změřit když v labu kalibrovali nový stroj a cukru bylo překvapivě málo. Je tam hodně enzymů a minerálů, ale zrovna cukru nic moc. Takže jako energetický nápoj, nebo na výrobu kostek do kafe nevhodné ;)

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 16:28
od Ivana
Nemohl bys prosím nějak dohledat a dát sem ty výsledky z labiny? V javorové míze to kolísá a předpokládám, že u břízy to bude podobné, ale přesto mě to mimořádně zajímá.
Předem dík.

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 17:21
od Rafael
Praktické zkušenosti s mízou nemám.
Jen mě napadlo copy z knihy Příprava domácích vín od ing. Valenty:

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 17:39
od Germanik1
Co je "živná sůl"? Umím si představit cokoliv jako vinné kvasnice atd, ale sůl?

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 17:51
od Pez

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 18:00
od Rafael
Výživa, potravina, pro kvasinky.
Většinou ji není potřeba, ale v některých případech je nezbytná:

http://deslik.blogspot.com/2014/07/zivna-sul.html

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 19:44
od Ivana
To jsou opravdu soli, například hydrogenfosforečnan diamonný, síran amonný, fosforečnan vápenatý, síran hořečnatý a podobně. Někdy se přidává thiamin.
http://deslik.blogspot.com/2014/07/zivna-sul.html
https://www.almipraha.cz/eshop/detail/z ... vinka-1-6g
https://www.vcelarstvihavlickovi.cz/Ziv ... escription

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 20:42
od Germanik1
Díky, vinné kvašení moc neznám. 👍

Re: Míza stromů – zdroj cukru

Napsal: 22.04.2021 20:52
od Rafael
Kvasinky, jejich nejrůznější druhy, jsou pro nás velmi užitečnými druhy mikroorganizmů.
Nejen pro alkoholiky